• No results found

Eiermangfold

In document Det norske mediemangfoldet NOU (sider 76-82)

6.2 Status for avsendermangfoldet

6.2.1 Eiermangfold

Det er en relativt utbredt oppfatning at et mang-fold av aktører på eiersiden er en forutsetning for mangfold av informasjonskilder og ytringskanaler, samt redaksjonelt mangfold. Sammenhengen mel-lom eierkonsentrasjon og mediemangfold er imid-lertid ikke entydig. Konsolidering kan øke mang-foldet i et marked fordi aktørene vil søke å dekke en bredde av interesser i stedet for å konkurrere om de mest populære innholdstypene. Dette dreier seg imidlertid særlig om mangfold av inn-hold og genre, og ikke nødvendigvis en differensi-ering med hensyn til ideologisk eller politisk per-spektiv. Konsolidering kan også frigjøre ressurser til kostnadskrevende, undersøkende journalistikk og originalt innhold, men på den andre siden fin-nes omfattende forskningsmessig belegg for at eierkonsentrasjon totalt sett reduserer nyhetstil-budet i markedet med hensyn til både omfang og bredde.1

Et vanlig mål for eierkonsentrasjon, både i Norge og andre land, har vært medieeiernes re-spektive kontroll med oppslutningen innenfor et marked. Europarådet viser til at en enkel og rela-tivt utbredt metode for å vurdere konsentrasjon er

1 Kulturdepartementet: Høring – Opphevelse av medie-eierskapsloven av 26. juni 2015.

å summere markedsandelene til de tre største ak-tørene i et marked, der samlet markedsandel på 0–35 indikerer lav konsentrasjon, 36–55 moderat konsentrasjon og 56+ høy konsentrasjon (og lav konkurranse).2

Den nylig avviklede norske medieeierskapsre-guleringen,3 som er redegjort for i kapittel 4.5.1, satte noe forenklet en øvre grense for en enkelt medieeier ved kontroll med en tredel av oppslut-ningen i et nasjonalt mediemarked. Metoden for markedsavgrensning som lå til grunn for regule-ringen, fungerte tilfredsstillende før digitaliserin-gen og så lenge mediekonsernene konsentrerte virksomheten om ulike kjerneområder; papiravis, fjernsyn eller radio. Beregningene for kontroll i de ulike markedene var basert på offisielle opp-lagstall, samt seertall og lyttertall fra tv- og radio-panelene. Konsum på digitale plattformer ble i li-ten grad tatt hensyn til, som en konsekvens både av hvordan lovbestemmelsene var utformet og manglende offisielle metoder for beregning av di-gital oppslutning.

Fra 2014 inkluderer de offisielle opplagstal-lene fra MBL og LLA imidlertid også digitalt opp-lag, som dermed er inkludert i Medietilsynets be-regninger. Selv om medieeierskapsloven er avvi-klet, er Medietilsynet gjennom lov om åpenhet om eierskap i medier4 pålagt å innhente, systemati-sere og tilgjengeliggjøre informasjon om eierskap i norske medier.

Digitalisering og plattforms- og tjenestekon-vergens har som nevnt ført til at de tradisjonelle skillelinjene mellom ulike mediemarkeder ikke lenger anses som relevante. Når en stadig økende andel av mediebruken foregår digitalt samtidig som aviser publiserer levende bilder og kringkas-tere publiserer tekstbaserte nyheter på sine nett-sider, er ikke lenger de tradisjonelle målingene av eierkonsentrasjon valide. Schibsted er største nor-ske eier i avismarkedet, men man kan stille spørs-mål ved hvilken betydning dette har så lenge sel-skapet ikke samtidig har eierinteresser i Face-book, Telenor eller NRK.

Kantar TNS foretar beregninger av mediekon-sernenes dekning på tvers av medieplattformer,

noe som kan gi et bilde av konsernenes kontroll i et samlet mediemarked. Imidlertid har også disse beregningene metodiske begrensninger som mål for eierkonsentrasjon, blant annet fordi mange mediekanaler ikke er med i undersøkelsene og datamaterialet dermed ikke inkluderer oppslut-ningen om disse. Medietilsynet og Kantar TNS sine beregninger har dermed begge både styrker og svakheter og kan til dels komplementere hver-andre, og den videre gjennomgåelsen av eier-mangfold vil bygge på disse.

