• No results found

4.6 Etikk

5.1.1 Opplevelse av bussbytter

Det ble stilt et spørsmål til respondenter som har foretatt bussbytte, om hvordan de opplever å bytte buss. Dette spørsmålet skulle gi et forenklet og direkte svar på hvilke holdninger de reisende i Trondheim har til bussbytter (se figur 11).

Figur 11: Hvordan opplever du å bytte buss

Som man kan se opplever den største andelen av respondentene bussbytter som litt tungvint.

Det er til sammen 48% som opplever bussbytter som litt tungvint, tungvint eller svært tungvint.

Dette utgjør nesten halvparten, og stemmer overens med annen litteratur i oppgaven som viser til en omstigningsulempe. Det er likevel ikke alle respondentene som viser like tydelig til denne omstigningsulempen. En del av de som synes bussbytter er tungvint, opplever det i tillegg som positivt, da de ser fordelene bussbyttene kan gi dem. Jeg tolker at denne gruppen på 19% lettere vil godta et bussbytte, enn de som kun ser på det som tungvint. Det samme gjelder gruppen på 16% som utelukkende ser på bussbytter som positivt. Gruppen av respondenter som har svart

«verken positivt eller tungvint» vil jeg anta stiller seg nokså nøytrale til bussbytter, og derfor også

16%

eller tungvint Litt tungvint Tungvint Svært tungvint

Andel i prosent

Hvordan opplever du å bytte buss?

lettere vil godta et bytte enn de som opplever det utelukkende som tungvint.

Figur 11 viser med andre ord at de reisende opplever bussbytter svært forskjellig, og ved å fange opp alle disse nyansene, kan man se at det også er mange som ikke ser på bussbytter som utelukkende positivt eller tungvint. Det kunne imidlertid vært lettere å tolket resultatene om skalaen gikk synkende fra positivt til negativt, uten disse svaralternativene som kan tolkes på flere måter. For å forenkle resultatene vil jeg dele svarene inn i tre grupper:

Figur 12: Opplevelse av bussbytter delt i tre hovedgrupper

Forskjellene i hvordan bussbytter oppleves vises også gjennom informantsamtalene med fagpersoner. Informantene hadde nemlig også ulike meninger om hvilke holdninger reisende i Trondheim har til bussbytter. Storrønning mente for eksempel det var uproblematisk med bytter, mens Rødseth mente at det ville oppleves som negativt. Resultatene tyder altså på at begge disse gruppene finnes; Noen opplever byttet som svært tungvint, og det er derfor en sjanse for at disse vil unngå å ta buss om bussbyttene øker, mens andre er positive til byttene, og økt antall bytter kan derfor oppleves som uproblematisk for dem. En stor andel av respondentene (36%) befinner seg derimot et sted midt imellom. Jeg vil likevel med utgangspunkt i resultatet fra dette spørsmålet si at opplevelsen heller mot at de reisende opplever bussbytter som tungvint, da dette utgjør den største andelen.

Hvis man ser på opplevelse av bussbytter i sammenheng med hvor ofte respondentene tar buss, kan man se en tendens til at de som sjelden reiser med buss, også er de som opplever bussbytter

16 %

36 %

48 %

0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Positive til bussbytter Verken utelukkende positive eller negative til bussbytter (kan

tolkes i begge retninger)

Opplever bussbytter som tungvint i ulik grad

Opplevelse av bussbytter delt i tre hovedgrupper

som mest tungvint. Videre kan man se at de som ofte reiser med buss, også er de som opplever bussbytter som mest positivt.

Figur 13: Reisefrekvens i sammenheng med opplevelse av bussbytter

I figur 13 er lav og høy reisefrekvens med buss sammenslått av disse svaralternativene:

Tabell 5: Sammenslåing av svaralternativer for reisefrekvens med buss

For å finne ut av om denne sammenhengen er signifikant, utførte jeg en kjikvadrattest hvor jeg slo sammen svært tungvint og tungvint til en kategori, og positivt sto som en egen. Dette er fordi det var mest interessant å se på ytterpunktene, da vi mellom disse kategoriene også har svaralternativer som kan tolkes i begge retninger. Resultatet ble et signifikansnivå på 1,3% (se vedlegg 8). Jeg vil derfor si at resultatet viser til en signifikant sammenheng mellom hvor ofte man tar buss og hvordan man opplever bussbytter.

