• No results found

ADMINISTRASJONENS VURDERING AV UTREDNINGEN

In document * KONSEKVENSUTREDNING FASE 1 (sider 126-133)

FORSLAG TIL UTTALELSE.

Transportutredningens KU fase l er holdt på et overordnet nivA. Det er prinsippløsninger og rollefordeling mellom transportmidler pA makronivA som er utredet og som det fra planansvarlige organ og tiltakshavers side er forventet at det avgis uttalelse til. Planløsningen på detaljnivå og mer lokale lanserte fjord-linjen mellom Nesbru og Fornebu er forkastet p.g.a. at den ikke kan fA tilknytning til det øvrige veinett mellom ende-punktene og følgelig vil ha dårlige trafikkav-viklingsegenskaper sett i forhold til store anleggskostnader.

Det er imidlertid grunn til å stille spørsmål ved de kapasi-tetsberegningene som er utført. en prognosehorisont på 2010 virker for kort bAde generelt og særlig sett i forhold til det faktum at det så langt ikke kan forventes midler til opp-rusting av E18 i Asker før henimot dette årstallet.

Etter vår mening bør det derfor utføres kapasitetsberegninger lengre frem i tid for A ha sikrere grunnlag for å fastsette bredden på den korridor som må reserveres for fremtidig ut-videlse av europaveien.

Det må forutsettes at det i forbindelse med opprusting av E18 settes i verk miljøforbedringstiltak ikke minst på støysiden.

En stor del av trafikkavviklingsproblemene på E18 i Asker er knyttet til motorveikryssene samtidig som manglende plan-avklaring eller manglende opprusting medfører problem for utnyttelse av tilstøtende arealer.

Av de aktuelle E18 kryssene, inngår Fusdalkrysset i den såkalte Oslopakken som forutsettes gjennomført innen år 2006.

~

;l:

Det bØr derfor presiseres nØdvendigheten av hurtig planav-klaring og prioritering av midler til opprusting av kryssene.

Bedre kapasitet pA B18 med kryss vil redusere belastningen på det tilstøtende veinett og følgelig gi en positiv trafikkav-viklings- og miljøeffekt.

I forbindelse med høringen av meldingen om KU fase l for nytt dobbelt jernbanespor ga formannskapet uttrykk for at tras6-altenlativet pA sydøstsiden av eksisterende jernbanespor pA strekningen Astad-Solstad (ytre linje) var lite akseptabelt ut fra hensynet til naturmiljø og Planl~ arealbruk.

Som et ledd i arbeidet med KU fase

2/ko~e~lan

for nytt

dobbeltspor er det gjennomført en ~~' .. gsprosess hvorved bl.a. den tidligere foreslåtte daglinjen i Billingstadområdet har falt ut. Den ytre trasåen har NSB ønsket A ha med videre i prosessen ut fra det forhold at den har en noe lengre

dagstrekning og samtidig gir mulighet for deponering av et visst kvantum overskuddsmasser i form av utfylling.

Ulempene ved denne trasåen er at den medfører store inngrep i naturmiljøet rundt Neselven samtidig som den beslaglegger planlagte byggeområder både i Astad- og Solstadområdet.

Disse forhold er pApekt i den foretatt utredning av samfunns-og miljømessige konsekvenser der det samfunns-også fremholdes at forskjellen i lengde på dagstrekningen mellom de to alterna-tivene (900 m kontra 600 m) ikke er vesentlig m.h.t. reise-opplevelse. De fremlagte beregninger av anleggskostnader viser i tillegg at indre linje er ca. 110 mill.kr. billigere enn foreslAtte lØsning vil få store konsekvenser for boligbe-byggelsen langs eksisterende bane i Trollhaugen-/Eikeveien-området. En har derfor sett på muligheten for å skyve bane-anlegget mot nordvest. Et slikt alternativ vil redusere ulempene noe i Trollhaugen-/Eikeveienområdet, men til gjengjeld påføre bebyggelsen langs Asker terrasse større problem. Samtidig vil en slik løsning p.g.a. krav til linjeføring medfØre at deler av Vektergården og av eksisterende stasjonsbygning må fjernes. I tillegg vil løsningen gi store arealmessige og fremdriftsmessige problem for gjennomføring av den vedtatte utbygging av ny transport-terminal og tilstøtende bygg i Asker sentrum.

