• No results found

11 TRAFIKK OG ATKOMST 11.1 Innledning

11.3 Trafikkgenerering

11.3.1 Eksisterende trafikkbelastning

Trafikkbelastningen på Rv. 170 er i henhold til PROSAM rapport 172 registrert i 2008 til ca 5734 kj.t./døgn ved Kompvegen og ca 4946 kj.t./døgn ved Harkerud i Aurskog – Høland kommune, jfr. også Figur 10. Som det framgår av figuren er trafikkmengdene angitt til 5.700 kj.t./døgn for hele strekningen i Sørum kommune. Vi antar at trafikken er større nærmere Fetsund enn nærmere kommunegrensen mellom Sørum og Aurskog-Høland. Basert på dette legger vi til grunn at Rv. 170 ved innkjøringen til Krogstad miljøpark har en belastning på ca 5.500 kj.t./døgn i 2009.

Det er ikke foretatt noen konkrete trafikkregistrering i området, men vi legger til grunn en relativ stor rushtidsandel i retning Fetsund og Lillestrøm i morgen rushet og tilsvarende i ettermiddagsrushet. Totalt antar vi at det er ca 12 % rushtidsandel, og at denne andelen fordeler seg med 65 % i retning mot Lillestrøm og 35 % fra i morgenrushet, mens det er noe mindre i ettermiddagsrushet, både rushtidsandel og en jevnere fordeling.

Figur 10. Trafikkbelastning på hovedveinettet i Sørum og deler av Akershus (Kilde: Prosamrapport rn. 172).

Årsaken til at ettermiddagsrushet har en annen fordeling skyldes bl.a. at trafikken strekker seg ut over noe lengre tid, vi antar fortsatt 12 % rushtidsandel men trafikken fordeler seg med 55 % fra Lillestrøm og 45 % i retning mot Lillestrøm pga større fritidsreiser/handel osv.

Dette medfører følgende trafikkbelastning:

- I retning mot Lillestrøm, morgenrushet; 430 kj.t./time - I retning fra Lillestrøm i ettermiddagsrushet; 230 kj.t./time - I retning mot Lillestrøm, morgenrushet; 300 kj.t./time - I retning fra Lillestrøm, ettermiddagsrushet; 360 kj.t./time

Reguleringsplan med konsekvensutredning Krogstad Miljøpark 56

Krogstad Miljøpark AS Asplan Viak AS

Trafikk inn dagens avkjøring til område for Krogstad miljøpark er svært liten og ubetydelig.

Trafikken vil sannsynligvis begrense seg til 5 – 10 kj.t./døgn. Noe mer på dager som er attraktive for å nyte friluftslivet.

Den generelle trafikkveksten antas å ligge på 1,5 % fram til 2015 og 1 % etter dette.

I dag er i perioder i rushtiden kapasitetsproblemer på Rv. 22 mellom Lillestrøm og Fetsund.

Likeledes er det også tidvis avviklingsmessige problemer på strekningen videre inn til Oslo i morgenrushet. I ettermiddagsrushet er det problemer i motsatt retning, men noe mindre på Rv. 22 mellom Lillestrøm og Fetsund. På Rv. 170 øst for Fetsund er det ikke registrert kapasitetsproblemer.

11.3.2 Turgenerering fra Krogstad miljøpark

Basert på en analyse av trafikken til et biogassanlegg på Klemetsrudanlegget, er samme nivå lagt til grunn for dette anlegget. Følgende mengder avfall/transporter legges til grunn:

Biogassanlegg Transporter pr. dag (2016)

Biogasstransport (lastebil m/henger) 5

Biogjødsel (lastebil m/henger) 16

Leveranser matavfall (lastebil m/henger) 32

Ansatte biogassanlegg (personbiler) 5

Rejekt (lastebil m/henger) 2

Diverse annen (sevice, kjemikalier, brensel) 2

Sum 62

Hver transport i antallet transporter over vil generere 2 kjøreturer. Alle kommer til anlegget og alle skal ut av området. En transport vil generere 2 turer. Det forutsettes at det ikke er mulig eller hensiktsmessig at kjøretøy som kommer med avfall kan ta med seg videreforedlet varer tilbake. Dette medfører at anlegget som sådan vil generere en nyttetransport ca 114 kj.t./døgn i gjennomsnitt. Dette vil skje med store kjøretøy.

I tillegg til trafikk oppgitt i tabellen over vil det skapes trafikk fra antall ansatte og besøkende og annen trafikk som ikke er regulert gjennom daglige gjøremål. Det er antatt ca 5 ansatte på biogassanlegget. Dette vil generer ca 15 kj.t./døgn, basert på at hver ansatt kommer i bil og at det er noen turer ut i løpet av dagen. I tillegg antar vi noe besøk og uspesifiserte bilturer Dette stipulerer vi til ca 5 kj.t./døgn.

Dette innebærer en samlet trafikk på ca 140 kj.t./døgn I tillegg legger vi følgende forutsetninger til grunn:

Av antall kjøretøy beskrevet over vil 80 % av dette være med tunge kjøretøy.

