• No results found

4.3 FLERE ERFARINGER

4.3.3 Virkninger av TIMS

Foreldrene har positive betraktninger omkring TIMS-møtene. De kan også fortelle at disse møtene har vært med på å hjelpe dem, problemstillinger er blitt utbedret og løst:

«Jeg følte at vi fikk hjelp. Det vi mest fikk hjelp til det var jo å se det på en annen måte.

Barnet det var snakk om var vel 3 år da og jeg strevde med hvordan jeg skulle … ja, jeg og barnehagen for så vidt … hvordan vi skulle møte ham. Og det fikk vi veldig god hjelp til å snu, måten vi tenkte på. Vi fikk beskjed om å prøve, «har dere prøvd dette», helt enkle ting. Jeg tenkte «ja da, det der vet jo alle», men liksom å trekke seg litt tilbake og se; kan dette hjelpe, og fikk en plan for hva vi skulle prøve, og så skulle vi møtes og se om det hadde fungert. Og jeg fikk også inntrykk av at vi kunne ha bedt om mer hjelp eller annerledes hjelp hvis ikke det hadde funket. Men for oss så var det liksom snupunktet, at det bare gikk oppover derifra».

50 En annen mor sier dette:

«De hadde jo mye gode løsninger på ting, på hvordan man kunne håndtere ting og hadde gode tips og råd og stilte litt krav kan du si til barnehagen på et vis for å høre med de hvordan de håndterte saken og … Ja, jeg synes de stilte en del krav til barnehagen som kanskje var lite tenkt på tidligere egentlig. Det jeg vil påstå er at på det møtet så ble man jo på en måte litt mer klokere og sterkere, hva og hvordan man liksom kunne håndtere ting. Jeg sitter i hvert fall igjen med en god følelse av det at TIMS hjalp oss med å få ting på plass på en måte. Og det samme med det å få barnehagen til å reagere på en litt annen måte».

Hun sier at de har opplevd å bli «klokere og sterkere» av TIMS-møtet, og bedre rustet til å håndtere problematikken de opplevde. Denne saken er avsluttet nå, og hun opplever at problemene er løst:

«Den hendelsen som vi hadde behov for hjelp for, den er borte på jentungen, sånn at det var suksess rett og slett».

Hun forteller at de som foreldre fikk «hjelp til å få ting på plass», men også at barnehagen fikk hjelp til «å reagere på en litt annen måte». Gjennom endringer i barnehagen og hvordan de som foreldre håndterte situasjonen, ble problemstillingene løst. En far forteller at både de som foreldre og barnehagen hadde utbytte av møtet:

«Vi hadde et møte senere der de spurte, og vi satt bare der og smilte, ja det går så bra hjemme, og barnehagen sa det går bedre her også, vi ser at det funker, men det tar litt lengre tid. Og da var vi bare enige om at det skulle bare mangle for det er et annet miljø. De var også tydelige på at det hjalp der. ( ). De andre elevene på skolen de husker jo veldig godt at han ble veldig lett sint, sånn at veldig ofte så kommer det sånne triggere for å få ham sint. Og han er blitt veldig flink til å takle det der. Så han har fått noen veldig gode verktøy».

Noen av barna som foreldrene har opplevd utfordringer med, har primært hatt problemer hjemme. Andre har hatt problemer i barnehagen eller på skolen, og atter andre både hjemme, på skole og i barnehage. Hvorvidt skole og barnehage har vært med på TIMS-møtene foreldrene har hatt, avhenger av hva som har vært vurdert som hensiktsmessig i hver enkelt sak. Noen foreldre har også opplevd skolen eller barnehagen som problemet. En mor forteller:

«Vi hadde vel to møter med TIMS hvis jeg ikke husker feil. Jeg synes at de fikk ting gjort med barnehagen. For barnehagen visste jo ikke helt hva de skulle ta i ferd med og på en måte gjøre, og jeg kom jo selv med en del forslag på ting og tang, men som ikke da ble hørt, sånn at jeg følte jo det at vi fikk sagt mer ifra hvor skapet skulle stå på en måte, og det virket som at de fikk barnehagen til å reagere litt kan du si på en måte, hvis jeg kan si det».