Det kan ut fra disse forhold ikke anbefales at det nordlige alternativet for innføring av dobbeltsporet mot Asker stasjon trekkes med i det videre planarbeid.

7

;:ac{~' ',, 11 ·':i.i l!

,~.,:-; ,.

'p : , '

i"

'H·' ·· '~.

. l'1I')..,·l. .. ""1 ' '"

Soll tidligere Øiiatal1: ~'er det i programmet utredningen satt aa.·.ål å legge t i l rette del av trafikken kan~avvikles med kollektive er derfor i KU fase

i

lagt stor vekt på å utrede

for et mer kollektivvennlig utbyggingsmØnster. Dette er en .6lsetting som Asker kommune har gitt uttrykk for i flere forhold t i l h,y kollektivtrafikkdekning må imidlertid tog-tilbudet utbygges t i l en langt bedre standard enn den time-frekvens som Spikkestadbanen har i dag.

Som omtalt er Fornebuområdet viet stor oppmerksomhet i utredningen med bl.a. tilknytning t i l NSB's lokalbane og alternativt egen forstadsbane i retning Oslo.

Det er på det nåværende tidspunkt usikkert hvor omfattende representere et dårlig tilbud for arbeidsreisende vestfra.

Den planlagte vei- og jernbaneutbyggingen i Vestkorridoren vil gi mellom 3,0 og 5,5 mill. m3 overskuddsmasse, Ringeriksbanen ikke medregnet. Bare det nye dobbeltspor mellom Sandvika og Asker vil gi 1,2 t i l 1,3 mill. m3 •

Tilgangen på lokale deponimuligheter er begrenset. Det bør derfor utredes nærmere i KU fase

2/kommunedelplan-s . . . . nheng hvorvidt det er mulig å finne frem t i l egnede permanente eller midlertidige deponiplasser i Asker.

I utredningen er Fornebu lansert som et egnet deponi sted både

Vedrørende program for konsekvensutredning fase 2 for

henholdsvis veisystemet i Vestkorridoren og nytt dobbeltspor Sk,yen-Asker, virkerde fremlagte forslagene å være i samsvar .ad forutsetningen i plan- og bygningslovens § 33-3 over-ordnede veitransportåre gjennom Asker. Dette krever imidlertid at europaveien m/kryss opprustes t i l t i l -strekkelig kapasitet.

Etter utvalgets oppfatning er år 2010 en for nær plan-horisont for kapasitetsberegning. Det må derfor utredes hvilken trafikkbelastning det er tale om lengre frem i tid for å sikre at det avsettes tilstrekkelige ressurser t i l opprusting og for å ha et sikrere grunnlag for fastsettelse av bredden på den fremtidige korridor.

En stor del av trafikkavviklingsproblemene på Ela i Asker er knyttet t i l manglende kapasitet i kryssene, samtidig som manglende planavklaring og opprusting av kryssene skaper problem for arealbruken i de tilstØtende områder.

Utvalget vil derfor sterkt presisere nødvendigheten av rask planavklaring og opprusting av motorveikryssene.

Angående nytt dobbeltspor for jernbanen vil plan- og utbyggingsutvalget fremholde at den foreliggende

utredning synes å bekrefte Asker formannskaps tidligere uttrykte standpunkt om at indre linje (traseen nordvest for eksisterende bane) er å foretrekke.

Utvalget kan si seg enig i at områdene langs Spikkestad-banen både i Asker og RØyken kan utgjøre et betydelig utbyggingspotensiale med henblikk på å tilrettelegge for øket kollektiv trafikkandel.

