• No results found

4.3 FLERE ERFARINGER

4.3.5 Det viktigste med TIMS

Vi stilte alle foreldrene spørsmål om hva de syns var viktigst med TIMS. En mor sier dette:

«Jeg føler jo at man har fått forståelse for problemet. De har lyttet, og jeg har følt at de har hatt forståelsen for problemet, prøvd å forklare og forstå og finne ut av problemet og løse problemet rett og slett».

Hvis det skulle være behov for det, ville hun ikke vært i tvil om at hun ville gjerne motta bistand fra TIMS igjen. TIMS er også noe hun kan anbefale til andre foreldre:

«Ja det er klart, hvis det er noen som har problemer med et eller annet (…), så er absolutt TIMS et team som i alle fall jeg fikk et godt bilde av og fikk god hjelp av … eller jenta fikk god hjelp av. Og vi som foreldre selvfølgelig også, absolutt. Jeg vil jeg absolutt anbefale hvis behovene er der».

En annen forelder svarer slik på spørsmålet om hva som har vært det viktigste for henne hva angår kontakten med TIMS:

«At det tok så kort tid før vi fikk et møte, absolutt. Det er det som står klarest for meg.

Jeg var så lettet, for vi hadde gått så lenge og ventet på alle mulige instanser, og så var det bare å sende en mail, og så var det yes, kom på møtet! Og de satt der så mange … ( ). At de hadde liksom tid å komme alle på en gang, og sitte der og ta på alvor disse problemene som for meg var helt sånn altoverskyggende, selv om det høres kanskje ut som småting på en måte ellers, at jeg ble veldig glad for at det gikk så fort og at vi ble ordentlig tatt imot».

54

En far beskriver det viktigste med TIMS på denne måten:

«For meg er det jo at de hørte problemstillingen min og tok tak i den og at de har virkelig tatt tak i den, at jeg ikke har stått alene. Og det synes jeg jo egentlig at de har gjort».

Han kunne godt tenke seg til å bruke TIMS igjen, og begrunner det slik:

«Jeg tenker at i forskjellige saker så trenger vi flere personer som ser vinkling på andre ting. Jeg har anbefalt TIMS tidligere og kommer til å gjøre det igjen. Men det er jo fordi at jeg har såpass god erfaring. Og så er det jo også fordi at ut ifra det jeg har forstått at de skal ha muligheten til å gjøre, så har jeg jo anbefalt TIMS. Jeg vil absolutt anbefale TIMS. Jeg ville egentlig dratt fram min egen situasjon i forhold til hvem som sitter der, hvordan de er som personer og hva slags trygghet jeg følte i hvert fall for min problemstilling der da. Men jeg tenker jo at måten de var på, vil den jo garantert være også på de andre møtene, dette med å respektere den personen som har en problemstilling».

En mor sier dette:

«Jeg har bare positivt å si om TIMS. Det er jo det at det skjer ting, at noe blir gjort, at vi blir hørt sånn at skolen forstår at de også må ta tak. Og selvfølgelig at vi kan gjøre ting litt annerledes hjemme med motivasjon og kanskje sånne ting».

Når vi spør om hun vil anbefale TIMS til andre foreldre, sier hun:

«Ja det vil jeg virkelig si. Hvis at de har noen form for problemer så er det … TIMS, i hvert fall de som er på Fauske, de er helt utrolige. Jeg har jo et inntrykk av at det teamet som vi har rundt oss, de vet hva de prater om, de går inn for å få ting til å fungere. Så plages du med at ikke skolen hører, så kontakt TIMS. Da skjer det ting. Hvis du plages i hverdagen med å få ting til å skje både på skole eller at du plages med å få ting til hjemme, så … TIMS de fikser. De har i hvert fall fått til å fikse for oss på skolen, så jeg regner med de klarer å fikse ting i hjemmene også til folk».

Samtlige foreldre sier de kunne tenke seg til å få bistand fra TIMS igjen dersom det skulle være behov for det, og bekrefter at de ville anbefalt TIMS til andre foreldre. En mor begrunner det slik:

«Jeg tror jo at vi som foreldre også har en tendens til å låse oss fast i en del mønster og kun se ting fra én side, vi som mange andre. Sånn at bare det å få mulighet til å åpne horisonten og kanskje ikke være så redde for at noen er ute etter å ta deg eller … ja.

Det er jo flere perspektiver når du får flere inn for å se an en sak. Og fokuset handler om å gjøre det som blir best mulig for ungen, ikke best mulig for foreldre eller best mulig for lærere eller … Det handler jo om de ungene som har det vanskelig. Og det tenker jeg jo at tilsynet vil være med på å gjøre, det å sette den ungen i fokus og hjelpe dem som er rundt. Jeg tror at de i større grad kan hjelpe oss til å se at i disse sakene med unger så er det ofte de voksne som må inn og gjøre noe. Det er jo ikke ungene som må forandre seg, det er jo de voksne som må gjøre et eller annet som gjør at ting blir greit for ungene. Og det er jo uansett hva det er snakk om, om det er snakk om ADHD eller sosiale problemer eller uansett tenker jeg. Det er jo vi som legger til rette.

Og det tror jeg at TIMS-teamet kan kanskje i større grad klare å sette fokus på».

55

En far forteller at barnet også fikk være med i TIMS-møtene, «og fått være med å bestemme».

Dette omtaler han som positivt, og han vil «absolutt anbefale TIMS til andre foreldre.

«Jeg ville forklart det med at det er mange instanser, et vidt spekter blant de som sitter i panelet, så du får jo hjelp på alle områdene som trengs for å få hjelp med nesten uansett hva man sliter med».

Han sier de føler de absolutt har fått den hjelpen de trengte:

«Og jeg anbefaler det videre til alle som vil høre på og nøler ikke med å ta kontakt igjen dersom det er noe jeg føler jeg står fast eller trenger råd eller veiledning til, hva som helst, hvem jeg skal snakke med, hjelp. Jeg har faktisk gjort det, og det jeg sier det er at det er … du har på en måte alle samlet, at du får mye kompetanse, mange … ja altså de forskjellige instansene som kan både peke i rett vei og gi råd og … Ja det … ikke minst kort ventetid. På Fauske der som vi bor, er det jo gjerne … altså, alt tar sånn tid.

Jada, det er henvist, jada, det er henvist, men det er jo mange måneder det er snakk om. Men TIMS-teamet som sagt, de … Vi kontaktet dem vel en torsdag og fikk avtale med alle sammen tirsdag uka etter. Sånn at du føler at du blir tatt på alvor og at dette

… det haster for oss, ok, ja, men da … vi kommer. Det er fagpersoner fra mange forskjellige instanser, så de har mye å by på. Ja det er vel det jeg har sagt egentlig, at det er … jeg har nevnt de forskjellige som jeg husket var der, og at de tar et møte med alle det gjelder og så tar vi det liksom litt derifra, men at det er veldig sånn lav terskel, og det er ikke noe stress».

56

5 BARNEHAGER OG SKOLERS ERFARINGER