6.2.1.1 Avismarkedet

I det norske avismarkedet finnes det to store eiere målt ut fra deres kontroll med opplaget; Schibsted og Amedia. I tillegg er det flere mellomstore kon-serner, med Polaris Media som det største, og en rekke mindre eiere som kontrollerer én eller noen få aviser. Ved utgangen av 2015 var 97 aviser (medregnet Morgenbladet) uavhengige av kon-sernene.

Schibsted ASA er et internasjonalt børsnotert konsern med 6 900 ansatte i 30 land.5 Schibsted Norge eier VG og regionavisene Aftenposten, Ber-gens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædre-landsvennen. Sammen med indirekte eierskap i en del lokalaviser hadde Schibsted ved utgangen av 2015 eierskap i totalt 17 aviser samt nettpubli-kasjonene E24 og Dine Penger. I 2015 var omset-ningen i Norge på 7,1 milliarder kroner.

Amedia AS vokste betraktelig med kjøpet av Edda Media i 2012. I 2015 eide konsernet 65 lokal-aviser rundt om i landet, antall årsverk i konser-net var 2 386 og omsetningen i Norge på 3,8 milli-arder kroner.

Polaris Media ASA er et børsnotert selskap med nedslagsfelt hovedsakelig i Nord-Norge, Trøndelagsfylkene og på Nord-Vestlandet. Selska-pet eide i 2015 samlet 33 aviser med totalt 888 års-verk, og omsetningen var på ca. 1,6 milliarder kroner.

Figur 6.1 viser Medietilsynets beregninger av de største konsernenes andeler av avisopplaget i perioden 2011–2015.

Målt etter opplagstall har Schibsted i hele peri-oden vært det største selskapet, men fra 2012 er avstanden til Amedia vesentlig redusert som følge av at daværende A-pressen kjøpte Edda Media.

Samlet kontrollerer de tre største konsernene

2 «Methodology for monitoring media concentration and media content diversity». Report prepared by the Group of Specialists on Media Diversity (MC-S-MD), november 2008. Directorate General of Human Rights and Legal Affairs, Council of Europe

3 Som ledd i arbeidet etter medieeierskapsloven, foretok Medietilsynet årlig beregninger av de største konsernenes kontroll med oppslutningen i mediemarkedene. Medietilsy-net vil videreføre beregningene etter den nye loven om åpenhet om eierskap i mediene.

4 Lov 17. juni 2016 nr. 64 om åpenhet om eierskap i medier.

5 Informasjon/nøkkeltall er i hovedsak hentet fra konserne-nes egne nettsider og inkluderer både gratis- og betalavi-ser. Omsetningstall for Schibsted og Amedia er hentet fra medienorge.no: http://www.medienorge.uib.no/

statistikk/aspekt/struktur/371

drøyt 60 prosent av markedet, noe som kan indi-kere høy konsentrasjon. Eierkonsentrasjonen har i tillegg økt i perioden. Samtidig bekrefter andelen

«andre» på 33,5 prosent i 2015 at det fortsatt er mange små aviseiere i Norge, og andelen har økt i perioden.

De største bakenforliggende eierne av norske aviser i 2016 var Blommenholm Industrier (Schib-sted) og Sparebankstiftelsen DNB (Amedia).

Schibsted er største eier i Polaris og kontrollerer 29 prosent av aksjene i selskapet.

6.2.1.2 Fjernsynsmarkedet

Det norske markedet for lineært tv er dominert av fire aktører; NRK, TV 2 (Egmont), Discovery og MTG.

NRK AS har siden 1996 vært organisert som statlig aksjeselskap. Det er staten ved Kulturde-partementet som er aksjeeier, og kulturmi-nisteren er NRKs generalforsamling. Finansier-ingsformen er hovedsakelig kringkastingsavgif-ten, som alle med fjernsynsmottaker har plikt til å betale. I tv-markedet tilbyr NRK de tre tv-kanalene NRK1, NRK2 og NRK3/Super som blir distribuert i samtlige nett som bærer tv, og på NRKs nettsider både som direkte strømmetjeneste og på bestil-ling. NRK eier også 33 prosent i henholdsvis Nor-ges Televisjon og RiksTV. Samlede driftsinntekter i NRK AS var 5,6 milliarder kroner i 2015, og antall

ansatte ved utgangen av året var 3 485 faste år-sverk og 248 midlertidige/vikarer.

