• No results found

Hvilket organ skal ha tilsynsansvar?

5  ANBEFALINGER

5.4  Regulering som omfatter alle institusjoner 103

5.5.4  Hvilket organ skal ha tilsynsansvar?

60Lov om revisjon og revisorer av 15. januar 1999 nr. 2.

forskriftshjemler til å utarbeide nærmere regler om prosedyrer for tilsyn. Kildegrunnlaget for å etablere tilsyn vil blant annet kunne være regel-messige kartlegginger av institusjonene, innhen-ting av datamateriale fra DBH og øvrig rappor-tering. Det vises til omtalen av økonomiske nøkkeltall i 4.3.7.1, som også vil kunne danne grunnlag for tilsyn. Tilsyn vil naturligvis også skje på bakgrunn av tips fra publikum.

5.5.4 Hvilket organ skal ha tilsynsan-svar?

Utvalget mener at tilsynsorganet bør være inn-rettet slik at det har myndighet til å utforme nærmere bestemmelser om tilsynsvirksomheten, at det har kompetanse og ressurser eller kan tilegne seg dette. Organet bør være utviklings-orientert, slik at tilsynsordningen kan endres og innrettes ved behov. I dag er tilsynsmyndigheten delt mellom NOKUT (kvalitet) og departement (egenbetaling, tilskudd med mer). Utvalget me-ner at disse oppgavene bør samles i ett organ.

I kapittel 4.5.3 har utvalget pekt på alternative tilsynsorganer. Utvalget mener at det er proble-matiske forhold knyttet til at departementet skal føre tilsyn med høyskoler og fagskoler. Tilsyns-arbeid fordrer en betydelig kompetanse og res-surser. Departementet har i dag, etter utvalgets mening, ikke avsatt nok ressurser til tilsynsar-beid. Utvalget mener det ikke er hensiktsmessig for departementet å bygge opp en mer omfatten-de tilsynskompetanse i omfatten-departementet. Det vises til at dette er en operativ oppgave som kan dele-geres. Det vises i denne sammenhengen også til utviklingstrekk over mange år, der underliggen-de etater har fått større ansvar for operative opp-gaver, mens departementene i større grad har sin oppmerksomhet rundt å være faglig sekretariat for politisk ledelse.

Det er videre uheldige sider knyttet til at depar-tementet er tilsyns-, tilskudds- og regelverksfor-valter. Det er argumenter som tilsier at det bør være en avstand mellom i hvert fall noen av disse rollene. Dersom en ser hen til opplærings-feltet, er det delegert til Utdanningsdirektoratet å ha det økonomiske tilsynsansvaret for privatsko-ler. Det er argumenter som tilsier at samme mo-dell bør anvendes innen høyere utdanning og fagskoleutdanning.

114 Utvalget mener etter dette at departementet ikke bør være tilsynsmyndighet for institusjoner med om offentlige tilskudd og egenbetaling med mer blir anvendt i medhold av lovverket.

Et alternativ er at NOKUT og Udanningsdirek-toratets oppgaver blir slått sammen til ett til-synsorgan med både kvalitet og økonomiske forhold. En fordel vil være å samle kompetansen med tilsyn for hele utdanningssektoren i ett or-gan. En ulempe vil være om organet kan bli for stort når det gjelder omfang av oppgaver, da det også skal gi akkrediteringer og godkjenninger.

Utvalget heller mot at en slik løsning vil inne-bære et for stort organ og med relativt mange ulike oppgaver, og vil ikke gå inn for dette al-ternativet.

Et annet alternativ er at det opprettes et nytt tilsynsorgan underlagt Kunnskapsdepartementet som har ansvaret for tilsyn med økonomiske forhold ved høyere utdanningsinstitusjoner og fagskoler. Her kan eventuelt den økonomiske tilsynsfunksjonen fra Utdanningsdirektoratet også overføres. Dette vil føre til en rendyrking av tilsynsmyndigheten for økonomiske forhold for hele utdanningssektoren. Utvalget mener imidlertid det ikke er hensiktsmessig med tre organer underlagt departementet (Utdanningsdi-rektoratet, NOKUT som tilsynsorgan for kvalitet og et eventuelt nytt tilsynsorgan) som har be-slektede oppgaver.

Utvalget mener imidlertid at enten NOKUT eller Utdanningsdirektoratet bør overta tilsynsfunk-sjonen for private høyskoler og fagskoler. Ut-danningsdirektoratet har ressurser og kompetan-se på å føre tilsyn med om offentlig tilskudd og elevbetaling blir brukt i tråd med forutsetninge-ne. Dersom Utdanningsdirektoratet får tilsyns-ansvaret for private høyskoler og fagskoler, bør de kunne opparbeide seg kompetanse på dette feltet. Likevel mener utvalget at det økonomiske tilsynet bør ses i sammenheng med det faglige tilsynet som NOKUT allerede har med institu-sjonene. Det vises til at det er en årsakssammen-heng mellom økonomi og gode tjenester innen-for samme virksomhet. NOKUT har allerede kompetanse med tilsyn innen høyere utdanning og fagskoleutdanning og kjenner sektoren godt.

Utvalget mener at et helhetlig tilsyn med både faglige og økonomiske krav, vil styrke NOKUTs

tilsynsrolle, og også gi mulighet til å kunne se økonomi og faglig kvalitet i sammenheng.