Reisefrekvens: Lav Reisefrekvens: Høy

Aldri Ca. en gang i uken

Kun noen få ganger i året Flere ganger i uken

Ca. en gang i måneden En eller flere ganger daglig Ca. hver fjortende dag

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

Positivt, jeg ser fordelene ved

byttet som f.eks. at jeg har

flere reisemuligheter

Positivt, men

tungvint Verken positivt

eller tungvint Litt tungvint Tungvint Svært tungvint

Andel i prosent

Hvordan opplever du å bytte buss?

Reisefrekvens i sammenheng med opplevelse av bussbytter

Reisefrekvens: Lav Reisefrekvens: Høy

Hvis man ser på gjennomsnittsverdien for hvordan de som reiser sjelden og ofte med buss opplever bussbytter, ser man et samsvarende resultat; verdien ligger lavere for de som ofte tar buss, noe som tilsvarer en mer positiv holdning. Dette er fordi gjennomsnittsverdien er regnet ut fra svaralternativene, hvor:

1= Positivt

2= Positivt, men tungvint

3= Verken positivt eller tungvint 4= Litt tungvint

5= Tungvint 6= Svært tungvint

Lavere tall vil derfor indikere en mer positiv holdning enn et høyere tall, selv om ikke skalaen er gradert stigende fra positiv til negativ. I denne analysen kunne alternativ 2, «positivt, men tungvint», med fordel vært byttet ut med for eksempel «litt positivt» for å skape en jevn og stigende skala. På samme måte kunne tungvint vært byttet ut med negativt. Resultatene tyder likevel på at de som er vant til å reise med buss, synes det er lettere å utføre et bussbytte enn dem som sjelden reiser med buss. Dette kan være på grunn av at det oppleves som mer utfordrende og usikkert når man ikke har erfaring med bussreiser fra før, og at de derfor legger større vekt på disse situasjonene. Dette stemmer også overens med Ruter sin driveranalyse i Oslo og Akershus som viste at det var viktigere for reisende som sjelden tok buss å ha mulighet til å reise direkte enn for dem som ofte tok buss (Ambrose, 2016).

Til gjengjeld fant jeg ingen relevant sammenheng i dataene mellom hvor ofte respondentene bytter buss og hvordan de opplever bussbytter. Her lå gjennomsnittsverdien av svaralternativene for bytteopplevelse på 3,2 for både de som bytter buss ofte og sjelden, og kjikvadrattesten ga ingen signifikant sammenheng. Dette tolker jeg som at det har større betydning om respondentene er vant til å reise med buss, enn om de er vant til å bytte buss, når man ser på opplevelsen av bussbyttet. En annen årsak kan være måten spørsmålet ble stilt på: «Hvor ofte må du bytte buss når du reiser kollektivt?». Jeg observerte at enkelte respondenter som sjelden eller aldri reiser med buss, valgte svaralternativet ofte på dette spørsmålet, og fortalte at de ikke reiser så mye med buss nettopp fordi de da må bytte. De som har svart at de ofte eller alltid bytter, trenger derfor nødvendigvis ikke være reisende som har mye erfaring med bussbytter, men kan være Figur 14: Reisefrekvens og opplevelse av bussbytter

3,6 3,1 3,2

Hvordan opplever du å bytte buss?

Hvor ofte reiser du med buss?

Reisefrekvens i sammenheng med opplevelse av bussbytter

reisende som sjelden tar buss, men må utføre et bytte om de skal ta buss. Spørsmålet kunne derfor vært stilt på en annen måte som tydeligere skilte mellom reisende som har mye erfaring med bussbytter og de som ikke har det.