• No results found

7 Analyse og diagnose av data fra THM

7.3 Oppsummering av diagnose

Figur 7.9 oppsummerer diagnosen av tolke høyt data og plasserer den samtidig inn i den overordnede rammen for datainnsamling og diagnose som ble utviklet i kap. 3.

Situasjonsmodellene viser at lederne har en god forståelse av omgivelsene. I tråd med dette indikerer den strukturelle analyse at lederne har et begrepsapparat for tolkning av omgivelsene som er velutviklet med hensyn til antall dimensjoner og diskriminasjon. Inntrykket av et velutviklet begrepsapparat bekreftes ved at lederne har oppfanget signaler om mulig endring i oljeprisene. De kognitive kart gir også inntrykk av at lederne foretar en omfattende over-våking av omgivelsene.

Likevel er det tegn til at lederne har en enklere tolkning av eksterne konsekvenser enn forskerne. Ved vurdering av konsekvenser av endring i oljepris er det en tendens til at lederne begrenser seg til sitt eget hovedarbeidsområde og ikke ser skipsfart i et totalperspektiv. Det er en tendens til at de ikke tar både tilbuds- og etterspørselssiden av skipsmarkedene i betrakt-ning, eller at de ikke tar hensyn til underliggende tilbudsforhold, altså nåværende kapasitet.

Dessuten har de ikke utviklet alternative konsekvenser av endringen i oljepris, og de søker ikke etter konsekvenser på kort sikt og lang sikt. Videre er det tegn i datamaterialet på at lederne undervurderer utslagene i oljepris og dermed også utslagene på frakt- og tonnasjemarkeder. I overensstemmelse med ovenstående virker det ikke som om lederne har velutviklede oppfat-ninger av usikkerhet når det gjelder fremtidig utvikling av oljeprisen og av markedene for tørrlast og tankfart.

At lederne har enklere tolkning av omgivelsene kan ha sammenheng med at de i liten utstrekning foretar kvantitative analyser av omgivelsene.

Tolke høyt intervjuene avdekket få interne konsekvenser og generelle svar. Dette kan tyde på at lederne ikke har velutviklede oppfatninger av interne konsekvenser av endringer i omgi-velsene.

Tolke høyt intervjuene avdekket også få planer og handlinger for å takle endringer i omgi-velsene. Det var bare ett eksempel på utarbeidelse aven handlingsplan for å takle en markedsendring, og de fleste investeringene som ble nevnt, skjedde ikke som en reaksjon på en markedsutvikling. Videre reagerte lederne sent på signaler, og det førte til brannslukking eller manglende utnyttelse av muligheter. Resultatene kan tyde på at lederne ikke har velutviklede oppfatninger av samspillet mellom ikke-kontrollerbare variabler og handlinger. Dette inntrykket

I:o

bekreftes ved at lederne stort sett ikke vurderte sine handlinger mot alternative markeds utvik-linger, og at de ikke utviklet handlingsstrategier for å takle alternative markedsutviklinger.

Leder DOSog 407 passer for så vidt godt inn i den generelle diagnosen når det gjelder tolkning av eksterne årsaker og konsekvenser. De har en tendens til enkel tolkning av konsekvenser.

Leder DOStrekker f.eks. konklusjoner om fremtidig utvikling av markedene basert på bare etterspørselssiden, og 407 fokuserer bare på tankfart. De utvikler kun en fremtidig utvikling.

De skiller ikke mellom kortsiktige og langsiktige virkninger av endringer i oljepris. De un-dervurderer utslagene av endringer i oljepris. I tråd med ovenstående gir de stort sett ikke uttrykk for usikkerhet.

På andre områder kan DOSog 407 fremstå som normative referenter for de øvrige ledere. Leder OOSer en av de få som utvikler konsekvenser for både tank og tørrlast, og han er den eneste leder som kommer inn på sammenhengen mellom tank og tørrlast via kombinertflåten. Leder 407 skiller seg positivt ut ved å ha en grundig analyse av både etterspørsels- og tilbuds siden innenfor tankfart, med kapasitet, seilingshastighet, aldersstruktur, nybygging og skraping.

Leder DOSog 407 passer også inn i den generelle diagnosen når det gjelder handlinger. Leder OOS foretar tilsynelatende ikke kvantitative analyser av markedsutviklingen. Hans kognitive kart viser også tegn til sen reaksjon på signaler og brannslukking når det gjelder justering av bunkersklausuler. Leder 407 har ikke oppfatninger om interne konsekvenser av endringer i markedet. Ingen av lederne viser tegn til å ha bygget opp generell beredskap til å takle endringer i omgivelsene, altså strategibygging.