En annen mor forteller om utfordringer knyttet til skolen:

«Det jeg synes er rart ved det her, det er at ungen som de beskriver på skolen, kjenner ikke vi. Så det er veldig frustrerende og forvirrende».

Hun opplever det også som at skolen ikke «gjør sine lekser» etter TIMS-møtene:

51

«Lærerne får jo sine lekser og vi har fått våre lekser og … Dessverre så får nå ikke disse lærerne til å gjøre sin lekse. Siden januar så skulle de ha tatt noen sånne tester på han, og jeg tror de kanskje har fått gjort en test, men de er ikke helt ferdig med den. Så det er jo veldig skuffende ifra skolens side at ikke de klarer å få det gjort. Og TIMS de står på, kommer med gode råd og … både til skole og oss.

Hun sier altså at TIMS «står på», men at «skolen ikke følger opp», og dette har betydning for hvilke resultater de kan oppnå. En annen mor som også har opplevd skolen som et problem, kan imidlertid rapportere positive endringer med nettopp skolen. Hun sier de som foreldre har fått «kjempehjelp»:

«Nå skjer det noe, nå har vi kjempet om det her i mange år om å få tilrettelagt, både med den eldste ungen vår og han som det gjelder nå, på den samme skolen. Men de ville ikke høre. Men når TIMS kom inn i bildet så begynte det jo å skje ting».

Når vi spør om de fikk råd og innspill som gjorde ting lettere, sier hun:

«Ja, jeg vil nå heller si at skolen fikk råd og innspill for at de skulle få ting til å fungere».

En annen mor forteller noe av det samme. TIMS-møtene har bedret situasjonen hjemme, men hva som skjer på skolen vet hun ikke:

«Men nå hører jeg ikke noe fra skolen og nå … Og ikke merker jeg noe på skolen heller noen effekt av det skolen gjør. Jeg har spurt mange ganger, men de sier de holder på og jobber med det, men det har ikke kommet noe fram om det da. Det fungerte veldig bra dette med at jeg og guttungen min samarbeider bedre, det går bedre på hjemmebane. Men det er dette med skolen som jeg … det er det eneste jeg har å sette fingeren på».

En far beretter at både skole og PPT har vært veldig behjelpelige i kjølvannet av TIMS-møtene:

«Ja det gjør jeg absolutt. Vi har gått videre i saken og vi blir fulgt opp, og han får hjelp ifra forskjellige plan og skolen er også veldig behjelpelig og PPT har vært inne i bildet og …»

En mor kan fortelle om bedringer fordi skolen har fått et annet perspektiv på problemstillingene etter TIMS-møtet. Nå har sønnen det bedre på skolen, beretter hun:

«Vi har en veldig god dialog med lærerne og de har fått forståelse de også hva som kan være årsaken og hva som ligger i bunnen, sånn at de har fått kanskje et litt annet syn på en del situasjoner av det som har vært problemet, ja».

Flere foreldre formidler at forbedringer de har opplevd i kjølvannet av TIMS-møtene har forplantet seg på en positiv måte. En mor forteller at samarbeidet med far ble bedre:

«Jeg tror i forhold til barnet så tror jeg det at samarbeidet med far ble ti ganger bedre enn det noen gang har vært på mange, mange år. Jeg tror han fikk også en helt annen forståelse for situasjonen, det vi har levd med og det vi har med. Jeg tror han plutselig så i et annet perspektiv med de møtene som vi har hatt der. Så det tror jeg absolutt, at det ga noe positivt».

Felles for foreldrene vi snakket med, er at de har opplevd at TIMS har vært «på deres side», eller at TIMS vil «barnets beste», som en mor sier:

52

«Egentlig så synes jeg de er veldig nøytrale. De er åpen for å høre oss alle. Og så vil de til syvende og sist barnets beste».