TV 2 Gruppen driver for det første hovedkana-len TV 2, som til og med 31. desember 2016 hadde status som allmennkringkaster gjennom en avtale med staten ved Kulturdepartementet.6 Selskapet tilbyr i tillegg en rekke andre tv-kanaler som det ikke er knyttet allmennkringkastingsforpliktelser til: TV 2 Zebra, TV 2 Livsstil, TV 2 Nyhetskanalen, TV 2 Humor, TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sport Premium. Gjennom TV 2s eierskap i den norske delen av C More Sports betal-tv-kanaler, tilbys også noen sportskanaler. Strømmetjenesten TV 2 Sumo er et av de abonnementsbaserte innholdstil-budene til TV 2. TV 2 Gruppen eier også bl.a. 33 prosent i henholdsvis Norges Televisjon og RiksTV. TV 2 har 833 årsverk fordelt omtrent likt mellom Bergen og Oslo. TV 2 Gruppen er eid av den danske stiftelsen Egmont, som også har en ei-erandel på 50 prosent i Nettavisen. Egmont hadde en omsetning i 2015 på 6,7 milliarder kroner, mens TV 2 Gruppens omsetning var 3,9 milliar-der.Discovery Networks Norway har vært TVNor-ges eiere siden 2012. Selskapet er igjen eid av det amerikanske tv-nettverket Discovery Communi-cations, som totalt har ca. 7 000 ansatte og 162 ka-Figur 6.1 Aviseiernes andeler av opplaget 2011–2015 (prosent)

Gratisaviser er inkludert i opplagstallene som ligger til grunn for fordelingene. Totalopplaget for aviser i 2015 var 2 190 433, mot 2 278 166 i 2014. Antall aviser som kom inn under Medietilsynets avisdefinisjon i 2015 er 244, mot 241 året før.

Kilde: Medietilsynet.

31 31 31 31 34

3 4 4 4 4

9 10 10 10 10

10 17

26 26 25 24

30 29 29 29 28

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

2011 2012 2013 2014 2015

Schibsted Amedia Edda Media Polaris Media NHST Media Andre

6 Avtalen gjaldt i utgangspunktet fra 1. januar 2011 til 31.

desember 2015, men ble ved avtale av 10. februar 2015 for-lenget med ett år til 31. desember 2016.

naler i 223 land og territorier. Kanalene FEM, MAX, VOX, TLC, Discovery Channel og Euro-sport, samt strømmetjenesten Dplay, eies av bri-tiske eller franske søsterselskaper i Discovery-gruppen. Discovery-gruppen tilbyr i tillegg en rekke andre kanaler i det norske tv-markedet som ikke spesielt retter seg mot Norge, for eksempel ved ikke å ha norsktilpasset reklame. Dette gjel-der Animal Planet, Discovery Showtime, Disco-very Science, DiscoDisco-very World og Investigation Discovery.7 Discovery Networks Norway har 160 ansatte og hadde i 2015 en omsetning på 1,6 milli-arder kroner.

Det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG) har vært en aktør i det norske tv-markedet siden 1987. Selskapet driver tv-kanaler og produksjon og distribusjon av tv i Skandinavia, Finland og Sentral- og Øst-Europa. I Norge tilbyr MTG flere tv-kanaler: TV3, Viasat 4 og TV 6 i til-legg til strømmetjenesten Viaplay og en rekke be-tal-tv-kanaler (Viasat Film, Sport og Fotball), og tv-produksjon gjennom selskapene Strix Televi-sjon, Novemberfilm og Monster. MTG TV i Norge har 65 ansatte i Oslo. I 2015 hadde MTG en omset-ning på 2,8 milliarder kroner.

Figur 6.2 viser de største tv-aktørenes andeler av seertallene (basert på minutter seertid) i perio-den 2011–2015.

NRK er klart størst i hele perioden, og har i 2015 en andel på 40 prosent. De tre kommersielle aktørene har en samlet andel på 50 prosent.

Discovery har økt mest i denne perioden, også etter at selskapet kjøpte TVNorge fra ProSieben-Sat.1 i 2012.

6.2.1.3 Radiomarkedet

Radiomarkedet er dominert av tre aktører; NRK, Modern Times Group (MTG) og Bauer Media.

