• No results found

Recopilació de recursos didàctics per treballar la història de les dones

4. Desenvolupament dels Continguts

4.3. Recopilació de recursos didàctics per treballar la història de les dones

En aquest apartat he realitzat una recopilació de tot un conjunt de recursos didàctics que poden ajudar, tant a docents com a famílies, per seguir educant en igualtat. D'aquesta forma arribar a assolir l'objectiu que durant tants segles s'ha anat lluitant, aconseguir la igualtat real entre homes i dones arreu del món. Aquests recursos estan ordenats en categories perquè sigui més fàcil la seva cerca. També cal remarcar que aquests no són pas tots els materials que hi ha disponibles, hi ha infinits recursos. Per aquest motiu, he decidit fer una tria de les eines que consider que poden ser més útils i que, personalment, m'atrauen i agraden més. Aquest repertori es pot dividir en les classes següents:

4.3.1. Pàgines Web

“Educando en Igualdad”: Una pàgina web creada per Dones i Polítiques Socials de l’UGT, on es posa a la disposició de tota la comunitat educativa un conjunt de recursos i materials per arribar a la igualtat real entre dones i homes. En aquesta web podem trobar dossiers i guies per treballar la coeducació, la història de la dona, el llenguatge sexista, i també l’orientació sexual i la comunitat LGTB+. A més, també disposa d’una secció de biblioteca amb molts enllaços interessants. Per accedir cliqueu aquí:

https://www.educandoenigualdad.com/portfolio/un-recorrido-por-la-historia-de-las-mujeres/

“Fons Mallorquí”: Aquest fons està format per tot un conjunt d’entitats de Mallorca les quals realitzen, aproven i proposen activitats i documents per tractar diversos temes creant campanyes de sensibilització. Una d’aquestes temàtiques és la igualtat de gènere on, a la seva pàgina web, posen a la disposició tot un recull d’activitats i propostes de sensibilització. Entre elles podem destacar: tallers, documentals i pel·lícules. Podeu accedir a la seva pàgina aquí:

https://www.fonsmallorqui.org/ca/sensibilitzacio/cataleg-dactivitats-de-sensiblitzacio/153

“Portal Paula”: Una pàgina web on es posa a la disposició de tot el professorat un conjunt molt ampli de recursos en molts àmbits de treball, on una d’elles és el treball per la igualtat i l’educació global. En aquest portal podem trobar projectes, guies, recursos didàctics i molts més materials que ens poden ser molt útil per donar-nos idees d’activitats per treballar a les aules. Per accedir podeu clicar aquí: http://portalpaula.org

“Grup d’Innovació i Recerca per a l’Ensenyament de la Filosofia (IREF)”: Pàgina web sense ànim de lucre la qual intenta promoure i fer arribar a tota la comunitat educativa la filosofia 3/18. En aquesta es treballa sobretot a partir de pel·lícules i curtmetratges amb les quals es tracten i debaten diversos valors, entre ells la igualtat i les referents femenines. Aquest enllaç us porta directament a la secció de cinema: https://www.grupiref.org

“Mujeres en la Historia”: Una pàgina web on l’escriptora i periodista Sandra Ferrer publica les biografies de grans dones de la història d’arreu del món. A més, també parla sobre els seus llibres dedicats a aquesta temàtica, així com obres d’altres autors i autores. Es pot accedir aquí:

https://www.mujeresenlahistoria.com

“Past Women”: Una pàgina web especialitzada en la prehistòria i arqueologia la qual vol mostrar les investigacions i avenços en aquesta etapa, sobretot, introduint la perspectiva feminista. D’aquesta forma s'aconsegueix la seva divulgació, acabant així amb els perjudicis i falsedats establertes sobre les tasques que realment desenvolupaven les dones en aquella primera etapa de la humanitat. Cliqueu l’enllaç per accedir: https://www.pastwomen.net/

4.3.2. Guies i Dossiers

“Las Mujeres en la Prehistoria”: Una guia didàctica elaborada pel Museu de Prehistòria de València principalment dissenyada pels centres que visitaran el museu i les seves exposicions.

