• No results found

Anmeldte overgrep mot barn henlagt som ikke-lovbrudd

7. Fra overgrep mot barn – til dom?

7.5. Anmeldte overgrep mot barn henlagt som ikke-lovbrudd

Av alle hendelsene med barn under 16 år som ofre som ble anmeldt i 2010 er 10 prosent henlagt som ikke-lovbrudd. To tredeler av disse anmeldelsene er da henlagt av påtalemyndigheten fordi det ikke beviselig har skjedd et straffbart forhold, eller er en rimelig grunn til å undersøke dette.115

I alle disse 693 henlagte anmeldelsene er det opprinnelig registrert et lovbrudd, hvor 259 av dem var seksuallovbrudd og 245 vold og mishandling. Det er med andre ord 12,8 prosent av alle anmeldte seksuallovbrudd mot barn under 16 år, og 9,5 prosent av alle anmeldte tilfeller av vold og mishandling av barn under 16 år, som blir avsluttet med en avgjørelse som tilsier at det anmeldte lovbruddet ikke har skjedd.

Hvor stor andel av anmeldelsene som henlegges som ikke-lovbrudd varierer mye med hvilken type seksual- og voldslovbrudd som er registrert i anmeldelsen, som det fremgår av figur 7.4 og vedleggstabell A20.

Der ser vi at mer enn en firedel (27 prosent) av alle de anmeldte tilfellene av seksuell omgang mellom nærstående er henlagt som ikke-lovbrudd. I tillegg er en stor andel av anmeldelsene som er registrert med mer uklare hendelser, det vil si de uspesifiserte seksuallovbruddene (27 prosent) og hensynsløs atferd og person-forfølgelse (15 prosent), også avvist i strafferettssystemet på denne måten. At disse typene lovbrudd ble henlagt som ikke-lovbrudd oftere enn andre typer av lovbrudd, så vi også i gjennomgangen av familievold i del 6.5.

Dette skjedde også med om lag en tidel av anmeldelsene av andre, ut fra straffe-rammene, mindre grove typer av volds- og seksuallovbrudd – det vil si trusler (10 prosent), seksuell handling (11 prosent) og seksuelt krenkende atferd (8 prosent) overfor barn under 16 år.

115 I antall er 346 avgjort som «Henlagt, intet straffbart forhold bevist» (kode 028 og 103) og 180 er avgjort med «Henlagt – ikke grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold» (kode 022 og 106). I tillegg er 13 avgjort som åpenbart grunnløs (kode026 og 104), 63 fordi forholdet ikke er straffbart og 91 er avgjort utenfor straffesak (kode 016). For nærmere beskrivelse av denne gruppen av avgjørelser, se del 6.5 og 6.6.

Hvorvidt det opprinnelig var registrert grove eller mindre grove overgrep mot barn ser imidlertid ikke ut til å være av stor betydning for bruken av henleggelser som tilsier at lovbrudd ikke har skjedd. For det er også 15 prosent av alle anmeldelser av seksuell omgang med barn under 14 år, samt 10 prosent av andre anmeldte voldtekter mot barn under 16 år og mishandling av barn i nære relasjoner, som er henlagt som ikke-lovbrudd.

Figur 7.4 Lovbrudd mot barn under 16 år anmeldt i 2010 og henlagt som ikkje-lovbrudd i 2010-2017, etter utvalgte typer lovbrudd. Prosent

Kilde: Straffesakskjeden 2010-2017, Statistisk sentralbyrå

7.5.1. En tidel av anmeldelsen er utenfor straffesak, og statistikkene Vi har her sett at om lag en tidel av alle anmeldelser av lovbrudd mot barn under 16 år blir henlagt fordi det ikke beviselig er skjedd ett straffbart lovbrudd, eller fordi påtalemyndigheten ikke har sett at det er rimelig grunn til å undersøke om et straffbart lovbrudd har skjedd. For de hendelsene som opprinnelig er registrert som seksuallovbrudd er denne andelen noe større, og for enkelte typer av seksual-lovbrudd er den betydelig større.

