• No results found

Annex 1: taula dels CEIP de la ciutat de Palma, amb informació sobre l’existència de murals visibles des de l’exterior

Centre Mural visible des de l’exterior

CEIP Aina Moll Si

CEIP Es Molinar, Infant Felip Si

CEIP Es Pil·Larí No

CEIP Miquel Costa I Llobera No

CEIP Miquel Porcel No

CEIP Santa Catalina No

CEIP Santa Isabel Si

CEIP S'aranjassa No

CEIP Son Anglada Si

CEIP Son Canals No

CEIP Son Ferriol No

CEIP Son Oliva No

CEIP Son Pisà No

CEIP Son Rullan No

CEIP Verge De Lluc No

Annex 2: Entrevista a Victòria García Masdeu, artista creadora del mural del CEIP Maria Antònia Salvà. Entrevista realitzada a través de correu electrònic el 17-05-2021.

En primer lloc, com va sorgir la iniciativa de fer aquest mural a l'escola?

La iniciativa va ser de Pilar Sierra, una de les mestres del Departament de coeducació, qui va veure el treball que jo havia fet anteriorment al CEIP Es Rafal Vell i em va contactar. La iniciativa correspon a ella i al departament de coeducació, que es van encarregar de cercar activitats per realitzar amb motiu del 25N.

Com van entrar en contacte amb vostè des de l'escola?

Pilar Sierra em va contactar a través de les xarxes socials (instagram, facebook, i a través d’un altre artista que li va facilitar el meu contacte.

Hi va haver algun aspecte fixat prèviament per l'escola sobre el mural? (temàtica, ubicació o altres)

La temàtica ja venia donada per la diada del 25N, per tant, ja partíem de la idea de treballar sobre la prevenció de la violència de gènere. Una vegada establert el contacte, els hi vaig presentar la meva manera de treballar, i on jo pos el focus: donat que es tracta d’una escola de primària, parteixo de la igualtat de gènere com a manera de treballar la prevenció de la violència.

Pel que fa a la localització, les vam valorar amb l’escola. En concret, es van estudiar 3 espais possibles, i vam decidir que l’elecció final era visible i també pràctica per a que els alumnes hi poguessin intervenir. (Altres opcions podrien haver estat a l’exterior, o a diferent altura).

Hi va haver algunes etapes diferenciades en el procés d'elaboració del mural?

Sí, clarament:

1. Dinamització de tallers entorn a la prevenció de la violència de gènere.

2. Preparació d’idees i esbossos, inspirats per les reflexions sorgides dels tallers.

3. Preparació de l’esquema compositiu i de la base de dibuix per part de l’artista, jo.

4. Intervenció dels alumnes en diferents sessions, omplint la composició amb pintura.

5. Finalització dels detalls i els acabats per part de l’artista.

6. Fase final: va quedar pendent escriure uns rètols, com que les frases s'havien de consensuar amb tot el claustre, va dur unes quantes setmanes decidir-ho.

Qui va participar en la creació d'aquest mural? Quins beneficis considera que pot tenir aquesta participació?

Els grups de 5è i 6è de primària, més les aportacions puntuals dels i les mestres (es va decidir incorporar algun personatge més, i les frases anteriorment comentades). Per una banda, participar en una creació col·lectiva empodera als alumnes participants. I que algunes decisions siguin decisió de tot el claustre, sumat a que les idees principals neixin de l’alumnat, fa que el mural sigui una vertadera creació col·lectiva que representa a tota l’escola. Aquesta participació col·lectiva em sembla molt beneficiosa, “ fa comunitat. Per altra banda, els missatges continguts en la creació plàstica perduren en el temps, així com la mateixa creació.

Els alumnes ho viuen amb orgull, i expliquen el contingut del mural (els missatges implícits) al públic. D’alguna manera, s’encarreguen de transmetre el missatge, i crec que aquest fet és molt beneficiós.

