• No results found

Master in Business Administration

Undervisningsspråk:

Norsk.

Omfang i studiepoeng:

120

Kontakt:

Institutt for økonomi og ressursforvaltning (IØR), www.umb.no/ior

Opptakskrav:

Bachelor i økonomi og administrasjon eller tilsvarende, med minst 80 - 90 stp. innen foretaksøkonomi, samfunnsøkonomi, administrasjonsfag og metode, samt 30 stp. fordypning innenfor ett eller flere av disse fagområdene. Det er kun studenter med en bachelorgrad i økonomi og administrasjon som vil få tittelen Siviløkonom i tillegg til Master i økonomi og administrasjon.

Samfunnsrelevans:

Dette masterstudiet legger opp til å gi studentene faglig dybde og god innsikt i økonomi, finans, analyse,

organisasjon og ledelse. Studentene har et bredt utvalg av muligheter for å spesialisere seg innen et fagfelt som er i samsvar med interesser og karriereplaner.

Fører til graden:

Master

Andre kvalifikasjoner eller sertifisering:

Studenter som blir tatt opp på bakgrunn av en bachelor i økonomi og administrasjon vil få Siviløkonom som sidetittel på sitt vitnemål.

Videre utdanning og arbeid som studieprogrammet kvalifiserer til:

Denne mastergraden kvalifiserer til stillinger som krever solid kompetanse innen foretaksøkonomi, finans, strategi, organisasjon og ledelse. Kandidatenes valg av profil på studiet kan være avgjørende for hvilke stillinger som er mest aktuelle etter endt utdanning. Aktuelle stillinger kan blant annet være innen økonomistyring og økonomisk analyse eller innenfor organisasjonsutvikling og ledelse i privat næringsliv, offentlige institusjoner eller i organisasjoner.

Flere kandidater starter som trainee i private bedrifter. Graden kvalifiserer også for opptak til PhD-studier innen økonomiske og administrative fag.

Samarbeid:

IØR startet et formelt samarbeid med Høgskolen i Oslo (HiO) fra høsten 2005. HiO tilbyr fire emner på masternivå, som er forhåndsgodkjent av IØR og kan inngå i en mastergrad i økonomi og administrasjon. Det er også mulig å innpasse et utenlandsopphold i graden. UMB/IØR samarbeider med de andre universitetene og høyskolene som tilbyr økonomisk og administrativ utdanning gjennom Nasjonalt råd for økonomisk- administrativ utdanning (NRØA).

Internasjonalisering:

IØR har et internasjonalt studiemiljø med mange internasjonale studenter. Andelen kurs som undervises på engelsk har økt de siste årene, og flere av emnene i mastergraden undervises på engelsk.

Utvekslingsmuligheter:

Studentene på IØR blir oppfordret til å ta deler av utdanningen sin ved et universitet i utlandet, både for faglig og for personlig utvikling. Instituttet og UMB har mange avtaler med anerkjente utenlandske universiteter i alle verdensdeler. IØR har også en rekke faglige kontakter med internasjonale institusjoner og staben ved IØR kan være behjelpelig med å finne fram til gode tilbud i utlandet, uavhengig av en avtale.

Tilrettelegging for studenter fra partneruniversiteter:

Mange av emnene på masterprogrammene til IØR blir undervist på engelsk, eller kan bli gitt på engelsk ved behov.

Vi ser svært positivt på gjestestudenter og er behjelpelig med å lage et opplegg som gjør en utveksling mulig.

Programmet oppfyller de faglige kravene til en høyere utdanning innen økonomi og har mange fellestrekk med lignende programmer ved andre utdanningsinstitusjoner i Norge og utlandet. Dette masterprogrammet har mange felles emner med instituttets to andre økonomiprogram.

