• No results found

Aktuelle resultatdimensjoner

In document Midtveisevaluering av Arena-programmet (sider 101-104)

Kapittel 5. Prosjektenes resultater

5.2. Aktuelle resultatdimensjoner

I dette avsnittet vil vi skissere en del aktuelle resultatdimensjoner for Arena-prosjektene.

Oversikten tar utgangspunkt i hvilke resultater som kan forventes på bakgrunn av prosjektenes innretning og evalueringslitteratur på området.

i) Nettverksutvikling

I et innovasjonsprogram som retter seg mot nettverkbasert innovasjon, og hvor mye av fokuset har vært rettet mot å utvikle systemer for innovasjon, må en kunne forvente at det vil være en del resultater i prosjektene knyttet til nettverksutvikling. Her inngår det å etablere møteplasser for aktørene og etter hvert også å etablere fastere strukturer rundt nettverkene, som eksempelvis en sterkere formalisering og institusjonalisering av nettverk gjennom etablering av nettverksorganisasjoner og lignende. Prosjektet kan også anvendes til å videreutvikle allerede etablerte nettverkt. Andre dimensjoner vil kunne være at man gjennom prosjektet bedrer samhandlingen og øker tilliten mellom aktørene.

En kan også se for seg at prosjektet bidrar til at det etableres nye nettverk, eksempelvis nettverk mellom næringsvirksomhet og forsknings- og utdanningsinstitusjoner eller mellom geografisk adskilte miljøer som tidligere i liten grad har samhandlet.

Prosjektene kan også anvendes til å styrke nettverkets virkemåte. Her kan det tenkes flere utfall, eksempelvis at det utvikles fellestjenester for aktørene både i forhold til finansiering og kompetanse, eller at man får en samlet profilering av miljøet. Prosjektet kan også anvendes til å utvikle selve fasilitatorfunksjonen, dvs. et redskap eller en funksjon for nettverksbasert utvikling. Her vil det også være tangeringspunkter mot det å utvikle offentlige virkemidler eller arbeidsmetoder for innovasjon.

ii) Læring og kompetanseutvikling

Det å jobbe i nettverk innebærer læring, som igjen bidrar til å styrke aktørenes kunnskap eller kompetanse. Slik sett vil det være glidende overganger mellom nettverksutvikling og kompetanseutvikling som resultat. I beskrivelsen av resultater vil det ofte være vanskelig å skille hva som er nettverksutvikling og hva som er kompetanseutvikling. En type læringseffekt av å jobbe i nettverk vil kunne være at aktørene får økt forståelse for viktigheten av å jobbe i nettverk, noe som igjen vil kunne styrke aktørenes forutsetninger for nettverksjobbing. En kan også se for seg at aktørene tilføres andre typer kunnskap gjennom prosjektet, eksempelvis at de lærer mer om klyngen og regionen, dvs. ressurser som finnes i området og hvordan disse bedre kan utnyttes. Et tredje forhold er at aktørene kan tilføres mer tradisjonell næringslivskompetanse gjennom ulike tilbud som prosjektet medvirker til iverksettelsen av, eksempelvis produksjons-, markeds-, organisasjon eller strategikompetanse.

Gjennom å være involvert i aktiviteter i prosjektene kan også aktørenes evne eller kapasitet til å være innovativ bli styrket. Læring er uansett et komplekst og variert fenomen, som kan foregå på ulike måter og kan ha ulikt omfang. Det er heller ikke nødvendigvis slik at all læring innebærer endret praksis (Acthenhagen m.fl. 2003).

Et annet forhold vil være at man gjennom prosjektet tilstreber å styrke tilbudet av kompetanse i området, eksempelvis bidra til etablering av nye utdanningstilbud som i større grad samsvarer med den etterspørselen som finnes blant næringsaktørene, dvs. tiltak rettet mot å utvikle tilbudssiden.

iii) Innovasjoner og nyskapning i næringslivet

Denne resultatdimensjonen dreier seg om ”sluttresultatet” av innovasjonsvirkemidlene, nemlig konkrete innovasjoner i næringslivet. Gjennom utviklingsprosjekter kan Arena-prosjektene bidra til innovasjoner som igjen kan gi økt verdiskapning i eksisterende bedrifter eller etablering av nye bedrifter. Prosjektene kan rette seg mot ulike faser, eksempelvis idefasen eller selve kommersialiseringsfasen for de nye ideene. Resultatene av aktiviteten kan potensielt avleses både i form av økt innovasjon i etablerte bedrifter eller opprettelse av nye virksomheter. Med innovasjoner forstår man gjerne nyutvikling eller vesentlige forbedringer

også det å åpne nye markeder og øke spredningen av kjente teknologier og produkter sees på som innovasjoner (Christensen 1995). Aktiviteten må naturligvis være kommersielt viktig for bedriftene for at den skal kunne betraktes som en innovasjon

iv) ”Videreføring” av aktiviteter (nye FoU-prosjekter)

Det at Arena-prosjektet er systemorientert, at det er innrettet mot en tidlig fase i innovasjonsforløpet og det faktum at det å utvikle robuste nettverk og klynger er en langsiktig prosess, tilsier at prosjektets evne til å generere nye større utviklingsprosjekter eller satsinger innenfor samme eller relaterte temaområde må betraktes som et viktig resultat. En målsetning for mange av prosjektene har blant annet vært å bidra til at klyngen eller deler av klyngen kvalifiseres til NCE-status (Norwegian Centres of Expertise). NCE er et klyngeutviklingsprogram som er rettet mot noen av de fremste regionale kompetanse- og næringsmiljøene i landet. Et mulig resultat av prosjektet er altså at man bidrar til en eller flere NCE-søknader. Også det at prosjektet bidrar til å utløse eller tilføre klyngebedriftene/miljøet nye eller større private/offentlige FoU-midler på feltet (eks. IFU-prosjekter), kan sees på som en resultatdimensjon ved Arena-prosjektene.

Også nettverket eller klyngens evne til å videreføre aktiviteten etter at Arena-prosjektperioden er over er en viktig resultatdimensjon. Dette gir en indikasjon på i hvilken grad de involverte aktørene og eventuelle støttespillere vurderer det gjennomførte prosjektet som en fornuftig satsing. Et sentralt forhold i den sammenheng vil være i hvilken grad næringsaktørene selv er villige til å videreføre nettverkstiltaket eller nettverksorganisasjonen, eller om man i hovedsak må basere en eventuell videreføring på offentlig støtte.

v) Utvikling av virkemidler

Det å bidra til utvikling av nye og bedre virkemidler for innovasjon er også et av formålene med Arena-programmet. Sannsynligvis vil slik læring og virkemiddelutvikling i hovedsak forekomme på programnivå, og være knyttet til at man utnytter ulike typer erfaring fra gjennomføringen av programmet og de ulike prosjektene til å forbedre tiltaket eller utvikle nye tiltak. Men det vil også potensielt kunne forekomme at enkeltprosjekter bidrar til utvikling av nye arbeidsmodeller innenfor innovasjonspolitikken.

In document Midtveisevaluering av Arena-programmet (sider 101-104)