• No results found

høsthvetesorter på østlandet

Det ble lagt ut 8 forsøk med 15 sorter på Østlandet.

Vanskelige overvintringsforhold, særlig på Sør-Øst-landet, gjorde at bare 5 av feltene ble høstet. Ett av forsøkene lå på Sør-Østlandet og 4 på Nord-Østlandet.

Såkornspartiet fra Sverige av sorten Magnifik, hadde for andre år på rad svært dårlig spireevne, og det på-virket tydelig resultatene for denne sorten. Resultate-ne for sorten er tatt med i resultateResultate-ne for 2013, men ikke i sammendraget over år. Sortene er de siste 10 årene prøvd uten og med soppbekjempelse. Forsøks-feltene ble behandlet med 150 ml Stereo ved begyn-nende stråstrekning (BBCH 31), og med 60 ml Proline + 30 ml Delaro ved skyting (BBCH 55). Både for 2013 og i sammendraget over år, presenteres resultater fra ubehandlede ledd og ledd med soppbekjempelse (tabell 26-27).

Vinteren 2012-13 ble en av de tøffeste på mange år for høstkornet, særlig på Sør-Østlandet der svært lite høsthvete overvintret. Men også på Nord-Østlandet var påkjenningen betydelig, og en fikk klarere for-skjeller i overvintring mellom sortene enn på mange år. Bra forhold for busking i høsthveten utover våren, gjorde at selv sorter med dårlig overvintring kom seg bra, og kompenserte for en del av utgangen. Men sortene med svakest overvintring kom likevel ikke opp på nivå med de beste sortene. Magnifik er en sort med bra overvintringsevne, og selv med en gjen-nomsnittlig plantebestand på bare 25 % om høsten, ble ikke avlingsresultatet så ille. Men sorten ligger over 30 % under Olivin i avling. Det gjennomsnittlige avlingsnivået i de 5 forsøkene ble middels høyt, men klart under de beste høsthveteårene (tabell 28). Det var lite legde. Bare Skagen, som har et relativt svakt strå, fikk registrert en del sein legde i ett av feltene.

Hl-vekt og 1000-kornvekt ligger på et normalnivå, og det samme gjelder proteininnholdet. Det ser ut til at høstkornet i større grad enn vårkornet har klart å ta opp og utnytte det nitrogenet som ble tilført om våren. Det var generelt små problemer med falltallet i høsthveten, men en del sorter viste større svakheter enn andre, og disse svakhetene kommer enda tyde-ligere fram når en ser på resultatene over år (tabell 27). Det var gode forhold for utvikling av mjøldogg tidlig, og en del sorter ble ganske sterkt angrepet.

Det tørre været i juli bremset angrepet av bladflekk-sjukdommene, men på slutten av sesongen ble det likevel en del angrep av hveteaksprikk. Meravlingene

for soppbehandling ble derfor i middel for 5 felt på over 100 kg korn pr. dekar, men varierte en del mel-lom feltene. På ett av forsøksfeltene ble det også notert sterke angrep av gulrust for sortene Akteur og Matrix. Det ble også registrert gulrustangrep i Akratos og DED2097/02.

Mjølner har gjennom mange år vist seg som en stabil sort og gjør det bra også i 2013. Bjørke ligger som vanlig klart under Mjølner i avling. Av markedssortene er det Olivin og Skagen som har gjort det best, med henholdsvis 1 og 4 % høyere avling enn Mjølner på de sprøytede leddene. Ellvis ligger på nivå med Mjøl-ner, mens Finans og Kuban kommer 4-5 prosent bak.

Finans har hatt sterke angrep av både mjøldogg og hveteaksprikk, og er den av markedssortene som har fått størst avlingsøkning ved soppsprøyting med 149 kg meravling. Kuban ga minst avlingsøkning for sopp-sprøyting med bare 54 kg meravling. Dette er naturlig i og med at Kuban hadde minst angrep av både mjøl-dogg og hveteaksprikk på de usprøyta leddene. Også Mjølner og Skagen ga mer beskjedne avlingsøkninger for sprøyting enn Finans, mens sorter som Bjørke, Olivin og Ellvis kommer i en mellomstilling.