Læringsutbytte:

Studentene skal trenes i evnen til å løse komplekse problemer og utnytte teorier fra ulike fagområder i praktisk analyse. De skal utvikle evnen til selvstendig vurdering og kritisk tenkning og utvikle forståelse for teorienes forutsetninger, begrensninger og anvendelsesområder. Kandidatene fra programmet skal ha en kompetanse som anerkjennes som minst like høy og relevant som kandidater fra andre norske og internasjonale institusjoner som tilbyr mastergrader i økonomi og administrasjon. Økonomer fra UMB skal kjennetegnes av at de både har en faglig innsikt og forståelse innen økonomiske og analytiske fag, og at de har erfaring med å bruke denne kunnskapen på tverrfaglige problemstillinger. Det legges opp til å utvikle samarbeidsevner og evne til å arbeide tverrfaglig.

Etiske og verdimessige problemstillinger står også sentralt i dette studiet. Studentene kan fordype seg innenfor bedriftsøkonomisk analyse, finans, og ledelsesfag eller samfunnsøkonomi. Dette bygger på fagene i bachelorgraden i økonomi og administrasjon. Studentene kan supplere med valgfrie emner innen internasjonal økonomi, ressurs-og energiøkonomi.

Lærings- og undervisningsmetoder:

Studiet er bygget rundt en kombinasjon av forelesninger, seminarer og selvstendig arbeid med oppgaver under veiledning. Innslaget av større, selvstendig oppgavearbeid er betydelig. Den avsluttende masteroppgaven er et selvstendig forskningsarbeid utført under veiledning.

Evaluering av studentens læring:

Studentene evalueres både ved langsgående vurdering og slutteksamener, herunder evaluering av prosjekter, presentasjoner, semesteroppgaver og studentforelesninger så vel som slutteksamener og hjemmeeksamener.

Innhold:

Studiet består av totalt 120 studiepoeng, der den avsluttende masteroppgaven utgjør 30 studiepoeng. Studentene skal velge en hovedprofil (Major) på 40 stp. med emner innenfor et av de følgende fagområdene: Finansiering og investering, Økonomistyring, Administrasjon og ledelse eller Samfunnsøkonomi. Innen hvert fagområde vil det være en rekke obligatoriske emner som kreves for å kunne velge den aktuelle profilen. I tillegg skal studentene ha en sideprofil (minor) på til sammen 30 stp. Sideprofilen velges fra en annen av de nevnte profilene. Totalt 20 stp.

kan benyttes helt valgfritt. Den obligatoriske masteroppgaven utgjør 30 stp. og skal skrives som en avslutning på studiet. Denne oppgaven må skrives innen et tema som dekkes av hovedprofilen på studiet.

Fordypningskrav:

Studentene må ha mint 45 studiepoeng innen emner med 300-kode og en hovedprofil på 70 studiepoeng inkludert masteroppgaven og en støtteprofil (nevnt ovenfor).

Andre faglige krav:

For de ulike emene på 300-nivå er det definert forkunnskapskrav som må være tilfredsstilt for å få adgang til emnene. Studentene må derfor tidlig i studiet sette sammen en utdanningsplan sammen med sin studieveileder, der alle forkunnskapskrav blir overholdt.

Dimensjonering av studieprogrammet:

Det tas til sammen opp 100 studenter hvert år til våre fire masterprogrammer. Fordelingen av studenter på de ulike programmene er avhengig av søknad og kvalifikasjoner.

Studieveiledning:

Det gis veiledning fra faglærere, instituttets egne studieveiledere og Studentenes informasjonsTorg (SiT).

Kvalitetssikring:

Programmet oppfyller kvalitetskrav og rammer utarbeidet av Nasjonalt Råd for Økonomisk Administrative Fag.

Instituttet og lærerne behandler studentenes tilbakemeldinger fra UMBs opplegg for nettbasert emnevaluering

og bruker denne informasjonen aktivt i forbedringsarbeid. IØR gjennomgår jevnlig egenevalueringer der den vitenskapelige staben diskuterer studentenes skriftlige og muntlige tilbakemeldinger, eksamensresultater, sammenligning av fagopplegg og pensa. Det blir også trukket paralleller med fagopplegg og pedagogisk utvikling ved andre universiteter og høyskoler i Norge.