• No results found

Norges bilaterale kontrollsamarbeid med andre kyststater

6 Hvordan ivaretar Nærings- og fiskeridepartementet norske interesser i fiskerisamarbeidet med EU?

6.4 Norges bilaterale kontrollsamarbeid med andre kyststater

Norge har i tillegg inngått bilaterale avtaler om kontrollsamarbeid med alle kyststatene i Nordsjøen og Skagerrak. Kontrollavtalen med Danmark og Storbritannia ble revidert i henholdsvis 2016 og 2015. Fiskeridirektoratet uttaler i intervju at i begynnelsen var kontroll med avtalepartenes fartøy sentralt, senere har også kontroll med tredjelandsfartøy som fisker på fellesbestander, blitt viktig, og de siste årene har det blitt behov for å bruke avtalene til å trekke inn andre myndigheter i samarbeidet, som skatte- og tollmyndighetene.

En gjennomgang av de bilaterale avtalene mellom Norge og kyststater i Nordsjøen og Skagerrak viser at de fleste avtalene er inngått på bakgrunn av intensjonsavtalen mellom Norge og EU av 2006.123 De bilaterale avtalene om kontrollsamarbeid inneholder tilsvarende punkter om utveksling av kontrollrelevant informasjon og inspektører som de årlige avtalene mellom Norge og EU, det vil si om:

• landingsinformasjon for å kunne lage presise anslag for total fangst og dermed for nivået på mulig ulovlig fiske

• informasjon om inspeksjoner av den andre partens fartøy eller om kontroll av selskaper eller personer som tilhører den andre avtaleparten dersom det er mistanke om ulovlig fiske

• kontrollpersonell som observatører ved den andre partens kontrollaktiviteter

• informasjon om overtredelser av fiskerireguleringer av den andre partens fartøy samt eventuelle reaksjoner og sanksjoner som er benyttet

Fiskeridirektoratet opplyser at Norge har et nært operativt samarbeid med Storbritannia (Skottland) og Danmark på strategisk og operativt nivå. Norge og Danmark er enige om at kontrollsamarbeidet fungerer godt, og at det ofte dreier seg om kontrollbehov som oppstår på bakgrunn av etterretningsinformasjon.124 Direktoratet understreker at

121) Agreed Record of Fisheries Consultations between Norway and the European Union for 2016.

122) Council Regulation (EC) No 768/2005 of 26 April 2005 establishing a Community Fisheries Control Agency.

123) Memorandum of Understanding between the kingdom of Norway and the European Community on the conclusion of future Bilateral Arrangements for Enhanced Fisheries Cooperation on Control and Enforcement between Norway and the Member States of the European Commmunity, 4. oktober 2006.

124) Fiskeridirektoratet (2014) Bilateralt kontrollmøte mellom Norge og Danmark 27.-29. august 2014. Referat.

124 Dokument 3:9 (2016–2017) Rapport

det er viktig å ta ett skritt om gangen, og at samarbeidet er avhengig av gjensidig tillit.

Det arrangeres årlige møter på toppledernivå der også Kystvakten deltar. Kystvakten ønsker utveksling av informasjon og dialog for å utnytte tilgjengelige ressurser og kapasiteter.

Fiskeridirektoratet opplyser at siden kontrollansvaret i EU ligger hos det enkelte medlemsland, er landene selv ansvarlige for egen risikovurdering. Fiskeridirektoratet opplyser at Norge utveksler risikovurderinger bilateralt med danske og skotske myndigheter. Den felles operative risikovurderingen for industrifiske med Danmark omfatter de viktigste områdene for felles risikovurderinger.

Den felles risikovurderingen for industrifiske og -landinger med Danmark for 2016 beskriver fisket, trusselbildet og kontrollregimene.125 Norske og danske fiskeri-myndigheter identifiserer manipulering av vekter og prøvetaking for å bestemme artssammensetningen av fangsten som felles utfordringer i forbindelse med kontroll.

Norske myndigheter er opptatt av uforutsigbarhet og prøvetaking gjennom kontroller til sjøs der datanalyse av fartøy som har fisket på samme område, kan legges til grunn.

Danske fiskerimyndigheter på sin side peker på at det er enkelt å unndra industrifangst ved at lastebiler passerer utenom vektene. Begge fiskerimyndighetene konstaterer at det mangler et regelverk for å løse utfordringene i forbindelse med kontroll av industrilandinger og fullstendig utveksling av ERS-data i Nordsjøen og i Skagerrak.

Myndighetene mener derfor at det kan være behov for å ha samordnede kontroller for å unngå at fartøy unndrar seg kontroll ved å levere fangsten i et annet land.

Fiskeridirektoratet og de skotske fiskerimyndighetene utveksler jevnlig synspunkter om temaer som gjelder kontroll, og de hadde et møte i 2015 der direktoratet presenterte den nasjonale operasjonelle risikovurderingen for makrell og en analyse av landinger fra norske og utenlandske fartøy.126 Kontrollmyndighetene utvekslet også informasjon om risikofartøy.

En gjennomgang av referatene fra de bilaterale fiskerikontrollmøtene mellom Norge og Danmark i perioden 2014–2015 viser at Norge har vært pådriveren for at samarbeidet også skal inkludere utveksling av sporingsinformasjon (VMS) og informasjon for risikobasert kontroll på kontrollobjektnivå, jf. Avtale mellom Norge og Danmark om samarbeid innen kontroll av fiskeriene (avtalen ble revidert i 2016). Møtene er en arena for utveksling av kontrolltilnærminger og erfaringer. Ifølge de danske myndig-hetene er kameraovervåking (CCTV) som et alternativ til sjøgående kontroll under utprøving. Norske fiskerimyndigheter mener imidlertid at det ville være uheldig om Danmark reduserte sin sjøgående kontroll. