• No results found

Master in Innovation and Entrepreneurship

Undervisningsspråk:

Norsk.

Omfang i studiepoeng:

120

Kontakt:

Institut for økonomi og ressursforvaltning (IØR), www.umb.no/ior

Opptakskrav:

En Bachelorgrad eller tilsvarende. Vi ønsker en studentgruppe som representerer ulike fagfelt og vil vurdere alle søkere individuelt for å danne en optimalt sammensatt studentgruppe. I 2007 har vi studenter med bakgrunn fra ingeniørstudier, biologi, it, økonomi og design. Søknaden må inneholde et motivasjonsbrev og det vil bli gjennomført intervju av aktuelle kandidater.

Samfunnsrelevans:

Nyskapning er i de fleste bedrifter en forutsetning for suksess. Men innovasjon og kommersialisering er en krevende prosess der kompetanse til å vurdere, analysere, iverksette og til slutt kommersialisere et produkt eller en tjeneste er avgjørende. Denne mastergraden skal utdanne kandidater som kan bidra til kommersialiseringen av egne eller andres produkt- og tjenesteideer.

Fører til graden:

Master

Videre utdanning og arbeid som studieprogrammet kvalifiserer til:

Kandidater med en utdanning innen entreprenørskap og innovasjon vil kunne velge mellom mange,

spennende arbeidsområder, både innen privat og offentlig sektor. Aktuelle bedrifter er investeringsselskaper, oppstartsselskaper, utviklingsavdelinger i større bedrifter og i offentlige institusjoner som jobber med nyskapning og forskning.

Samarbeid:

Samarbeid med bedrifter og forskningsinstitusjoner er et av hovedelementene i denne mastergraden. Studentene på dette programmet vil samarbeide med eksterne aktører så vel som aktører ved UMB under studiet, både gjennom prosjektoppgaver, masteroppgave, foredrag og bedriftsbesøk. Samarbeidspartnere er både institutter og forskningssentre knyttet til UMB og bedrifter og utdanningsinstitusjoner innen privat og offentlig sektor i inn og utland.

Internasjonalisering:

Studenten på dette masterprogrammet får en unik mulighet til å opparbeide seg internasjonal erfaring, internasjonalt nettverk og språkkunnskaper når de deltar på Gründerskolen. Et opphold på Gründerskolen skal gjennomføres som en del av studiet. Innovasjon og entreprenørskap er et internasjonalt felt og hele masterprogrammet er bygget opp med en internasjonal profil på kursinnhold, prosjektoppgaver m.m.

Utvekslingsmuligheter:

Et opphold på Gründerskolen er en obligatorisk del av studiet og utgjør bort imot et helt semester i denne mastergraden.

Tilrettelegging for studenter fra partneruniversiteter:

Masterprogrammet inneholder en rekke emner som er spesialtilpasset studieprogrammet. Disse emnene er beregnet på studenter som er tatt opp på programmet og har antallsbegrensning. Gjestestudenter oppfordres til å velge emner ut fra IØR sin øvrige emneportefølge, som inneholder emner innen de fleste fagområder som blir undervist i mastergraden i innovasjon og entreprenørskap.

Beslektede studier:

Master i økonomi og ressursforvaltning eller master i økonomi og administrasjon, med næringsutvikling og entreprenørskap som en del av fagkretsen, kan dekke noe av det teoretiske innholdet i studiet. Master i industriell økonomi vil også samsvare med enkelte deler av dette studiet.

Dette masterprogrammet skal utdanne kandidater som kan utvikle ideer og starte sine egne livskraftige

virksomheter. Kandidatene skal kunne være drivkrefter innen entreprenørskap og innovasjon i privat så vel som offentlig sektor. Forskningsbasert nyutvikling og kommersialisering vil bli tillagt ekstra vekt. Etter endt studie vil kandidatene ha kunnskaper om økonomiske og administrative fag som er rettet spesielt opp mot entreprenørskap.

De vil ha kunnskap om prosessen som er knyttet til kommersialiseringen av et produkt eller en tjeneste og de vil ha erfaring fra slike prosesser. Kandidatene skal også ha dannet seg et verdifullt nettverk i løpet av studiet.

Lærings- og undervisningsmetoder:

Det pedagogiske fundamentet bygger på 5 grunnelementer: egeninnsats, engasjement, forpliktelse, selvstendighet og ansvar. Studentene må være innstilt på å arbeide utradisjonelt. Det legges blant annet mindre vekt på

forelesninger og tradisjonelle eksamener enn hva man ofte er vant med fra tidligere studier. Det stilles store krav til deltagelse fra studentenes side, og det vil stilles et minimumskrav til oppmøte. Det forventes at man deltar aktivt i problem- og oppgaveløsning. Å skrive rapporter og presentere ideer og løsninger blir et viktig pedagogisk virkemiddel.

Evaluering av studentens læring:

Studentene blir vurdert ut i fra prosjektoppgaver, oppgaveløsning, presentasjoner, skriftlige og muntlige eksamener.

På masternivå er evnen til å strukturere komplekse problemstillinger og evnen til faglig forankret problemløsning sentralt.

Innhold:

Studiet vil starte med problemstillinger innen nyskaping og økonomistyring. Etter hvert vil det bli lagt stor vekt på utvikling av forretningsplaner, og at man arbeider med konkrete oppgaver og prosjekter hentet fra forskningsmiljøene, det private næringslivet så vel som fra offentlig sektor. Et opphold på Gründerskolen er lagt inn i masterprogrammet. Emnene som er lagt inn i denne mastergraden er spesialtilpasset studentenes bakgrunn og masterprogrammets formål og struktur. Høst 1. år Nyskaping Økonomistyring Entreprenørskap i praksis Vår 1. år Industielle rettigheter Gründerskolen Høst 2. år Strategiimplementering Næringsutvikling og entreprenørskap Forskningsmetode i entreprenørskap og innovasjon Valgffrie emner Vår 2. år Masteroppgave Det tas forbehold om at det kan komme noen justeringer i rekkefølgen

Fordypningskrav:

Masterprogrammet er lagt opp med en fordypning i innovasjon og entreprenøskap og studentene har liten mulighet til å velge en fordypning ut over dette. Det obligatoriske innholdet i dette masterprogrammet tilfredsstiller gradsforskriftens krav om 80 stp faglig fordypning i mastergraden.

Dimensjonering av studieprogrammet:

Det kan tas opp 25 studenter hvert år på dette masterprogrammet.

Studieveiledning:

Studentene får tett oppfølging og faglig veiledning av programkoordinatoren for dette studiet og de får egne mentorer i næringslivet. Praktisk veiledning får studentene fra studieveiledere knyttet til instituttet.

Kvalitetssikring:

Programmet baserer seg på tette samarbeid og dialog mellom studenter og forelesere, og studentene vil bli oppfordret til å komme med tilbakemeldinger på programmets innhold og struktur. I tillegg vil studentene få elektroniske evalueringsskjemaer som distribueres av UMB sentralt. Emne og programinnhold vil bli kontinuerlig vurdert og evaluert de første årene dette masterprogrammet blir tilbudt.

Samarbeid:

IØR er i ferd med å etablere et samarbeide med Høgskolen i Østfold med hensyn til å tilby spesielle emner eller områder som er interessant for programmet. Det gjelder både design, produktutvikling, internasjonal kommunikasjon. Hvis nødvendig kan samarbeidet rokkere noe på rekkefølgen på emnene, bl.a. for å få

bedre tilpassede opplegg for enkelte studenter. Programmet samarbeider med UiO, spesielt om opplegg for Gründerskolen.