• No results found

Hva kommunene vektlegger i prioriteringen av søknadene

In document Fra deltakelse til mestring (sider 83-87)

I spørreundersøkelsen har vi bedt kommunene vurdere i hvilken grad de vur-derer at ulike forhold ble tatt hensyn til i prioriteringen av tiltak i 2015 (figur 5.1). Et stort flertall av kommunene mener at vurderingen av om de fore-slåtte tiltakene er i tråd med prioriteringene i utlysningen, ble hensyntatt da søknadene ble rangert. Som vist over er kontaktpersonene i kommunene opptatt av at det finnes et reglement og noen prioriteringer for ordningen som de forholder seg til. Sannsynligheten for at de lokale vurderingene blir tatt til følge av Bufdir, vil selvsagt styrkes dersom kommunene tar hensyn til prioriteringene i ordningen.

I kommunenes vurdering kommer dessuten hensynet til sosial inklude-ring og å unngå stigmatiseinklude-ring svært høyt. Dette samsvarer med det vi viste i

kapittel 4, nemlig at kommunene er opptatt av å ha åpne, generelle tiltak for alle og tiltak som ikke stigmatiserer målgruppen.

Oversikten i figur 5.1 viser at det er mange andre hensyn som våre infor-manter opplever at kommunen tar hensyn til i vurderingen av søknadene.

Figur 5.1 Andelen respondenter fra tilskuddskommunene etter om de er enige i at ulike forhold ble tatt hensyn til i prioritering av tiltak i 2015. N = 61.

0 20 40 60 80 100

At tiltaket var i tråd med prioriteringene i utlysningen At tiltaket kunne bidra til sosial inkludering av målgruppen på viktige arenaer At tiltaket ikke stigmatiserte målgruppen At tiltaket hadde strategier for å nå målgruppen At tiltaket passet inn i kommunale strategier knyttet til barnefattigdom, levekår, oppvekst og fritid At tiltaket hadde etablert samarbeid med andre aktører eller etater i kommunen

Helt enig Delvis enig

Prosent

I casestudiene har vi snakket med kontaktpersonene for ordningen om hva de vektlegger når de skal vurdere og prioritere tiltakene. En av informantene sier:

Vi har retningslinjer. Er jo veldig klart der hvordan direktoratet ten-ker. Og vi har prøvd å tenke at det skal være et spekter av tiltak. […] Vi skal ha tiltak som treffer ulike aldersgrupper – småbarn, skolebarn og ungdom, og vi skal ha ulike tiltak gjennom hele året. Det skal være et variert tilbud. Det er det som er viktigst. Så ser vi på de ulike aktørene.

Mange kjenner vi jo, og vi vet hvem som er helt avhengig av midler – og som vi vet at om de ikke får tilskudd, og det forsvinner, vil ha store konsekvenser. Så de som er inne, og som vi vet leverer, de har jo et lite fortrinn. Det er altså en balanse mellom å sikre dem som er gode, og også kunne slippe inn nye. Mange ting å ta hensyn til.

En annen informant sier:

Hva jeg tenker på først? Hvilke tiltak er det barna forventer at er der. Vi må sikre nøkkeltiltakene. Så første prioritering er å sikre det som har

vist seg å fungere. Det vi ser har en effekt. Så selvfølgelig vurdere de nye tiltakene. Synes det er viktig å finne nye måter å gjøre ting på. […] Vi må støtte opp under det. Så er det også en dimensjon – at vi har kjennskap til hvem som søker, og da også om vi tror at de kan gjennomføre. Om vi tror det treffer. Og så den siste om plassering – at det er tilbud over alt.

De vi har intervjuet, snakker om at de forholder seg til retningslinjene for ordningen, men den lokale konteksten framheves i deres vurdering av hvor-dan de skal prioritere. Det vurderes som viktig å ha et bredt spekter av tilbud, det er viktig å sikre tiltak som har vist seg å fungere godt, og tiltak som barn og unge har forventninger til at skal være der. Et annet moment er geografi, det vil si at det er tilbud tilgjengelig i ulike områder av kommunen. Så reflek-terer mange over viktigheten av å sikre en grunnstruktur av tilbud, samtidig som det åpnes opp for utvikling og nye tiltak.

I intervjuene i casekommunene og på erfaringssamlingene er det mye oppmerksomhet om forholdet mellom det å ha tiltak som er åpne for alle, og dermed inkludere barn og unge fra målgruppen på arenaer hvor andre barn og unge er, og parallelt ha strategier for at alle barn og unge i målgruppen får tiltak. Å unngå stigmatisering har stor oppmerksomhet blant dem som arbei-der med dette i kommunene, men mange tar opp behovet for særskilte tilbud for enkelte grupper. Det gjenspeiler tiltaksporteføljen ute i kommunene.

