• No results found

Det foreslås opprettelse av ett nytt verneområde i Rogaland. Området er tilbudt av private skogeiere som areal til frivillig vern.

3. Vedvika, Vindafjord kommune

Totalareal 46 daa, hvorav 46 daa er produktiv skog.

Verneformål og særskilte verneverdier

Formålet med naturreservatet er å bevare et Vestnorsk regnskogshabitat med store biologiske kvaliteter med alt naturlig plante- og dyreliv. Arealet er velutvikla som regnskog med flere arter, særlig epifytter, som er karakteristiske for disse habitatene. Her er en rik løvskog med stor treslagsvariasjon, noe som gir et variert substratgrunnlag for flere krevende arter.

Området utgjør bare 46 daa, men har særegne biologiske verdier knyttet til en habitattype som ofte forekommer i små avgrensa områder. Området grenser til FV 543, Bjoarvegen, og ligger mellom vegen (40 m.o.h.) og sjøen i Vedvika. Det er overlapp mellom verneområdet og det statlig sikra friluftsarealet Vedvika (FS00001541). Berggrunnen i området er dominert av fyllitiske bergarter som gir opphav til en rik flora. Klimatisk er området i sterk oseanisk seksjon med mye nedbør og milde vintrer. Klimaet kombinert med nordvendt skråning gir grunnlag for de regnskogskarakterene som er registrert i skogen. Vegetasjonen hører til sørboreal sone, der boreale løvtrær dominerer, f.eks. bjørk, rogn og selje, men også med edelløvtre som hassel, svartor og ask (VU). Undervegetasjonen hører til blåbergskogsmark, men med høgstaudepreg ned mot bekken. Jevn og høy luftfuktighet gir mulighet for

etablering av flere fuktighetskrevende arer, som bl.a. gul buktkrinslav (EN), kystskriftlav (VU), skoddelav (NT), orelav, bitterlav, Arthonia arhonioide, kysttvebladmose,

fjordtvebladmose, dvergperlemose, kystsigdmose, sigdnervemose, mjuk muslingsopp og orekjuke. Det osenaniske elementet blir ytterligere understreket av kristtorn og slakkstarr. I tillegg er funnet av Hypotrachyna aff. taylorensis den eneste kjente registeringen i

Skandinavia.

Det er bare en borenemoral regnskogslokalitet som er vernet i Rogland tidligere. Vedvika blir et betydelig bidrag, til tross for begrenset areal, for vern av en truet og viktig naturtype der Norge har en stor del av forekomstene i Europa. Vern i den boreonemorale sonen er begrenset i Norge, og i Rogaland er høydegrensa for skogen lav. Likevel er det meste av vernet skog

25

over 300 m.o.h. Vedvika ligger i sin helhet under 50 m.o.h., og til dels på høybonitets grunn.

Dermed er det klart at Vedvika vil fylle mangler i vernet både regionalt i Rogaland, nasjonal og internasjonalt.

Inngrepsstatus:

Området er ikke spesielt kulturpåvirket, og det er få registreringer av fremmede arter. Det er en Kolera-kirkegård på kommunen sin eiendom (254/112), og grantre som har vært til skade for denne har blitt fjernet og transportert ut via vegen gjennom eiendom 254/3. Det er ikke fast bosetning eller andre bygnigner innenfor området. Det ligger en parkeringsplass ved fylkesvegen, og en veg ned til stranda går gjennom området.

Planstatus:

Området er i hovedsak avsatt til LNFR-område i kommuneplanen, men den delen av området som overlapper med statlig sikra friluftslivsområde er avsatt til friområde i planen.

Høring:

Verneforslaget ble sendt på høring til berørte grunneiere, Vindafjord kommune, Rogaland fylkeskommune, A/S Skog, Allskog AS, Avinor AS, Direktoratet for mineralforvaltning med

Bergmesteren for Svalbard, Forsvarsbygg, Forum for natur og friluftsliv i Rogaland, Friluftslivets fellesorganisasjon, Friluftsrådenes landsforbund, kartverket, Komunal og

moderniseringsdepartementet, Kommunenes sentralforbund, Landbruksdirektoratet,

Luftfartstilsynet, Miljødirektoratet, Naturforbundet i Rogaland, NHO reiseliv, Norsk institutt for bioøkonomi, Norsk institutt for naturforskning, Norges bondelag, Norges geologiske undersøkelser, Norges handikapforbund, Norges idrettsforbund og olypiske og paraolympiske komité, Norges jeger og fiskerforbund, Norges jeger og fiskerforbund Rogaland, Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet, Norges miljøvernforbund, Norges

orienteringsforbund, Noges skogeierforbund, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige

Universitet, Norsk bergindustri, Norsk biologforening, Norsk bonde- og småbrukarlag, Norsk botanisk foreining, Norsk botanisk foreining Rogaland, Norsk industri, Norsk organisasjon

for terrengsykling, Norsk ornitologisk foreining, Norsk ornitologisk foreining Rogaland, Norsk sau og geit, Norsk zoologisk foreining, Norskog, Norges vassdrags- og energidirektorat, Riksantikvaren, Rogaland bonde- og småbrukarlag, Rogaland bondelag, Rogaland sau og geit, Sabima, Skogselskapet i Rogaland, Stadnamntenesta på Vestlandet, Statens vegvesen, Statkraft SF, Statnett SF, Statskog SF, Stavanger turistforening, WWF, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Vestskog AS og Haugaland Kraft Nett AS.