Når anmeldelsene på disse måtene henlegges som ikke-lovbrudd, forsvinner de ut av dagens kriminalstatistikker. Anmeldelsene trekkes da ut av både politiets og SSBs offisielle kriminalstatistikker som skal vise hvordan de anmeldte

lov-bruddene er påtaleavgjort og ferdig etterforsket hvert år. Disse anmeldelsene blir da heller ikke med i beregningene av oppklaringsprosentene, som inngår som en sentral måleenhet i disse statistikkene.116

Statistikker over straffesakskjeden viser oss hvor stort dette frafallet er for de forskjellige typene av anmeldte lovbrudd i en bestemt årgang, slik vi her har gjort for alle anmeldelsene i 2010.

Det kan være flere andre grunner, i tillegg til at anmeldelser henlegges som ikke-lovbrudd, som medfører at anmeldelser «forsvinner» ut av kriminalstatistikkene.

Men – som vi skal vise med eksempelet for de anmeldte voldtektene av barn under 14 år i årene 2002-2018 i neste del; Det er som oftest henleggelsene av anmeldelser som ikke-lovbruddene som medfører at så mange anmeldelser er utelatt fra dagens offentlige oversikter over straffesaksbehandlingen i det norske rettssystemet.

116 For beskrivelse av SSBs statistikk over etterforskede lovbrudd, se Om statistikken på https://www.ssb.no/lovbrudde, og for beskrivelse av politiets statistikker, se blant annet Riksadvokaten 2018, merknad i note 3 s.4.

0 5 10 15 20 25 30

Ran og utpressing (81) Kroppsskade, i alt (72) Kroppskrenkelse, i alt (1 012) Seksuell omgang, barn 14-15 år (306)Seksuelt krenkende atferd (336) Voldtekt, annen eller uspesifisert alder (141)Mishandling i nære relasjoner, i alt (649)Voldtekt, barn under 14 år (505)Seksuell handling (489)Trusler, i alt (269) Hensynsløs atferd og personforfølgelse (352) Annet eller uspesifisert seksuallovbrudd (149)Seksuell omgang mellom nærstående (73)Andre lovbruddsgrupper, i alt (668)Vold og mishandling (2 580)Utvalgte lovbruddsgrupper:Alle lovbruddstyper (6 879)Seksuallovbrudd (2 025)Utvalgte lovbruddstyper:Eiendomstyveri (1 606)

7.5.2. Hva har skjedd med de 1 200 anmeldte voldtektene fra 2002-2018 som «mangler»?

Når vi sammenlikner omfanget av anmeldte tilfeller av en bestemt type lovbrudd med omfanget av de samme typene av lovbrudd som er ferdig etterforsket, over mange år, vil vi kunne få et estimat over hvor mange anmeldelser av denne typen lovbrudd som henlegges som ikke-lovbrudd – som vi har vist for lovbruddstypene

«omsorgs og familieforhold» i del 6.5 og mishandling i nære relasjoner i del 6.5.1.

For mange av lovbruddene mot barn under 16 år kan vi imidlertid ikke gjøre en slik sammenlikning i dag. Dette fordi de offisielle kriminalstatistikkene ikke inneholder grupperinger av alle lovbrudd mot barn under 16 år, slik vi har definert og laget en slik statistikk i straffesakskjeden 2010-2017.

Vi kan imidlertid gjøre en sammenlikning for noen typer av lovbrudd mot barn, det vil si de lovbrudd som i loven, registreringene av straffesaker og grupperingene i kriminalstatistikkene er spesifisert som kriminalitetstyper som kun kan begås mot barn under 16 år.

For eksempel ser vi at det er registrert i alt 9 200 anmeldelser av voldtekt mot barn under 14 år i hele perioden 2002-2018, og at det i den samme periode er ferdig etterforsket og avgjort knapt 8 000 slike lovbrudd (Statistikkbank tabell 08484 og tabell 09405).

Det kan være flere grunner til at det er 1 200 flere voldtekter mot barn under 14 år i statistikkene over anmeldte lovbrudd enn i statistikkene over de ferdig

etter-forskede lovbruddene. Blant annet kan det bli færre av en bestemt type av lovbrudd hvis disse ofte endres til å være en annen type lovbrudd i løpet av etterforskningen, slik vi har sett i del 1.3.4 og del 6.5.1. I tillegg kan det ta betydelig tid før en anmeldelse av en voldtekt blir ferdig etterforsket og rettskraftig avgjort i retts-systemet, slik vi senere i kapittel 7 skal se at det gjør for mange lovbrudd begått mot barn. Dette medfører at sammenlikningen av antallet voldtekter i de to statistikkene også er påvirket av årlige svinger i omfanget av anmeldelser, for eksempel en større økning – slik vi har sett for voldtekt i de aller siste årene, og vist i kapittel 3.

