• No results found

Berørte etaters vurdering av konsekvensutredningen

In document * KONSEKVENSUTREDNING FASE 1 (sider 96-100)

2.1 Trafikksjefens etat.

I det videre arbeidet må tiltakshaverne vurdere behovet for innfartsparkering i "Vestkorri-doren".

2.2 Park- og idrettsvesenet.

Turvei Al langs Lysakerelvas østre er utelatt fra kartene benyttet i utredningen. I neste fase må denne feilen rettes opp slik at konsekvensene for turveien blir belyst.

2.3 Oslo Energi.

Oslo Energi har ingen kommentarer til fase I. Etaten regner med å bli tatt med på samarbeid i detaljplanleggingen slik at forhold omkring understasjoner og kabler I linjer i det aktuelle området blir ivaretatt.

2.4 Byantikvaren.

Byantikvaren anser at de momenter Riksantikvaren har skissert til utredningsprogram for fase I for kulturminner og kulturmiljø, i stor grad er gjennomført i foreliggende konsekvens-utredning fase I. Likevel er det noen deler av utredningen som er mangelfull hva angår konsekvenser for kulturmiljø og kulturminner.

De negative konsekvenser for landskapsrommet, sikUinjer og lrulturmiljjøet ved en tunnel i Frognerkilen. er i liten grad beskrevet. Selve tunnelpåhugget og rampene er lagt på det mest uheldige stedet der hvor kilen er smalest. I neste fase bør det vurderes om tunnelpåhugget kan trekkes noe lenger sydøstover. Men uansett er det positivt med hensyn til landskapet og kulturmiljøet at veien innerst i Frognerkilen legges i tunnel.

Byantikvaren anser det som meget uheldig at det homogene kulturmiljøet Harbitzalleen 2-12 vil bli gjennomskåret av ny jernbanetra~. Han er også bekymret for det fredete løkkean-legget Sofienlund. Byantikvarens krav til konsekvensutredning fase Il er redegjort for i vedlegg 3.

2.5 Etat for miljørettet helsevern og næringsmiddeltilsyn.

Utredningen legger i for stor grad til rette for økt privatbilbruk. Etaten forventer at veibasert kollektivtrafikk blir tillagt større vekt i fase Il. Det er ikke vurdert om enkelteiendommer må innløses som følge av at normer for trafikkstøy og luftforurensning ikke kan tilfredsstil-les. Boligblokk ved Maritim er eksempel på en eiendom som bør vurderes innløst.

- 28

-Tiltakenes konsekvenser for støy på det kommunale veinettet er ikke utredet. Barriereeffe-kter av store vei-og jernbaneanlegg er ikke vurdert. Det er positivt å legge El8 i tunnel ved Vækerø. Det bør vurderes om EI8 også kan legges i tunnel på deler av strekningen Framnes - Vækerø. Gang- og sykkeladkomst til fjorden må sikres på flere steder på strekningen mellom Framnes og Lysaker. Bygging av tunel innerst i Frognerkilen må utføres slik at våtmarksområdet på Bygdøysiden ikke tar skade.

2.6 Oslo Sporveier.

Referansealternativet inneholder kun tiltak og endringer i driftsopplegget som forventes gjennomført innen år 1998. Dette alternativet viser seg å gi store forbedringer for kollek-tivtilbudet uten for omfattende endringer i infrastrukturen, noe som driftsopplegget med pendeldrift øst - vest er sterkt medvirkende til. Foreliggende utredning dekker i liten grad hele transportsystemet i Vestkorridoren. Den er primært en veiutredning supplert med NSB' s utredning av dobbeltspor Skøyen - Asker. Satsing på annen kollektivtrafikk enn NSB's dobbeltspor er lite beskrevet.

Oslo Sporveier synes at anbefalingene bedre bør gjenspeile den ønskede utviklingen enn bare å bygge opp under en gitt trendutvikling, som kanskje heller ikke er riktig. Sporveien uttrykker tvil om modell beskrivelsen av kollektivtilbudet gjenspeiler virkeligheten godt nok.

