• No results found

Forholdet til andre helselover

In document Forslag til ny folkehelselov (sider 61-65)

Del III  – Forslag til ny lov om folkehelsearbeid

10  Forhold til annet regelverk

10.2  Forholdet til andre helselover

10.2.1 Forholdet til forslaget om ny helse‐ og omsorgslov 

Departementet sender samtidig på høring to lovforslag som sammen tar sikte på å gi en ny lovgivning  for kommunenes helse‐ og omsorgstjenester og for folkehelsearbeidet. Forslaget til ny kommunal  helse‐ og omsorgslov har blant annet som formål å ”forebygge, behandle og tilrettelegge for 

mestring av sykdom, skade, lidelse og nedsatt funksjonsevne”. Helse‐ og omsorgslovens virkeområde  vil være helse‐ og omsorgstjenester som tilbys eller ytes av kommunen og private som har avtale  med kommunen. Forslaget til ny folkehelselov har som formål ”å bidra til en samfunnsutvikling som  fremmer folkehelse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold, og bidra til å forebygge sykdom,  skade eller lidelse, samt bidra til en jevnere sosial fordeling av faktorer som direkte eller indirekte  påvirker helsen”. Forslaget til ny folkehelselov retter seg mot kommuner, fylkeskommuner og statlige  helsemyndigheter, i tillegg til virksomheter og eiendommer (miljørettet helsevern).  

Mens helse‐ og omsorgsloven gir bestemmelser om helse‐ og omsorgstjenestene i kommunene,  retter folkehelseloven seg mot kommunen som sådan, og tiltakene som kan følge av loven vil kunne  iverksettes i mange ulike sektorer, for eksempel i skoler og barnehager, samferdselssektor og i  helsetjenestene. 

I de fleste tilfeller vil de to lovene regulere forhold som klart faller under den ene eller den andre  loven. Begge lovene har imidlertid som formål og oppgave å fremme helse og forebygge helseskader. 

Forslaget til ny folkehelselov har et generelt gruppe‐ og befolkningsperspektiv og kan rette seg mot  alle typer faktorer som har innvirkning på befolkningens helse. I tillegg til helse‐ og omsorgssektorens  innsats, ligger som kjent påvirkningsfaktorer i mange ulike samfunnssektorer.  

Helse‐ og omsorgsloven regulerer helse‐ og omsorgstjenestene som kommunene skal sørge for å  tilby befokningen. De forebyggende og helsefremmende tiltakene etter helse‐ og omsorgsloven kan  deles opp i følgende tre punkter: 

Primærforebygging: Målet er å oppnå god helseatferd, være frisk og unngå sykdom og skade. 

Eksempler helsestasjons‐ og skolehelsetjenesten, vaksinering, ulykkesforebygging,  helseopplysning, lavterskeltilbud rettet mot risikogrupper.  

Sekundærforebygging: Målet er å forebygge tilbakefall og holde seg frisk. Eksempler: 

Medisinering, aktivisering, røykeavvenning, kostholdsveiledning. 

Tertiærforebygging: Målet er å lære å leve med problemet, men hindre at det blir verre.

Eksempler: Å klare dagliglivets gjøremål, trene opp funksjonsevne, læring og mestring (rehabilitering).25

Figur 10.1 under gir et bilde av hvilke tiltak i helse- og omsorgstjenesten som reguleres av helse- og omsorgsloven og hva som reguleres av folkehelseloven. Kommunen er pliktsubjekt etter begge lovene, men mens helse- og omsorgsloven kun gjelder for kommunene, gjelder folkehelseloven også folkehelsearbeid på fylkeskommunalt og statlig nivå.

Figur 10.1 Oversikt over oppgaver som faller inn under folkehelseloven og helse- og omsorgsloven Som figuren viser, kan det oppstå spørsmål om helsefremmende og forebyggende tiltak som er rettet mot identifiserte risikogrupper og enkeltindivider faller inn under folkehelseloven eller helse- og omsorgsloven. Selv om det kan sies at utgangspunktet er at tiltak rettet mot identifiserte risikogrupper og individer er omfattet av helse- og omsorgsloven, og at tiltak mot mer generelle grupper er folkehelsearbeid og dermed regulert gjennom folkehelseloven, vil det i praksis ikke alltid gå et klart skille mellom tiltak i helse- og omsorgstjenesten som følger av folkehelseloven, og tiltak som følger av helse- og omsorgslovens §§ 3-2 første ledd nr. 1 og 3-3. Departementet mener at utgangspunktet for hvilken lov et nødvendig tiltak faller inn under, må avhenge av hva som er formålet bak iverksettelsen av tiltaket rettet mot de konkrete individene.