Det har blitt stilt store forventninger til den nye sorten Ellvis (godkjent 2012). Ellvis lå litt bak Olivin og Skagen på de sprøyta leddene i 2013, men er i middel over år den mest yterike av markedssortene.

Den gjør det som regel best på Nord-Østlandet. Ellvis har bra overvintringsevne, og mange gode egenska-per ellers. Spesielt må det høye falltallet til sorten framheves. Den har høyt falltall også i årets forsøk og har i et par tidligere år med vanskelige høstefor-hold vært den klart beste sorten til å oppretthøstefor-holde et høyt falltall. Dette er en viktig egenskap som betyr mye for dyrkerne. Den har noe lavt proteininnhold, men det har sikkert også sammenheng med det høye avlingsnivået. Ellvis har bra hektolitervekt og middels høy 1000-kornvekt. SDS-tallene og mixogramtestene tilsier at Ellvis er en sort med svak glutenkvalitet omtrent som Finans. Den er likevel blitt plassert i kvalitetsklasse 4 sammen med sorter som Magnifik, Olivin og Kuban.

Skagen og Akteur ble godkjent i 2013. Skagen gjorde det veldig bra avlingsmessig, men Akteur falt gjen-nom. Dette er delvis et utslag av ulik overvintring.

Akteur var en av sortene med svakest overvintring.

I tillegg ble den hardt straffet i feltet der det ble registrert gulrust. Begge sortene er litt seinere enn Ellvis. De er litt mindre utsatt for mjøldogg, men

Korn heller ikke disse sortene har noe resistens mot

blad-flekksjukdommene. Kornkvaliteten er meget bra hos begge disse sortene. De har meget høy 1000-kornvekt og hektolitervekt og er blant sortene som har høyest proteininnhold. Proteinkvaliteten ser også ut til å være meget sterk. De har i alle år hatt SDS-verdier på høyde med eller høyere enn Bjørke. Falltallet er også meget bra. Skagen har et kortere men atskillig svakere strå enn Akteur. Både i 2010 og 2011 hadde Skagen en god del legde i forsøkene, og i 2013 med generelt små legdeproblemer, hadde Skagen en god del legde i ett av forsøkene.

Linjene Hadm04363-05, DED2097/02 og sortene Akratos og Frontal er alle prøvd i tre år. Akratos har vist svake overvintringsegenskaper og har svært lavt falltall i 2013. Sorten er derfor trukket, og vil ikke bli vurdert for godkjenning. Frontal var en av de sortene som hadde dårligst overvintring i 2013. Sorten har imidlertid svært god buskingsevne, og kan under gun-stige forhold kompensere for noe av skadene utover våren hvis de overlevende plantene er noenlunde jevnt fordelt på arealet. En vil likevel kunne oppleve problemer med en slik sort i praktisk dyrking. Hvis plantene går ut over større sammenhengende partier, eller en får ugunstige forhold for busking, hjelper det lite at sorten i utgangspunktet har god buskingsevne.

I tillegg viser det seg at Frontal over år er den sorten i prøvingen som har lavest falltall. Dette kom spesielt til syne i det vanskelige året 2011. Da hadde Frontal i gjennomsnittlig falltall på 96. Det kan nevnes at Ellvis til sammenligning hadde et falltall på 366, og Olivin og Finans hadde henholdsvis falltall på 290 og 272. Dårlig falltall er ikke en egenskap en trenger hos en høsthvetesort som skal dyrkes under norske forhold. Frontal kommer ut med ganske mye legde i forsøkene, og en kan tenke seg at de lave falltallene kan ha sammenheng med legden. Det ser imidlertid ikke ut til å være noen klar sammenheng her. I 2011 hadde sorten like lave falltall i felt uten legde, og i feltene med mest legde ble ikke falltallet målt. Dårlig stråstyrke er heller ikke en ønskelig egenskap for en høsthvetesort.

