• No results found

«Lieben und arbeiten» – 46’ernes valg

In document Økt individualisering og (sider 105-109)

– 46’ernes valg

De fleste av 46’erne tok sine viktigste valg i familie- og yrkesliv i brytningstiden på 1960-tallet. De var i en vippesituasjon da fruktbarhets-, samlivs- og yrkesakti-vitetsmønstrene endret seg (jf. kapittel 5). De giftet seg tidlig, før samboerskap ble et alternativ eller en innledning til ekteskap i unge år. Majoriteten fikk sitt første barn før fylte 25 år. 46’erne ble altså født for tidlig til å utsette familie-etablering og det å få barn. De har imidlertid vært blant de første som i stort omfang har sett det som ideelt, og som også har valgt, å begrense antall barn. Samtidig har de tatt del i den kraftige skilsmisseøkningen som kom fra slutten av 1960-tallet.

I dette kapitlet skal vi ved å analysere data fra 1997-undersøkelsen se på hvilke livsvalg de tok. Hvor mange barn valgte de å få? Hvor mange skilte seg? Hvilken tilknytning har kvinnene valgt å ha til yrkeslivet? Til slutt belyses hvor mange av dem som kan karakteriseres som en moderne fortropp, det vil si som har tatt flere moderne, individualistiske valg.

6.1 Hvor mange barn fikk de?

Menn og kvinner fra 1946-kohorten tilhører de fødselskullene som på slutten av 1960- og begynnelsen av 1970-tallet innførte tobarnsfamilien som det normale (Blom m.fl. 1993, Noack 1999). Min undersøkelse viser at syv av ti fikk to, ett eller ingen barn (jf. tabell 6.1). Et mindretall valgte som fødselskullene før dem, og fikk tre eller flere barn.

Nesten halvparten (43%) fikk to barn, og et mindretall (13%) fikk ikke barn.

Like mange kvinner (69%) som menn (70%) fikk to, ett eller ingen barn.

Tabell 6.1 Antall barn 46’erne hadde i 1997. I prosent.

n r a b l l a t n

A Menn Kvinner Alle

2

-0 69 69 69

+

3 31 31 31

N 449 373 849

6.2 Hvor mange gikk gjennom skilsmisse?

46’erne har vært blant de første som har opplevd at det er vanlig å skille seg. De fleste var imidlertid gift på undersøkelsestidspunktet. Et mindretall (11%) hadde sivilstand som skilt eller separert (jf tabell 6.2).

Tabell 6.2 46’ernes sivilstand i 1997. I prosent.

d

* Signifikant under 1%-nivå.

Tjuefem prosent av hele utvalget som har svart på undersøkelsen har gått gjen-nom en skilsmisse. Noen av disse har giftet seg igjen (i alt 49 personer), og noen av dem har også valgt samboerskap som samlivsform etter skilsmissen. Så mange som 54 av de 69 undersøkte som var samboende, svarte at de har vært gift og gått gjennom en skilsmisse tidligere.

Det er en signifikant forskjell mellom kvinner og menn i andel som hadde si-vilstand som skilt/separert (jf. tabell 6.2). En større andel kvinner enn menn var skilt eller separert. Ikke fordi flere kvinner enn menn har gått gjennom en skils-misse, men fordi flere menn enn kvinner har valgt å gifte seg igjen og eller gå inn i samboerskap etter en skilsmisse.

6.3 Hvor mange av 46’er-kvinnene valgte å bli heltids yrkesaktive?

Kvinner fra 46-kohorten er blant de første kvinnene i norsk historie som i stort omfang har hatt muligheten til å velge et heltidsyrkesaktivt liv. På 1970-tallet, da de fleste av dem hadde små barn, jobbet mange av dem deltid. På 1980-tallet begynte mange kvinner, også kvinner som var gift, å arbeide heltid.

Flesteparten av 46’er-kvinnene var yrkesaktive i 1997 (jf. tabell 6.3). Tolv pro-sent hadde ikke lønnet arbeid. Noen av disse kan ha valgt å være hjemmeværen-de, mens noen kan ha vært uføretrygdet eller arbeidsledige.

Godt over halvparten (64%) jobbet heltid, det vil si over 35 timer i uken. Elleve prosent jobbet mer enn 45 timer i uken. En like stor gruppe jobbet under 20 timer

hver uke. Til sammenligning jobbet noen færre (55%) av kvinnene i hele den yrkesaktive befolkningen heltid i 1997 (jf. Statistisk sentralbyrå 1997), antakelig fordi flere yngre kvinner hadde omsorg for små barn, og fordi flere eldre kvinner valgte å jobbe deltid på grunn av en tradisjonell innstilling og/eller svekket helse.

6.4 Hvor mange tilhører «moderne fortropper»?

Moderne fortropper er definert på to forskjellige måter for menn og kvinner. Menn må ha tatt to moderne, individualistiske valg for å tilhøre fortroppen. Kvinner må ha tatt tre moderne, individualistiske valg. For både menn og kvinner regnes det å ha fått fra null til to barn som et moderne, individualistisk valg. Menn og kvin-ner som har gått gjennom en skilsmisse eller var separert oppfattes også som å ha tatt et moderne, individualistisk valg. Det tredje valget kvinner må ha tatt for å bli plassert i den moderne fortroppen er at de var heltids yrkesaktive, det vil si jobbet mer enn 35 timer i uken.

Yrkesaktivitet og arbeidstid oppfattes ikke som å si noe om menn velger moderne, men heller som å være et uttrykk for i hvor stor grad de har lykkes i å tilpasse seg arbeidslivet. Yrkesaktivitet er derfor utelatt som variabel i kategorise-ringen av menn i den moderne fortroppen. Det ses kun på antall barn de har fått og på samlivsform.

Et mindretall av kvinnene tilhører en moderne fortropp. Kun ni prosent hadde tatt alle de tre moderne, individualistiske valgene. Flertallet av kvinnene hadde tatt en blanding av tradisjonelle og moderne, individualistiske valg. Tolv prosent hadde tatt alle de tre tradisjonelle valgene. Halvparten av kvinnene hadde valgt tradisjonelt i yrkeslivet, og halvparten valgte moderne, individualistisk med hen-syn til antall barn de fikk.

Tabell 6.3 Yrkesdeltakelse og arbeidstid til 46’er-kvinnene i 1997. I prosent.

v

Flertallet av mennene var, som kvinnene, i en mellomposisjon og kan ikke plas-seres verken i en moderne fortropp eller i en tradisjonell kategori (jf. tabell 6.4).

Kun 13 prosent hadde både gått gjennom en skilsmisse og hadde to eller færre barn.

Kun 25 prosent var både gift med sin første ektefelle og hadde valgt å få tre eller flere barn.

6.5 Oppsummering

Syv av ti 46’ere har fått to, ett eller ingen barn. En av fire har gått igjennom en skilsmisse. Under halvparten av disse var skilt eller separert. Resten har enten flyt-tet sammen med en samboer eller gifflyt-tet seg på nytt. Et flertall av kvinnene var yrkesaktive, og godt over halvparten av kvinnene som var yrkesaktive jobbet mer enn 35 timer hver uke.

De fleste av 46’erne har tatt en blanding av tradisjonelle og moderne, individual-istiske valg med hensyn til familie og yrkesliv. Det er kun et mindretall, ni pro-sent av kvinnene og 13 propro-sent av mennene, som kan sies å tilhøre en moderne fortropp.

Tabell 6.4 Antall moderne, individualistiske og tradisjonelle valg 46’er-kvinner og -menn tok.

I prosent. 1997.

In document Økt individualisering og (sider 105-109)