• No results found

Holdninger i sammenheng med tidsbruk

4.6 Etikk

5.1.2 Holdninger i sammenheng med tidsbruk

For å forstå de reisendes holdninger til bussbytter er det også viktig å se det i sammenheng med andre faktorer, som for eksempel tidsbruk. Figur 15 viser hva respondentene synes er akseptabel ventetid ved bussbytter. Her har over 50% av respondentene svart at de synes det er akseptabelt med en ventetid på 4-6 minutter. Får man til en ventetid på maksmalt 4-6 minutter kan man si at ca. 84% av de reisende synes det er tilfredsstillende (lagt sammen med dem som aksepterer en lenger ventetid).

Det er også en nokså stor andel som har svart at de synes det er akseptabelt å vente maksimalt 7-10 minutter. Det er kun 4% som synes det er akseptabelt å vente lenger enn 10 minutter.

Det er viktig å ta i betraktning at svarene på spørsmål om tid, kan henge sammen med hvor langt respondenten reiser. Jo kortere de reiser, jo større del utgjør for eksempel 5 minutter av reisetiden deres. Formålet med reisen kan også spille inn her, da en mulig antagelse kan være at reisetid kan spille en større rolle på arbeidsreiser enn fritidsreiser. Det er ikke stilt spørsmål om reiselengde eller formål med reisen, og jeg har derfor ikke mulighet til å si noe om dette.

Figur 15: Akseptabel ventetid ved bytte av buss

0-3 minutter 4-6 minutter 7-10

minutter 11-15

minutter 16-20

minutter Over 20 minutter

Andel i prosent 16% 52% 29% 3% 1% 0%

Kumulativ andel 100 % 84 % 32 % 4 % 1 % 0 %

0%

20%

40%

60%

80%

100%

Hva synes du er akseptabel ventetid ved bytte av buss?

Om man ser på hvordan akseptabel ventetid varierer med hvordan de reisende opplever bussbytter, kan man finne en tendens til at de som er positive til bussbytter, eller verken er positive eller synes det er tungvint, aksepterer en høyere ventetid enn de som synes at bussbytter er tungvint. Dette illustrerer figur 16.

Figur 16: Akseptabel ventetid i sammenheng med opplevelse av bussbytter

Alle tallene på figuren ovenfor ligger på en gjennomsnittsverdi mellom 5-7 minutter, og det kan derfor se ut som at det ikke er en stor forskjell mellom gruppene med ulike bytteopplevelser.

Kjikvadrattesten viser likevel en signifikant sammenheng (signifikansnivå: 2,9%, se vedlegg 8). Jeg tolker det derfor som at det finnes en viss sammenheng mellom de som opplever bussbytter som positivt og en lenger akseptabel ventetid, og de som opplever bussbytter som tungvint/svært tungvint og kortere akseptabel ventetid. Forskjellen er midlertidig ikke veldig stor.

Hvis man derimot ser på hvordan de reisendes ventetid ved forrige bussbytte varierer med opplevelse av bussbytter, kan man se en tydeligere tendens til at de som synes bussbytter er mest tungvint, også er de som måtte vente lengst ved forrige bussbytte. På samme måte måtte de som er positive til bussbytter vente kortest ved forrige bussbytte. Hvilke erfaringer de reisende har med ventetid ved bussbytter kan derfor mest sannsynlig påvirke holdningene deres til bussbytter. Her viser også kjikvadrattesten en signifikant sammenheng (signifikansnivå: 0%, se vedlegg 8). Det må likevel tas i betraktning at kjikvadrattesten ikke nødvendigvis er 100% sikker,

6,7

eller tungvint Litt tungvint Tungvint Svært tungvint Akseptabel ventetid (gjennomsnittsverdi målt i minutter)

Hvordan opplever du å bytte buss?Aksetittel

Akseptabel ventetid i sammenheng med

opplevelse av bussbytter

og at resultatet med såpass høy signifikant sammenheng også kan være noe usikkert.

Figur 17: Ventetid ved forrige bussbytte i sammenheng med opplevelse av bussbytter

Et annet tidsmessig aspekt man kan se på for å kartlegge de reisende sine holdninger til buss-bytter, er om de godtar en lenger bussreise dersom det betyr at de slipper en overgang. Figur 18 nedenfor illustrerer hva respondentene svarte på dette.

Figur 18: Verdsetting av reisetid opp mot bussbytter

28%

minutter lenger Over 20 minutter lenger

Andel i prosent

Hvor mye lenger ville du sittet på bussen for å unngå å bytte buss på reisen (gitt at reisetiden var 20 minutter?)

5,3

eller tungvint Litt tungvint Tungvint Svært tungvint

Hvor lenge måtte du vente bussen forrige gang du byttet buss? (gjennomsnittsverdi målt i minutter)

Hvordan opplever du å bytte buss?

Ventetid ved forrige bussbytte i sammenheng med

opplevelse av bussbytter

Her kan man se at 72% av de reisende ville sittet lenger på bussen for å unngå å bytte buss. Dette tolker jeg som et signal på at de fleste ikke ønsker å utføre et bytte. Det er flere som har svart at de ville sittet lenger på bussen for å unngå å bytte, enn som har svart at de opplever bussbytter som tungvint. Man kan tenke seg at det er de som opplever bussbytter som mest tungvint, som er villige til å sitte lenger på bussen for å unngå å bytte. Jeg finner derimot ingen sammenheng mellom disse spørmålene om jeg setter dem opp mot hverandre. Det ser altså ut som at de fleste reisende ville sittet maksimalt 5 minutter lenger på bussen for å unngå å bytte, uavhengig av hvordan dem opplever bussbyttene. Dette tolker jeg som at selv om man kan være positiv til et bussbytte, kan man likevel foretrekke å sitte litt lenger på bussen for å slippe dette om man har muligheten. Det er også en stor andel som ville sittet maksimalt 10 minutter lenger på bussen for å unngå å bytte (25%). En årsak til at såpass mange reisende er villige til å sitte lenger på bussen for å unngå et bussbytte kan være nettopp det at de reisende opplever ventetid mellom byttet som mer belastende enn reisetid på bussen. TØI kom blant annet frem til lignende resultat, ved at de reisende ville oppnå samme nytte om de slipper å bytte transportmiddel og får 6-7 minutter lenger reisetid i transportmiddelet (Nossum, 2004, s. 7). Mange ser likevel på den totale reisetiden som viktigst, og 28% ville ikke sittet noe lenger på bussen for å unngå å bytte.