For å representere et attraktivt reisetilbud, må imidlertid Spikkestadbanen gis en langt bedre trafikk-frekvens enn tilfellet er i dag.

Ved en fremtidig omfattende etablering av

nærings-virksomhet i Fornebuområdet er det viktig å etablere gode kollektivreisemuligheter ikke bare mot Oslo, men også i retning vestover.

Det bØr etter plan- og utbyggingsutvalgets side arbeides videre med planene om å nytte Fornebuområdet som deponi for overskuddsmasser.

Til utredningsprogrammene for Ku fase 2 vil utvalget presisere nødvendigheten av å utrede tiltak for å redusere miljøkonsekvensene\av den forestående

ut-bygging/opprusting a~\transnor~rene i Vestkorridoren og da i særlig grad stØ~~l~pe

mJ

ASKER KOMMUNE

Fl NANSRAIl1ANNEN RAOHUSET - 1371 ASKER

"Vestkorridoren" statens Vegvesen Oslo Postboks 8037 Dep.

0030 OSLO

DERES REF.: vAR REF.: PW/IL

U9426572

ARK IVNR. :

AD TRANSPORTKORRIDOR VEST - UTTALELSE

1t1,/,z

?

r 3

la;

SSz

-+i+-l E

STATENS

VEGVESE~ C~LO J.nr:91/ Dato:94092\

/5:;),

-;).(j~

Ark. nr:

363

DATO:

16.09.94

De underrettes med dette om at Asker Næringsråd i styremøte den 12. september d.å. behandlet ovennevnte sak. Det ble gjort slikt vedtak:

"Asker Næringsråd slutter seg i hovedprinsippene til vedtak gjort av Asker kommunestyre i møte den 7. september 1994 i sak om "Transportutredning - Vestkorridoren"."

Næringsrådet vil sterkt understreke den betydning det har for næringslivet i vestre~ionen at de anleggene det er tale om blir dimensjonert for a dekke fremtidige langsiktige behov, og gjennomført i et raskt tempo.

Næringsrådet vil peke på de negative konsekvenser det vil ha for næringslivet i området at jernbaneforbindelsen til ny hovedflyplass på Gardermoen ikke vil være operativ når plassen blir tatt i bruk.

Et betydelig antall bedrifter i regionen har stor nasjonal tyngde og er sterkt internasjonalt orientert. For disse vil mangelfulle forbindelser til hovedflyplassen medføre økte kostnader som følge av lengre reisetid både for egne ansatte og ~or utenlandske kunder. Det vil også kunne virke

hemmende på viljen til å investere i området."

Asker kommune, finansrådmannen, 16~september 1994.

Adresse: Knud Askers vei 25 Pos tboks 353

. I

Bankgiro: 5136 05 01209

0".... ... , , _ .. nonl:: I:~AC""'~"" Telefon: 66 90 90 00 1-1> _ _ . . . . _ _

/ /

\J /. l-<-op; :

SL/o

o

oQ

MØTEBOK - Vegplan Side

Møtedato : 30/08/94 Saklistenr : 44 Saksnummer 022094 00028 VEG Landbruksnemnda I Asker i Asker.

Tidligere behandling

Planens navn

Transportutredning Vestkorridoren

Planen fremmes av

Arealoppgave {dekar}

Skog, bonitet

_lanformål Dyrket Dyrkb. S og H M L

Berørte landbrukseiendommer

Gnr Bnr Eier

---Berørt--- ---Totalt-- ---Dyrket Skog Annet Dyrket Skog Annet

Hjelpesaker

Saksutredning

A~KER LANDBRUKSNEMND 30.08.94 SAK 44/94 .(SBEHANDLER JORDBRUKSSJEF OLAV VIK

TRANSPORTUTREDNING VESTKORRIDOREN - OFFENTLIG ETTERSYN AV KONSEKVENSUTREDNING FASE l OG FORSLAG TIL PROGRAMMER FOR FASE 2

Annet areal

Landbruksnemnda har fått utdelt en kortfattet versjon av saksdokumentene.