Hadm04363-05 er en linje med veksttid omtrent som Olivin. Den har middels langt strå og middels god stråstyrke. Over år er avlingsnivået klart høyere enn for Olivin for usprøyta ledd, men på samme nivå som Olivin ved soppsprøyting. Det skyldes at Hadm04363-05 har gjennomgående lave angrep for alle sjukdom-mer, og gir mindre avlingsøkning for sprøyting enn Olivin. Over år gir Hadm04363-05 lavest avlingsøkning

ved sprøyting av samtlige sorter i prøvingen. Det er linje med høy hektolitervektvekt og 1000-kornvekt, og middels høyt proteininnhold. Proteinkvaliteten ser ut til å være på høyde med sortene i klasse 4. Falltal-let er ikke av de høyeste, men ligger i gjennomsnitt over år på samme nivå som Mjølner.

DED2097/02 er en polsk høsthvetelinje med vekst-tid omtrent som Ellvis og Kuban. Det er en ekstremt yterik høsthvete, som i gjennomsnitt for 3 år har gitt henholdsvis 7 og 9 % høyere avling enn Ellvis og Kuban på de usprøyta leddene, og 8 og 10 % høyere på de soppsprøyta. Den er også klart mer yterik enn alle de andre sortene i prøvingen. Den har ikke veldig god resistens mot noen sjukdommer, men ligger på et middels nivå. DED2097/02 har under middels hekto-litervekt, svært høy 1000-kornvekt og relativt lavt proteininnhold. SDS-verdiene er svært lave, og tyder på et gluten som er minst like svakt som Mjølners.

Falltallet er lavt, under 200 i gjennomsnitt for prø-vingsperioden. Det skyldes først og fremst lave falltall i 2011. Det er tvilsomt om DED2097/02 er egnet som brødhvete under norske forhold, men sorten kan ten-kes å være interessant som en svært yterik fôrhvete.

Da må den i så fall antagelig dyrkes på kontrakt.

Soppbekjempelse har gitt stor avlingsøkning både i 2013 (tabell 26) og i middel for de 3 siste årene (tabell 27). Størst avlingsutslag for soppbekjempelse hadde en i 2011, med gjennomsnittlig 23 prosent meravling for sprøyting. I middel for årene 2011-2013 har soppbekjempelse gitt en avlingsøkning på 16 pro-sent. I tillegg til reduserte sjukdomsangrep, forsinket modning og økt kornavling så har soppbekjempelse gitt en betydelig økning både i hektolitervekt og 1000-kornvekt. Dette er godt kjent fra tidligere, men er viktig å understreke når hektolitervekt tillegges relativ stor vekt ved prisavregningen. Soppbekjem-pelse har over år gitt litt lavere proteininnhold, og det skyldes langt høyere avlinger ved sprøyting uten at gjødselmengdene blir justert. Det betyr imidlertid at proteinavlingene også øker betydelig ved sopp-sprøyting.

Tabell 26. Forsøk med høsthvetesorter, Østlandet 2013

Kg korn/dekar andre karakterer – hele østlandet og rel. avling

hele Sør- nord- Vann % Overv. Strål. legde % mjøld. hv.akspr. hl-v. t-kv. Prot. Fall- SdS

