• No results found

Master in Nature based tourism

Undervisningsspråk:

Norsk.

Omfang i studiepoeng:

120

Kontakt:

Institutt for naturforvaltning (INA): www.umb.no/ina

Opptakskrav:

Bachelor med fordypning innen et av følgende fagområder: Reiseliv, friluftsliv, landbruksfag, miljøfag, biologiske fag, naturforvaltning, økonomi og skogfag. For søkere som er spesielt svake innen økonomi eller biologi må det påregnes individuelle studieplaner med vektlegging av disse fagområdene.

Samfunnsrelevans:

Masterstudiet tar for seg muligheter knyttet til naturturisme, næringsutvikling og bruk og vern av utmarksressurser.

Norges natur- og kulturlandskap har et betydelig potensial for utvikling av reiseliv. Det globale turistmarkedet etterspør autentiske natur- og kulturbaserte opplevelser. Nytenkning og kreativitet er en forutsetning for lokal verdiskaping og sysselsetting i distriktene.

Fører til graden:

Master

Videre utdanning og arbeid som studieprogrammet kvalifiserer til:

Kandidatene vil være skikket til arbeid både i privat og offentlig virksomhet. Det kan for eksempel være som planlegger eller utreder på kommune- og fylkesplan, eller ved å drive konsulentvirksomhet for kommuner, organisasjoner eller selvstendige foretak og å veilede grunneiere som ønsker å satse på naturbasert reiseliv.

Tverrfagligheten i studiet gir mange innfallsvinkler til arbeid med næringsutvikling, reiseliv og naturforvaltning innen privat og offentlig virksomhet. Det kan for eksempel være arbeid med naturbasert reiseliv for kommuner, fylker, statlige etater eller grunneierorganisasjoner. Å starte opp egen næringsvirksomhet eller konsulentforetak med rådgivningstjenester vil også falle naturlig for flere.

Samarbeid:

Studieprogrammet er et samarbeid mellom Institutt for landskapsplanlegging, Institutt for økonomi og ressursforvaltning og Institutt for naturforvaltning. Målet med samarbeidet er blant annet å få frem etterspurt kompetanse som ikke finnes i andre program ved å kombinere eksisterende emner på en optimal måte.

Internasjonalisering:

Studentene oppfordres til å ta et studieopphold i utlandet.

Utvekslingsmuligheter:

Studentene oppfordres til å ta et studieopphold i utlandet. UMB har utvekslingsavtaler med en rekke universiteter over hele verden. Det er utarbeidet eksempelplaner for utveksling til våre avtaleuniversiteter University of Alaska Fairbanks, USA og Lincoln University, Christchurch, New Zealand. Delstudier ved andre universiteter er også mulig.

Tilrettelegging for studenter fra partneruniversiteter:

Institutt for naturforvaltning har utvekslingsavtaler med følgende universiteter: Universidad de Lleida, Spania;

Universidad Politécnica Madrid, Spania; Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, Tyskland; Technische Universität München, Tyskland; Universität Göttingen, Tyskland; Universität für Bodenkultur Wien, Østerrike; University of Aberdeen, Storbritannia; og Universiteit Gent, Belgia. Utover disse avtalene kan studentene benytte seg av andre avtaler som UMB har inngått.

Blant programmets obligatoriske emner er emner som også er aktuelle i studieprogrammene: master i økonomi og administrasjon, master i samfunnsøkonomi og master i skogfag. Blant programmets valgfrie profiler er det emner som også er aktuelle for programmene: master i naturforvaltning, master i arealplanlegging, master i eiendomsfag, master i teknologi. Beslektete studier ved norske læresteder: bachelor- og masterstudium i reiseliv ved Høgskolen i Finnmark; bachelor i utmarksfag og utmarksturisme ved Høgskolen i Hedmark, bachelor i reiseliv ved Høyskolen i Lillehammer, bachelor i utmarksforvaltning ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, bachelor i natur og friluftsliv ved Høgskolen i Telemark, bachelorgrad i turisme og reiseliv ved Høgskolen i Sogn og Fjordane, friluftslivsstudier ved Norges Idrettshøgskole, bachelorgrad i reiselivsledelse ved Handelshøyskolen BI, bachelor- og mastergrad i hotell og reiselivsfag ved Universitetet i Stavanger, bachelorgrad i reiseliv og turisme ved Høgskolen i Harstad.

