• No results found

Spesielle driftsutgifter – planer og utredninger

Kap. 1352 Jernbanedirektoratet

Post 21 Spesielle driftsutgifter – planer og utredninger

Det foreslås bevilget 200 mill. kr i 2017.

Posten omfatter Jernbanedirektoratets utgifter til planlegging og utredning av nye jernbanepro-sjekter i tidlig innledende fase, dvs. fram til og med kvalitetssikring av konseptvalg (KS1) før regjeringsbeslutning om ev. oppstart av et forpro-sjekt. Det omfatter også oppfølging av Nasjonal transportplan 2014–2023, og eventuelt oppføl-gingsarbeid med Nasjonal transportplan for 2018–

2029. Posten dekker også kjøp av tjenester fra Bane NOR for hovedplaner og kommunedelpla-ner for mindre prosjekter, samt jernbanefaglig bi-stand fra foretaket til direktoratets eget arbeid. Ut-gifter til reguleringsplaner, detaljplaner og bygge-planer for vedtatte prosjekter, bl.a. utrednings- og planarbeid for InterCity-prosjekter, inkl. Ringe-riksbanen, budsjetteres på post 72 Kjøp av infra-strukturtjenester – planlegging av investeringer.

De største planleggings- og utredningsarbei-dene under post 21 i 2017 er:

– Oppfølging av terminalstrukturen for Øst-landsområdet og videre utredning av Alnabru godsterminal

– Videre oppfølging og planlegging for økt trans-portkapasitet inn mot og gjennom Oslo i hen-hold til resultatet av konseptvalgutredning og KS1 for Oslo-navet

– Videre planlegging av logistikk-knutepunkt i Trondheims- og Bergensregionen, samt planleg-ging av oppgradering av eksisterende terminaler – Videreutvikling av godsstrategien og

planleg-ging av konkrete tiltak for økt godstrafikk – Planlegging av tiltak for å ta imot nye

person-tog, bl.a. forlengelse av plattformer og økt hen-settingskapasitet.

Post 70 Kjøp av persontransport med tog Det foreslås bevilget 3 284,5 mill. kr i 2017. Dette er om lag samme nivå som i saldert budsjett 2016, jf. kap. 1351, post 70. Forslaget følger av avtalt år-lig vederlag i Samferdselsdepartementets trafikk-avtale med NSB AS for perioden 2012–2017, her-under innfasing av nytt togmateriell i 2017, og øv-rige trafikkavtaler. Bevilgningen inkluderer 120 mill. kr i kompensasjon som følge av ny generell kjørevegsavgift i 2017, samt 2 mill. kr i kompensa-sjon for økt CO2-avgift på mineralolje.

I jernbanereformen er det lagt opp til at ansva-ret for offentlig kjøp av persontransport med tog blir overført fra Samferdselsdepartementet til Jernbanedirektoratet. Bevilgningen foreslås flyt-tet fra tidligere kap. 1351 Persontransport med tog til kap. 1352 Jernbanedirektoratet. Departe-mentet legger opp til at overføringen av dette an-svaret kan skje så raskt Jernbanedirektoratet er oppbemannet. Etter overføringen får direktoratet ansvaret for å følge opp trafikkavtalene som depar-tementet har inngått med ulike togoperatører om å utføre både nasjonale og grenseoverskridende persontogtjenester.

Forpliktelser under gjeldende trafikkavtaler

Bevilgningen for 2017 skal dekke vederlag for de persontogtilbudene som staten ved Samferdsels-departementet kjøper fra NSB AS (om lag 3 050 mill. kr) og NSB Gjøvikbanen AS (om lag 100 mill.

kr), samt grensekryssende trafikk på streknin-gene Narvik-Kiruna-Stockholm på Ofotbanen (om lag 6 mill. kr) og Oslo-Karlstad-Stockholm på Kongsvingerbanen (om lag 4 mill. kr). All person-transport som NSB AS tilbyr innenlands inngår i trafikkavtalen mellom Samferdselsdepartementet og NSB, unntatt NSBs dagtog på Bergensbanen og Dovrebanen, sommertrafikken på Flåmsba-nen og «cruisetrafikken» på RaumabaFlåmsba-nen. Det er knyttet noe usikkerhet til størrelsen på vederlaget i de ulike avtalene på grunn av ulike prisregulerin-ger og bonusordninprisregulerin-ger, samt vederlag knyttet til alternativ transport i trafikkavtalen med NSB AS.