Ytterligere bakgrunnstotf kan studeres på landbrukskontoret og blir tatt

m~d til nemndsmøte 30.08.94.

NSB og Statens vegvesen ønsker å gjennomføre betydelige investeringer transportsystemet mellom Asker og Oslo.

Konsekvensutred/lingen Ease l vil danne grunnlag for valg av hovedalternativer som foreslås videreført i Ease 2 .

Høringsinst-:lllsene er spesielt blitt bedt om uttale seg ti] følgende forhold:

Om utredningplikten i fase l er oppfyllt i henhold til godkjente programmer, og gir tilstrekkelig grunnlag for valg av hovedprinsipper.

Om de hovedløs~er som er anbefalt for vei og jet·nbane er dekkende s<

grunnlag i den~ere planprosess.

l

~

I konsekvensutredningen for naturmiljø er skrevet følgende:

"Breddeutvidelsen Holmen - Sandvika medfører ingen vesentlige konsekvenser i forhold til O - alternativet (dagens veg).

Under konsekvenser for miljø skrives følgende:

"Dagsonene ved Åstaddammen gir store lokale terrengendringer. Ved Solstad/Åstad er det naturmiljøet som belastes mest ved inngrepet.

Ldgsonen like etter Asker stasjon tangerer LNF-område. Blandet løvtre-vegetasjon danner her en randsone mellom eks. toglinje og åker/frilufts-område. Med to dobbeltspor dannes en økt barriere for hjortevilt.

Viktigste trekkveg ligger noe nærmere Høn stasjon, slik at konflikten blir moderat.

Dagsone ved Solstad/Åstad tangerer LNF-område som utgjør viktig randsone mot Marka og mot Skaugumåsen naturreservat, Nordre Skaugumåsen

naturreservat og Åstad naturreservat. Alle områdene har botanisk verneinteresse, med rike edelløvskogbestand av forskjellig type og karakter.

Neselva/Åstaddammen, har dette alternativet en noe lengre dagstrekning noe på nedsiden av eksisterende spor. Det må bygges en 200 m lang bru (25 m meget store terrengfyllinger. Inngrepet får betydelige konsekvenser for naturmiljøet, med gjenfylling av større bekk tilhørende Neselv-vassdraget.

Halve dagstrekningen ligger i LNF-område."

JORDBRUKSSJEFENS VURDERING:

Styring av gjennomgangstrafikken til en ringvei i tunnel gjennom Asker og forsering av Drøbaktunnelen vil hjelpe på biltrafikken på E lB gjennom

:er.

De største utbedringene gjelder transportsystemet i Bærum.

Konsekvensutredningen belyser problemene forbundet med de ulike traseene sett ut i fra natur og miljø. Med i konsekvensutredningen er også kart over jordpolitisk arealvurdering for området. Det er ingen berøring av større jordbruksarealer i noen av forslagene.

Jordbrukssjefen kan tilrå alternativet for utvidelse av E 18 på strekningen gjennomgangstrafikken vekk fra E lB. Ferdigstillelse av ny Drøbaktunnel bør forseres.

A~~er landbruksnemnd har ingen kommentarer til konsekvensutredningen foretatt i denne saken.

Landbruksnemnda tilrår forslaget til utbedring av E lB mellom Holmen og Sandvika, og går inn for "indre linje" til forslag for ny jernbanetrase.

ASKER LANDBRUKSNEMND FATTET FØLGENDE ENSTEMMIGE UTTALELSE:

l. Asker landbruksnemnd har ingen kommentarer til konsekvensutredningen foretatt i denne saken. Asker kommune, teknisk rådmann

Asker k0mmun~, ordføreren

"

~ ~

C VELFORENINGER

In document * KONSEKVENSUTREDNING FASE 1 (sider 126-133)