Med mål om økt kollektivandel mener Sporveien at en større del av de 5 milliarder kronene det her er snakk om, vil være riktigere il investere i lokale banesystemer og maleterminaJer i tilknytning til et godt utviklet bussnett. Sporveien mener at Oslo ikke kan akseptere en ytterligere utbygging av veianlegg inn mot byen, som i seg selv kan bidra til å gi en vekst i privatbiltrafikken. Den forventete økning av trafikken vestfra mot Oslo må primært tas hånd om av kollektive transportmidler.

2.7 Vann- og avløpsverket.

Veitunnel i Frognerkilen vil berøre Vann-og avløpsverkets hovedvannforsyning til Bygdøy samt en pumpeledning for avløp. Både forslag til diagonal mellom Bærumsveien og Vækerø samt de tre foreløpig anbefalte traseene for dobbeltspor, kan komme i konflikt med VEAS-tunnelen. Tunnelutløp ved Vækerøstuene kan komme i konflikt med en overløpstunnel fra VEAS-tunnelen. Vann-og avløpsverket ønsker å delta i den videre utrednings- og plan-proSessen for å kunne kommentere forslagene.

2.8 Veivesenet.

Oslo Veivesen synes det overordnete veisystemet ved Skøyen samt fordeling og avvikling av trafikken bør utredes nærmere. Spørsmålet om terminal ved Skøyen må avklares. Veivesenet understreker behovet for å få etappevis utbygging og trafikkavvikling i anleggsperioden grundig utredet.

.-...I-J

~

-- 29

-Vedlegg 3:

Oslo kommunes krav til konsekvensutredningsprogrammene for fase Il.

3.1 Konsekvensutredningsprogram fase Il for vei.

Utforming av tiltakene for vei og bane må grundig samordnes, helst ved en felles konse-kvensutredning for fase Il. Det må utføres trafikale vurderinger av nåsituasjonen basert på tellinger og andre undersøkelser i marken. Forslag til transportsystem i Vestkorridoren må, i tillegg til å bli' testet mot en kjent fremtidssituasjon, også testes mot en situasjon der transportsystemet i de øvrige delene av regionen er "ferdig utbygget". Testing av løsnings-forslag må vise hvordan transportstrømmer fordeles på vei- og banenett. Konsekvensene for Oslo og særlig indre by må komme klart frem. Bindinger og fleksibilitet med hensyn til etappevis utbygging må utredes.

Utbygging ved holdeplasser og banestasjoner i Oslo vest må vurderes med hensyn til overføring fra bil til kollektiv. Virkning av parkeringsrestriksjoner i indre by og sentrum må vurderes. Som tiltakshaver selv påpeker i siu utredningsprogram, må det utføres omfattende utredninger av vei baserte kollektivtiltak. Innfartsparkering bor være med som et eget utredningstema.

Dagens problemsoner og miljøsoner må kartlegges. Forslag til tiltak må drøftes med hensyn til endring av disse sonene. Tiltakenes barrierevirkninger må beskrives ikke bare i form av tilgjengelighet til friområder, men også tilgjengelighet til skoler, nærsentra, holdeplasser,

"nabogrenden" og annet. Tiltakene må vurderes i forhold til eksisterende og planlagt grøntstruktur. Tiltakenes virkninger på støyforhold på kommunale veier må beskrives. Det må vurderes innløsning av boligeiendommer som får støy-og luftforhold som overskrider normer.

Eventuelle inngrep i Frognerkilen må beskrives grundig med tanke på konsekvenser for landskap, kulturmiljø og kulturminner. Det må foretas en vurdering av om tiltakene vil komme i konflikt med automatisk fredete kulturminner (fornminner). Tiltakenes konsekven-ser for vann-og avlopsnettet må også grundig belyses.

Hvilke veitiltak Oslo kommune ønsker ulredet i fase Il, fremgår av punkt 3.3 nedenfor.

- 3D

-3.2 Konsekvensutredningsprogram fase Il for bane.