Utvalget tilrår at NOKUT får tilsynsansvaret med at private høyskoler og fagskoler anvender egenbetaling og offentlig tilskudd i tråd med lovgivningen. NOKUTs klagenemnder bør bli klageinstanser for eventuelle enkeltvedtak fattet i forbindelse med tilsyn. Dette forslaget krever ytterligere utredning og dialog med NOKUT.

Utvalget foreslår etter dette at NOKUT får til-synsansvaret med at private høyskoler og fag-skoler anvender egenbetaling og offentlig til-skudd i tråd med reguleringene.

Utvalgets forslag til lovbestemmelser om tilsyn i det følgende, vil ikke nødvendigvis være selv-stendige bestemmelser, men må tilpasses de eksisterende bestemmelsene i universitets- og høyskoleloven, fagskoleloven og NOKUT-forskriften. Det vil for eksempel være naturlig at universitets- og høyskoleloven § 2-1 om NO-KUTs oppgaver og myndighet suppleres med forslaget om tilsyn med at egenbetaling og stat-lige tilskudd anvendes etter lovverket. I NO-KUT-forskriften § 1-10 står det om institusjone-nes plikt til å tilrettelegge for NOKUTs tilsyns- og kontrollmyndighet, som er sammenfallende med det følgende lovforslagets annet og tredje ledd. Utvalget mener at dette er så sentrale plik-ter for at NOKUT skal kunne utøve et effektivt og godt tilsyn, at det bør stå i lov.

Forslag til bestemmelse i universitets- og høy-skoleloven:

NOKUT har tilsynsansvar med at statli-ge tilskudd og estatli-genbetaling anvendes i medhold av denne lov.

NOKUT og tilskuddsyter kan kreve nød-vendig dokumentasjon som muliggjør tilsyn og kontroll i medhold av denne lov.

Revisors taushetsplikt gjelder ikke over-for NOKUT. Utdanningsinstitusjonene plikter å legge til rette for effektivt tilsyn og kontroll.

NOKUT kan i forskrift utarbeide nær-mere bestemmelser om prosedyrer og krav i forbindelse med tilsyn.

115 Forslag til bestemmelse i fagskoleloven:

NOKUT har tilsynsansvar med at offent-lige tilskudd og egenbetaling anvendes i med-hold av denne lov.

NOKUT og tilskuddsyter kan kreve nød-vendig dokumentasjon som muliggjør tilsyn og kontroll i medhold av denne lov.

Revisors taushetsplikt gjelder ikke over-for NOKUT.

Private fagskoler plikter å legge til rette for effektivt tilsyn og kontroll.

NOKUT kan i forskrift utarbeide nær-mere bestemmelser om prosedyrer og krav i forbindelse med tilsyn.

5.6 Sanksjoner

Universitets- og høyskoleloven og fagskolelo-ven har ingen sanksjonsbestemmelser knyttet til brudd på bestemmelsene om bruk av offentlige tilskudd og studenters egenbetaling. Utvalget mener det er nødvendig å følge opp reguleringen med bestemmelser om sanksjoner.

Utvalget mener at alle de nevnte sanksjoner som nevnt under kapittel 4.6 bør komme til anven-delse, bortsett fra reaksjonen bøter og gebyr.

Dette innebærer at utvalget mener at myndighe-tene gis adgang til å kreve retting, tilbakehold av ikke utbetalt tilskudd, fryse studenters egenbeta-ling, tilbakekall av akkreditering og ileggelse av karantene. Utvalget mener at overtredelsesgeby-rer kan være et hensiktsmessig virkemiddel, men dette må utredes nærmere.

Ved valg av reaksjonsformer er det sentralt at det er forholdsmessighet mellom regelbrudd og reaksjonsform. Ved enkelte reaksjoner, spesielt der oppdagelsesrisikoen for regelbrudd er lav, mener utvalget likevel at det er grunn til å reage-re streage-rengt selv ved mindreage-re alvorlige forhold, slik at reaksjonen også kan virke allmennpreventivt ovenfor andre utdanningsinstitusjoner.

Forslag til bestemmelse i universitets- og høyskole-loven:

Ved brudd på bestemmelsene i denne lov kan NOKUT i forbindelse med tilsyn pålegge ret-ting, kreve tilbakebetalt statlige tilskudd, kreve til-bakebetalt egenbetaling til departementet, foreta tilbakekall av akkreditering eller ilegge karantene.

Tilskuddsyter kan ved brudd på vilkår om statlige tilskudd kreve tilbakebetalt eller holde tilba-ke statlige tilskudd.

NOKUT kan i forskrift fastsette nærmere bestemmelser om sanksjoner.

Forslag til bestemmelse i fagskoleloven:

Ved brudd på bestemmelsene i denne lov kan NOKUT i forbindelse med tilsyn pålegge ret-ting, kreve tilbakebetalt offentlig tilskudd, kreve tilbakebetalt egenbetaling til departementet, foreta tilbakekall av godkjenning eller ilegge karantene.

Tilskuddsyter kan ved brudd på vilkår om offentlig tilskudd kreve tilbakebetalt eller holde tilbake offentlig tilskudd.

NOKUT kan i forskrift fastsette nærmere bestemmelser om sanksjoner.

Merknader til forslaget:

- Enkeltvedtak kan påklages til NOKUTs kla-genemnder.

- Det at NOKUT kan fastsette nærmere sank-sjoner i forskrift, innebærer ikke at de kan pålegge institusjonene nye sanksjoner ut over det som nevnes i denne bestemmelsen.

116

6 Økonomiske,