• No results found

Master in Technology - Environmental Physics and Renewable Energy

Undervisningsspråk:

Norsk.

Omfang i studiepoeng:

300

Kontakt:

Institutt for matematiske realfag og teknologi (IMT), www.umb.no/imt

Opptakskrav:

Generell studiekompetanse + fysikk 1 (2FY) + R1 + R2 (3MX). Opptak til høyere årstrinn er mulig for søkere med treårig relevant utdanning av minst 180 studiepoengs omfang. Det stilles krav om minimum 27 sp matematikk og statistikk som skal dekke Matematiske metoder I, II og III samt statistikk i ingeniørutdanningen. Det er

fastsatt en nedre karaktergrense C for opptak til høyere årstrinn. Søkere med relevant fagspesifikk bakgrunn for studieretningen vil normalt kunne gjennomføre studiet på to år. For søkere med bare delvis relevant utdanning i forhold til ønsket studieretning vil studietiden normalt gå utover to år.

Samfunnsrelevans:

Masterprogrammet gir den kombinasjon av naturvitenskapelig og teknologisk kompetanse som samfunnet trenger i forbindelse med drift og nyskapning innen næringsvirksomhet, forvaltning og forskning. Masterprogrammet er en videreføring av det tidligere sivilingeniørprogrammet og har ved UMB tilknytning til temaområder som er sentrale for opprettholdelse og utvikling av et bærekraftig samfunn.

Fører til graden:

Master

Andre kvalifikasjoner eller sertifisering:

Studiet fører frem til graden Master i teknologi (sivilingeniør) i miljøfysikk og fornybar energi / Master of Science in Technology - Environmental Physics and Renewable Energy.

Videre utdanning og arbeid som studieprogrammet kvalifiserer til:

Etter fullført studium er kandidaten kvalifisert til arbeid innen private tekniske konsulentselskaper og produsenter/

leverandører, samt i kommunale og statlige tekniske etater og direktorater. Kandidater kan også arbeide i

forskningsinstitutter, universiteter og høgskoler og i skoleverket (forutsatt at kravene til undervisningskompetanse er tilfredsstilt). Studiet kvalifiserer kandidaten til å søke opptak til PhD-studier innen fagområdet.

Internasjonalisering:

Instituttet anbefaler studentene å ta et utenlandsopphold og legger til rette for det. Et utenlandsopphold som er tilpasset studentenes interesser kan enkelt legges inn i studiet, fortrinnsvis i 4. studieår. Instituttet har inngått en rekke bilaterale avtaler og ERASMUS avtaler. Mange forskere er aktive deltakere i internasjonale fora og dette bidrar til kvalitetssikring og utvikling av deres fagområde.

Utvekslingsmuligheter:

Et utelandsopphold kan legges til 3. eller 4. studieår. Aktuelle læresteder: Danmarks Tekniske Universitet og Kungliga Tekniska Høgskolan i Stockholm.

Beslektede studier:

Studiet er beslektet med tilsvarende teknologistudier ved NTNU og fører frem til samme grad, Master i teknologi (sivilingeniør).

Etter fullført studium skal kandidatene ha tilegnet seg de faglige kunnskaper og ferdigheter som er nødvendige for å kunne være sentrale fagpersoner i virksomheter der kombinasjonen av naturvitenskap og teknologi spiller en sentral rolle. De skal ha tilstrekkelig teoretisk grunnlag for å kunne løse oppgaver og tilegne seg ny kunnskap på egen hånd. De skal ha praktiske ferdigheter i aktuell teknologi og metodikk, slik at de kan gå rett inn i produktivt arbeid. Kandidaten skal ha grunnleggende kunnskaper i matematikk, fysikk og informatikk.