Trafikkavtalen med NSB AS gjelder for perio-den 2012–2017. Avtalen har en samlet ramme på 15,4 mrd. 2012-kr, jf. Prop. 1 S (2011–2012). Avta-len er en nettokontrakt der staten betaler et veder-lag basert på en prognose for differansen mellom selskapets inntekter og utgifter. Dette innebærer at NSB har risikoen for utviklingen i trafikkinntek-ter og kostnader, og må selv dekke den faktiske differansen mellom inntekter (trafikkinntekter og vederlag) og kostnader. Kontraktsformen gir sel-skapet incentiver til både å holde på sine eksis-terende kunder og tiltrekke seg nye.

I 2015 reiste 63 mill. passasjerer med tog som inngår i statens kjøp av persontransporttjenester fra NSB AS. Dette er en økning på 5,8 pst. fra 2014. Antall personkilometer økte med 3,0 pst.

I henhold til avtalen med NSB skal vederlaget for 2016 og 2017 justeres dersom trafikkinntekter for hele 2015 på strekningene på Østlandet, nær-trafikk Oslo og InterCity-nær-trafikk, som omfattes av avtalen, avviker med mer enn 20 mill. kr fra tra-fikkinntektsprognosene i avtalen. I 2015 var disse trafikkinntektene 83,5 mill. kr høyere enn avtalt, og vederlaget for 2016 reduseres med 88,2 mill.

kr. Vederlaget for 2017 blir tilsvarende redusert med 90,8 mill. kr. NSB AS har en samarbeidsav-tale med Ruter AS, som innebærer at Ruter beta-ler takstdifferanse til NSB. Oppgjøret mellom NSB og Ruter for 2015 er ikke ferdig og kan på-virke NSBs trafikkinntekter for 2015 noe. Depar-tementets vederlag til NSB for 2016 blir justert til-svarende dersom oppgjøret med NSB og Ruter en-drer selskapets trafikkinntekter for 2015.

NSB har det operative ansvaret med krav om en effektiv drift og klare krav til kvalitet i produk-sjonen. I 2015 oppfylte NSB disse kravene i avta-len. I trafikkavtalen er det bl.a. krav til operatørav-hengig regularitet på 99,1 pst. NSB oppnådde en regularitet i 2015 på 99,84 pst. Videre er det i avta-len krav om at operatøravhengige forsinkelsesti-mer ikke skal overstige 2 900. I 2015 hadde NSB 1 946 slike forsinkelsestimer.

Trafikkavtalen med NSB Gjøvikbanen AS gjel-der for perioden juni 2006-desember 2017, etter at Samferdselsdepartementet har utløst opsjon på å forlenge den. Avtalen gir NSB Gjøvikbanen ene-rett til å drive rutegående persontransport med tog på Gjøvikbanen. Avtalen er en nettokontrakt.

Den inneholder en bonusordning der selskapet kan opptjene bonus dersom antall passasjerer på to utvalgte tellepunkter er høyere enn det avtalte referansenivået. Avtalen inneholder også en malu-sordning der selskapet blir ilagt bøter for antall innstilte avganger innenfor selskapet kontroll.

Netto bonus til selskapet for 2015 var på 6,7 mill.

kr. I 2015 oppnådde NSB Gjøvikbanen en tøravhengig regularitet på 99,7 pst. og en opera-tøravhengig punktlighet på 99,0 pst., og nådde dermed kravene i avtalen. NSB Gjøvikbanen hadde 1,4 mill. passasjerer i 2015, som er en øk-ning på 4,4 pst. fra 2014, og kjørte 68,2 mill. passa-sjerkm., som er en økning i transportarbeidet på 3,4 pst. fra 2014.

