• No results found

Det betyr at…

In document 12-00516 (sider 50-53)

4 Historien som kontekst

5.5 Det betyr at…

De strukturelle endringene har vært store. I de fleste spesialstyrker er fokus på å løse de operative utfordringene (Tucker and Lamb 2007). Så også i MJK. Mens de administrative utfordringene til en viss grad ikke har vært håndtert like godt. Som avdeling har de på visse felt søkt å håndtere disse utfordringene som om de er forbigående. For å sette det veldig på spissen: De tenker, samhandler og kommuniserer som om de fortsatt er et lag med glade matroser. Det har definitivt både noen styrker og svakheter.

Styrken er at avdelingen operativt har tilpasset seg de nye utfordringene. Personellet er trenet i ukonvensjonelle operasjoner og har derfor gode forutsetninger for å tilpasse seg nettopp det uforutsette. De har brukt sin modus operandi med kreativitet, innovasjon og fleksibilitet for å løse de operative oppgaver de har blitt pålagt.

FFI-rapport 2012/00516 51

Ledere i Forsvaret skal både være krigere i et risikofellesskap og saksbehandlere i et

tellelighetsregime som styres på målbare parametre – ting og penger (Nørgaard 2008). MJK har krigerkompetansen i stort monn, men noe mindre saksbehandlerkompetanse. Hvis de i litt større grad evner å bruke de delene fra sin operative virksomhet som fungerer godt på den

administrative delen som fokus, intensitet og initiativtest, vil dette styrke den delen som er svakest i dag.

Marinejegere er krigere, og deres styrke er ikke stabsarbeid. Siden 2001 har avdelingen vokst mye, men veksten og kompetansen har først og fremst vært på operativ side. Frem til 2012 var avdelingen underlagt Marinens Jegervåpen. Dermed har stabselementene i avdelingen vært tynt bemannet, og de har ikke bygget opp kompetansen internt på en del felt. Høsten 2010 fikk MJK stabssjef for første gang. Mye har kommet på plass de siste årene, men det har også vært store forandringer for avdelingen på stabssiden i denne perioden.

Avdelingen har for første gang på mange år gjennomført mønstring, hvilket betyr at alt materiell telles, og riksrevisjonen har hatt ettersyn. Dette ble gjort i forkant av nivåhevingen. Det er ingen overdrivelse å si at utfordringene i OU-prosessen har vært mange, og uten en styrket stab med en kyndig stabssjef, ville disse prosessene fortont seg som langt vanskeligere. Avdelingen trengte en stabssjef. MJK hentet en oberstløytnant fra Hæren som har komplementær kompetanse i forhold til den øvrige ledelsen i avdelingen.

Etterslep på stabssiden skyldes i hovedsak for liten bemanning, og dernest mangelfulle

prioriteringer av hva de skal og hvorfor. De opplever selv at de stadig er ‖på hælene‖ hva gjelder plankonferanser til øvelser, pågående prosjektutviklingsprosesser og tilbakemeldinger på

skriftlige høringer. En SOF-avdeling skal være dynamisk og med evne til å ta raske avgjørelser og gjennomføre drastiske endringer kontinuerlig. Bedre struktur og planlegging står ikke i motsetning til kreativitet og endringer, men er ofte en forutsetning for at avgjørelser skal kunne fattes hurtig nok.

Det gir visse utfordringer når nesten halvparten av personellet i avdelingen rekrutteres fra andre bransjer og forsvarsgrener. Personell fra konvensjonelle avdelinger er skolert innenfor en annen profesjonskultur – knowledgementality. De har ikke blitt trenet i the unconventional mental framework (Rothstein 2006). De er ikke initiert gjennom de samme ritualene, kjenner ikke den mytiske historien og de kommuniserer på forskjellig måte.

Å lære seg marinejegersk tar tid; Å forstå hva de egentlig mener, å forholde seg til at alle prosesser er bottom up, at avgjørelser først tas etter grundige diskusjoner i Matrosrådet og at planer for aktiviteter alltid kommer i siste liten. Du blir verdensmester i ombooking av flybilletter etter et år ved avdelingen. Intern organisering fordrer i prinsippet at du er selektert for dine evner til fleksibilitet, kreativitet og initiativ. For alle som har et snev av kontrollbehov, hierarkisk grunntrening og et ønske om å planlegge aktiviteter utenfor jobben, kan det være både slitsomt og frustrerende.