NRK har 14 riksdekkende radiokanaler som blir sendt i DAB-nettet: P1, P1+, P2, P3, NRKSu-per/NRKFolkemusikk (deler av døgnet), NRK Alltid Nyheter, NRK Sápmi Radio, mP3, NRKVær, NRKSport, NRKJazz, NRKKlassisk og NRKP13.

De fleste radiokanalene til NRK kan strømmes på internett, og på nett finnes i tillegg kanalene NRKUrørt, NRKPyro, NRKRadioresepsjonen og NRKStortinget. NRK P1, P2 og P3 sender også i det riksdekkende FM-båndet frem til FM-nettet avvikles i løpet av 2017.

Det svenske mediekonsernet MTG eier P4 Ra-dio Hele Norge AS (P4), som er den nest største radiokanalen i Norge etter NRK P1. P4 var frem til 1. januar 2017 én av to kommersielle allmenn-kringkastere for radio i Norge, og hadde konse-sjon i det femte riksdekkende FM-nettet. Ved si-den av P4 eier MTG lokalradiokjesi-den P5 Radio Halve Norge. P4 har også tett samarbeid med

7 http://sbsdiscovery.no/tv/om-oss/

Figur 6.2 TV-eiernes seerandeler 2011–2015 (prosent av seertid)

Beregningene er basert på seertallene fra Kantar TNS’ tv-meterpanel. Gjelder befolkning med tv, 12 år+. Fra juli 2014 inkluderer seertallene også seing utenfor hjemmet, noe som førte til endringer i sertallene.

Kilde: Medietilsynet/medienorge.

2 3

17 17 17

12 13

8 7 7 7 7

26 26 25 29 26

41 41 41 38 40

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

2011 2012 2013 2014 2015 NRK TV 2 MTG ProSiebenSat Discovery Andre

Energy Holding Norway AS (NRJ), og har mange digitale radiokanaler i ulike regioner i Lokalradio-blokka i DAB-nettet. P4 Radio Hele Norge AS sen-der i tillegg til P4 også P5 Hits, P6 Radio Rock og P7 Klem i Riksblokka i det digitale bakkenettet, og tilbyr i tillegg enkelte kanaler gjennom en strømmetjeneste på nett.

Det tyske mediekonsernet Bauer Radio Ltd.

kom inn på det norske radiomarkedet i 2015 gjen-nom oppkjøpet av Radio Norge, den tredje største norske radiokanalen. Radio Norge hadde frem til 1. januar 2017 konsesjon til å drive kommersiell allmennkringkasting i det fjerde riksdekkende FM-nettet. I tillegg eier Bauer to lokalradiokjeder, Radio 1 og Radio Rock. Selskapet har digitale radiokonsesjoner og sender Radio Norge, Radio 1 og Radio Rock i Riksblokka i DAB-nettet.

Figur 6.3 viser de største radioaktørenes ande-ler av lyttertallene (basert på lyttertid i minutter) i perioden 2011–2015.

NRK er klart størst i hele perioden med en lyt-terandel på rundt 65 prosent. Selv om det må tas høyde for at tall for mange lokalradioer ikke er in-kludert i beregningene, viser figuren at de tre største aktørene sammen kontrollerer nesten hele markedet. Figuren viser også en viss en bevegelse med hensyn til hvilke aktører som opererer i radiomarkedet, noe som har bakgrunn i at Radio Norge har gjennomgått to eierskifter i perioden.

6.2.1.4 Eierskap på tvers av de tradisjonelle mediemarkedene

Kantar TNS publiserer kvartalsvis Mediehusrap-porten, som viser beregninger for daglig dekning for mediekonsern. Dataene er samlet inn gjennom telefonintervju i Forbruker&Media-undersøkel-sen og viser dekning på tvers av ulike medieplatt-former (papiravis, tv, radio, internett, mobil). Dek-ningstallene er basert på hukommelse og ikke faktisk bruk, og tar ikke hensyn til tidsbruk. Bare mediehus som betaler for å delta i undersøkelsen er inkludert i datagrunnlaget. Til tross for meto-diske begrensninger kan beregningene gi et bilde av konsernenes respektive kontroll eller styrke-forhold i et samlet mediemarked. Figur 6.4 viser daglig dekning for norske mediekonsern i 3. kvar-tal 2015–3. kvarkvar-tal 2016.

Denne figuren viser at NRK er det største me-diekonsernet i Norge, etterfulgt av henholdsvis Schibsted, TV 2 og Amedia. Generelt er de ulike konsernenes andeler relativt stabile i perioden, også for Discovery Networks til tross for salget av radiokanalene til Bauer Media.