Tot i això, en aquest dossier incorpora una petita introducció teòrica i, seguidament, es proposen tot un conjunt d’activitats. Per tant, encara que no es dugui a terme la visita pot servir d’inspiració i d’ajuda pels docents que vulguin treballar la prehistòria a les seves aules. Per accedir a la guia premeu el següent enllaç:

https://www.academia.edu/2163090/Gu%C3%ADa_didáctica_Las_Mujeres_en_la_Prehistoria

“Les Invisibles”: Un dossier didàctic elaborat pel diari Ara on s’explica la vida de divuit dones rebels que han lluitat i marcat un punt d'inflexió a la història de la humanitat i que, tot i això van ser silenciades, invisibles. Per tant, té l’objectiu de fer-les renéixer i servir d’inspiració per les nines i dones de l’actualitat. Per visualitzar el dossier cliqueu el següent enllaç: https://recursos.ara.cat/hubfs/Dossiers/Les%20invisibles/Dossier:%20Les%20Invisibles.pdf?t

=1508425149455

“Dones excepcionals en el camp de l’educació”: Una guia didàctica desenvolupada pel Consell de Mallorca on recull la biografia de quatre grans dones que van marcar l’educació:

Clara Hammerl, Rosa Sensat i Vilà, Marta Mata i Garriga i Margarita Comas i Camps. La majoria d’elles són catalanes o mallorquines, encara que també n’hi ha de fora. D’aquesta forma es vol honorar la seva valentia i llegat que ens han deixat, dins un món que les apartava de l’ensenyança. Podeu accedir a la guia aquí:

https://web.conselldemallorca.cat/documents/774813/882903/Guia+Dones+excepcionals+ILE-Corregit+i+definitiu.pdf/fac4116c-c66f-4460-3bc5-6b267df5fff2?t=1566298096620

“Las Constituyentes”: Quadern pedagògic dissenyat per l’Institut Nacional de la Dona destinat als alumnes d'ensenyances superiors. Encara que, evidentment, sempre es pot adaptar al material per emprar-lo a altres nivells com, per exemple, a segon cicle d’educació primària.

En aquest quadern es recuperen a les dones més importants i decisives per la Transició espanyola, entre elles diputades i senadores. Per accedir al quadern didàctic premeu el següent enllaç:

https://www.inmujer.es/areasTematicas/AreaEducacion/MaterialesDidacticos/docs/LasConstituyentes 2018.pdf

“Mujeres referentes que todos los estudiantes deberían conocer”: Una recopilació de la biografia de diverses dones de la història agrupades per les branques del saber a les quals van dedicar la seva vida. Reivindicant així la seva aportació en els diversos àmbits i aportar referents femenins a les dones i nines d’avui dia. Per accedir al recull cliqueu el següent enllaç:

https://www.educaciontrespuntocero.com/recursos/mujeres-referentes/

“Heroines pel Canvi”: El meu propi dossier didàctic que he elaborat per aquest Treball Final de Grau per treballar la dona a les aules de primària. Aquest està enfocat principalment als alumnes de segon cicle. L’objectiu d’aquest és augmentar els recursos disponibles per treballar aquests valors i oferir idees perquè, de cada cop, es vagi fent més feina a les escoles per aconseguir que els i les nostres alumnes cresquin en llibertat i respecte. Totes les activitats que es proposen en el dossier estan pensades per realitzar-se en gran o petit grup, on el docent serà l’encarregat de guiar i moderar les distintes activitats proposades i la forma de feina. Així, els resultats finals seran molt més enriquidors i treballaran de forma cooperativa i conjunta. Encara que, si el/la mestre/a ho considera, es poden fer individualment. A més, les propostes didàctiques poden modificar-se per poder adaptar-se a les característiques dels alumnes i

situacions de l'aula. Per tant, aquest dossier no ofereix un sistema d’avaluació tancat, sinó que està totalment obert a realitzar-se els canvis i modificacions necessàries perquè encaixin amb les característiques dels distints infants que l’emprin, pretén ser un material adaptable.

Podeu visualitzar-lo aquí o als annexes d’aquest treball:

https://www.canva.com/design/DAEWNO1TvI8/UJCTxrvFytIvMaifCOVzHA/view?utm_content=DAEWNO1 TvI8&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=sharebutton

4.3.3. Llibres

“Mallorca té nom de dona”: Una col·lecció de còmics amb els quals es vol donar visibilitat a tot un conjunt de dones, en concret de l’illa de Mallorca, referents per la cultura i història mallorquina: Catalina Homar, Clara Hammerl, Margalida Jofre, Dorothea Minola Alice Bate, Gabellines i Sabateres. Per poder accedir a la seva pàgina oficial del Consell de Mallorca cliqueu l’enllaç: https://web.conselldemallorca.cat/es/mallorca-tiene-nombe-de-mujer