52 FFI-rapport 2012/00516

Når det er fest er alle med, men de fleste klikker sammen med dem som de jobber med til daglig – ikke ulikt de fleste andre organisasjoner eller virksomheter. Det er skvadronene som definerer de sosiale feltene i det daglige i MJK, ikke distinksjonen selektert eller ikke-selektert.

Det er både glasstak og noen vanntette skott for hvem som får innsikt i hvilke prosesser i MJK.

Slik det er ved enhver avdeling hvor en så stor del av aktiviteten er skjermet. I det daglige gjøres det liten forskjell på hvem som er selektert og hvem som ikke er det internt i skvadronene. MJK har erfart at de trenger spisskompetanse på en lang rekke felt som operatørene ikke besitter. De er avhengige av at sambandet fungerer og at de har med en lege, og det er underordnet at de ikke er selekterte operatører. Personellet har klart definerte oppgaver, de besitter disse stillingene i kraft av den kompetansen de har.

I det daglige er det god stemning i MJK. Det er påtagelig lite gnisninger mellom folk, alle respekterer hverandre for de jobbene de gjør. Men når viktige avgjørelser skal fattes følger makt og informasjonsflyten de med grønn filt – marinejegerne12.

Når det kulturelle grunnfjellet rokkes ved, som kriteriene for seleksjon, er ikke endringslysten så stor. Dyptliggende, implisitte kulturelle dimensjoner tar lang tid å endre. Men i MJK har de stor endringsvilje – på de fleste andre felt.

Marinejeger i soloppgang

12 Marinejegere har grønn filt under luemerket på bereten. De var de første i Marinen som begynte å bruke beret, inspirert av andre nasjoners spesialstyrker. Bereten er et viktig symbol for marinejegere. De omtaler seg selv ofte som ‖vi med grønn filt‖.

FFI-rapport 2012/00516 53 5.6 Hvem er de?

Marinejeger – det er en merkevare. Det selger seg selv. Marinejegerbegrepet er satt i befolkningen. Vi trenger ikke å søke etter folk. De kommer (instruktør).

Det er få avdelinger i Forsvaret som er mer myteomspunnet enn spesialstyrkene. Det er mange grunner til det. Den viktigste årsaken er at avdelingen er skjermet i henhold til sikkerhetsloven.

Dermed har offentligheten liten reell informasjon. Når folk ikke vet, og fremfor alt når de vet at de ikke vet hva som skjer innenfor spesialstyrkemiljøene, blir rykter og myter en viktig kilde til informasjon. Noen av mytene skal og bør få leve videre, andre bør tilføres informasjon slik at de ikke blir for mytiske og dermed fungerer som selvoppfyllende profetier. Dette står å lese på nettstedet www.marinejeger.no:

De fleste som ikke kjenner miljøet vårt fra før blir litt overrasket over at operatørene er "så normale". Vi tar det som en selvfølge, men faktum er altså at de som har beina godt plantet på bakken og er utrustet med sunt vett har de beste forutsetningene for å klare seg gjennom opptak, utdanning og påfølgende tjeneste. For ordens skyld så inngår gode holdninger som en del av sunt vett.

Sterk psyke, skarpt hode, gode holdninger og god fysisk form er egenskaper som trengs for å bli marinejeger. Som søker kan vi love deg at det vil bli både vått, kaldt og hardt.

Tjenesten passer ikke for hvem som helst, og derfor legger vi mye arbeid å velge ut rett personell.

Vi sender soldater til skarpe operasjoner i utlandet og er avhengige av å kunne stole på at våre kolleger har de riktige holdningene, ferdighetene og kunnskapene. Men la ikke dette skremme deg; det er ikke superhelter vi vil ha. Vi søker personell med gode holdninger, friskt mot og ydmykhet.

In document 12-00516 (sider 50-53)