I kapittel 5 viste utvalget til at Facebook er en betydelig aktør i det norske mediemarkedet. Det er derfor relevant å inkludere Facebook når vi ser på selskapenes respektive dekning. Figur 6.5 viser daglig dekning for norske mediekonserner, me-diehus og Facebook i 2016.

Figur 6.3 Radioeiernes lytterandeler 2011–2015

Beregningene er basert på lyttertallene fra Kantar TNS’ PPM-målinger. Gjelder befolkning 12 år+. Undersøkelsen har bare med lyt-ting på radiokanaler som deltar i målingen. Det varierer hvilke kanaler og plattformer som er inkludert. NRKs DAB-kanaler ble først tatt med i 2014. Mange lokalradioer er ikke inkludert.

Kilde: Medietilsynet/medienorge.

13 11 12 12 12

24 22 22 22 23

63 66 65 66 65

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

2011 2012 2013 2014 2015 NRK MTG Bauer Media Discovery ProSiebenSat Andre

Figur 6.4 Daglig dekning for mediekonserner (prosent)

Dekningstallene for MTG og Discovery Networks Norge omfatter ikke tilbud på internett. Fra og med andre kvartal 2016 veies resultatet også for utdanning, i tillegg til for alder, kjønn og geografi. Dette gir klare endringer i dekningstallene for flere mediekon-serner.

Kilde: Kantar TNS Forbruker&Media/medienorge.

11

30 31

40

57 66

77

4 11 11 12

28 29

38

58 64

77

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 Mentor Medier

Polaris Media NHST Bauer Media Discovery Networks Norway MTG Amedia TV 2 Schibsted (uten FINN) NRK (uten YR)

3Q 2016 3Q 2015

Figur 6.5 Daglig dekning norske mediehus/-konserner og Facebook 2016 (prosent)

Tall for mediehus omfatter befolkning 12 år+ og gjelder 3. kvartal 2016. Tall for Facebook gjelder befolkning 15 år+, omregnet fra nettbefolkning til hele befolkningen, og gjelder 2. kvartal 2016. Dekningstallene for MTG og Discovery Networks Norge omfatter ikke tilbud på internett.

Kilde: Kantar TNS (Forbruker&Media og Interbuss)/medienorge.

77 71

64 58

53 38

32 29 28 25

12 11 11

4 0

10 20 30 40 50 60 70 80 90

NRK (uten Yr)

Facebook

Schibsted (uten Finn)

TV 2 VG

Amedia Dagbladet

MTG

Discovery Networks

Aftenposten Bauer Media NHST

Polaris media Mentor Medier

Målt etter daglig dekning er NRK størst med 77 prosent og Facebook nummer to med en daglig dekning på 71 prosent. Deretter følger henholds-vis Schibsted (64 prosent) og TV 2 (58 prosent).

Facebooks daglige dekning er høyere enn deknin-gen til Amedia, NHST, Polaris Media og Mentor Medier samlet sett (64 prosent), og dette viser ty-delig hvilken posisjon Facebook har i mediemar-kedet.

Medietilsynets beregninger har vist at det et-ter en tradisjonell markedsinndeling er relativt høy konsentrasjon i samtlige markeder, og særlig i radiomarkedet. I et samlet mediemarked har NRK, Facebook og Schibsted vesentlige posisjo-ner.Gjennomgåelsen i de foregående avsnittene har også vist at mange norske mediehus har uten-landske eiere, spesielt i fjernsyns- og radiomarke-dene. Ser man på de kommersielle tv-husene og -kanalene er TV 2 Gruppen eid av danske Egmont, TVNorges eier er amerikanske Discovery, og TV3 er eid av svenske MTG. På radiosiden er de kom-mersielle allmennkringkasterne P4 og Radio Norge eid av henholdsvis MTG og det tyske sel-skapet Bauer. I avismarkedet var største utenland-ske eiere ved utgangen av 2015 Aller-gruppen som siden 2013 har vært eiere av Dagbladet, og Nya Wärmlandske Tidningarna (NWT) som eier vel 26 prosent av Polaris. De øvrige utenlandske eierne er finansielle investorer med aksjeposter i Schibsted og Polaris.

In document Det norske mediemangfoldet NOU (sider 76-82)