Utforming av tiltakene bane og vei må grundig samordnes, helst ved en felles konse-kvensutredning for fase Il. Det må utføres trafikale vurderinger av nåsituasjonen basert på tellinger og andre undersøkelser i marken. Forslag til transportsystem i Vestkorridoren må, i tillegg til å bli testet mot en kjent fremtidssituasjon, også testes mot en situasjon der transportsystemet i de øvrige delene av regionen er "ferdig utbygget". Testing av løsnings-forslag må vise hvordan transportstrømmer fordeles på vei-og banenett. Konsekvensene for Oslo og særlig indre by må komme klart frem. Bindinger og fleksibilitet med hensyn til etappevis utbygging må utredes.

Utbygging ved holdeplasser og banestasjoner i Oslo vest må vurderes med hensyn til overføring fra bil til kollektiv. Virkning av parkeringsrestriksjoner i indre by og sentrum må vurderes. Det må utføres omfattende utredninger av veibaserte kollektivtiltak, knutepunkts-tiltak og terminalknutepunkts-tiltak. Innfartsparkering bør være med som et eget utredningstema.

Dagens problemsoner og miljøsoner må kartlegges. Forslag til tiltak må drøftes med hensyn til endring av disse sonene. Tiltakenes barrierevirkninger må beskrives ikke bare i form av tilgjengelighet til friområder, men også tilgjengelighet til skoler, nærsentra, holdeplasser,

"nabogrenden" og annet. Tiltakene må vurderes i forhold til eksisterende og planlagt grøntstruktur. Det må vurderes innløsning av boligeiendommer som får støy-og luftforhold som overskrider normer. For løsningsforslaget fire spor om Fornebu, må alternativ bruk av frigitt togtrase fra Besturn til Stabekk samt Lysaker stasjon utredes.

Eventuelle inngrep i Harbitzalleen 2-12 må beskrives grundig med tanke på konsekvenser for landskap, kulturmiljø og kulturminner. Det må foretas en mer detaljert vurdering om tiltakene vil komme i konflikt med automatisk fredete kulturminner (fornminner) og nyere tids kulturminner. Eventuelle avbøtende tiltak må også vurderes. Tiltakenes konsekvenser for vann-og avlopsnettet må også grundig belyses.

Forøvrig viser vi til tidligere muntlige og skriftlige kommentarer til program for fase Il som vi har intrykk av stort sett er imøtekommet i foreliggende programforslag.

Hvilke banetiltak Oslo kommune ønsker utredet i fase Il, fremgår av punkt 3.3 nedenfor.

~ Ocl

- 31

-3.3 Vei- og banesystem Oslo kommune ønsker utredet

i

fase Il.

Basert på kommentarene i Vedlegg l, pkl.l.4 ønsker Oslo kommune å få utredet tlere varianter innenfor hovedalternativene for dobbeltspor og veisystem. Som en samlet illustra-sjon for våre bemerkninger vises til figuren på neste side.

Jernbanen:

l. Avgreningen fra Skøyen stasjon mot vest må i prinsippet følge dagens trase for Dram-menbanen innenfor NSB's tilgjengelige areal.

Både i alternativ H2* og J4* forutsettes det tunnelstrekning vest for Bestumveien.

2. I alternativ H2* bør de nye sporene legges syd for eksisterende på dagstrekningen mellom Frantzebråten og Lysaker, på innvundet veiareal mot Drammensveien.

3. Trase for J4* via Fornebu må justeres slik at jernbanen ligger nærmest utbyggingsområ ene, og ny E 18 lengst fra.

Traseen må forøvrig samordnes mot veisystemet, bl.a. for å oppnå god tilgjengelighet til stasjonen.

Lysaker stasjon bør ikke ligge så dypt som foreslått. En annen konstruktiv losning enn fjelltunnel bør utredes.

~ må kunne beholdes.

Veisystem'

l. Alternativ B* for E 18 må omfatte tunnel frem til Skøyen, for å kunne oppnå en sammenhengende samlevei langs Drammensveien mellom Lysaker og Skøyen.

2. Føringen for E J 8 innerst i Frognerkilen må utredes med en lengre strekning under terreng. Det må tas nødvendig hensyn til planlagt park ved Skarpsno som del av det ferdige veianlegget.