Atkomstvei og manøvreringsarealer må derfor dimensjoneres for store kjøretøy.

Alle renovasjonsbiler og containerbiler kjører til anlegget og ut igjen straks de har levert og hentet. Bilene oppbevares hos leverandører og ikke på anleggets tomt.

Dette er kun et sorteringsanlegg for offentlig innsamlet avfall og det vil dermed ikke være ”privattrafikk” til/fra anlegget.

Krogstad Miljøpark AS Asplan Viak AS

Det er ikke helt konkretisert behov for antall ansatte. Det er stipulert et antall på 5 personbiler pr. døgn i tabellen over. Vi legger til grunn at de ansatte vil generere trafikk tilsvarende 15 kj.t./døgn. Alle ansatte kjører bil til arbeid og at noen skal ut av området i løpet av dagen. Vi har ikke lagt til grunn at ansatte sykler eller reiser kollektivt. Dette vil i tilfelle kunne redusere dette antallet noe.

Det er ikke forventet skiftarbeid.

Det foreligger ingen dokumentasjon eller forutsetninger om når renovasjonsbilene vil komme til anlegget. De ansatte vil ha en normal arbeidstid i perioden kl. 07 – 15.30.

Dvs at de ansatte i stor grad kommer ca kl. 07 og reiser igjen i ettermiddagsrushet kl.

15.30.

Tunge kjøretøyer vil fordele seg utover dagen, uten noen spesiell konsentrert rushtid.

Besøkstrafikk er antatt. Antallet kan være langt større enn antall biler pga av det komme besøkende i grupper og da med buss. Vi legger til grunn svært lite enkeltbesøk.

Et biogassanlegg på Krogstad vil med de forutsetninger som er oppgitt generere begrenset med trafikk. Det vil være store kjøretøy som fastsetter dimensjoneringskriterier, ikke antall kjøretøy.

Trafikk til/fra anlegget i tabellen på foregående side viser et gjennomsnitt og vil fordel seg litt ujevnt over dagene i året og over dagene i uken. I tillegg til ovenfornevnte legger vi følgende til grunn:

Trafikken som man forventer pr uke fordeler seg over 4 dager, dette tilsvarer en vekst på 20 %.

De 4 mest belastede ukene i året har ca 26 % høyere antall transporter enn en gjennomsnittlig uke.

Det vil i prinsippet ikke være noen styring av trafikken til/fra anlegget. Vi legger imidlertid til grunn at det er lite transporter ut av anlegget i rushtiden. Noe kan kommer til. Vi antar at trafikken i rushtimen utgjør maks 10 % av beregnet VDT (Virkedøgnstrafikk).

Annen trafikk til/fra området som skyldes bosatte og eventuelt de som bruker områdene til friluftsliv opprettholdes på dagens nivå, 5 – 10 kj.t./døgn. Dette ”avrundes” til 8 kj.t./døgn.

Basert på ovenfornevnte legger vi til grunn følgende trafikk til/fra biogassanlegg på Krogstad:

Transporter til/fra anlegget. (114 kj.t./døgn x 1,2 x 1,26) 172 kj.t./døgn

Ansatte trafikk : 15 kj.t./døgn

Besøkende: 5 kj.t./døgn

Bosatte/friluftsliv osv : 8 kj.t./døgn

Sum: 200 kj.t./døgn

Reguleringsplan med konsekvensutredning Krogstad Miljøpark 58

Krogstad Miljøpark AS Asplan Viak AS

I henhold til en utredning/studie som ble gjort som grunnlag for lokalisering er det forutsatt at 56 av de 96 transportene som i gjennomsnitt pr. dag vil kjøre inn og ut av anlegget, skal til Oslo. Dette tilsvarer at det som dimensjonerende vil være ca 80 transporter pr døgn som skal til Oslo. Resten vil fordele seg i forhold til kommunene på Romerike.

De største befolkningskonsentrasjoner ligger mot vest og vi antar derfor at det meste av trafikken kommer fra vest. Utkjøring til Rv. 170 vil derfor i stor grad skje mot vest. Vi legger til grunn at trafikken har en fordeling med 80 % mot eller kommer fra vest og 20 % fra eller mot øst.

11.3.3 Trafikkbelastning etter utbygging

Trafikkbelastningen etter utbygging i 2016 vil være som vist i figurene under. Anlegget er imidlertid planlagt ferdigstilt i 2012. I perioden fram til 2016 antar vi at anlegget er innkjørt og innarbeidet hos sine kunder.

I figurene er det også forutsatt en generell trafikkvekst på 9 % i perioden fram til 2016.

Figur 11: VDT kj.t./døgn i 2016

Krogstad Miljøpark AS Asplan Viak AS

Trafikk i dimensjonerende time morgen og ettermiddag er vist på Figur 12 og Figur 13.

Figur 12: Trafikkbelastning dim. time morgen 2016 (kj.t./time)

Figur 13: Trafikkbelastning dim. time ettermiddag 2016 (kj.t./time)

Reguleringsplan med konsekvensutredning Krogstad Miljøpark 60

Krogstad Miljøpark AS Asplan Viak AS