• No results found

5. LÆRERYRKET I NORGE

6.2 F UNN FRA INTERVJUENE MED LÆRERE

I dette kapittelet vil vi gi en gjennomgang av funn fra intervjuene med fire lærere, to fra Bergen og to fra Haugesund.

6.2.1 Motivasjon

Hvorfor valgte du å bli lærer?

På spørsmålet om hvorfor lærerne hadde valgt læreryrket var det faktorer som å arbeide med ungdommer, formidling, undervisning og interessen for fag som var avgjørende for deres valg. Den kvinnelige læreren vi intervjuet, svarte imidlertid at hennes valg hadde vært noe tilfeldig.

Hva tror du motiverer dagens unge til å bli lærere?

To av lærerne mente at interesse for å arbeide med mennesker, var en viktig motivasjon for unge til å bli lærer. Lange ferier, faglig interesse, samt inspirasjon fra familie og tidligere lærere ble også nevnt som motiverende faktorer.

Hvordan tror du økt lønn kan endre motivasjonen til dagens lærere og fremtidige lærere?

To av lærerne mente at økt lønn kunne bidra til at flere ønsket å bli lærer. Det ble også nevnt at en lønnsøkning kunne øke antallet kvalifiserte søkere, samt at dette ville hindre “hopp” fra offentlig til privat sektor.

6.2.2 Dagens lønnssystem

Er du fornøyd med dagens lønnssystem?

Lærerne var i ulik grad fornøyd med dagens lønnssystem. De som var fornøyd begrunnet dette med at systemet er rettferdig. De som ikke var fornøyd, begrunnet dette med at målingen av kompetanse gjøres på forskjellige måter. Den ene læreren stilte spørsmål ved rettferdigheten knyttet til at en lærer og en lektor, som utfører samme jobben, skulle avlønnes ulikt på bakgrunn av utdanning.

Hvilke endringer ville du gjort med dagens lønnssystem?

Tabell 15 gir en oversikt over lærernes forslag til endringer i dagens lønnssystem.

Forslag til endringer i lønnssystemet Lik lønn for likt arbeid

Økt lønn i forhold til utdanning Lenger ansiennitetsstige

Økt grunnlønn

Belønning for hvert fag

Tabell 15 Lærernes forslag til endringer i dagens lønnssystemet 6.2.3 Differensiert lønn basert på prestasjoner

Hvilke tanker har du i forhold til differensieringen av fastlønn også basert på prestasjoner?

Lærerne fra Bergen var sterkt imot differensiering av fastlønn basert på prestasjoner. Deres skepsis til slik differensiering går på hvorvidt elevenes prestasjoner direkte skyldes lærernes prestasjoner. Lærerne fra Haugesund var derimot mer positiv til differensiering basert på prestasjoner, gitt at prestasjonen kan måles på en rettferdig måte.

Mener du at lærere med gode prestasjoner bør belønnes i form av høyere fastlønn?

Tre av fire lærere var negativ til å belønne en lærer for gode prestasjoner. Dette begrunnes med at prestasjoner i læreryrket er vanskelig å måle og at måling kan inneholde mange feilkilder. En lærer mente at det kunne være positivt, men at gode prestasjoner ikke nødvendigvis trengte å belønnes med penger.

I hvilken grad mener du en generell økning i fastlønn for alle lærere kan bidra til at flere ønsker å utdanne seg som lærer?

Alle lærerne mente at en økning i fastlønn ville vært positivt for å få flere til å velge læreryrket. Den ene læreren uttalte at effekten av en lønnsøkning vil være individuell, og at lønn ikke hadde vært en motivasjonsfaktor for ham.

Tror du høyere fastlønn kan føre til problemer med at mennesker som ikke har den riktige motivasjonen ønsker å bli lærer?

Flertallet av lærerne mente at en økning i lønn ikke ville gi problemer knyttet til at mennesker med den riktige motivasjonen ville bli lærer. Lærerne mente at penger ikke er motivasjon nok til å holde ut i yrket, og at det derfor ikke vil utgjøre et problem. En av lærerne uttrykte at han mistenkte at et slikt problem kunne oppstå.

Tror du muligheten til å oppnå individuell høyere lønn basert på gode prestasjoner kan bidra til at flere ønsker å utdanne seg som lærer?

To av lærerne trodde ikke individuell prestasjonslønn kunne bidra til at flere ønsker å utdanne seg som lærer, mens de to andre lærerne svarte kanskje. Den ene læreren mente det kunne påvirke noen, mens det for andre kunne virke avskrekkende og dermed skremme bort potensielle søkere.

Hvis lærerlønnen skulle vært basert på noen faktorer utover kompetanse, ansiennitet og ansvar, hvilke faktorer mener du disse bør være?

Dette spørsmålet ble kun stilt til tre av lærerne. Vi oppfattet lærerne som usikre i sine svar på dette spørsmålet, og flere  av  dem  svarte  ”vet  ikke”. Den ene læreren kom med et forslag om at det bør måles på antall elever.

