• No results found

5. LÆRERYRKET I NORGE

6.1 F UNN FRA INTERVJUENE MED LÆRERSTUDENTENE

6.1.4 Rekruttering til lærerstudiet

Hva mener du er årsaken til at det er et rekrutteringsproblem av lærere i Norge?

Figur 19 gir en oversikt over hvilke faktorer lærerstudentene mente var medvirkende til rekrutteringsproblemet av lærere i Norge. Totalt var det flest som nevnte lav lønn, lav status/negative holdninger og negativ omtale i media og i hjemmet som årsaker til rekrutteringsproblemet.

Figur 19 Lærerstudentenes meninger om hva rekrutteringsproblemet skyldes

68%

21%

53% 53%

32%

16%

26% 26%

21%

Hva mener du er årsakene til at det er et rekrutteringsproblem av lærere?

(n=19)

Noen av lærerstudentene mente at ulike faktorer knyttet til lærerutdannelsen kunne være en årsak til rekrutteringsproblemet. I denne kategorien er faktorer som langt og lett studie og lite praksis nevnt. I kategoriene “konflikter” og “politikk” er de svarene som omhandler streik og bruk av læreryrket som politisk virkemiddel samlet. Studentene mente at dette kunne virke avskrekkende for rekrutteringen. Samtidig var det flere av studentene som mente at rekrutteringsproblemet kunne komme av at potensielle søkere fikk dårlig eller feilaktig informasjon om utdanningen og yrket. For en oversikt over hvordan lærerstudentene ved de ulike høyskolene svarte, se vedlegg 8.

Hvordan mener du læreryrket kan gjøres mer attraktivt?

Økt lønn, økt status og å løfte frem de positive sidene ved yrket trekkes spesielt frem som faktorer lærerstudentene mener kan gjøre yrket mer attraktivt. Tabell 11 gir en full oversikt over lærerstudentenes forslag på dette spørsmålet.

Hvordan mener du læreryrket kan gjøres mer attraktivt?

Økt lønn

Bedre resultater på nasjonale og internasjonale prøver Bedre tilgang til videreutdanning for lærere

Løfte frem de positive sidene ved læreryrket Politikerne må ”la  skolen  være  litt  i  fred”

Økt status

Kortere lærerutdanning Kortere arbeidstid

Forbedre den pedagogiske utdanningen, mer virkelighetsnær undervisning Lytte mer til lærerne

Mer ressurser til skolen

Økt markedsføring og informasjon om yrket og utdanningen Større lærertetthet (mindre elever per lærer)

Mer praksis i lærerutdanningen Bedre fasiliteter

Mer tid til å være lærer, mindre tid på papirarbeid Mer autonomi i yrket

Økt tillit

Tabell 11 Lærerstudentenes forslag til hva som kan gjøre læreryrket mer attraktivt

I hvilken grad tror du at lønn i andre yrker påvirker unges valg om å starte lærerstudiet eller ikke?

Flertallet av lærerstudentene mente at lønn i andre yrker, ville påvirke de unges valg om å starte på lærerstudiet. En av studentene uttalte at dersom den unge hadde karakterer til å komme inn på hva de ville, så ville den unge velge andre ting fremfor lærer på grunn av lønn.

En av de andre studentene uttalte at når en sammenligner seg med de beste, vil lønnen fremstå som dårlig i læreryrket:

”... Det er en solid lønn (ref. lærerlønnen). Du dør ikke i fattigdom i en grøft av å bli lærer. Vi har det bra. Det er bare når vi sammenligner oss med de beste, selvfølgelig da vil det ikke bli like bra”.  (Gutt, HiB, Student)

Hvordan oppfatter du statusen til læreryrket?

Ingen av lærerstudentene vi intervjuet oppfattet statusen til læreryrket som høy. De fleste anså den som lav, eller som “midt på treet”. Noen av studentene nevnte at lærerens egen oppfattelse av statusen i yrket, kunne være en uting og påvirke samfunnets oppfattelse av status i en negativ retting. En student uttalte blant annet følgende:

”Jeg oppfatter vel den som ganske lav, fordi jeg selv fortsatt setter den ganske lav. Det er jo en uting, virkelig. Det bidrar jo til å skape de holdningene som faktisk er”  (Jente,   HiB, Student)

I hvilken grad tror du innføring av mastergrad for alle typer lærere kan påvirke yrkets status og attraktivitet?

Når det kommer til om studentene mente om en obligatorisk mastergrad ville påvirke læreryrket sin attraktivitet og status, var de svært splittet. Mange mente at mastergrad kunne være med på å øke statusen, men at det ikke burde være obligatorisk. Flere mente at dette kunne virke avskrekkende for potensielle søkere, hvis utdannelsen ble lenger.

Lærerstudentene var redd for at en lenger utdannelse ville skremme de unge til å binde seg til lærerutdannelsen. Flere av studentene trakk frem praktiske sider ved innføring av obligatorisk mastergrad. En av studentene var redd for at det skal bli vanskeligere å få jobb med en mastergrad, fordi skolene gjerne ikke har budsjett til å lønne mange lærere med mastergrad.

Samtidig var det noen av studentene som mente at dette kan tiltrekke seg en annen gruppe søkere, på grunn av at innføringen av obligatorisk master vil gi en økning i status.

Tror du læreryrkets status påvirker unges valg om å bli lærer? Hvorfor/Hvorfor ikke?

Av de 18 elevene som fikk dette spørsmålet svarte 15 at de trodde at statusen til yrket hadde påvirkning på de unges valg om å bli lærer. En av studentene uttalte:

”Mange vil jo gjerne ikke ha et yrke der de vet at de kommer til å bli trykket nedi gjørmen hver dag”  (Jente,  HiB,  Student)

To av studentene mener at statusen kun påvirker til en viss grad. En av disse uttalte at:

”Det er jo unge som vil bli snekker selv om det ikke klinger best i alles ører”  (Gutt, HiOA, Student)

I hvilken grad tror du en økning i lærerlønnen kan bidra til å øke læreryrkets status?

Studentene var enig i at økt lønn i læreryrket kunne øke status, men var uenig i hvor stor forskjell en økning ville gi. Noen av intervjuobjektene trekker frem at lønn alene ikke vil nødvendigvis vil gi store endringer i status. Flere påpeker at for å oppnå en stor endring, må lønn kombineres med en holdningsendring i samfunnet. Det er allikevel flere av studentene som trekker en direkte sammenheng mellom lønn og status:

”Det kan nok bidra noe, fordi det er mye som blir målt i kroner og øre. Det er veldig lett mål å sammenligne med andre ting. Det sier noe om hvor mye man blir satt pris på, i ordets rette forstand”  (Jente,  HiOA,  Student)

I hvilken grad tror du flere karrieremuligheter innen læreryrket kan påvirke om unge velger lærerstudiet?

Flere av studentene var enig om at en tydeliggjøring av mulige karriereveier innenfor læreryrket kan ha en positiv effekt på rekrutteringen, men deler av studentene mente at karrieremuligheter ikke ville ha noen effekt.

En av studentene vi intervjuet hadde kjennskap til utdanningsdirektoratets pilotprosjekt med

“spesialistlærere”. De studentene som fikk en kort gjennomgang av hovedlinjene i prosjektet av oss, stilte seg kritisk til dette. Det samme gjorde studentene som selv tok opp dette prosjektet. Studentene mente   at   de   forespeilede   arbeidsområdene   til   en   ”spesialistlærer”  

allerede var en del av det å være lærer.