• No results found

L’art urbà comprèn tot un conjunt de manifestacions artístiques que són cada cop més presents als espais públics i privats que conformen les ciutats i de cada vegada són més àmplies i reconegudes. Si bé aquestes mostres artístiques acostumen a sorgir de la societat i de manera independent, com evolució de la cultura del graffiti, actualment es troben assimilades en bona part per les institucions. Així doncs, sovint aquestes manifestacions artístiques es promouen a través del sector públic com una forma de donar valor afegit als espais comuns de les ciutats i pobles de tot arreu.

En realitat, “art urbà” és un terme molt general que inclou molts tipus de tècniques pictòriques i escultòriques i que no tenen unes normes ni característiques específiques. De fet, aquestes mostres artístiques són majoritàriament independents entre si i tan sols mantenen relació amb el seu context proper, de manera que són intervencions autònomes i s’expliquen per si mateixes. La creixent presència de l’art urbà als entorns quotidians, tant per iniciativa institucional com per iniciativa social, permet incrementar la personalitat dels ambients ciutadans així com la cultura visual de la població.

Precisament per la manca de concreció del terme “art urbà”, aquest treball es centra en les intervencions artístiques murals, és a dir, obres executades directament sobre murs. Aquest tipus d’obra és generalment planificada i duita a terme per persones amb formació artística, si bé aquesta circumstància no és obstacle perquè sovint la pintura mural formi part d’un projecte grupal més ampli. D’aquesta manera les pintures murals permeten ajuntar persones de diferents col·lectius o entitats socials per tal de manifestar reivindicacions o missatges concrets a través d’aquestes expressions artístiques. Un bon exemple d’això són els murals feministes promoguts per col·lectius activistes, associacions de veïns i moltes altres organitzacions socials que

decoren murs i façanes de la ciutat al mateix temps que permeten una reflexió i diàleg amb la ciutadania.

En aquest sentit, els centres educatius s’han impregnat d’aquestes expressions artístiques cada cop més presents al seu entorn urbà i incorporen la pint ura mural no tan sols com un element decoratiu de la façana o els interiors de l’edifici sinó també com a part d’un projecte pedagògic que permeti la formació en competències artístiques i ciutadanes de l’alumnat.

Personalment consider que l’art urbà és un element molt útil per poder establir un diàleg entre la ciutat i els seus habitants i com a futur docent crec que les escoles són un espai molt important per fomentar aquest exercici de la ciutadania. Les pintures murals a les escoles poden tenir beneficis més enllà de la seva funció decorativa, ja que són una gran oportunitat pedagògica per l’adquisició de continguts curriculars i no curriculars. En aquest sentit, els murals escolars permeten l’entrada a l’escola d’agents externs al centre, fomentant l’apertura de l’escola al barri i fins i tot millorant la cultura de centre.

Per aquest motiu vaig decidir estudiar les diferents mostres artístiques en forma de pintura mural que podem trobar a les escoles, analitzant d’on sorgeix la iniciativa de fer una pintura mural, qui l’elabora i com s’ha duit a terme tot el procés. Finalment vaig decidir incloure a l’estudi les repercussions tant dins el centre com a fora, especialment en les famílies de l’alumnat i en els veïns i veïnes del barri.

1.2. Objectius

Aquest Treball de Fi de Grau té com a finalitat mostrar la relació que existeix entre les pintures murals que es troben a les escoles i l’art urbà o street art que es pot trobar als carrers i edificis de les ciutats i pobles de tot el món. Per aquest motiu en primer lloc es tracta d’establir un marc teòric sobre la irrupció internacional de l’art urbà als centres educatius a través de les pintures murals. Paral·lelament, per tal de concretar aquesta relació en un context proper, es pretén elaborar un catàleg de les escoles d’educació primària de la ciutat de Palma que presenten decoracions murals i d’aquest conjunt extreure uns casos d’estudi tenint en compte a les persones implicades en la seva elaboració, per tal d’estudiar el seu procés de creació i la possible repercussió social. Així doncs, els objectius del treball són els següents:

• Investigar estudis existents entorn de l'art urbà i la pintura mural a l’espai públic.

• Investigar estudis existents entorn de l'art urbà i la pintura mural a les escoles.

• Elaborar un inventari d’escoles de la ciutat de Palma amb murals exteriors.

• Analitzar un repertori de decoracions murals a les escoles d’Educació Primària de Palma.