Det er imidlertid ikke noe mål å fastsette vanntette skott mellom disse to lovene. Lovverkene bør derimot kunne være til dels overlappende i forhold til visse tiltak for å sikre at helseutfordringene møtes i nødvendig grad i kommunens helse- og omsorgstjeneste. Et tiltak kan gjerne falle inn under begge lovene, dvs at tiltaket har to formål; både et folkehelseformål og et formål om å tilby

25 Definisjonene er hentet fra St.meld. nr. 47 (2008-2009) Samhandlingsreformen

helsefremmede og forebyggende helsetjenester til de aktuelle pasientene ut fra pasientens konkrete  behov. Det sentrale er at kommunen sørger for at det iverksettes tilstrekkelige helsefremmende og  forebyggende tiltak.  

 

  Boks 10.1 Eksempel på tiltak som springer ut av folkehelseloven 

  

  Boks 10.2 Eksempel på tiltak som springer ut av helse‐ og omsorgsloven 

 

Selv om folkehelsearbeid i forslaget til ny folkehelselov legges til helse‐ og omsorgstjenesten, vil  denne tjenesten ha en svært viktig plass i folkehelsearbeidet, blant annet gjennom sin helsefaglige  kompetanse og gjennom sin kjennskap til helseutfordringene lokalt. Videre vil tiltak i helse‐ og  omsorgssektoren som er rettet mot befolkningen/grupper av befolkningen være sentrale for å  forebygge helseulempe og fremme god helse. Departementet mener at helse‐ og omsorgstjenestens  ansvar for å bidra i folkehelsearbeidet må fremkomme tydelig i regelverket. Departementet foreslår  derfor konkret regulering av helse‐ og omsorgstjenestens helsefremmende og forebyggende arbeid i  forslaget til ny til helse‐ og omsorgslov §§ 3‐2 første ledd nr. 1 og 3‐3. 

 

En 25 år gammel kvinne kommer for en langvarig hoste. Hun er dagligrøyker. Under samtalen forteller  hun at hun og samboeren tenker på å få barn. Legen eller helsesøster/jordmor på helsestasjonen ønsker  å ta opp med henne betydningen av å slutte å røyke. Helsepersonellet forstår at for å få det til, må også  samboeren motiveres for å slutte. Det avtales nytt møte med dem begge, og etter møtet/konsultasjonen  får paret med seg brosjyremateriell og avtale om oppfølging. Dette er også individrettet forebyggende  arbeid, men springer ut fra en konkret, individuell situasjon.  Denne oppgaven vil springe ut av i helse‐ og  omsorgsloven. 

Kommune X har kartlagt alle fallskadene blant personer over 65 år. Tallene er foruroligende, og  kommunen ønsker å gjøre noe med det. Kommunen ønsker blant annet å bruke legene i dette  arbeidet. Kommunen ber derfor legene om å ta opp spørsmålet under neste konsultasjon med alle  personer over 65 år. Det skjer blant annet gjennom bruk av et kartleggingsskjema som belyser  risikosituasjoner inne og ute. Materialet samles inn av den enhet i kommunen som arbeider med  folkehelse, og det utarbeides en samlet oversikt som ledd i en handlingsplan. Dette må sies å være en del  av folkehelsearbeidet som springer ut av folkehelseloven. Selve konsultasjonen vil være helsehjelp og  reguleres av helselovgivningen på vanlig måte. 

  Figur 10.2 Lovgrunnlaget for tiltak i helsetjenesten 

 

Figur 10.2 over illustrerer følgende når det gjelder forholdet mellom helse‐ og omsorgsloven og  folkehelseloven: 

1. Tiltak etter folkehelsesloven vil ha utgangspunkt i de folkehelseutfordringene som oversikten over helsetilstand og påvirkningsfaktorer viser at kommunen står overfor.

2. Tiltak etter helse- og omsorgsloven vil ha utgangspunkt i avdekkede behov hos identifiserbare individer/grupper.

3. Tiltak etter folkehelseloven kan omfatte mange ulike sektorer når aktiviteter i disse sektorene har betydning for folkehelsen. Helsetjenesten er her en sektor på linje med andre sektorer som kan gjennomføre folkehelsetiltak.

