• No results found

Andre resultater fra spørreundersøkelsen

5.5 Andre relevante funn

5.5.1 Andre resultater fra spørreundersøkelsen

Det er også andre relevante funn fra spørreundersøkelsen som ikke nevnes i delkapitlene ovenfor. Disse funnene kan være hensiktsmessig å vite om, da de kan være interessante for oppgaven, selv om de ikke svarer direkte på forskningsspørsmålene. Figuren nedenfor viser hvor ofte respondentene reiser med buss.

Figur 32: Hvor ofte reiser du vanligvis med buss?

3%

18%

6% 4% 5%

28%

36%

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

Aldri Kun noen få

ganger i året Ca. en gang i

måneden Ca. hver

fjortende dag Ca. en gang i

uken Flere ganger i

uken En eller flere ganger daglig

Andel i prosent

Hvor ofte reiser du vanligvis med buss?

Av respondentene som har svart på undersøkelsen, er det flest som reiser en eller flere ganger daglig med buss. Dette er fordi jeg rekrutterte de fleste respondentene på holdeplasser, som bidro til å øke denne andelen av de reisende. Det er derfor viktig å ta i betraktning at de fleste som svarte på undersøkelsen har erfaring med bussreiser.

Av respondentene som har svart på undersøkelsen er det også flest som sjelden/en gang iblant bytter buss. Andelen som bytter vanligvis/ofte eller alltid er veldig høy i denne undersøkelsen i forhold til den totale bytteandelen i Trondheim i dag. Dette er fordi jeg oppsøkte reisende som bytter buss ved å rekruttere på holdeplasser med høy bytteandel. Se figur 33 for oversikt over byttefrekvensen med buss for respondentene.

Figur 33: Hvor ofte må du bytte buss når du reiser kollektivt?

Jeg vil også vise ett par resultater som ikke ga noen tydelig sammenheng, men som kan være relevante å vite om. Om man ser på reisefrekvensen med buss i sammenheng med hvor mye lenger de reisende ville sittet på bussen for å unngå å bytte buss, kan man se at grafene følger hverandre i stor grad (se figur 34 på neste side).

18%

44%

30%

8%

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

45%

50%

Aldri Sjeldent / en gang i blant Vanligvis / ofte Alltid

Andel i prosent

Hvor ofte må du bytte buss når du reiser kollektivt?

Figur 34: Verdsetting av reisetid i sammenheng med reisefrekvens

At grafene følger hverandre indikerer at de som sjelden reiser med buss og de som ofte reiser med buss er nokså enige i om de er villige til å sitte lenger på bussen for å unngå et bussbytte, og eventuelt hvor lenge. Ut fra sammenligning av reisefrekvens med buss og opplevelse av å bytte buss, kunne man tenkt seg at det muligens fantes en sammenheng som tilsa at de som sjelden tar buss ville sittet lenger på bussen for å unngå å bytte buss, men slik er det altså ikke ifølge resultatene fra undersøkelsen. Det samme gjelder reisefrekvens med buss i sammenheng med om de reisende ville godtatt et bytte om de til gjengjeld fikk høyere frekvens. Her følger også grafene hverandre, og viser at det ikke er noe tydelig forskjell mellom de som reiser sjelden eller ofte med buss, selv om man kanskje kunne tenkt seg at de som tar ofte buss ville vært mer positiv til å godta ett bytte for å oppnå høyere frekvens enn de som reiser sjelden med buss (se figur 35).

0%

Samme tid Maksimalt 5

minutter lenger Maksimalt 10

minutter lenger Maksimalt 15

minutter lenger Maksimalt 20

minutter lenger Over 20 minutter lenger

Andel i prosent

Hvor mye lenger ville du sittet på bussen for å unngå å bytte buss på reisen?

Verdsetting av reisetid i sammenheng med reisefrekvens

Reisefrekvens: Lav Reisefrekvens:Høy

1 (veldig uenig) 2 (litt uenig) 3 (verken uenig

eller enig) 4 (litt enig) 5 (veldig enig)

Andel i prosent

Ville du akseptert et bussbytte om du til gjengjeld fikk 6 bussavganger i timen istedenfor 3?

Verdsetting av frekvens på avganger i sammenheng med reisefrekvens

Reisefrekvens: Lav Reisefrekvens: Høy

Det kan også være interessant å se på hvilke valgmuligheter de reisende hadde forrige gang de byttet buss. Se figur 36 for resultat fra dette spørsmålet.

Figur 36: Valgmuligheter ved forrige bussbytte

Som man kan se på figuren hadde de fleste ingen annen valgmulighet enn å utføre byttet. Dette mener jeg kan tyde på at de reisende utfører et byttet om de må, men muligens velger andre alternativer om de har mulighet til dette. Det er likevel en andel på 8% som kunne valgt en bussrute som gikk direkte istedenfor å utføre bussbyttet. Andelen som kunne valgt å gå er nokså høy, 24%. Dette kan for eksempel være på grunn av at mange har periodekort, og det derfor er lettere og raskere å hoppe på bussen enn å gå. Det kan her også være snakk om kun siste eller første delen av reisen, slik at de for eksempel hadde mulighet til å gå istedenfor å sette seg på neste buss. På denne måten kan gåmuligheten representere både hele reiser eller deler av reiser.

Hvis man ser på valgmuligheter ved forrige bussbytte sammenholdt med opplevelse av bussbytter, kan man se at de fleste som synes bussbytter er svært tungvint ikke hadde noen annen valgmulighet enn å bytte buss (se figur 37). Til gjengjeld er det flere av de som hadde en annen valgmulighet som opplever bussbytter som positivt. Denne sammenhengen er nokså liten, og gjelder kun for endene av skalaen (positivt og svært tungvint), og kan derfor skyldes tilfeldigheter. Ved en kjikvadrattest vises ingen signifikant sammenheng (se vedlegg 8). Jeg tolker det likevel som at mange byttet buss fordi de måtte, ikke nødvendigvis fordi de aksepterte byttet, og at dette gjelder spesielt de som opplever byttet som svært tungvint.

65%

velge å sykle Jeg kunne velge å kjøre

Forrige gang du byttet buss, hadde du da en annen valgmulighet?

Figur 37: Valgmuligheter ved forrige bussbyttet i sammenheng med opplevelse av bussbytte