Hi va haver algun contratemps o barrera significativa per l'elaboració del mural?

La meteorologia. Això és un fet que molt sovint es dona, no és la primera vegada que em passa.

No es tracta només de que no plogui en el mateix moment de pintar el mural, sinó de que no plogui en tot el dia. A vegades ha passat que plou al cab d’unes hores, i es fa malbé (gotegen els colors). per tant, a vegades val més pecar de precaució, i això implica saber esperar.

Hi va haver algun facilitador o ajuda significativa per l'elaboració del mural?

Les mestres del departament de coeducació van facilitar molt la feina, tant na Pilar com na Rocío, qui va ser la que dia a dia m’acompanyava amb els alumnes, per tal de gestionar el grup i qualsevol cosa que pogués sortir. Feia que em facilités molt la feina d’organització pràctica de la participació dels alumnes, que a vegades pot ser una mica caòtica, ja que implica molta gent i molts elements, en un treball delicat.

Finalment, quines repercussions considera que pot tenir aquest mural en els alumnes? I en altres membres de la comunitat escolar?

Crec que d’alguna manera ja ho he contestat abans, en l’anterior pregunta. Tornaria a remarcar que l’orgull i empoderament que genera en els alumnes, és molt positiu, a més de que fa que el missatge treballat de fons (prevenció de la violència) s’integri d’una manera més vivencial per dir-ho d’alguna manera, i fent que perduri el missatge a través de la transmissió en el temps pels seus creadors.

I en altres membres de la comunitat, he pogut observar que genera efectes similars: els més petitons, encara que no hi havien participat, sí que coneixien el procés i les històries, explicaven els personatges a pares i mares, que també participaven i comentaven el missatge de rerefons a través de les imatges. D’alguna manera, el mural genera diàleg positiu.

Per altra banda, consider que tota creació o treball col·lectiu genera germanor i comunitat, i crec que el treball amb les imatges, ajuda a aquest fet, afegint d’alguna manera la identitat de la comunitat a a través de la imatge.

Quina és la seva formació?

Sóc Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, i Art-terapeuta gestalt formada en art teràpia gestàltica a la EAM Barcelona i Escola CREA Mallorca, i en Teràpia gestalt a l’Escola Gestalt Mediterráneo de Palma. Formada també en el Programa SAT del psiquiatra Claudio Naranjo. Per altra banda, contínuament em form en seminaris i cursos relacionats amb arts, o teràpies humanístiques. Em sembla important mencionar les formacions humanístiques, ja que son molt importants a l’hora d’abordar els meus projectes murals: en els meus processos de creació, com he anat comentat durant l’entrevista, tenc molt en compte la dinamització del grup, la presa de consciència en torn a un tema, i la creació comunitària resultat del diàleg i la posada en comú col·lectiva. Tot aquest procés es deu en part al treball fet en les formacions de caire humanístic, en les que l’enfoc està posat en l’aprenentatge vivencial i integral de la persona i el grup.

A quines altres escoles ha elaborat murals exteriors?

CEIP Col·legi Verge de Monti- Sion a Porreres, CEIP Es Rafal Vell, Palma, CEIP Joan Capó a Son Gotleu, Palma (3 murals diferents, realitzats en ocasions diferents: 2 d’ells pel 25N, i un, que em sembla interessant nombrar, amb motiu dels premis CAC de Palma (d’art i acció social), del qual vam resultar guanyadors amb la proposta “Dóna-li color” presentada juntament amb 2 companys més.

Annex 2: Correspondència mantinguda amb l’Associació de Veïns de Son Sardina a través de correu electrònic el 07-06-2021.

Fa poc el CEIP Maria Antònia Salvà va elaborar un mural a la seva façana exterior i m'agradaria saber si com a associació de veïns del barri respaldau aquest mural o si teniu alguna opinió al respecte.

Què consideren que pot aportar aquest mural al barri?

Creuen que els murals són una bona forma de decorar l'espai públic?