“Mujeres extraordinarias”: Una col·lecció de seixanta contes infantils, encapçalat pel diari El País, que parla sobre la vida i els èxits de grans dones d’arreu del món i de distintes èpoques de la història. Es poden adquirir els exemplars a la següent pàgina:

https://colecciones.elpais.com/infantil/239-mujeres-extraordinarias.html

“Mujeres 1, 2, 3, 4 y 5”: Una col·lecció de cinc llibres escrita per Isabel Ruiz on, amb una il·lustració preciosa, treu a la llum tot un conjunt de dones que han estat oblidades i silenciades durant molts segles. Es pot accedir a l’entrevista de la seva autora al següent enllaç: https://www.lavozdelsur.es/cultura/hemos-crecido-con-una-falta-de-referentes-femeninos-que-existen-pero-que-se-han-obviado_57830_102.html

“Miranda”: Una col·lecció de llibres, creada per l’actriu espanyola Itzíar Miranda, amb una enquadernació preciosa dedica cada llibre a parlar sobre les diverses dones que han deixat una marca en la història. Per accedir a la seva compra cliqueu el següent enllaç:

https://www.edelvives.com/es/literatura/ss/coleccion-miranda

“Pequeña y Grande”: Una col·lecció de llibres escrita per Maria Isabel Sànchez on, igual que les altres abans esmentades, vol treure a la llum la vida i lluita de tota una sèrie de dones al llarg de la història, per augmentar així el nombre de referents femenins per les nines d’avui dia. Per més informació disposau del següent enllaç:

https://www.albaeditorial.es/infantil/pequena-grande/pequena-grande-ada-lovelace/

“Educar en el Feminisme”: Un llibre escrit per Iria Marañón on tracta els estereotips i prejudicis que la societat ha imposat a les nines i dones establint com han de vestir, com han d’actuar, a què han de jugar, amb aquí s’han d’ajuntar, entre altres. Amb aquest llibre el que es pretén construir infants compromesos amb la igualtat i respecte cap a totes les persones i rompre definitivament amb totes aquestes referències culturals de la societat patriarcal. L’enllaç al llibre és el següent:

https://www.casadellibro.com/libro-educar-en-el-feminismo/9788417114503/6032111

“Això no és amor”: Un llibre escrit per Marina Marroquí amb l’objectiu de crear consciència i parlar sobre la igualtat de gènere. S’intenta rompre amb els ideals i falsos mites amorosos els quals poden desembocar, desgraciadament, a la violència de gènere. Així, seguint tota una sèrie de reptes, es proposen reflexions i activitats per arribar a saber i comprendre que és realment amor, descobrint el que podem i no podem acceptar de l’altra persona. El següent enllaç et porta a accedir al llibre: https://www.grup62.cat/llibre-aixo-no-es-amor/249396

“Recull d’altres llibres d'interès”: El següent enllaç podreu trobar una recopilació molt completa de llibres per tractar el feminisme i la igualtat tant a casa com a l’escola:

https://www.bebesymas.com/libros-infantiles/21-libros-feministas-para-regalar-a-ninos-y-ninas

4.3.4. Material Audiovisual

“La Historia del Feminismo”: Un vídeo de Carki Productions on s’explica de forma molt visual, amena i fàcil la història del feminisme des de l’anomenada primera onada feminista al segle XVIII fins als nostres dies. Es pot accedir al vídeo al següent enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=0my1oddgK5g

“De seños, maestras y pioneras de la educación”: Un podcast creat pels mitjans de comunicació educatiu, Educació 3.0. Aquest conte amb tot un seguit de programes on es parla i dona renom a tot un conjunt de dones que van marcar l’educació a Espanya. Per més informació o per accedir a l’enregistrament cliqueu aquest enllaç:

https://www.educaciontrespuntocero.com/recursos/podcast-educacion-senos-maestras-pioneras/

“Las Chicas” i “Sangre Fucsia”: Dos podcasts, als quals es pot accedir des de qualsevol dispositiu electrònic, intenten visualitzar i donar a conèixer la història de la dona al llarg de totes les etapes. Aquests intenten ser entretinguts i amens per arribar sobretot a la població més jove. Els enllaços són els següents: https://cadenaser.com/programa/las_chicas/ i https://www.agorasolradio.org/podcast/sangrefucsia/