Sammendrag av høringsuttalelsene:

Det har kommet inn 4 høringsuttalelser til verneforslaget.

Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) og Forsvarsbygg uttaler at de ikke har merknader til saken.

Haugaland Kraft Nett AS peker på en hengekabel gjennom øvre og østre del av området. HK Nett ønsker seg fritatt for eventuelle kostnader ved en eventuell flytting eller nedgraving av denne som resultat av et vern i området. I tillegg gir de en merknad om skogrydding og sikring av linjetraséen.

26

Statens vegvesen peker på en kurve i fv 543 som grenser til det foreslåtte verneområdet i sørøst. De viser til framtidige behov for å utbedre denne kurven, og at det ikke er plass til en slik utbedring uten å komme i berøring med det foreslåtte arealet. I brev til høringen skriver Statens vegvesen at de ønsker en sone på 30 meter fra midtlinja på vegen, og i svar på spørsmål om ytterligere informasjon fra Fylkesmannen ble det fra Statens vegvesen bedt om en økning av denne grensen til 50 meter.

Fylkesmannens kommentarer:

Fylkesmannen ser ingen umiddelbare behov for endring av traséen for strømlinja. Skjøtsel av linjetraséen er inkludert som standard formulering i verneforskriften.

Navn

Fylkesmannen tilrår navnet Vedvika som i høringsforslaget.

Avgrensing

Fylkesmannen tilrår avgrensningen som i høringsforslaget.

Verneforskrift

Fylkesmannen tar Statens vegvesens innspill til orientering, og kommenterer at forskriften åpner for mulig vedlikeholdsarbeid knyttet til veg i § 4. Fv 543 går i dag i sin helhet på utsiden av det foreslåtte verneområdet, og arealet er i dag regulert som LNFR-området i kommuneplanen. Statens vegvesen ber om at det tas hensyn til framtidig vedlikehold ved at det legges inn en buffersone. Buffersonens bredde er begrunnet i at framtidig trasé ikke er planlagt. En 50 meter buffer vil medøre en betydelig justering av grensa langs hele sørsiden av det foreslåtte verneområdet. Fylkesmannen erkjenner at det oppstår et dilemma, men mener det ikke er hensiktsmessig å endre på grensene. Fylkesmannen legger vekt på de spesielt store og unike naturverdiene som er knyttet til arealet. Området som er foreslått er bare 46 daa. For så små områder er det lite som skal til før man forringer kjerneområdene.

Dette gjelder også tiltak i randsonene. Et framtidig behov for utretting av vegen må håndteres etter dispensasjonshjemmelen i § 8. Med bakgrunn i dette mener Fylkesmannen at interessene knyttet til fylkesvegen er tilstrekkelig ivaretatt, selv med den foreslåtte vernegrensen som er foreslått for Vedvika.

Fylkesmannens tilråding:

Fylkesmannen tilrår at området blir vernet som naturreservat med verneforskrift og vernekart i samsvar med høringsforslaget.

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet har omtalt spørsmål knyttet til forskriften i kap 7. Miljødirektoratet støtter Fylkesmannens vurdering av avgrensning av verneområdet.

Fylkesmannen har vurdert at forskriftens § 4 vil være dekkende for vedlikeholdsarbeid på Fv543. I dette tilfellet ligger veien i sin helhet utenfor det foreslåtte verneområdet. § 4 er knyttet opp mot vedlikehold av veier som ligger innenfor vernegrensen. Miljødirektoratet tilrår derfor å ta inn en formulering i § 7 h som gjør det mulig å søke dispensasjon for

27

vedlikeholdstiltak knyttet til Fv543.

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for å tilpasse forskriften til mal uten at dette endrer restriksjonsnivået.

Tilråding Vedvika:

Miljødirektoratet slutter seg til Fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet.

Miljødirektoratet foreslår et tillegg i § 7, som beskrevet over. Det er i tillegg foreslått noen mindre endringer i forskriften etter høring.

Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle kommentarene i kap. 7 og slutter seg til Fylkesmannens tilråding og tilrår vern av Vedvika som naturreservat.