Creuen que els murals són una bona forma de traslladar missatges a la ciutadania?

Creuen que els murals poden formar part de la identitat com a barri?

Moltes gràcies per la vostra atenció, salutacions, Pep Toni Llobet Frau.

Bona nit Pep Toni. Des de l'Associació de Veïnats de son sardina volem donar-te abans de res l'enhorabona per estar ja a la final de la teva carrera.

Considerem que els valors que l'escola transmet als alumnes són la llavor del que es veurà al futur. Aquesta mural d'igualtat, sense sexisme ens resulta molt positiu. Els alumnes han de veure com una normalitat la presència de nenes, persones amb discapacitats físiques fent tot allò que poden fer, sense límits, sense estereotips.

Murals que representen aquesta societat tan diversa i a l'hora semblant a més de decorar l'espai públic ressalta valors que cal mantenir al llarg de la vida dels futurs adults Els murals són una bona eina per transmetre als joves valors que potser amb altres mecanismes no arribarien.

Murals com els de l'escola sí que representen el que els pares i veïnats volem pel nostre barri.

Tenim també una mural a la plaça de Can Banya fet fa 2 anys que representen les nostres cossieres. Et recomanem que els vegis.

Qualsevol aclariment que necessitis només has de contactar de nou.

Atentament,

Sílvia Bonjoch i Guilemany AVV Son Sardina

Annex 3: Entrevista a l’equip directiu del CEIP Son Anglada. Entrevista realitzada a través de correu electrònic el 18-05-2021.

Com va sorgir la iniciativa de fer aquest mural a l'escola?

Es va detectar una problemàtica amb els conflictes que sorgien en el temps de pati. Arran d'aquí es va elaborar un projecte de jocs de pati per millorar la convivència i donar estratègies als infants en aquest moment.

Hi va haver algun aspecte fixat prèviament sobre el mural? (temàtica, ubicació o altres) Es van ubicar jocs de pati a totes les zones on els infants juguen. La temàtica es va triar valorant els jocs populars. Es van triar jocs que fomentessin el llenguatge oral.

Hi va haver algunes etapes diferenciades en el procés d'elaboració del mural?

Primerament es va fer un buidatge del tipus de jocs que volíem, es van ubicar també depenent de les zones i de la demanda dels infants.

Qui va participar en la creació d'aquest mural? Quins beneficis consideren que pot tenir aquesta participació?

Van participar en l'elaboració principalment l'equip directiu i la mestra d'educació física que hi havia en el seu moment. Així i tot, va ser una necessitat que tot el Claustre hi estava d'acord.

La posada en marxa d'aquests jocs de pati amb la guia de murals va afavorir que els conflictes de pati minvessin molt.

Hi va haver algun contratemps o barrera significativa per l'elaboració del mural?

No

Hi va haver algun facilitador o ajuda significativa per l'elaboració del mural?

Cada any hem augmentat els jocs, o bé a través de murals o bé a través de materials.

Quines repercussions consideren que pot tenir aquest mural en els alumnes? I en altres membres de la comunitat escolar?

Els alumnes han après una varietat de jocs que els permet gaudir positivament del temps d'esplai. Ells demanen els jocs, tant els dels murals com els dels materials. A totes les reunions de delegats amb la cap d'estudis és un aspecte que reclamen.

Annex 5: Entrevista a l’equip directiu del CEIP Santa Isabel. Entrevista realitzada a través de correu electrònic el 19-05-2021.

En primer lloc, com va sorgir la iniciativa de fer aquest mural a l'escola?

No ho sabem perquè a nosaltres només ens varen comunicar que ho pintarien i ja està.

Com es va contactar amb el creador del mural? Era una persona propera al centre?

No ho sabem perquè a nosaltres només ens varen comunicar que ho pintarien i ja està. És cosa de l'Ajuntament de Palma, hauries de parlar amb ells.