østl. østl. østl. v/høst. % cm seint % % kg g % tall

Ant. felt 5 1 4 4 5 5 1 3 3 5 5 5 5 5

Ubehandlet

Mjølner 593 593 592 22,9 74 86 0 26 12 80,2 43,6 11,9 238 63

Bjørke 84 81 84 17,3 74 92 0 41 23 80,3 41,0 12,1 300 73

Magnifik 66 43 72 28,1 68 77 0 20 17 78,3 37,0 12,0 250 64

Olivin 98 104 97 22,4 71 80 0 25 13 81,5 40,7 11,6 281 64

Finans 85 100 82 16,8 69 71 0 35 26 76,2 39,4 10,9 336 62

Kuban 100 88 103 20,4 59 72 0 3 8 81,4 43,3 11,8 311 70

Ellvis 97 92 98 19,3 67 73 0 25 10 79,7 41,6 11,3 350 61

Skagen 103 90 107 20,1 76 79 20 15 8 81,0 46,8 12,1 366 76

Akteur 83 93 81 24,9 55 85 0 7 12 81,5 42,3 11,9 311 73

Hadm04363-05 98 79 104 20,8 63 75 0 4 8 83,1 43,1 11,3 300 72

DED2097/02 109 104 111 19,5 74 81 0 16 17 79,3 48,4 10,4 311 52

Akratos 84 87 84 23,3 47 79 0 13 15 79,1 46,0 10,9 180 69

Frontal 101 105 100 19,3 54 69 0 19 14 78,3 43,3 10,9 257 70

Matrix 96 78 101 20,6 66 74 0 9 18 77,1 39,6 10,8 272 63

KWS Cobalt 86 92 84 25,9 35 75 0 5 9 78,7 37,4 11,2 281 75

Soppsprøytet

Mjølner 681 683 680 24,6 73 84 0 11 3 80,6 45,3 12,0 226 60

Bjørke 90 85 91 20,4 66 91 0 18 6 81,2 44,7 12,5 290 78

Magnifik 68 49 73 29,6 68 76 0 5 4 80,0 42,4 11,9 232 62

Olivin 101 90 104 26,8 71 80 0 10 3 82,5 42,5 12,0 281 69

Finans 96 90 98 21,6 64 71 0 24 7 77,4 43,6 11,2 323 63

Kuban 95 89 97 21,8 64 71 0 1 2 82,2 46,8 12,0 311 71

Ellvis 100 100 100 24,2 62 74 0 8 6 80,7 43,1 11,1 350 61

Skagen 104 101 105 23,8 75 78 20 6 3 81,6 48,3 12,0 336 77

Akteur 97 101 96 29,2 57 84 0 4 5 82,9 46,4 12,2 300 74

Hadm04363-05 96 73 102 23,6 63 75 0 2 3 83,7 45,1 11,7 290 72

DED2097/02 119 108 122 22,0 63 80 10 2 3 80,6 52,8 11,0 281 56

Akratos 86 81 87 26,0 46 79 0 7 5 80,8 49,7 11,2 200 71

Frontal 101 95 103 23,8 49 72 0 6 5 79,6 43,0 11,5 226 70

Matrix 106 90 110 23,6 63 71 0 3 4 78,9 43,7 10,6 281 62

KWS Cobalt 85 87 85 27,4 38 73 0 2 5 79,4 39,6 11,3 290 75

hovedeffekt

Ubehandlet 550 528 556 21,4 63 78 1 18 14 79,7 42,2 11,4 281 67

Soppsprøytet 656 610 668 24,6 62 77 2 7 4 80,8 45,1 11,6 272 68

Korn

Tabell 27. Forsøk med høsthvetesorter, Østlandet 2011-2013

Kg korn/dekar andre karakterer – hele østlandet

og rel. avling

hele Sør- nord- Vann % Overv. Strål. legde % mjøld. hv.akspr. hl-v. t-kv. Prot. Fall- SdS