De skal forstå det fysiske grunnlaget for sensorer/datainnhenting, og det matematiske og informatikkfaglige grunnlaget for presentasjon, analyse, tolkning og modellering av datamengder. Kandidaten skal kunne planlegge og gjennomføre innhenting av data, samt behandle, analysere og tolke dataene. Kunnskapene skal kunne anvendes på en eksperimentell situasjon som henter sitt tema fra sentrale prosjekter innen for eksempel miljøfysikk, energibruk, kretsløp eller matforskning ved UMB. På alle trinn gjøres dette ved hjelp av moderne dataverktøy. Kandidaten skal få trening i å stille opp og analysere matematiske modeller for prosesser f. eks. i fysikk, biologi, teknikk og arbeide med andre problemstillinger med utgangspunkt i en anvendt vitenskap ved UMB. Samlet skal kandidaten i løpet av masterstudiet ha tilegnet seg en faglig plattform så han/hun kan bidra konstruktivt og kritisk i miljø- og energipolitiske spørsmål. Dessuten skal kandidaten forstå hvilke grunnleggende antakelser og begrensninger som gjelder i all naturvitenskap.

Lærings- og undervisningsmetoder:

I undervisningen kan følgende former inngå: 1. forelesninger, 2. prosjektoppgaver, f.eks. semesteroppgaven som presenteres i plenum, 3. underveis i masteroppgavearbeidet arrangeres plenumsmøter for studentene hvor de presenterer sitt arbeid, 4. demonstrasjoner, 5. gruppearbeid på temaer, metoder, datamodeller, 6. øvingsoppgaver i tidligere gitte eksamensoppgaver eller andre relevante oppgaver, 7. laboratorieanalyser, 8.deltagelse på seminarer, 9.utferder og studiereiser.

Evaluering av studentens læring:

Noen emner har skriftlig eksamen og noen har muntlig eksamen. Andre emner har langsgående evaluering hvor flere elementer inngår i grunnlaget for karakterfastsettingen. I stor grad nyttes bokstavkarakterer, men i enkelte emner nyttes bestått/ikke bestått. Som avslutning på studiet inngår det et selvstendig arbeid, masteroppgaven, som skal vise forståelse, refleksjon og modning. Studenten vil bli stilt spørsmål fra sin oppgave av sensor.

Innhold:

Alle sivilingeniørstudenter skal ta følgende emner: innføringsemne 10 sp., ex.phil 10 sp., matematikk 30 sp., informatikk 10 sp., fysikk 20 sp., statistikk 10 sp., økonomi og samfunnsfag 10 sp., tilsammen 100 sp.. I tillegg skal studentene på miljøfysikk og fornybar energi ha realfagsemner, verktøysemner og programspesifikke emner på til sammen 140 sp., slik at det til sammen minst er 50 sp. matematikk og 60 sp. fysikk. Studenten skal velge en profil slik at det inngår emner på 200-nivå med et omfang på minst 50 sp. i fysikk, matematikk og informatikk.

Sammensetningen av disse emnene velges slik at det tilfredsstiller kravene til forkunnskaper for spesialiseringen på 300-nivå, temaet for masteroppgaven og øvrige mål for utdanningen. Uansett profil skal alle studenter ta 20 sp. på 200-nivå innenfor spesialiseringsområdet for profilen og 30 sp. emner på 300-nivå, hvorav minst 15 sp. skal være innenfor fysikk. Studiet avsluttes med en 30 sp. masteroppgave.

Studieveiledning:

Studieveiledning gis av studieveileder knyttet til studieprogrammet, e-post: studieveileder-teknologi@umb.no.

Hver student skal sammen med studieveileder sette opp en utdanningsplan. I tillegg er faglærere i de ulike emnene tilgjengelige for veiledning i forbindelse med emner, prosjektoppgaver og masteroppgave. Studentene oppfordres til å ta kontakt med lærerne ved behov.

Kvalitetssikring:

Lærerne og instituttet bearbeider resultatene av midtsemesterevaluering og nettbasert emneevaluering ved semesteravslutning. Forøvrig evalueres emnetilbud, innhold og relevans m.m. gjennom samtaler med studenter enkeltvis eller i grupper, diskusjoner av erfaringer og resultater på lærermøter og seksjonsmøter. Kontakt og

erfaringsutveksling med kolleger ved andre institusjoner og næringsliv, bl.a. i forbindelse med sensurarbeid, er også et viktig ledd i kvalitetsarbeidet. Programmet og enkeltemner vil jevnlig bli revidert på grunnlag av resultatene fra evalueringene.