3. Direkte tilknytning mellom Store Ringvei/Granfosslinjen og Bærumsveien v/bygrensen må utredes m.h.t. trafikal virkning og kostnader for begge hovedalternativ B og C. En planfri kryssing for turvei A l forbi Kolsåsbanen og Bærumsveien må også utredes.

4. Vollsveien bør utbedres, inkl. tunnel forbi Jar skole, for å få en god og direkte samlevei-forbindelse mellom Fornebu/Lysaker og ØsterislEiksmarka. Dette vil erstatte behovet for en ny veiforbindelse over Lysakerelva mellom Vollsveien og Granfosslinjen v/Mustad.

5. Dersom alternativ C skal utredes videre, vil Oslo be om at E 18 på strekningen mellom Frantzebråten og Skøyen legges i tunnel, og med avgrening for en eventuell diagonal mot Bærumsveien fra tunnelen. Delte vil løse problemene ved Maritim.

-+J

-P

~

Plan- og bygningsetaten Trondheimsveien 5 0560 Oslo

QV/t2

J 1. 2 i.

:~U

94

SICJ--O

, (' .~l/::: ~

T~'

"

~2f[;b D 31 sr () 1) J e

Saksbeh.: Kjersti Nielsen TIr.: 22082084

Deres ref.:Rune Andreassen VAr ref.: TBHlPlanIIm Dato: 16.06.94 Ark. nr.:512128J 10 jfr. 28326

Vedr. transportutredning "Vestkorridoren". Oslo kommunes uttalelse til konsekvensutredning fase I.

Vi viser til brev av 29.03.93 vedr. høringsutkast til nytt dobbeltspor Skøyen - Asker, der Trafikksjefens etat forutsetter at man ser på behovet for innfartsparkering i det videre arbeidet.

Vi har ingen ytterligere kommentarer når det gjelder "Vestkorridoren".

Vennlig hilsen

I

~ L ,

'-1---L.

~~

f-a..

Tord Bern Hansen teknisk sjef

l~~~4.f/ . /

1

-r',j~id

Røed

~

avdelingssjef

Kontoradresse: Fredensborgvn 24·26 0177 Oslo

Postadresse:

Postboks 8263 Hammersborg 1l12IJ Oslo

TE h 'd"II\1bhlldILnoI31·br\ckslcmlVrSr.-ORR ()()('

Tddll"

S~nI"'\f'" ~ ~\I"~tHK'

Direktc ~2082080

Tdd:I'I.:

22(1S~o\ll

22082061

e

2

i:"

.( . i'

Oslo kommune

Park· og idreHsvesenet

Pmlod'ene:

It . . . .. 17 0457o.1e ...

Telefon:

2 2 3 ' " 70 TeleIOJt:

Plan og bygningsetaten Troadheiaaveien 5 0560 oslo

Dere. brev. Dere.

7.'."

referana ••

"/315"

"0031550

VAr referan. ••

0.1t. 17 .0'.94

'J.'R.UJSPOR'I.'OTRBIBDJ

-VB8'1'KD1UDOltD-.

OSLO 'I'CW'MONRII

OTTALBLSB TIL ~ PASB I.

Vi viser til brev av 7.6.9'.

2271 52 13 POSlgir~onIo:

0102 2747046 Foretoksnr.:

21402279

- Regi.treringskartene 1 kooaekveoautredn1ngen viser ikke turvei Al lang. Lyauerelv.n

pa

0.10 • • ide. 'l'urv.Ic er ikke vist overeoa.t . . . e04e.ed ar.ntplanea pl Soll.rudomrAdet.Det er naturlig at kartene rett.. i beDbold til dette for at konsekvensene for turveieo blIr belyst.

Park- og Idrettaveacet bar tor~ig ingen bemerkninger til det fr_Iagte materialet.

UUi/'/I- ~L'--_

P&r - og l~t8Vea8l1et

/ St.iDar A. H.lg . .

..:?'

plan og utvikliDg.jef

t1/~:t{ /

Ola Raad.

prosjektleder

~

' ~I~: ,JA. ~++ O

li

UTTALELSE TIL KONSEKVENSUTREDNING FASE 1.