Flere av casekommunene vektlegger samarbeid med frivillige og at det er viktig å få fram tilbud også fra frivillige. Mange har etablert strategier for å få informasjon ut til frivillige om tilskuddsordningen og gir informasjon til dis-se i søknadsprodis-sesdis-sen. Når vi skal dis-se på politikernes vurdering av tilskudds-ordningen, ser vi at hensynet til stimuleringen av frivillighet blir viktig.

Brukermedvirkning

Betydningen av brukermedvirkning i det offentlige velferdsapparatet blir ofte framhevet (Fornyings- og administrasjonsdepartementet 2009: Bruker-rettingsveileder11; Alm Andreassen 2004; Hansen & Grønningsæter 2010). I mange sammenhenger er det en uttalt målsetting at det skal legges til rette for brukermedvirkning. I veilederen til denne tilskuddsordningen er det ikke eksplisitte krav om brukermedvirkning i behandlingsprosessen. I regelverket for ordningen, punkt 2, står det at «det skal legges til rette for at barn og

ung-11 https://www.regjeringen.no/globalassets/upload/fad/vedlegg/forvaltningsutvik-ling/brukererettingsveileder.pdf

dom kan delta og ha innflytelse i prioritering, planlegging og gjennomføring av tiltak der det er naturlig» (Rundskriv 01/2015). Dette kan leses som at det bør tilrettelegges for brukermedvirkning i søknadsprosessen og kommunens prioritering av søknader. Det er derfor interessant å undersøke i hvilken grad brukere av tiltakene er involvert i vurderingsprosessen eller i andre deler av arbeidet innenfor ordningen.

Som vist i forrige kapittel mener om lag to tredeler av respondentene fra tilskuddskommunene at brukermedvirkning i utviklingen av tiltak er svært viktig for å lykkes i det kommunale barnefattigdomsarbeidet. Drøyt 40 pro-sent mener at deres egen kommune/bydel lykkes med slik medvirkning (figur 4.11). En konkret indikator på brukermedvirkning i forbindelse med tiltakene, er hvorvidt brukere er involvert i vurderingsprosessen. Å legge fram søknade-ne for vurdering i kommusøknade-nens ungdomsråd kan være en måte å tilrettelegge for slik brukermedvirkning. Spørreundersøkelsen viser imidlertid at kommu-nene i begrenset grad har lagt til rette for brukermedvirkning på dette nivået.

Kun 30 prosent av kommunene har hatt høring i ungdomsrådet knyttet til vurdering av tiltak som har søkt støtte. På spørsmål om det var lagt til rette for andre former for brukermedvirkning i prosessen, svarte én av tre at de hadde det. Halvparten av disse hadde også hatt høring i ungdomsråd.

Et oppfølgingsspørsmål til dem som svarte at de ikke hadde lagt til rette for involvering via ungdomsråd eller gjennom andre former for brukermed-virkning, viser at en hyppig årsak til manglende brukermedvirkning er man-gel på tid. Noen få oppga at det ikke finnes noe egnet organ for brukermed-virkning i deres kommune.

I en av casekommunene vurderte de at ungdomsrådet har hatt stort enga-sjement i vurdering av søknadene og prioriteringen, men i flertallet av kom-munene er altså ungdomsrådet ikke involvert.

De formuleringene i regelverket for ordningen som er knyttet til bruker-medvirkning, kan ikke forstås som et krav om for eksempel å legge inn høring i ungdomsråd eller andre fora med barn og unge som del av prioriteringspro-sessen. Dersom myndighetene ønsker å oppfordre til dette, må det formule-res mer spesifikt. De kan for eksempel oppfordre til at kommunen tilretteleg-ger for involvering av ungdomsråd eller andre relevante fora for barn og unge i kommunens behandling og prioritering av innkomne søknader om tilskudd, dersom det er mulig. Et enda tydeligere krav ville være å kreve at det skal begrunnes særskilt dersom barn og unge ikke involveres i vurderingen. Den eksisterende formuleringen leses mer som en henstilling til involvering av barn og unge i planlegging og gjennomføring av selve tiltakene som skal få støtte, altså medvirkning. Dette skal det da også redegjøres for i søknader om tilskudd og i rapporteringen fra tiltakene.

In document Fra deltakelse til mestring (sider 83-87)