Hi va haver algun aspecte fixat prèviament sobre el mural? (temàtica, ubicació o altres) No ho sabem perquè a nosaltres només ens varen comunicar que ho pintarien i ja està. És cosa de l'Ajuntament de Palma, hauries de parlar amb ells.

Hi va haver algunes etapes diferenciades en el procés d'elaboració del mural per part de l'escola?

No va fer res l'escola.

Existeix algun document de centre (actes de claustres, comissions, o altres) on es parli de l'elaboració d'aquest mural?

No.

Hi va haver algun contratemps o barrera significativa per l'elaboració del mural?

No, que sapiguem.

Hi va haver algun facilitador o ajuda significativa per l'elaboració del mural?

No ho sabem

Finalment, quines repercussions consideren que pot tenir aquest mural en l'alumnat? I en altres membres de la comunitat escolar?

Tothom demana per aquest mural i quan li expliquem els agrada la idea i estan d'acord en el no racisme.

Annex 6: Correspondència mantinguda amb l’equip directiu del CEIP Aina Moll a través de correu electrònic el 13-04-2021.

A la direcció del centre.

Bon dia, soc en Pep Toni Llobet, estudiant de 4t curs del Grau d'Educació Primària de la UIB. El cas és que estic elaborant el Treball de Fi de Grau sobre pintures murals a les escoles i he pogut observar que aquest centre té murals exteriors.

Per aquest motiu, si és possible, m'agradaria tenir una breu informació sobre aquest mural:

- En quin any es va elaborar.

- Qui va participar en la seva elaboració.

Moltes gràcies per la vostra atenció i disculpeu les molèsties.

Pep Toni Llobet Frau.

Bon dia:

Aquest mural que tenim a la façana és va fer el curs 2016/ 2017. El nostre centre va començar un projecte de millora de pati que conté intervencions, tant a l'exterior com a l'interior del centre. S'han fet tres murals a les parets del centre: dos a l'interior i el de la façana exterior.

− Façana exterior: es va fer en col·laboració amb l’Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears. L'alumnat havia de fer un projecte mural que fos una intervenció a la façana de l'escola. De tots els treballs presentats se'n va seleccionar un (votació entre famílies, claustre i alumnat) i finalment els alumnes de l’Escola d'Art i Superior de Disseny van fer la intervenció. Va ser el ser el seu treball de fi de curs (el professor de l'assignatura es deia Florentino Flórez, però no record el nom de l'assignatura). El disseny és de na Mireia Cabani (alumna). La pintura va ser una donació del LEROY

MERLIN. Les famílies del centre també varen col·laborar en l'execució de les tasques per a poder fer aquest mural.

− A dins el centre també tenim dos murals més, Els han fet les famílies i l'alumnat, en jornades de treball comunitari que organitzem al centre per a millorar l'estètica i els espais exteriors de joc. L'autor és en Pep Sebastià (un pare de l'escola que es dedica a la il·lustració i és tatuador).

− Al pati també hem habilitat dues parets amb pintura de pissarra perquè els infants puguin pintar els seus propis murals durant el temps de pati.

Si necessites alguna cosa més estarem encantades d'ajudar-te.

Annex 7: Entrevista a l’equip directiu del CEIP Aina Moll. Entrevista realitzada a través de correu electrònic el 19-05-2021.

En primer lloc, com va sorgir la iniciativa de fer aquest mural a l'escola?

De la comissió de millora de pati del centre.

Hi va haver algun aspecte fixat prèviament sobre el mural? (temàtica, ubicació o altres) Volíem que es veiés des de l'exterior del centre. La temàtica era lliure.

Hi va haver algunes etapes diferenciades en el procés d'elaboració del mural?

Primer es va preparar la paret (netejar i pintar de blanc) i després es va fer el mural. Abans es va fer la tasca de dissenyar el dibuix i seleccionar-lo.