Læringsutbytte:

En masterstudent i naturbasert reiseliv skal kunne bidra aktivt til bærekraftig utvikling av reiselivet med utgangspunkt i opplevelser i naturen. Dette innebærer at vedkommende har en handlingsorientert, tverrfaglig kompetanse som er egnet til å vurdere markedspotensial, lønnsomhet, produksjonsforhold og økologiske så vel som sosiokulturelle konsekvenser av naturbasert reiseliv. Dette innebærer følgende faglige mål: 1. Masterstudentene skal kunne gjennomføre en foretaksøkonomisk analyse av en bedrift eller en investering i naturbasert reiseliv i Norge. De skal også kunne analysere markedspotensialet for slik næringsvirksomhet og anvende begge tilnærminger i produktutvikling og rådgivning. 2. Masterstudentene skal også kunne vurdere om slike bedrifter, investeringer og produkter er i samsvar med gjeldende norske lover og regler. De skal også kunne vurdere om naturbasert reiselivsutvikling er etisk forsvarlig. 3. Masterstudentene skal kunne vurdere hvilke sannsynlige miljøkonsekvenser som følger av slikt reiseliv, særlig av nye investeringer samt nye tjenester og produkter, og kunne identifisere og støtte opp under former for virksomhet med akseptable eller positive miljøkonsekvenser.

I tillegg skal de kunne vurdere potensielle konflikter som måtte oppstå som følge av slike investeringer eller slik produktutvikling. De skal også kunne opptre analytisk og meglende i forhold til parter som er involvert i slike konflikter. 4. Masterne skal kunne kjenne til og anvende standard metoder innenfor økonomi, økologi, jus og sosiologi på en selvstendig måte til å analysere naturbasert reiselivsutvikling under ulike forhold, og således vurdere muligheter og trusler knyttet til slik utvikling. Programmet har dessuten som mål at: 1. Masterne skal kunne

innhente informasjon og data om bedrifter, lokalsamfunn og økologiske forhold, og selv vurdere hvor pålitelig slik informasjon er. I tillegg skal de kunne vurdere forskning av relevans for området, trekke sammen og anvende dette i en faglig sammenheng. 2. Masterne skal kunne arbeide godt sammen med andre personer som har en annen faglig bakgrunn enn dem selv. 3. Masterne skal kunne kommunisere sine vurderinger og konklusjoner på en klar og overbevisende måte både til allmennheten og fagpersonell i ulike sektorer.

Lærings- og undervisningsmetoder:

Mye av undervisningen vil være basert på forelesninger, seminar eller kollokvier med lærer til stede, gruppearbeid/

prosjekt/øvinger, selvstendig arbeid/oppgave og utferder. Det er utstrakt kontakt med næringsaktører i forelesninger og utferder.

Evaluering av studentens læring:

Programmet er satt sammen av mange emner som hver for seg kan ha forskjellige undervisnings- og

evalueringsstrategier. Mange av emnene vil benytte langsgående vurdering med innleveringsarbeid. Masteroppgaven utgjør 25 % av utdanningen og vil bedømmes som et selvstendig arbeid/gruppearbeid med muntlig diskusjon.

Innhold:

Sentrale emner i studiet vil være: naturforvaltningsemner, arealplanleggingsemner, sosiologi, økonomi, etikk og miljøfilosofi. Programmet består av 85 obligatoriske sp, og avsluttes med masteroppgaven som er på 30 sp, inkludert i de 85 sp. Programmet har to studeiretninger: 1) arealbruk og 2) utmark og naturturisme.

Fordypningskrav:

Obligatoriske emner: Utmarksnæring (REIS202), Samfunnsvitenskapelig metode (AOS240), Økonomistyring (INN200), Næringsutvikling og entreprenørskap (BUS370), Vern og forvaltning av norsk natur (NATF200), Reiseliv som fenomen og næring (REIS200), Naturbasert reiseliv (REIS300), samt masteroppgaven. Sum 85 stp. 1) Arealbruk:, Kommunal planlegging (APL201), Eiendomsutforming I (EIE225), Regulerings- og miljørett (JUS220).

Sum 15 stp. 2) Utmark og naturturisme: Bedriftsetablering (BUS271), Aktivitetskunnskap ? opplevelser i ulike miljø (FHV300). Sum 15 stp.

Dimensjonering av studieprogrammet:

For studieåret 2008/2009 var det 15 studieplasser på dette studiet.

Studieveiledning:

Institutt for naturforvaltning har to studieveiledere i full stilling som tilbyr studieveiledningstjenester. I tillegg er alle lærere tilgjengelige for spørsmål i kontortiden eller per e-post.

Kvalitetssikring:

Institutt for naturforvaltning samarbeider med Institutt for landskapsplanlegging og Institutt for økonomi og ressursforvaltning om gjennomføring av studieprogrammet. Evaluering av programmets emner følger UMBs rutiner for emneevaluering.