Det er med andre ord ikke eksakt de samme voldtektene som inngår i statistikken over anmeldte lovbrudd og statistikken over de ferdig etterforskede lovbrudd i årene 2002-2018. Vi kan derfor ikke konkludere med at alle de 1 200 voldtektene mot barn under 16 år som «mangler» i statistikkene over de ferdig etterforskede lovbruddene er avgjort som ikke-lovbrudd.

Statistikkene over straffesakskjeden 2010-2017 viser at 14,7 prosent av alle voldtekter av barn under 14 år som ble anmeldt i 2010 er henlagt som ikke-lovbrudd. Om det samme hadde skjedd med en like stor andel av alle anmeldelser av denne type lovbrudd i de andre årene mellom 2002 og 2018, hadde så mye som 1 350 anmeldelser av voldtekt mot barn under 14 år vært henlagt som

ikke-lovbrudd i hele denne perioden. Ut fra resonnementet vi har vist her, kan det derfor se ut til at det for anmeldelsene i 2010 av voldtekt mot barn under 14 år var en særlig høy andel som ble henlagt som ikke-lovbrudd.

Statistikken over ferdig etterforskede lovbrudd viser en mangeårig stabilitet i hvordan påtalemyndigheten ellers avgjør ulike typene av lovbrudd (jf. kapittel 5).

Det er derfor sannsynlig at en stor del av anmeldelsene av denne typen som er henlagt ikke-lovbrudd i de fleste andre år, og at dette er den aller viktigste grunnen til at det er langt flere anmeldelser enn ferdig etterforskede tilfeller av voldtekt mot barn under 14 år i de offisielle kriminalstatistikkene.

7.5.3. Anmeldelsestiden er ikke avgjørende

De anmeldelsene som henlegges fordi det sannsynligvis ikke er skjedd noe straff-bart, har ikke en lengre anmeldelsestid enn andre anmeldelser med de samme typene av lovbrudd. Dette gjelder særlig for seksuallovbruddene, hvor anmeld-elsene som er henlagt som ikke-lovbrudd gjennomgående er anmeldt nærmere i tid til gjerningstidspunktet enn andre seksuallovbrudd anmeldelser.

At anmeldelsestiden gjennomgående er lavere for de lovbrudd som henlegges som ikke-lovbrudd ser vi blant annet når vi fordeler anmeldelsestiden på grupperte intervall, som vist for noen utvalgte typer lovbrudd og avgjørelser i vedleggstabell A17. Vi ser da blant annet at mer enn halvparten av alle seksuallovbrudd som er henlagt som ikke-lovbrudd er anmeldt innen en uke etter at den anmeldte hendelsen skal ha skjedd, mens dette kun har skjedd i en tredel av alle anmeldte

seksuallovbrudd.117

Avstanden i tid fra den påståtte hendelsen skal ha skjedd og frem til anmeldelsen blir registrert, ser med andre ord ikke ut til å være av vesentlig betydning for om en anmeldelse av et lovbrudd mot barn blir avsluttet på denne måten.

7.5.4. Et halvt år på å avvise seksuallovbrudd

Rettstiden – det vil si den totale tiden en anmeldelse er under behandling i retts-systemet – er den samme som påtaletiden for de anmeldelsene som henlegges av politiet og påtalemyndigheten. Den gjennomsnittlige rettstiden for de 689 anmeldte lovbruddene mot barn under 16 år som ble avgjort som ikke-lovbrudd er 124 dager, det vil si drøyt fire måneder, hvor halvparten er avgjort innen 70 dager (median).

Politi og påtalemyndigheten brukte lengre tid på å henlegge de anmeldte

seksuallovbruddene som ikke-lovbrudd, i gjennomsnitt drøyt seks måneder (183 dager) og med en median på drøyt tre måneder (101 dager). For anmeldelsene av mishandling av barn i nære relasjoner som ble henlagt som ikke-lovbrudd tok det tilnærmet like lang tid, målt ut fra gjennomsnitt (176 dager) og median (119 dager) rettstid – som det fremgår av vedleggstabell A22.

7.6. Bevisets stilling er avgjørende for mange overgrep