“Las que faltaban”:Un documental, d’uns quaranta minuts de durada, creat pel grup musical Mafalda, on són entrevistades diverses dones del sector musical, tant d’Espanya com d’Amèrica Llatina, per poder esbrinar quina és la situació, realitat i posició que tenen les músiques en aquest món musical. Per accedir al documental cliqueu el següent enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=Hc7s8Lo_lQM

“La mujer, cosa de hombres”: Un documental, disponible a RTVE a la Carta, dirigit per Isabel Coixet on es tracta la situació de la dona pels mitjans de comunicació des dels seus inicis, i com aquest ha influït en la societat. El tema principal és la violència de gènere traient a la llum la història de la primera dona espanyola que va denunciar davant la gent que el seu home li pegava, Ana Orantes. L’enllaç per accedir és el següent:

https://www.rtve.es/alacarta/videos/50-anos-de/50-anos-mujer-cosa-hombres-isabel-coixet/5128059/

“It’s a girl”: Un documental més pensat pels alumnes d'ensenyança secundària, on es pot visualitzar la pitjor part del masclisme tractant el tràfic i venda de persones, així com tot un conjunt de dones que lluiten perquè les seves filles visquin en respecte i igualtat. Per poder accedir al documental s’ha d’emplenar un formulari a la següent pàgina:

https://www.itsagirlmovie.com/see-the-film/host-a-screening/

“GRL PWR”: Un documental dividit en capítols, disponible a Radiotelevisió Espanyola, on es mostren dones de l'actualitat que han aconseguit arribar molt lluny, a una primerenca edat, en el seu àmbit de treball servint de referent i d'inspiració per totes les nines d’avui dia. Es pot accedir al documental aquí: https://www.rtve.es/alacarta/videos/grl-pwr/

“Brecha de Sueños”: Un curtmetratge on apareixen nines de diverses parts del món per intentar engrandir a les nines d’avui dia, i fer-les veure que són capaces arribar allà on es proposin reivindicant la presència de referents femenins per demostrar el nostre potencial com a dones.

L’enllaç és el següent: https://www.youtube.com/watch?v=I0aAYFBwue4

“Les Sufragistes”: Una pel·lícula on es mostra com va començar aquest moviment a través de les dones obreres abans del començament de la Primera Guerra Mundial. A més, es treu a la llum tota la lluita i manifestacions que van dur a terme que aconseguir millorar la seva situació i defensar els seus drets. Aquesta pel·lícula està disponible a la plataforma Amazon Prime Video.

“Palabra de Mujer”: Una aplicació mòbil on es recull tot un conjunt de frases cèlebres i dites de grans dones de la història de totes les branques del coneixement, i també et permet gaudir de la seva biografia. Amb aquesta app pots compartir i difondre les seves paraules amb els teus amics o coneguts, ajudant així a donar a conèixer importants referents femenins augmentant la seva presència i coneixença. Per poder descarregar l’aplicació cliqueu aquí:

https://play.google.com/store/apps/details?id=laura.saenz.palabrademujer2&hl=es

4.3.5. Projectes

“Herstóricas”: Un projecte de caràcter cultural i educatiu encapçalat per Sara López. El seu objectiu principal és donar a conèixer a la societat la història de la dona gràcies a tallers i visites guiades creant i construint referents femenins per les nines i dones actuals. D’aquesta forma el projecte intenta expandir els valors de respecte i igualtat entre les generacions actuals. Per accedir a la seva pàgina cliqueu aquí: https://herstoricas.com/

“Wisibilízalas”: Un concurs encapçalat per Ana Freire i organitzat per la universitat Pompeu Fabra de Barcelona. En aquest hi poden participar tots els centres d’ensenyança obligatòria (escoles i instituts) tant d’Espanya com d’Amèrica Llatina. El que cerquen amb aquest concurs és crear referents femenins amb relació a les carreres i ensenyances tecnològiques per tal d'aconseguir augmentar la seva participació i presència de les dones i nines dins aquesta branca d’estudi i treball. Podeu accedir clicant aquí: https://www.upf.edu/web/wisibilizalas

“Institut de la Dona”: En aquest podem trobar tot un conjunt de projectes i activitats educatives destinats a treballar la igualtat de gènere a les escoles. Aquestes ens poden servir d’inspiració i d’ajuda per implementar aquests valors a les aules. Es pot accedir a la pàgina aquí: https://www.inmujer.gob.es/areasTematicas/educacion/programas/home.htm