4. Både helse- og omsorgsloven og folkehelseloven kan omfatte tiltak rettet mot individer, men utgangspunktet for tiltakene er ulike. Til forskjell fra tiltak etter ny helse- og omsorgslov vil utgangspunktet for et tiltak i helse- og omsorgssektoren etter folkehelseloven ikke være enkeltpersoners eller definerte risikogruppers avdekkede behov for helsehjelp, men at det fra et folkehelseperspektiv vil være fornuftig å sette inn tiltak på individnivåfor å møte lokale helseutfordringer.

10.2.2 Forholdet til tannhelsetjenesteloven 

Fylkeskommunene har ansvaret for tannhelsetjenesten og skal etter tannhelsetjenesteloven § 1‐1  sørge for tilgjengelige tannhelsetjenester til befolkningen. Fylkeskommunen skal etter § 1‐2 ”fremme  tannhelsen i befolkningen og ved sin tannhelsetjeneste sørge for nødvendig forebyggelse og 

behandling. Den skal spre opplysning om og øke interessen for hva den enkelte selv og allmennheten  kan gjøre for å fremme tannhelsen.”  

Fylkeskommunens oppgaver og ansvar etter tannhelsetjenesteloven innebærer både 

folkehelsearbeid på tannhelseområdet, ansvar for å tilby tannhelsetjenester (herunder forebyggende  tjenester) til prioriterte grupper, og ansvar for å sørge for tannhelsetjenester til befolkningen for  øvrig.  

Forslaget til ny folkehelselov viderefører i kapittel 4 folkehelseloven for fylkeskommunene, som  trådte i kraft 1. januar 2010. Fylkeskommunen har etter både tannhelsetjenesteloven og etter dagens  folkehelselov for fylkeskommunene ansvar for folkehelsearbeid og forebyggende tannhelsetjenester. 

Forholdet mellom tannhelsetjenesteloven og forslaget til ny folkehelselov vil være det samme som  forholdet mellom forslaget til helse‐ og omsorgslov og forslaget til ny folkehelselov. I de fleste tilfeller  vil de to lovene regulere forhold som klart faller under den ene eller den andre loven. Begge lovene  har imidlertid som formål å fremme helse og forebygge helseskader. Utgangspunktet vil være at  tiltak rettet mot identifiserte risikogrupper og individer vil være regulert gjennom 

tannhelsetjenesteloven, og tiltak mot mer generelle grupper er folkehelsearbeid som reguleres  gjennom folkehelseloven. Departementet mener at utgangspunktet for hvilken lov et nødvendig  forebyggende tiltak faller inn under, må avhenge av hva som er formålet bak iverksettelsen av  tiltaket rettet mot de konkrete individene. Det er imidlertid ikke noe mål å fastsette noen vanntette  skott mellom disse to lovene. Det vises til redegjørelsen i kapittel 10.2.1 over.  

Det arbeides med en revisjon av tannhelsetjenesteloven. 

10.2.3 Forholdet til andre helselover  

En rekke helselover har blant sine formål å fremme folkehelse og forebygge sykdom. 

Tobakkskadeloven, alkoholloven, strålevernloven, smittevernloven, matloven og lov om helsemessig  og sosial beredskap kan alle sies å være spesielle folkehelselover som springer ut av sunnhetsloven. 

Disse lovene har mer spesifikke formål og virkemidler. For eksempel har tobakkskadeloven som  formål å begrense de helseskader som bruk av tobakksvarer medfører. Virkemidlene i 

tobakkskadeloven er innrettet spesifikt for å nå dette formålet, for eksempel ved forbud mot  tobakksreklame, forbud mot synlig oppstilling av tobakksvarer, krav til merking, aldersgrenser m.v. 

Smittevernloven og matloven er viktige i arbeidet med å forebygge at mennesker blir syke av smitte  fra andre mennesker, omgivelsene eller matvarer. Disse lovene er sentrale virkemidler for å nå sine  formål, og vil fortsatt være det. Forslaget til ny folkehelselov vil komme i tillegg til disse særlovene,  og har som fokus en helhetlig tilnærming til folkehelseutfordringene på tvers av innsatsområder,  sektorer og forvaltningsnivåer. Dette er nærmere omtalt i øvrige deler av høringsnotatet.  

Videre har spesialisthelsetjenesteloven, psykisk helsevernloven m.v. bestemmelser som er rettet mot  om å fremme folkehelse og forebygge sykdom.   

In document Forslag til ny folkehelselov (sider 61-65)