6.2.4 Rekruttering til lærerstudiene

Hva mener du er årsaken til at det er et rekrutteringsproblem av lærere?

Tabell 16 viser hva lærerne mente er årsakene til rekrutteringsproblemet av lærere.

Årsaker til rekrutteringsproblemet Læreryrket har mistet litt prestisje Dårlig fremstilling av yrket i media Lav status

Arbeidskrevende jobb Lange arbeidsdager Lønn

Mistet mye autonomi

Tabell 16 Lærernes meninger om årsaker til rekrutteringsproblemet

Hvordan mener du læreryrket kan gjøres mer attraktivt?

Tabell 17 gir en oversikt over hva lærerne mente kunne gjøre læreryrket mer attraktivt.

Forslag til hvordan læreryrket kan gjøres mer attraktivt Fokusere på utdanningen

Høyere lønn Høyere status Mer autonomi Mer tillit til lærerne

Tabell 17 Lærernes forslag til hvordan læreryrket kan gjøres mer attraktivt

I hvilken grad tror du at lønn i andre yrker påvirker unges valg om å starte lærerstudiet eller ikke?

To av lærerne mente at lønn i andre yrker vil ha betydning for utdanningsvalg. Det var samtidig en av lærerne som mente at dette ville være veldig individuelt for de unge. Den siste læreren hadde ikke dannet seg en mening om dette.

Hvordan oppfatter du statusen til læreryrket?

Det var ingen av lærerne som mente at statusen var høy. To av lærerne sa spesifikt at de mente statusen var lav. Noen av lærerne nevnte at selv med lav status, var det mange som mente at lærere hadde en viktig jobb. En av lærerne mente at statusen daler hver gang det er valg, da det er fokus på hvor mye bedre lærerne skal bli og skolen snakkes ned.

I hvilken grad tror du innføring av mastergrad for alle typer lærere kan påvirke yrkets status og attraktivitet?

Dette spørsmålet ble stilt til tre av fire lærere. To av lærerne mente at det kunne påvirke statusen positivt, mens den siste læreren mente at det ikke er det som skal til.

Tror du læreryrkets status påvirker unges valg om å bli lærer?

Alle fire lærerne mente at læreryrkets status påvirker unges valg om å bli lærer. En av lærerne uttalte blant annet:

”Ja, det tror jeg nok. Hvis vi identifiserer det som direkte lavstatus så vil det være mindre attraktivt” (Mann, Haugesund, Lærer)

I hvilken grad tror du en økning i lærerlønnen kan bidra til å øke læreryrkets status?

Tre av lærerne mente at økt lønn kunne ha en positiv effekt på statusen. Den ene læreren mente at dersom det skulle ha effekt måtte den økes ganske mye.

I hvilken grad tror du flere karrieremuligheter innen læreryrket kan påvirke om unge velger lærerstudiet?

Tre av lærerne mente at dette kunne påvirke de unge positivt, mens den siste læreren derimot sa at flere karrieremuligheter bare var tull. Denne læreren uttalte:

”Det er noe de har funnet på. At de har brukt tiden på å tenke det ut det skjønner jeg ikke, for det er bare tull”.  (Kvinne, Bergen, Lærer)

6.2.5 Avsluttende spørsmål

Vi avsluttet intervjuene med lærerne med noen oppsummerende spørsmål. Disse spørsmålene og svarene vi fikk er vist i tabellen nedenfor. Som tabell 18 viser, kan det tyde på at lærerne fra Bergen anså lønn som viktigere som motivasjon i læreryrket, enn lærerne fra Haugesund.

Når det kommer til viktigheten av høyere lønn for å tiltrekke seg flere til læreryrket, kan resultatene tyde på at lærerne fra Haugesund vurderte dette som viktigere enn lærerne fra Bergen. Samtidig kan det se ut til at lærerne fra Bergen, anså individuell belønning som viktigere for unge enn det lærerne fra Haugesund gjorde.

På en skala fra 1 til 5, hvor viktig mener du lønn er som motivasjon i læreryrket?

Gjennomsnitt Min Maks

Bergen (n=2) 4,50 4 5

Haugesund (n=2) 3,75 3 4

Total (n=4) 4,12 3 5

På en skala fra 1 til 5, hvor viktig mener du høyere lønn er for å rekruttere flere til lærerstudiet?

Gjennomsnitt Min Maks

Bergen (n=2) 4,25 3 5

Haugesund (n=2) 4,50 4 5

Total (n=4) 4,37 3 5

På en skala fra 1 til 5, hvor viktig tror du det er for dagens unge å bli belønnet for individuelle prestasjoner?

Gjennomsnitt Min Maks

Bergen (n=2) 4,50 4 5

Haugesund (n=2) 4,00 4 4

Total (n=4) 4,25 4 5

(1=uviktig, 2=Mindre viktig, 3=Middels viktig, 4=Viktig, 5=Svært viktig)

Tabell 18 Oppsummering av svar på de tre avsluttende spørsmålene i intervjuene med lærerne