• No results found

Rapportering av resultatene

In document Fortsatt en vei å gå (sider 180-183)

Kapittel 7 Lesing

7.1.2 Rapportering av resultatene

Resultatene presenteres både i form av gjennomsnittlige skårverdier og pro-sentandel elever på ulike nivåer. Gjennomsnittet i OECD ble i 2000 satt til 500, med standardavvik på 100. Utviklingen i lesing, både i OECD totalt og i hvert enkelt land, kan relateres til dette gjennomsnittet for hver undersøkelse.

OECD-gjennomsnittet har variert fra år til år og er i 2012 496 poeng, altså noe lavere enn i 2000.

Før 2009 ble elevene delt inn i fem nivåer, men for å få mer detaljert infor-masjon om de aller svakeste og de aller sterkeste leserne, ble nivåene differen-siert i begge ender. I 2009 ble elevene fordelt slik: Elever på nivå 1 ble delt inn i to grupper: nivå 1a og nivå 1b. Det samme gjaldt elever på nivå 5 og høyere, og her ble dette gjort ved hjelp av et nivå 6. Poenggrensene mellom nivå 1a og 2 er den samme som mellom nivå 1 og 2 tidligere, og poenggrensen mellom nivå 4 og 5 er den samme som tidligere. I dette kapitlet blir resultatene fra

samt-7.1 RAMMEVERKET I LESING 181

lige PISA-undersøkelser sammenlignet, og da er nivåene 1a og 1b slått sammen og nivåene 5 og 6 slått sammen. Den nedre poenggrensen for hvert nivå er vist i tabell 1.

I Frønes og Narvhus (2010) er det gitt en summarisk oversikt over hva elever på de ulike nivåene typisk behersker når det gjelder lesekompetanse (s. 56–58). Her presenteres en kortversjon av hva oppgaver på de ulike nivåene typisk krever.

Nivå 6: Oppgaver på nivå 6 kan kreve at leseren må utføre flere detaljerte og nøyaktige tolkninger, sammenligninger og kontrasteringer, samt kunne vise en helhetlig og detaljert forståelse av en eller flere tekster. Noen oppgaver kan innebære tolking av informasjon fra flere tekster, mens andre kan kreve at lese-ren håndterer stoff med ukjent tankegods blant mye konkurrelese-rende informa-sjon. Elevene må også kunne lage hypoteser om eller kritisk evaluere en kom-pleks tekst om et ukjent emne, og forhold utenfor teksten må trekkes inn. Det kreves høyt presisjonsnivå og oppmerksomhet rundt detaljer som tilsynelatende kan virke ubetydelige.

Nivå 5: Oppgaver på nivå 5 kan kreve at leseren lokaliserer og organiserer flere elementer av svært integrert informasjon i teksten og nøye avveier hvilken informasjon i teksten som er relevant. Andre oppgaver kan kreve kritisk evalu-ering eller utarbeidelse av hypoteser, der elevene må trekke inn spesialisert kunnskap. Noen oppgaver kan kreve både helhetlig og detaljert forståelse av en tekst med ukjent form eller innhold. Oppgaver på nivå 5 kan også innebære å håndtere ideer som er overraskende og står i motsetning til det forventede.

Nivå 4: Oppgaver på nivå 4 kan kreve at leseren lokaliserer og organiserer flere elementer av informasjon som er godt integrert i teksten. Noen oppgaver krever tolking av språklige nyanser og bilder, samt evne til å se både delene og helhe-ten av tekshelhe-ten. Andre oppgaver krever at leseren bruker egen kunnskap til å lage hypoteser om en tekst, eller til å vurdere den kritisk. Leseren må vise en nøyak-tig forståelse av en lang eller kompleks tekst, der form eller innhold kan være ukjent.

Nivå 3: Oppgaver på nivå 3 kan kreve at leseren lokaliserer og gjenkjenner for-holdet mellom flere innholdselementer i teksten. Leseren må også kunne inte-grere flere deler av en tekst for å identifisere hovedtemaet, og teksten kan inne-holde informasjon som er motsatt av det forventede, eller som er uttrykt negativt. Noen oppgaver kan kreve at leseren ser sammenhenger, sammenlig-ner, forklarer eller evaluerer et trekk ved teksten.

Nivå 2: Oppgaver på nivå 2 kan kreve at leseren lokaliserer ett eller flere inn-holdselementer, som bare kan finnes gjennom å trekke slutninger. Andre opp-gaver kan innebære å forstå tekstens hovedtema, forstå sammenhenger eller å konstruere mening innenfor en begrenset del av teksten. Noen oppgaver kan kreve at leseren sammenligner eller kontrasterer innhold basert på ett enkelt element i teksten. Oppgaver kan også kreve at leseren sammenligner eller rela-terer elementer fra teksten med personlig kunnskap eller egne erfaringer og holdninger.

Nivå 1a: Oppgaver på nivå 1a krever at leseren lokaliserer ett eller flere fritt-stående tekstelementer som er eksplisitt formulert. Andre oppgaver går ut på å gjenkjenne hovedtema eller forfatterens mening med teksten om et kjent emne, eller å se enkle sammenhenger mellom informasjon i teksten og hverdagskunn-skap. Den nødvendige informasjonen vil vanligvis være sentralt plassert, med lite konkurrerende informasjon.

Nivå 1b: Oppgaver på nivå 1b krever at leseren kan lokalisere ett enkelt og eksplisitt uttrykt innholdselement som er sentralt plassert i en kort og enkel tekst i et kjent tekstformat, f.eks. en fortelling eller en enkel opplisting av informasjon. Tekstene inneholder ofte repetisjoner, bilder eller kjente symbo-ler og har minimalt med konkurrerende informasjon. Leseren kan bli bedt om å se enkle sammenhenger mellom informasjonselementer som er plassert nær hverandre.

Helt fra den første PISA-undersøkelsen i 2000 har man i OECD understreket viktigheten av å følge nøye med på andelen svake lesere, og landene har blitt oppfordret til å sette i gang tiltak for å minske denne andelen. Med «svake lesere» har man her satt grensen ved nivå 2. Elever som presterer på nivå 2 og høyere, er ifølge OECD stort sett i stand til å bruke lesekompetansen sin til å lære og til å delta i samfunnet. Elever som presterer under nivå 2, kan også lese i teknisk forstand. De kan for eksempel finne fram til informasjon som er eksplisitt og tydelig uttrykt i teksten, de kan oppfatte hovedtemaet i en tekst om et emne de kjenner, og de kan knytte innholdet i teksten til egen hverdagskunn-skap. Deres lesekompetanse kan ifølge OECD likevel være så dårlig at de vil få problemer i videre utdanning, i yrkeslivet og i ulike situasjoner ellers i livet (OECD 2010).

In document Fortsatt en vei å gå (sider 180-183)