30.06.94

Det vises til Deres brev datert 7. juni då. samt oversendte saksdokumenter fra NSB og Statens vegvesen Oslo vedrørende transportutredning for "Vestkorridoren-o

Byantikvaren i Oslo, er Oslo kommunes rådgiver i antikvariske spørsmål, og delegert myndighet i henhold til Lov om

kulturminner av 9. juni 1978. Uttalelse til

konsekvens-utredning fase 1 oversendes herved til Plan- og bygningsetaten som samordner Oslo kommunes uttalelser i saker etter Plan- og bygningslovens kap. VIIa, samt i gjenpart til Riksantikvaren som rette høringsinnstans i konsekvensutredninger, jfr.

rundskriv T-4/92 fra miljøverndepartementet.

Transportutredningen for Vestkorridoren, som i Oslo omfatter jernbane fra Skøyen til Lysaker og utbedring av E-18 mellom Frognerkilen og Lysakerelva, gir et bredt bilde av bakgrunn, målsetting og konsekvenser for utbyggingen. I konsekvens-utredningen er forholdet til enkelt-kulturminner og kulturmiljø beskrevet i forhold til en detaljert metodikk (kategorier), beskrevet på s. 161 i utredningen. Byantikvaren ser det som positivt at kulturmiljøer og større landskapsrom er trukket inn som et viktig element i tillegg til

beskrivelse/presentasjon av enkeltkulturminner.

Likeledes at miljøet omkring de enkelte kulturminner er vektlagt, og evt. uheldig miljø-påvirkninger omkring kulturminner er påpekt. den presenterte konsekvensutredning fase l. Enkelte momenter som i for liten grad er utredet eller direkte konflikter som ikke fremkommer skal likevel påpekes.

Veianlegget .ello. frognerkilen og Lysakerelva.

I kap. 7, konsekvenser for miljø, beskriver i liten grad de uheldige konsekvensene utbyggingen av veien i Frognerkilen vil få for landskapet/kulturmiljø dette området.

på figur 7.42-14 blir tiltaket illustrert. I billedteksten påpekes det at det kan bli nødvendig med endel utfylling i Frognerkilen, samt at tunnellpåhugg og ramper vil bli arealkrevende og at terrengtilpassningen svært vanskelig.

Ut fra hensynet til Frognerkilen som viktig landskapselement, og' de mange kulturminner omkring Frognerkilen vil den

foreslåtte utbyggingen bli svært uheldig. De negative konsekvensene knyttet til landskapsrommet, siktlinjer og kulturmiljøet er i liten grad beskrevet. den gamle stasjonsbygningen. Det påpekes videre at utbyggingen ikke får direkte konsekvenser for det fredete løkkeanlegget Sofienlund. Det presiseres likevel av ved detaljutformingen må det tas hensyn til dette anlegget, noe som illustrerer at utbyggingen ikke kan sies å være til det beste for det fredete løkkeanlegget.

I utredningen påpekes det at jernbaneutbyggingen vil få meget uheldige følger for bevaringsverdig villabebyggelse i

Harbitzalleen 2-12. Minst to av husene må rives og

områdekarakteren vil endres betraktelig. Byantikvaren anser det som meget uheldig at dette homogene kulturmiljøet vil bli gjennomskåret av ny jernbanetrasee.

Vurdering av de tre veg- og jernbanekorridorene.

Det er ikke presentert alternative veg- eller jernbanetraseer for de deler av traseen som berører Oslo.

Det foreligger derfor i realiteten kun en vei- og

jernbanetrasee i Oslo. Byantikvaren vil derfor ikke foreta en vurdering av de forskjellige alternativer.

vurdering av konsekvensutredning fase I.

Den presenterte konsekvensutredning fase I gir et helhetlig og tildels detaljert bilde av kulturminner og kulturmiljøer i det utbyggingsområdet som ligger i Oslo kommune.

Enkelte konfliktpunkter, kan og bør ytterligere utredes, men da det ikke foreligger alternative vei- og jernbanetraseer vil det være mer hensiktsmessig at dette arbeidet utføres i fase

Il. ~

~

In document * KONSEKVENSUTREDNING FASE 1 (sider 96-100)