• No results found

Master in Technology - Machinery, Process and Product Development

Undervisningsspråk:

Norsk.

Omfang i studiepoeng:

300

Kontakt:

Institutt for matematiske realfag og teknologi (IMT), www.umb.no/imt

Opptakskrav:

Generell studiekompetanse + fysikk 1 (2FY) + R1 + R2 (3MX). Opptak til høyere årstrinn er mulig for søkere med treårig relevant utdanning av minst 180 studiepoengs omfang. Det stilles krav om minimum 27 sp. matematikk og statistikk som skal dekke Matematiske metoder I, II og III samt statistikk i ingeniørutdanningen. Det er

fastsatt en nedre karaktergrense C for opptak til høyere årstrinn. Søkere med relevant fagspesifikk bakgrunn for studieretningen vil normalt kunne gjennomføre studiet på to år. For søkere med bare delvis relevant utdanning i forhold til ønsket studieretning vil studietiden normalt gå utover to år.

Samfunnsrelevans:

Masterstudiet i maskin-, prosess- og produktutvikling er et profesjonsstudium med basis i naturvitenskaplige fag, og fokus på maskinteknikk, prosessteknikk, design- og produktutvikling. Kunnskaper om innovasjon, design og utvikling av effektiv, miljøvennlig teknologi og nye produktløsninger er viktig for næringslivet og for samfunnsutviklingen som helhet. Masterkandidatene fra denne utdannelsen vil kunne bidra på en kreativ måte i å styrke konkurransekraften hos næringslivet, og spesielt i små og mellomstore bedrifter og foretak, i den åpnere internasjonale konkurransen.

Fører til graden:

Master

Andre kvalifikasjoner eller sertifisering:

Studiet fører frem til graden Master i teknologi (sivilingeinør) i maskin-, prosess- og produktutvikling / Master of Science in Technology - Machinery, Process and Product Development.

Videre utdanning og arbeid som studieprogrammet kvalifiserer til:

Kandidater som har gjennomført utdanningen som master i teknologi er kvalifisert for å søke stillinger i det tradisjonelle sivilingeniørmarkedet i Norge, eller utlandet. Mange av kandidatene fram til dag har søkt og fått jobb innen produktutvikling og produktdesign, mekaniske bedrifter, prosessteknisk industri, rådgivende ingeniørfirmaer og i teknologiimportfirmaer. Enkelte har også startet opp som private næringsdrivende. Graden kvalifiserer også for å søke opptak til PhD-studier, og å søke stipendiatstillinger for videre studier for forskerkvalifisering.

Internasjonalisering:

Instituttet anbefaler studentene å ta et utenlandsopphold og legger til rette for det. Et utenlandsopphold som er tilpasset studentenes interesser kan enkelt legges inn i studiet, fortrinnsvis i 4. studieår. Instituttet har inngått en rekke bilaterale avtaler og ERASMUS avtaler. Mange forskere er aktive deltakere i internasjonale fora og dette bidrar til kvalitetssikring og utvikling av deres fagområde.

Utvekslingsmuligheter:

Studiets grunnemner, grunnleggende ingeniøremner og visse høyere grads emner finnes også ved utenlandske universiteter. Studentene kan planlegge og gjennomføre et utenlandsopphold i løpet av 3. eller 4. studieår.

Beslektede studier:

Studiet er beslektet med tilsvarende teknologistudier ved NTNU og fører frem til samme grad, Master i teknologi (sivilingeniør).

Etter fullført studium skal kandidatene ha tilegnet seg de faglige kunnskaper og ferdigheter som er nødvendige for å kunne være sentrale fagpersoner i virksomheter der kombinasjonen av naturvitenskap og teknologi spiller en sentral rolle. De skal ha tilstrekkelig teoretisk grunnlag for å kunne løse oppgaver og tilegne seg ny kunnskap på egen hånd. De skal ha praktiske ferdigheter i aktuell teknologi og metodikk, slik at de kan gå rett inn i

produktivt arbeid. Kandidatene ha tilegnet seg faglige egenskaper for å kunne være sentrale, kreative fagpersoner i ingeniørfaglige spørsmål, produkt- og prosessutvikling. Fagkunnskapen skal kunne anvendes innenfor mange næringer, blant annet fornybare energikilder, matvareproduksjon, små og mellomstore teknologibedrifter og foretak, samt ulike former for ingeniørfaglig tjenesteyting. Kandidatene skal ha tilstrekkelig teoretisk grunnlag for å kunne løse ingeniørfaglige oppgaver og tilegne seg ny tilleggskunnskap på egen hånd. De skal ha tilegnet seg praktiske ferdigheter i bruk av moderne analyseverktøy og designverktøy rettet mot utvikling av nye produkter og prosesser innen det produksjonsbaserte næringslivet.