Qui va participar en la creació d'aquest mural? Quins beneficis consideren que pot tenir aquesta participació?

l’Escola d'Art i Superior de Disseny, els alumnes i el professor d'il·lustració d’aquesta escola.

Les famílies, alumnat i claustre del centre. Leroy Merlin ens va cedir la pintura.

Existeix algun document de centre (actes de claustres, comissions, o altres) on es parli de l'elaboració d'aquest mural?

Sí. El projecte de millora de pati.

Hi va haver algun contratemps o barrera significativa per l'elaboració del mural?

No.

Hi va haver algun facilitador o ajuda significativa per l'elaboració del mural?

Els membres de la comissió de millora de pati.

Finalment, quines repercussions consideren que pot tenir aquest mural en l'alumnat? I en altres membres de la comunitat escolar?

Consider que el mural va agradar molt a l'alumnat i el fet que estigui a l'exterior fa que també es pugui gaudir des del carrer. Tenir un mural a la paret evita les pintades.

Annex 8: Entrevista a Mireia Cabaní Massip, artista creadora del mural del CEIP Aina Moll.

Entrevista realitzada a través de correu electrònic el 25-05-2021.

En primer lloc, com va sorgir la seva participació en aquest mural a l'escola?

Algú que desconec en representació del CEIP Aina Moll es va posar en contacte amb l’Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears per si els del grau d’il·lustració s’animarien a presentar-se a un petit concurs i realitzar un mural al mur exterior que dona a la plaça dels patins. A l’Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears es decidí plantejar-ho com a exercici extra a l’assignatura de projectes de primer curs . En el temps rècord d’una setmana vàrem fer la proposta tots els alumnes de classe, juntament amb el final de curs ja que estàvem a finals de maig! I els vàrem entregar al CEIP. Si no recordo malament em comentar em que la primera ronda del concurs la varen votar docents i equip directiu, quedaren dies propostes i llavors aquestes dues es van donar a votar als pares i mares en representació dels alumnes, així em vaig trobar amb el divertit encàrrec.

Hi va haver algun aspecte fixat prèviament per l'escola sobre el mural? (temàtica, ubicació o altres)

Cap ni un, només que s’havia d’executar abans de final de curs pel la celebració de tancament abans de l’estiu, i quedava molt poc temps.

Hi va haver algunes etapes diferenciades en el procés d'elaboració del mural?

Primer els pares i mares voluntaris el van pintar de blanc, seguidament amb els companys de classe vàrem pintar el fons i encaixar a partir de referencies els personatges a llapis i després ja va començar el perfilat amb els diferents colors.

Hi va haver algun contratemps o algun facilitador destacable per la creació del mural?

La precipitació per no poder pensar millor crec que li resta qualitat però res, el tutor d’il·lustració Florentino Flórez va ajudar molt, en ànims i en logística, ell va aconseguir le

pintures gratis de bendix i va anar a demanar els colors, i em va fer sentir recolzada i animada en tot moment jo vaig estar també molt organitzada i preparava tot per qui pogués venir a ajudar. El què va ser més motivador va ser la il•lusió dels nens quan entraven i sortien o quan s’enfila en des de dins del pati per preguntar-nos a través de la reixa què estàvem dibuixant, i pares i mares portaven aigua i fins i tot alguna cosa per picar. Va coincidir am b una onada de calor fortíssima!

Qui va participar en la creació d'aquest mural? Quins beneficis considera que pot tenir aquesta participació?

No trobar-me tota sola amb la magnitud de la paret i que encara que no fossin molts i fossin poques estones els companys i companyes de classe vinguessin va ajudar molt i va ser més divertit, a cada tros hi ha la mà d’alguns d’ells, també i vaig fer moltes hores sola perquè estàvem d’entregues i exàmens.

Quines repercussions considera que pot tenir aquest mural en els alumnes? I en altres membres de la comunitat escolar?

Quines repercussions considera que pot tenir aquest mural en els alumnes? I en altres membres de la comunitat escolar?