• No results found

Havforskningstiåret

In document Budsjettforslag 2023 (sider 77-80)

Vedlegg: Beskrivelse av satsingsforslagene 2023

1.2 Havforskningstiåret

Problembeskrivelse og mål

Utviklingstrekkene på havområdet er tydelige. Havet er i endring; påvirket av klimaendringer, miljøgifter, havforsuring og fiskebestander som flytter på seg. Samtidig har havet en nøkkelrolle i det globale klimasystemet, ikke minst i polarområdene, hvor Norge har et spesielt ansvar. I tillegg er havet lite utforsket sammenlignet med andre områder av naturen. Vi må også møte verdens mat- energi- og transportbehov på en bærekraftig måte. Problemene knyttet til bruk og vern av kyst- og havområdene øker i kompleksitet i takt med økt tilgang og bruk og kan løses med mer kunnskap. Den viktigste drivkraften bak havforskningstiåret for bærekraftig utvikling er FNs bærekraftsmål. Havet er

bruke hav og marine ressurser for å fremme bærekraftig utvikling", og et sunt hav er avgjørende også for å nå flere av bærekraftsmålene, så som å stoppe sult og klimaendringer. En satsing på

havforskningstiåret vil også være viktig for utvikling av Norges bioøkonomi og bidra til sektorovergripende samarbeid.

Status

FNs havforskningstiår for bærekraftig utvikling (2021-2030) ble vedtatt i 2017 av FNs

generalforsamling, iverksettingsplanen ble vedtatt av FN i desember 2020 og har sitt oppstartsår nå i 2021. Norge har deltatt aktivt i planleggingen av havforskningstiåret, og vi har en unik mulighet nå, sammen med resten av verden, til å sette søkelyset på betydningen av havet; for klima, miljø, samfunn og enkeltmenneske. Ei ekspertgruppe satt ned av havsekretariatet, har pekt på ti områder der norsk innsats har stor betydning for havforskningstiåret. Forskningsrådet bruker satsingsforslaget som grunnlag for prioritering av forskningsinnsats. Forskningsrådet havsatsing under programnavnet

"Values of the Ocean" har fått status som offisielt bidrag til FNs havforskningstiår. Dette bidraget bør forsterkes med en økt og kraftfull norsk satsing internasjonalt og nasjonalt.

Norge har verdensledende havnæringer innenfor havbruk, fiskeri og skipsfart og har et særskilt forvaltningsansvar både i Arktis og Antarktis. Norske forskningsmiljøer står svært sterkt på alle disse områdene. Regjeringen satser på hav og vil at Norge skal ha en internasjonalt ledende rolle i

havspørsmål. Et eksempel på dette, i tillegg til engasjementet i havforskningstiåret, er høynivå-panelet for bærekraftig havøkonomi, som statsministeren leder, der de 14 landene, som er med, nå har forpliktet seg på en planmessig, bærekraftig forvaltning av sine hav- og kystområder innen 2025.

Den nasjonale forskningsinnsatsen på fiskeri, havbruk og marint var i 2019 på om lag 6,5 mrd. kroner (NIFU Rapport 2021:12. På det marine området (fiskeri- og havbruksforskning ikke inkludert) stod det offentlige for vel tre fjerdedeler av FoU-innsatsen i 2019 Forskning på marine økosystemer og

økosystempåvirkning var de viktigste forskningsområdene.

Forskningsrådets innsats på det marine området (inkludert fiskeri og havbruk) hadde et samlet volum i 2019 på om lag 890 mill. kroner med 480 aktive prosjekter. 40 prosent av dette var målretta innsats gjennom programmer. Norge har en framtredende rolle i internasjonalt havsamarbeid, og har vært sentral i oppbyggingen av JPI Oceans og koordinerer i dag EraNet Cofund på Blue BioEconomy.

Forskingsrådet er også aktive med tanke på det nye partnerskapet på “A climate neutral sustainable and productive Blue Economy” i Horisont Europa. Det er også en sterk norsk deltagelse i EUs Mission på hav:" Healthy oceans, seas, coastal and inland waters". Alle disse initiativene støtter også opp om innsats i havforskningstiåret.

Prioriterte tiltak

Den langsiktig målretta forskningsinnsatsen, ikke minst innenfor biodiversitets- og

økosystemforskning, havmiljø og havforvaltning, vil være sentral i satsingen, men også bærekraft i havnæringene gjennom god forvaltning vil bli vektlagt. Ti sentrale områder for havforskningstiåret bør prioriteres enda sterkere enn i dag. Disse områdene er knytta til havets rolle for klima, sunne økosystemer, en helhetlig forståelse av hvordan havet skal forvaltes, mat fra havet, fornybar energi og miljøvennlig maritim transport. Vi må ha samarbeid globalt om innsamling, lagring, analysering og deling av data, og verdiskapingen fra havet må komme flere til gode. Et Arktisk hav må forstås og forvaltes i et helhetlig perspektiv. Norsk havforskning og -forvaltning må være med på å gi økt tilgang til, og rettferdig fordeling av, marine ressurser globalt. Det er viktig at “alle” forstår viktigheten av

havet og mulighetene fornuftig bruk og vern av havet gir. I tillegg til dette satsningsforslaget vil også flere ande av satsningsforslagene være viktig for å nå målene for havforskningstiåret så som Havbruk til havs og Forskning i Nord/Arktis, Arven etter Jens Evensen.