Lærings- og undervisningsmetoder:

I undervisningen kan følgende former inngå: 1. forelesninger, 2. prosjektoppgaver, f.eks. semesteroppgaven som presenteres i plenum, 3. underveis i masteroppgavearbeidet arrangeres plenumsmøter for studentene hvor de presenterer sitt arbeid, 4. demonstrasjoner, 5. gruppearbeid på temaer, metoder, datamodeller, 6. øvingsoppgaver i tidligere gitte eksamensoppgaver eller andre relevante oppgaver, 7. laboratorieanalyser, 8. deltagelse på seminarer, 9.

utferder og studiereiser.

Evaluering av studentens læring:

Noen emner har skriftlig eksamen og noen har muntlig eksamen. Andre emner har langsgående evaluering hvor flere elementer inngår i grunnlaget for karakterfastsettingen. I stor grad nyttes bokstavkarakterer, men i enkelte emner nyttes bestått/ikke bestått. Som avslutning på studiet inngår det et selvstendig arbeid, masteroppgaven, som skal vise forståelse, refleksjon og modning. Studenten vil bli stilt spørsmål fra sin oppgave av sensor.

Innhold:

Følgende emner er obligatoriske: innføringsemne 10 sp., ex.phil 10 sp., matematikk 30 sp., informatikk 10 sp., fysikk 20 sp., statistikk 10 sp., kjemi 10 sp., økonomi og samfunnsfag 10 sp., teknisk innovasjon 5 sp.

Videre inngår kombinasjoner av realfagsemner, ingeniørfag og programspesifikke emner på tilsammen 125 sp. Eksempler på aktuelle emner er: materiallære, mekanikk og termodynamikk, mekatronikk, elektronikk, reguleringsteknikk, innføring i teknisk design og DAK m.v. Det videre studiet fram mot mastergrad er bygget opp av to hovedfagsprofiler; a) Maskin- og produktutvikling og b) Prosessteknikk, der en av disse profilene med tilhørende fordypningsemner er obligatorisk. Typiske fordypningsemner innen profilen for Maskin og produktutvikling er maskinelementer, teknisk design, elementmetoden, produktutvikling og produktdesign, m.v.

Studiet er derfor lagt til rette for at studenten kan kombinere med andre hovedfagsprofiler og emner som disse 300-emnene forutsetter som bakgrunnskunnskaper. Andre emner og kompletterende hovedfagsprofiler kan f.eks.

være innen akvakultur, ulike produksjonsfag, ledelse, miljø- og energiteknikk m.m. I tillegg til masteroppgave på 30 sp. skal studenten velge 30 sp. med emner på 300-nivå, inkludert minst et av de to emnene TMP301 maskin- og produktutvikling eller TMPP350 prosessteknikk, som er på 15 sp hver.

Studieveiledning:

Studieveiledning gis av studieveileder knyttet til studieprogrammet, e-post: studieveileder-teknologi@umb.no.

Hver student skal sammen med studieveileder sette opp en utdanningsplan. I tillegg er faglærere i de ulike emnene tilgjengelige for veiledning i forbindelse med emner, prosjektoppgaver og masteroppgave. Studentene oppfordres til å ta kontakt med lærerne ved behov.

Kvalitetssikring:

Lærerne og instituttet bearbeider resultatene av midtsemesterevaluering og nettbasert emneevaluering ved semesteravslutning. Forøvrig evalueres emnetilbud, innhold og relevans m.m. gjennom samtaler med studenter enkeltvis eller i grupper, diskusjoner av erfaringer og resultater på lærermøter og seksjonsmøter. Kontakt og

erfaringsutveksling med kolleger ved andre institusjoner og næringsliv, bl.a. i forbindelse med sensurarbeid, er også et viktig ledd i kvalitetsarbeidet. Programmet og enkeltemner vil jevnlig bli revidert på grunnlag av resultatene fra evalueringene.