Trafikkavtalen med Flytoget AS innebærer en formalisering av selskapets rettigheter og plikter knyttet til tilbringertransporten til Oslo lufthavn på Gardermoen i perioden 2013–2028. Det er ikke knyttet noe økonomisk vederlag til avtalen. Avta-len sikrer Flytoget en fortrinnsrett til jevn 10- og 20 minutter frekvens til/fra Oslo lufthavn til hen-holdsvis Oslo S og Asker. Flytoget hadde i 2015 om lag 6,6 mill. passasjerer og kjørte 361,3 mill.

passasjerkm., som er en reduksjon på 3,2 pst. fra 2014. Reduksjonen kan ses i sammenheng med at NSB i desember 2014 satte inn tre tog i timen mel-lom Oslo S og Oslo lufthavn, Gardermoen.

Trafikkavtalen med SJ AB om togtilbudet mel-lom Oslo S og Karlstad-Stockholm C gjelder fra de-sember 2012 til dede-sember 2017, og er inngått i samarbeid med Trafikverket i Sverige. Samferd-selsdepartementet må i løpet av 2016 ta stilling til om opsjonen på å forlenge avtalen for en periode på 3+2 år skal utløses. Togtilbudet ble forsterket i august 2015 ved at daglige avganger på hverdager økte fra to til tre i hver retning. Den totale reiseti-den ble i tillegg redusert fra rundt seks timer til om lag 4,5–5 timer. Redusert reisetid var et resultat av at det brukes nyere materiell, færre stopp un-derveis og forbedret ruteplan. Antall reisende økte med 14 pst. i månedene september–desember 2015, sammenliknet med samme periode i 2014.

Trafikkavtalen med SJ Norrlandståg AB om persontransport på Ofotbanen gjelder fra juni 2013 til desember 2018, og er inngått i samarbeid med Trafikverket i Sverige. Samferdselsdeparte-mentet må i løpet av 2016 ta stilling til om opsjo-nen på å forlenge avtalen for en periode på 1+1 år skal utløses. Kontrakten ble tildelt gjennom kon-kurranse. Det er to daglige avganger hver veg mellom Narvik via Kiruna til Stockholm.

Nye direktekjøpsavtaler

Samferdselsdepartementets trafikkavtale med NSB AS utløper 31. desember 2017. For å gradvis kunne innføre konkurranse på det norske jernba-nenettet, må det inngås en ny direktekjøpsavtale med NSB. Avtalen skal gjelde for de ulike strek-ningene NSB trafikkerer i dag, inntil disse blir konkurranseutsatt, jf. omtale nedenfor.

Trafikkavtalen med NSB Gjøvikbanen AS utlø-per ved ruteterminskiftet i desember 2017. For å sikre at togtilbudet på Gjøvikbanen sees i sam-menheng med det øvrige togtilbudet og konkur-ranseutsettingen av persontogtrafikken, må det også inngås en direktekjøpsavtale med NSB Gjø-vikbanen som sikrer at trafikken på strekningen opprettholdes inntil den igjen blir konkurranseut-satt som en del av en trafikkpakke. Arbeidet med disse avtalene startet i 2016.

Gjennomføring av konkurranse

Samferdselsdepartementet legger opp til at det gradvis gjennomføres konkurranse om utføringen av alle statlig kjøpte persontransporttjenester med tog. I 2016 gjennomfører departementet en felles prekvalifiseringsprosess for de to første trafikk-pakkene. «Trafikkpakke 1 Sør» omfatter togtra-fikk på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsba-nen. «Trafikkpakke 2 Nord» omfatter togtrafikk på strekningene Trondheim-Bodø, Bodø-Rognan, Melhus-Trondheim-Steinkjer, Dombås-Åndalsnes, Hamar-Røros, Røros-Trondheim, Trondheim-Stor-lien og Oslo-Trondheim.

Selve konkurransen om disse pakkene plan-legges gjennomført i første halvår 2017, og depar-tementet tar sikte på at Jernbanedirektoratet inn-går avtaler om «Trafikkpakke 1 Sør» i august 2017 og «Trafikkpakke 2 Nord» i desember 2017. For begge trafikkpakkene legger departementet opp til trafikkstart i desember 2018.

Samferdselsdepartementet legger opp til at Jernbanedirektoratet utarbeider grunnlaget for konkurranseutsetting av nye trafikkpakker for persontogtrafikken på resten av jernbanenettet og konkurranseutsetter disse suksessivt.