Det er viktig å forstå helheten i hvordan klima og økosystem henger sammen og påvirkes av klimaendringer og annen påvirkning. Dette virker inn på hvilke organismer som dominerer hav- og kystmiljøet. Miljøgifter og forsøpling, det være seg plast eller dumpet ammunisjon, truer kyst- og havområder. Marine økosystemer er kompliserte. Det er avgjørende med mer kunnskap om hvordan disse påvirkes og responderer på havstrømmene, issmelting, nye nedbørsmønster, tilførsel av næringsstoffer og ferskvann, oppvarming, havforsuring, forurensing og hvordan store fiskebestander og andre arter endrer vandringsmønster. Det er behov for klimatilpasning og at mottiltak utvikles og settes i verk. Forskning på økosystemfunksjoner og -tjenester vil også være nødvendig for forvaltning av havressursene og for bærekraftig høsting og produksjon.

Helhetlig havforvaltning må ta hensyn til klimaendringer og andre stressfaktorer på biologisk mangfold når menneskelig aktivitet skal reguleres og sikre rene og rike hav. Dette er, ikke minst, viktig for Arktiske kyst- og havområder med sine særtrekk klimatisk, politisk og for internasjonalt forskningssamarbeid. Spesiell oppmerksomhet i havforskningstiårsplanleggingen er utvikling og kompetansebygging på havforvaltning og for havnæringer i utviklingsland. Her kan norske forskningsmiljø få en betydelig rolle.

Sunn sjømat til alle, og at mat fra havet utgjør en stadig større del av det vi spiser, er uttalte mål. Det forutsetter at de marine næringene utvikles bærekraftige. Større verdiskaping vil avhenge av at næringene har et minst mulig klima- og miljøavtrykk. Vi må øke kunnskapen om høsting, akvakultur, foredling og konservering. Forskning av høy kvalitet som underbygger god forvaltning og politikk-utforming er en nøkkel til å utvikle nye næringer og vår havbaserte økonomi. Denne satsingen skal også gi oss kunnskap om mekanismer som virker inn på samfunnets aksept av næringene.

For å oppnå de ønskede effektene av satsingen er det naturlig å satse på forskerstyrte prosjekter for klima, miljø-, forvaltning- og polarforskning og utvikling av næringene i både forskerprosjekter og brukerstyrte prosjekter. Internasjonal forskning vil bli støttet gjennom flere virkemidler som JPI-er, partnerskap, "mission" på hav" og direkte gjennom programmer.

Resultater og virkninger

Ny kunnskap kan sikre en kunnskapsbasert forvaltning av marine ressurser og miljø. Vi vet mer om havmiljø, om klimaprosessene i polare områder, fiskeforflytninger og om forvaltning som grunnlag for politikkutforming. Vi får økt kompetanse i næring og forvaltning, og kunnskapen er tatt i bruk.

Dette gir økt verdiskaping og lønnsomhet i viktige havnæringer. Innsatsen de senere år har gitt en enorm teknologisk utvikling. Autonome farkoster som "glidere", droner og AUVer gir en bedre kartlegging og overvåking av havmiljøet, og grunnlaget for god forvaltning øker. Dette må vi utnytte i enda større grad.

Mekanismer, som virker inn på samfunnets aksept i bruken av havet, vil være avdekket og kjent for næring og forvaltning som et resultat av satsingen. Effektene av satsingen vil være at Norge er sentral i den globale kunnskapsutviklingen og i å realisere FNs bærekraftsmål. Norge har en sterk posisjon som havnasjon; innen havnæringene, forskning og forvaltning. En satsing vil kunne utnytte og styrke Norge som en ledende forskningsnasjon, og forsterke engasjementet i internasjonalt

Forutsetninger for vellykket gjennomføring

Stor søknadstilgang til aktivitetene på det marine området med søknader av høy kvalitet, men som det dessverre ikke er midlere til å finansiere, viser at det er kapasitet i sektoren til å nyttiggjøre seg vekst på området. Forskningsinstituttene er gode til å regulere kapasiteten etter prosjektinngang.

Internasjonal marin forskning blir støttet av flere aktiviteter i Forskningsrådet blant annet gjennom JPI-er og gjennom ERA-nett og direkte gjennom programmer. Marine forskningstemaer i Horisont 2020 har vært en del av mat, miljø og klima. Forskningsrådet legger til rette for økt norsk deltakelse i Horisont Europa både som partnere og koordinatorer.

For oppfølging av Havforskningstiåret ser Forskningsrådet viktigheten av å etablere arenaer som fremmer tverrfaglighet og samarbeid. Det er opprette en tiårskomité med representasjon fra forskning, næringsliv, forvaltning og frivillige organisasjoner.

Finansiering

Satsingsforslaget er på 50 mill. kroner fra NFD. FNs havforskningstiår har hatt oppstart i 2021. Vi ser for oss en opptrapping av denne satsingen i 2024, 2025 og 2026.

In document Budsjettforslag 2023 (sider 77-80)