1.3. Fonts i mètodes

Les fonts i mètodes emprats per l’elaboració d’aquest Treball de Fi de Grau es poden diferenciar en tres grans grups atenent els objectius prèviament plantejats. D’aquesta manera, per aconseguir els dos primers objectius Investigar estudis existents entorn de l'art urbà i la pintura mural a l’espai públic i Investigar estudis existents entorn de l'art urbà i la pintura mural a les escoles s’ha duit a terme una recerca bibliogràfica d’informació a través de cercadors acadèmics com Dialnet, JSTOR, el fons bibliotecari de la UIB i Google Acadèmic.

Aquesta recerca, centrada en les paraules clau d’aquest treball, ha permès obtenir informació a partir de fonts secundàries com articles, revistes o treballs acadèmics per elaborar el marc t eòric.

D’altra banda, pel tercer objectiu del treball, Elaborar un inventari de casos d'estudi, s’ha emprat com a mostra inicial tots els Centres d’Educació Infantil i Primària (CEIP) de la ciutat de Palma. A continuació s’han emprat les planes webs dels centres i l’aplicació Google Maps per comprovar quines d’aquelles escoles tenen murals exteriors visibles des del carrer.

A més, a aquest inventari s’ha inclòs una breu informació descriptiva sobre els murals de cada centre; concretament l’any d’elaboració i les persones implicades en la pintura. Per tal de confirmar aquesta informació s’han emprat fonts primàries, a través de trucades telefòniques als equips directius de cadascun dels centres amb murals visibles des de l’exterior que apareixen a l’inventari. D’aquesta manera s’ha obtingut la informació bàsica sobre aquests murals de forma senzilla i eficaç. A més, per aquest apartat s’ha emprat l’aplicació Google My Maps per elaborar un mapa interactiu que permet visualitzar la ubicació dels centres a la ciutat de Palma.

Finalment, per la consecució del quart objectiu Analitzar un repertori de decoracions murals a les escoles d’Educació Primària de Palma s’han emprat principalment fonts primàries, a través d’entrevistes a les persones implicades en la seva elaboració. En aquest apartat és necessari disposar d’informació molt més àmplia i concreta sobre les intervencions artístiques, de manera que per tal d’obtenir la màxima quantitat d’informació, s’han entrevistat separadament a artistes i personal dels centres. D’aquesta manera, entrevistar als artistes i les artistes dels murals ha permès recollir la informació d’una vessant més artística i cultural.

D’altra banda, entrevistar al personal del centre ha aportat informació sobre la iniciativa del mural, el paper del centre i altres aspectes més formals. Tota aquesta informació ha estat recollida a través d’entrevistes escrites a través del correu electròni c, per tal de facilitar la comunicació i deixar constància de tota la informació recollida.

1.4. Estructura i desenvolupament de continguts

L’estructura que segueix aquest treball, un cop finalitzada la introducció, es correspon amb els objectius que es volen aconseguir. Tal com s’ha esmentat anteriorment, la informació recollida a investigacions prèvies permet elaborar el marc teòric d’aquest treball. La primera part d’aquest marc teòric es correspon amb el primer objectiu, Investigar estudis existents entorn de l'art urbà i la pintura mural a l’espai públic . Per això, s’analitza el concepte d’ art urbà, la seva evolució històrica i la presència d’aquest gènere artístic a l’espai públic a l’actualitat. La segona part del marc teòric es correspon amb el segon objectiu, Investigar estudis existents entorn de l'art urbà i la pintura mural a les escoles. Per això, s’analitza el concepte de muralisme i la seva relació amb l’art urbà, així com estudia la relació de les pintures murals amb la infantesa, a través dels diferents rols que poden adquirir els infants en aquestes intervencions artístiques.

La segona part del treball respon al tercer objectiu, Elaborar un inventari d’escoles de la ciutat de Palma amb murals exteriors i mostra el llistat d’escoles de la ciutat de Palma que contenen almanco un mural visible des de l’exterior del centre i tal com s’ha esmentat a l’apartat anterior, inclou informació sobre l’any d’elaboració i les persones implicades en la creació. També s’inclou un mapa que permet visualitzar la localització d’aquests centres a la ciutat. Amb aquestes dades es fa una anàlisi de la situació del muralisme a les escoles de Palma, que permet introduir els casos d’estudi posteriors.

De l’inventari anterior parteix la tercera part del treball, que respon al quart objectiu Analitzar la decoració mural a les escoles d’Educació Primària de Palma. Aquest apartat empra un repertori d’escoles extretes de l’inventari anterior com a casos d’estudi, tenint en compte les seves característiques diferencials i relacions entre diferents murals. Així doncs, els casos d’estudi permetran l’anàlisi de la decoració mural d’aquests centres a través de l’estudi del seu procés d’elaboració i de la seva repercussió a dins i a fora de l’escola.

2. Configuració de L’art Urbà a les ciutats