østl. østl. østl. v/høst. % cm seint % % kg g % tall

Ant. felt 15 5 10 8 12 12 5 8 7 15 15 15 13 13

Ubehandlet

Mjølner 548 561 540 22,5 85 90 11 12 14 78,0 41,2 11,8 238 60

Bjørke 87 84 90 18,7 84 96 1 25 18 78,3 41,0 12,2 290 72

Olivin 97 94 101 21,0 82 82 4 12 14 79,3 37,8 11,9 311 67

Finans 93 95 93 19,0 81 75 4 23 20 74,1 40,2 11,4 311 64

Kuban 103 97 107 20,5 80 76 7 2 11 79,3 42,7 12,0 272 72

Ellvis 105 103 106 20,1 82 79 6 11 12 77,6 40,0 11,4 366 63

Skagen 103 98 106 21,1 83 82 19 7 11 78,8 45,7 12,2 336 78

Akteur 99 104 98 23,0 77 90 2 4 13 80,2 44,0 12,0 350 76

Hadm04363-05 103 96 106 21,4 81 79 8 2 9 80,9 44,4 11,5 204 73

DED2097/02 114 112 116 20,5 86 85 8 7 17 77,3 47,2 11,0 168 55

Akratos 100 97 103 21,8 73 84 11 7 20 78,8 46,4 11,0 221 74

Frontal 105 104 107 20,6 79 75 23 9 14 75,9 41,8 11,4 144 74

Soppsprøytet

Mjølner 633 642 629 24,7 85 89 4 6 10 79,3 45,2 11,7 217 58

Bjørke 90 87 92 21,7 81 97 3 9 9 80,0 44,8 12,3 250 73

Olivin 99 90 103 25,7 77 83 2 5 8 81,3 42,0 11,7 300 67

Finans 98 93 101 22,7 81 76 5 11 10 76,7 45,3 11,2 311 64

Kuban 103 98 104 22,3 81 76 8 1 7 80,9 47,6 11,8 264 72

Ellvis 105 100 108 23,2 79 80 3 5 13 79,4 43,6 11,1 366 62

Skagen 101 98 103 24,2 85 81 16 3 10 80,2 49,2 12,0 323 76

Akteur 103 105 103 25,7 79 90 4 2 9 82,0 48,0 11,9 323 75

Hadm04363-05 98 87 100 23,6 80 79 4 2 9 81,8 47,0 11,5 264 73

DED2097/02 114 107 117 22,2 82 84 16 2 10 78,7 51,6 10,8 193 55

Akratos 102 97 105 24,2 76 86 6 5 15 80,7 51,8 10,9 221 72

Frontal 104 97 108 23,1 75 76 14 4 9 77,7 45,3 11,2 142 72

hovedeffekt

Ubehandlet 552 553 554 20,9 81 83 9 10 14 78,2 42,7 11,6 238 69

Soppsprøytet 642 620 652 23,6 80 83 7 5 10 79,9 46,8 11,5 244 68

Tabell 28. Avlingsoversikt for høsthvetesorter, Østlandet 2003 – 2013*

Kg korn pr. dekar og relative avlinger de enkelte år

Forsøksår 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Ant. felt 11 10 8 5 9 9 8 9 6 4 5

Ubehandlet

Mjølner 642 690 657 677 622 798 482 600 428 624 593

Bjørke 100 92 90 92 93 94 80 85 95 85 84

Magnifik 109 106 97 105 100 100 95 98 104 - 66

Olivin 112 104 98 103 92 105 91 99 94 97 98

Finans - 105 97 107 100 108 106 94 92 100 85

Kuban - - - - 107 100 102 99 114 99 100

Ellvis - - - 94 103 113 108 97

Skagen - - - 103 107 108 103

Akteur - - - 100 118 100 83

Hadm04363-05 - - - 109 104 98

DED2097/02 - - - 122 112 109

Akratos - - - 106 110 84

Frontal - - - 103 110 101

Soppsprøytet

Mjølner - 765 759 736 721 816 500 676 541 678 681

Bjørke - 93 90 100 96 95 85 85 96 86 90

Magnifik - 100 93 115 99 101 99 98 104 - 68

Olivin - 99 97 107 98 100 94 97 96 99 101

Finans - 101 99 117 101 111 112 97 93 104 96

Kuban - - - - 102 96 107 97 108 105 95

Ellvis - - - 103 100 106 109 100

Skagen - - - 100 96 102 104

Akteur - - - 96 113 101 97

Hadm04363-05 - - - 95 102 96

DED2097/02 - - - 109 112 119

Akratos - - - 109 113 86

Frontal - - - 101 110 101

* I perioden 2004-2013 har vi data både for usprøytede og sprøytede ledd for de viktigste markedssortene