På den annen side kan DOSfremstå som normativ referent når det gjelder forståelse av interne konsekvenser av endringer i omgivelser. Leder 407 kan fremstå som normativ referent når det gjelder utvikling av handlingsplan for å takle en endring i omgivelsene. Han er den eneste deltaker som aktivt utnytter endringen i oljeprisene ved å legge opp en plan for investering i tankskip. Det er da interessant at leder 407 også kan fremstå som normativ referent ved at han er den eneste leder som har foretatt kvantitativ analyse av markedsutviklingen, og ved at han analyserer risiko i form av sensitivitetsanalyse aven rekke ikke-kontrollerbare variabler.

Leder DOSog 407 skiller seg klart fra de øvrige ved at de grep tråden om fusjonsenergi og nøstet aktivt på den. De kognitive kart om fusjonsenergi bekrefter visse karakteristiske trekk ved leder DOSog 407. Leder DOSer detaljert, men trekker også opp et bredt perspektiv med dimensjonene energi, økonomi, industri, handel og skipsfart med både tank, tørrlast og kombinert. Han relaterer situasjonen til den industri som har størst betydning for rederiet

-treforedling, og han trekker konsekvenser for rederiets flåte. Leder 407 bruker overordnede begreper, konsentrerer seg om få vesentlige forhold, begrenser seg til tankfart - og legger konsekvent opp til å takle markedsendringer ved aktive tiltak.

Ovenstående forskjeller mellom leder 005 og 407 kan ha sammenheng med forskjeller i arbeidsområde og strategi. Leder 005's arbeidsområde er drift av tørrlastskip, og han satser på en portefølje av eiede og leiede skip somgirrederiet fleksibilitet til raskt å komme ut aven uheldig markedsutvikling - men vel også til å utnytte muligheter. I overensstemmelse med ansvaret for en omfattende flåte overvåker han driften nøye og følger opp hvordan endringer i markedet får konsekvenser for driften. 407 leder et prosjektorientert rederi som satser på å utnytte markedsmuligheter innenfor tankfart. I tråd med dette satser han på analyse av markedet for å takle markedsendringer. Til tross for forskjeller i arbeidsområde kan lederne likevel ha nytte av å sammenlikne seg med hverandre på de punkter hvor den annen skiller seg ut som normativ referent. Selv om leder 005 satser på drift og ikke på å utnytte markedsmu-ligheter til spekulasjon i kjøp og salg av skip, bør han også reagere raskt i forkant av endringer, jfr. punktet ovenfor om brannslukking. Selv om leder 407 fokuserer på tankfart og utnyttelse av muligheter innenfor tankrelatert fart, bør han forstå samspillet mellom eksterne og interne forhold for å kunne reagere med forebyggende tiltak for å hindre en uheldig utvikling på nåværende portefølje av aktiviteter",

Ved analysen er lederne vurdert mot forskere. Inntrykket er at forskerne har en mer generell overordnet modell for skipsfart hvor hvert marked med etterspørsel, tilbud og rate er relatert til hverandre. Tilsvarende er det en tendens til at forskerne har en mer generell forståelse av forholdene innenfor OPEC. Konsistent med ovenstående resultater viser også den strukturelle analysen at forskernes begrepsapparat er mer velutviklet enn ledernes på den måte at forskerne har mer kompliserte relasjoner mellom begrepene. Jeg tror at denne forskjellen mellom ledere og forskere er naturlig ved at forskernes arbeid går ut på å analysere og forstå fenomener i et generelt perspektiv. Lederne har ansvar for mennesker og store Økonomiske verdier. De må formulere og takle problemer og muligheter etter hvert som de oppfanger signaler om dem.

Resultatene av innholdsanalysen viser også at lederne og forskerne har forskjellig ekspertise, og at det kan være nyttig for lederne å være oppmerksom på denne forskjellen i ekspertise.

Forskernes analyser kan komplettere ledernes egne oppfatninger f.eks. om konsekvenser for

9. Leder 407 er vanskelig å stille en diagnose for fordi han uttrykker seg i generelle tenner og lite detaljert.

Nedleggelse av off-shore divisjonen tyder på at han også følger opp interne konsekvenser av endringer i markede - se figur 7.6. På den annen side er det ikke mulig ut fra 407's uttalelser å avgjøre hvorvidt dette skjeddeiforkant av endringeneimarkedet eller ved brannslukking.

økonomisk utvikling og skipsfart av endring i oljepriser, utvikling i tankrater som følge av nedgang i oljepris, tegn på gradvise endringer i underliggende etterspørsels- og tilbudsforhold.