• No results found

4. STUDIENS KONTEKST

4.6. Beskrivelse av forskningsdeltakerne

Forskningsdeltakerne har mye felles, men har samtidig noen personlige trekk og erfaringer som skiller dem fra hverandre. Beskrivelsen av forskningsdeltakerne er basert på samtaler

93 med Mathias, mine observasjoner i klassen, intervjusamtalene, og samtaler med deltakerne i forbindelse med «member-checking».

4.6.1. Beskrivelse av Tuva. Forskningsdeltaker A

Tuva var 16 år da denne studien ble gjennomført. Hun er ei aktiv jente både på skolen og i fritiden. Hun er en positiv ledertype. Hun har foreldre som kan hjelpe henne med noen skolefag hjemme. Hun sier selv at hun gjør lekser gjennomsnittlig 2-3 ganger i uka, alene og sammen med venninner.

Tuva sier at: «Naturfag er veldig artig. Jeg har alltid likt naturfag». Hun opplevde at hun har hatt en flink lærer i naturfag på ungdomskolen. En lærer som var opptatt av å få elevene til å forstå og se ting i sammenheng. Det var veldig lite bruk av vurdering FOR læring i

ungdomsskolen. De fikk vurderingskriterier på innleveringer. Da ble vurderingskriteriene skrevet på tavla og så måtte elevene selv skrive de ned i arbeidsboka. På

forskningstidspunktet presterte Tuva på middels til høyt nivå i naturfag. Hennes målsetting var å prestere på høyt nivå til standpunkt.

I intervjusamtalen var Tuva svært reflektert og hadde lett for å uttrykke seg. Hun var den av forskningsdeltakerne som pratet mest fritt, ofte svarte hun på flere spørsmål eller temaer i samme uttalelse. Både motivasjon og konsentrasjon var god. Hun var avslappet og satt tilbakelent i stolen. Hun spurte hvis det det var noe som var uklart for henne underveis. Tuva opplevde intervjusamtalen som «koselig», og sa at «det er jo egentlig bare min mening, og det er greit at vi kan være med på å gjøre noe bedre».

4.6.2. Beskrivelse av Anna. Forskningsdeltaker B

Anna var også 16 år da studien ble gjennomført. Hun er også ei aktiv jente, men er ikke den som «stikker hodet fram» i klassen. Hun har ikke noen voksne som kan hjelpe henne med skolearbeidet i hverdagen. Hun sier selv at hun gjør lekser gjennomsnittlig 3 ganger i uka, alene og sammen med venninner.

Anna sier naturfag er «vanskelig» og «jeg sliter mye». Hun sier videre at «noen ting er jo veldig interessant og nyttig å vite. Noen ting har jeg bare ikke interessen for». Anna opplevde at det var enklere å få karakterer på høyt nivå på ungdomsskolen, og hun syntes at naturfag

94 var «greit da og, så det var vel sånn helt ok». Hun hadde ingen erfaring med at det det var praktisert vurdering FOR læring på ungdomsskolen. På forskningstidspunktet presterte Anna på middels nivå i naturfag. Hennes målsetting var å prestere så høyt som mulig, og helst avslutte med standpunktkarakteren fem.

I intervjusamtalen var Anna reflektert og svarte ofte utdypende og beskrivende på

spørsmålene. Både motivasjon og konsentrasjon var god. Hun var litt nervøs da vi startet, men etter hvert ble hun rolig og avslappet. Hun spurte hvis det det var noe som var uklart for henne underveis i samtalen. Anna opplevde at intervjusamtalen hadde gått fint, og uttrykte «jeg var usikker på om du kom til å stille naturfagspørsmål, men det gikk jo veldig bra».

4.6.3. Beskrivelse av Postman Pat. Forskningsdeltaker C

Postman Pat var også 16 år da studien ble gjennomført. Han er en energisk gutt med glimt i øyet. Han sier selv at han gjør lekser 2 ganger i uka. Postman Pat sier at han får mye hjelp med lekser av sin far og sin stefar som er naturfaglærer.

Postman Pat sier «jeg trives med naturfag nå». Han hadde ingen positiv opplevelse med naturfag i ungdomsskolen, og uttaler at «det var artig i åttende, så ble det bare verre og verre».

Han hadde ingen erfaring med at det det var praktisert vurdering FOR læring på

ungdomsskolen. På forskningstidspunktet presterte Postman Pat på høyt nivå i naturfag, og hadde en målsetting om å avslutte faget med standpunktkarakteren seks.

I intervjusamtalen var Postman Pat reflektert og svarte villig på spørsmålene. Han svarte ikke alltid like utfyllende og selvstendig som jentene hadde gjort. Både motivasjon og

konsentrasjon var god. Han satt med armene i kors og var tydelig nervøs da vi startet

intervjuet, men åpnet opp armene og lente seg tilbake etter bare 2-3 minutter. Han spurte hvis det det var noe som var uklart. Postman Pat opplevde at intervjusamtalen hadde vært

«koselig».

4.6.4. Beskrivelse av Tom. Forskningsdeltaker D

Tom var også 16 år da studien ble gjennomført. Han er en stille og rolig gutt. Han sier selv at han gjør lekser 1-2 ganger i uka, mest alene. Han sier at han ikke har noen som kan hjelpe han med naturfaglekser hjemme.

95 Tom uttaler at han synes naturfag er «ganske artig» og at han liker faget bedre i videregående.

Opplevelsen av naturfag på ungdomsskolen beskriver han som: «det var kjedeligere, det var mer teori». Han hadde ingen erfaring med at det det var praktisert vurdering FOR læring på ungdomsskolen. På forskningstidspunktet presterte Tom på lavt nivå i naturfag, men hadde en målsetting om å forbedre dette siden naturfag er et avsluttende fag.

I intervjusamtalen svarte Tom villig på spørsmålene. Han svarte med korte og presise uttalelser om det som det ble spurt om. Både motivasjon og konsentrasjon var god. Han var rolig og trygg under hele samtalen. Han spurte hvis det det var noe som var uklart. På spørsmål om hvordan han hadde opplevd å delta i samtalen svarte han: «Det har vært greit å få snakket om dette. Absolutt ikke skummelt eller ubehagelig».

96