• No results found

4 Presentasjon av funn

4.2 Utestenging og plaging

4.2.3 barn som observatør

Tre informanter svarte på spørsmålet "Var det andre barn som observerte hendelsen?". Alle informantene sier andre barn observerer utestenging og plage hendelser. To av informantene sier barn som observerer slike hendelser, kommer og sier ifra til de voksne. En informant sier også at de voksne som regel griper inn, men de gangene det skjer i det skjulte, hvor de voksne ikke er til stedet, kommer det barn og forteller om situasjonen. En annen informanten mener barn observerer hendelser, men de er for små til å kunne reflektere over situasjonen.

47 PP 3: "Jeg har vel egentlig….. jeg må bare tenke…… Jeg tror en voksen som regel griper inn men det kan komme noen, hvis voksne ikke er til stedet, så har jeg opplevd at det kan komme barn å fortelle «ho får ikke være med i leken, eller han får ikke være med i leken», det kommer noen og sier ifra og søker hjelp. Jeg tror også det skjer når vi voksne ikke ser at det skjer. Det skjer i det skjulte".

PP 2: "Ja, det er det sikkert, så mange barn som det er. Det er alltids noen som får med seg det som skjer. Vi har barn som kommer og sir til de voksne at «nå sa han det» uten at de selv var involvert i hendelsen".

PP 4: "Ja det var jo hele denne jentegjengen da, og det var jo også andre i barnehagen som så det, men jeg tror ikke dem tenkte så nøye over det. Det er jo så små onger. De ser ikke sånne sosiale mønstrer like godt og i vært fall ikke kunne reflektere så mye rundt det, tror nå jeg".

To av informantene sier ganske klart at barn kommer, og sier ifra når de ser at andre barn blir plaget eller utestengt. PP 3 poengterer at en voksen som regel griper inn, men at barn som observerer tar over denne rollen når de voksne ikke er til stedet. Informanten opplever at barna sier ifra når noen blir utestengt eller plaget, og kommer og søker hjelp hvis noen ikke får være med i leken. PP 3 trekker frem eksempler for å illustrere hva barn sier: "ho får ikke være med i leken, eller han får ikke være med i leken". Informanten poengterer videre at dette skjer i det skjulte, noe som gjør at de ikke voksne får med seg hva som skjer. PP 2 mener det alltids er noen barn som observerer at andre barn blir utestengt eller plaget. Han/hun sier at barna kommer og gir beskjed, for eksempel "nå sa han det", uten at de selv er med i

hendelsen. PP 2 poengterer videre at med ganske mange barn i barnehagen, så får noen alltids med seg hva som skjer i ulike hendelser. I dette tilfellet blir det ikke nevnt om barn kommer hver gang og sier ifra. Det som kommer frem er at de har hatt barn som kommer og gir beskjed, men om dette kan tolkes som hele tiden eller av og til, er vanskelig å si ut fra

informantens informasjon. PP 4 har et annet syn på barn som observerer utestenging og plage hendelser. Han/hun bruker en tidligere historie, "jentegjengen", for å forklare hva han/hun tror om barn som observatører. Her blir det poengtert at andre barn observerte hendelsen med

"jentegjengen", men at de ikke tenkte over det. Informanten poengterer videre at de er små barn og ser ikke sosiale mønstrer. De har heller ikke evnen til å reflektere over det de ser. Ut

48 fra det PP 4 sier kan en lure på om denne manglende evnen til å se sosiale mønstrer og evnen til å kunne reflekterer, hemmer barns evne til å reagere og gripe når de ser at andre barn blir utestengt eller plaget.

4.2.4 Ute, inne eller eget rom

Det var tre informanten som kunne fortelle hvor de observerer at utestenging og plaging foregår mest. To av informantene snakket spesifikt om et av de tre områdene, mens den tredje informanten snakket mer generelt. Samtidig spesifiserte informanten hvor hendelser kan oppstå på alle områdene. To av informantene sammenligner ute og inneområdet og hvordan det er å oppdage utestengingen på disse plassene.

PP 4: "Jeg legger mest merke til det ute, for der er det veldig lett å så hvem som går alene.

Inne så har vi litt begrenset med plass for ongan å leke, så de er på en måte veldig samlet.

Samtidig så kanskje noen er utestengt, men det er veldig vanskelig å avdekke det da, mens når de kommer ut på et stort område så er det lett å se hvem som plutselig sitter i klatrestativet alene og ikke har noe å gjøre".

PP 3: "Jeg tror… jeg føler at det foregår mest inne, men om det har med at innerommene er mye mindre og at det blir synlig kontra uterommet det vet jeg ikke. Men det blir mest

oppdaget inne av andre barn eller at jeg selv hører det, jeg opplever det også ute, men jeg føler at det foregår mest inne".

PP 2: "Mitt inntrykk er at det foregår mest der de voksne ikke ser. Det vil si de rommene som er lengst unna avdelingen, og sånn i kriker og kroker i barnehagen ute. Det er en del barn som er bevisst på hvor de voksne er, og prøver å teste ut grenser".

PP 4 sier at de legger mest merke til disse hendelsene på uteområdet, hvor han/hun poengterer videre at det er der de observerer barn går alene. Informanten sier at inne er det begrenset med plass, noe som gjør at utestenging og plaging kanskje blir vanskeligere å oppdage. Derfor poengterer informanten at på uteområdet, hvor det er mer åpent, er det lettere å se hvem som blir gående alene. På den andre siden sier PP 3 at slike hendelser foregår mest inne. Her stille informanten spørsmål om det har med at inneområdet er mindre enn ute, noe som kanskje gjør det mer synlig. Slik informanten ser det blir utestenging og plaging mest oppdaget inne, både av voksne og andre barn. PP 2 har inntrykk av at utestenging og plaging foregår når, og der de

49 voksne ikke er til stedet. Her poengterer informanten at dette er de områdene som er lengst unna avdelingen, og i "kriker og kroker" på uteområdet. Ut fra PP 2s utsagn, kan det tyde på at han/hun observerer utestenging og plaging like mye ute som inne. PP 2 har også observert hvordan barn prøver å unngå de voksne. I tillegg hvor barn plasserer seg på ulike områdene for å sørge for at de voksne ikke får med seg situasjonen, og hva som blir sagt.