Nye tog

Fra 2008 og fram til i dag har NSB AS bestilt til sammen 125 Flirt-tog, hvorav 81 skal være levert og satt i trafikk ved utgangen av 2016. De resterende 44 persontogene blir levert i perioden 2017–2020. I 2017 skal det etter planen leveres 10 nye togsett, deretter 14 i 2018, 17 i 2019 og 3 i 2020. Togene er planlagt brukt til kapasitetsøknin-ger og materiellfornying på Østlandet inkl. Gjøvik-banen, materiellfornying på VosseGjøvik-banen, materi-ellreserver i forbindelse med ombygging av per-sontogmateriell for å få ERTMS-utstyr om bord, samt testing av bimodale persontogsett, som kan kjøre både på diesel og kjørestrøm i Trondheims-regionen. Innfasingen av det nye togmateriellet må avstemmes mot gjennomføringen av

nødven-dige tiltak i infrastrukturen (hensettingskapasitet, plattformforlengelser og forsterking av strømfor-syning), særlig på Gjøvikbanen og Vossebanen.

Bedre togtilbud i Østlandsområdet

I desember 2012 ble første del av ny grunnrute-modell innført på Østlandet, og den ble fullført i desember 2014. Omleggingen har bl.a. gitt et mer oversiktlig togtilbud og flere togavganger som er jevnere fordelt utover «timen», samt med bedre overgangsmuligheter til annen kollektivtrans-port. Etterspørselen etter persontransport med tog er i stor grad tilbudsdrevet. Dette er tydelig særlig i Østlandsområdet der antall passasjerer økte med om lag 29 pst. i perioden 2011–2015, som følge av et forbedret togtilbud og nye tog. Om lag 85 pst. av alle togreiser skjer i dag på Østlan-det.I 2017 blir 10 nye persontog satt i trafikk på Østlandet. De skal øke kapasiteten i lokaltog, og fornye persontogparken på Gjøvikbanen. Dette er viktige tiltak, da NSBs setekapasitet i lokaltog på Østlandet i stor grad er fullt utnyttet i rushtidsfikken. Videre har persontogmateriellet som tra-fikkerer Gjøvikbanen nådd sin tekniske levealder.

Samlet bidrar de nye persontogene til en mer mo-derne materiellpark og bedre driftsstabilitet på Østlandet.

Fullmakt til restverdisikring

Samferdselsdepartementet har i 2016 fullmakt til å gi restverdisikring for togmateriell som inngår i statens kjøp av persontransport med tog, jf. Prop.

122 S (2015–2016) Tilleggsbevilgninger og

omprio-riteringer i statsbudsjettet 2016 og Innst. 400 S (2015–2016). Departementet har i 2016 gitt rest-verdisikringen til NSB AS for det togmateriellet som inngår i departementets trafikkavtale med selskapet. NSBs persontogmateriell overføres i lø-pet av våren 2017 til Togmateriell AS som er eid av staten ved Samferdselsdepartementet. Departe-mentet legger opp til at restverdigarantien følger det persontogmateriellet som det er gitt restverdi-sikring for. For 2017 legges det opp til at departe-mentet kan gi restverdigaranti for det persontog-materiellet som inngår i statens trafikkavtale med NSB for 2012–2017, på inntil 6 200 mill. kr for ek-sisterende materiell, og 2 025 mill. kr for oppgra-deringer og nyinvesteringer, jf. forslag til romer-tallsvedtak. Jernbanedirektoratet skal utarbeide et garantibrev som nærmere angir vilkårene for ga-rantien og statens forpliktelser utover budsjett-året.

Samferdselsdepartementet foreslår at fullmak-ten om restverdisikring for nyinvesteringer ikke knyttes opp til de konkrete togstrekningene, slik som fullmakten for 2016. Dette for å forenkle opp-følgingen av fullmakten og disponeringen av tog-materiellet, dersom det blir nødvendig å gjøre jus-teringer i den planlagte innfasingen av persontog-materiellet.

Post 71 Kjøp av infrastrukturtjenester – drift