Korn markedsandeler for høsthvetesortene

Tabell 29 viser utviklingen i dyrkingsomfang de åtte siste sesongene for de viktigste høsthvetesortene.

Høsthvetearealet har variert mye de tre siste årene, og det sammen med overlagring av innkjøpt såkorn, kan medføre at en får svingninger i markedsandelene av sortene. Arealet av høsthvete gikk ned fra om lag 142 000 dekar i 2011 til 20 000 dekar i 2012. I 2013 steg arealet igjen til 91 000 dekar.

Tabellen viser at markedsandelen av Bjørke økte fra 3,6 til 12,5 prosent i 2012, men var nede i under 1 % i 2013. Bjørke er nå i praksis ute av markedet. Magni-fik, Olivin og Mjølner har alle fått redusert sine

mar-kedsandeler betydelig de siste sesongene. Magnifik og Mjølner er nok på vei ut av markedet, mens Olivin nok fortsatt vil kunne opprettholde en betydelig mar-kedsandel. Ellvis var største høsthvetesort i 2012 fulgt av Finans. I 2013 var bildet motsatt. Etter flere høster med mye nedbør og vanskelige høsteforhold så er det naturlig at dyrkerne etter hvert vil velge bort sorter som over flere år har vist dårlig falltallsstabilitet, spesielt når en har tilgang på sorter med bedre egen-skaper på dette området. Det er lite tilfredsstillende å få avregning etter fôrkorn på grunn av lavt falltall, når en har fulgt opp åkeren på beste måte gjennom hele vekstsesongen.

Tabell 29. Markedsandeler (%) for høsthvetesorter i perioden 2006 - 2013

År Finans Ellvis Magnifik Kuban Olivin Skagen mjølner Bjørke

2006 0 0 48,6 0 15,5 0 25,8 9,5

2007 0 0 59,4 0 16,0 0 17,4 6,0

2008 0 0 61,5 0 16,0 0 17,0 4,8

2009 0 0 49,5 0 22,4 0 21,3 5,8

2010 2,4 2,5 44,4 0,4 27,9 0,1 13,2 5,2

2011 32,7 12,3 26,4 3,8 16,4 0,7 2,4 3,6

2012 20,5 25,7 18,6 3,4 15,9 0,7 0,8 12,5

2013 26,8 20,4 17,3 16,2 12,7 2,8 1,3 0,7

Oversikt over høsthvetesortene

Tabell 30 gir en oversikt over ulike dyrkingsegenska-per hos høsthvetesortene basert på en helhetsvur-dering av tilgjengelige forsøksdata. Grahelhetsvur-deringen er angitt på en skala fra 1-10. Se forklaring under tabel-len. I og med at ikke alle sorter er prøvd sammen i forsøk, er det brukt en del skjønn i fastsettingen av karakterene. En har også prøvd å ta i bruk en størst mulig del av skalaen for å markere mulige forskjeller.

Det betyr at det ikke nødvendigvis er sikre

forskjel-ler fra trinn til trinn på skalaen, men helforskjel-ler at det markerer en tendens.

Tabell 31 angir foredlingsnummer, foredler/sortseier og tidlighetsklasse for alle sorter og linjer som er godkjent eller som er under utprøving. Dessuten viser tabellen når sorter er godkjent, og hvor lenge de øvrige sortene og linjene har vært med i verdiprøvin-gen.

Tabell 30. Dyrkingsegenskaper for høsthvetesorter. Forklaring til tallene under tabellen

Vekst- Over- Strå- Strå- mjøl- hvete- hl- t-kv. Spire Fall- SdS

Protein-Sort tid vintr. styrke lengde dogg akspr. vekt tregh tall innhold

Bjørke -4 7 8 4 3 4 7 6 5 6 7 8

Finans -2 7 8 8 3 4 4 6 7 7 4 5

Kuban -1 7 7 8 8 6 7 7 5 6 7 7

Ellvis -1 7 7 7 5 6 6 5 5 10 4 5

Frontal -1 5 3 8 5 6 5 6 2 1 7 5

DED2097/02 -1 8 5 6 6 5 6 9 2 2 2 4

Olivin 0 6 7 6 5 5 7 4 5 7 5 6

Skagen 0 8 3 6 6 6 7 8 3 8 8 8

Hadm04363-05 0 7 5 7 8 6 8 7 5 3 7 5

Akteur 0 5 8 5 7 5 8 7 7 8 8 6

Mjølner +1 8 5 5 5 5 6 6 2 3 4 6

Magnifik +1 8 6 6 5 5 8 5 4 4 5 6

Akratos +1 4 4 6 6 4 7 9 6 3 7 4

Veksttid: Antall dager seinere (+) eller tidligere (-) enn Mjølner

Resten: 1= dårlig overvintring, dårlig stråstyrke, langt strå, dårlig sjukdomsresistens, lav hl-vekt, lav 1000-kornvekt, lav spiretreghet, lavt falltall, lav SDS, lavt proteininnhold

10= god overvintring, god stråstyrke, kort strå, god sjukdomsresistens, høy hl-vekt, høy 1000- kornvekt, høy spiretreghet, høyt falltall, høy SDS, høyt proteininnhold

Tabell 31. Ulike opplysninger om markedssorter og ikke godkjente sorter/linjer av høsthvete

Sorter/linjer Foredl. nr. Foredler/sortseier Klasse* godkj. år/prøvd ant. år

Portal LP66.79.79 Lochow-Petkus, D H.sein 1993

Rudolf WW 35031 Svalöf-Weibull, S Sein 1993

Mjølner WW 38322 Svalöf-Weibull, S Sein 1996

Bjørke SvB 9054 Svalöf-Weibull, S Tidlig 1997

Terra PF 27254 Pajbjergfonden, DK H.tidlig 1997

Kosack WW 27084 Svalöf-Weibull, S Sein 1999

Magnifik SW 47672 Svalöf-Weibull, S Sein 2004

Olivin HE524/94 Monsanto, US Sein 2006

Finans SW46522-4-7 Svalöf-Weibull, S H.sein 2007

Kuban Hadm51472-00 Hadmersleben, D Sein 2010

Ellvis Br 3167 d Saatzuchtwirtschaft Josef Breun, D H.sein 2012

Skagen 798-398B Nordic Seed AS, DK Sein 2013

Akteur LEU 80407/14 Deutsche Saatveredelung AG, D Sein 2013

Hadm04363-05 Lantmännen SW Seed, S Sein 3

DED2097/02 Danko, PL Sein 3

Akratos STRU 9814361 Strube, D Sein 3

Korn

Sorter/linjer Foredl. nr. Foredler/sortseier Klasse* godkj. år/prøvd ant. år

Frontal R10650 RAGT, UK Sein 3

Matrix LEU60115 Deutsche Saatveredelung AG, D Sein 2

KWS Cobalt KW 9156-1107 KWS Lochow GMBH, D Sein 1

*H= halv, f.eks. halvsein

referanser

Lillemo, M. 2013. Sortsmøte, Graminor, desember 2013.

Prøving av bygg- og havresorter på

Det er ingen offisiell verdiprøving av kornsorter på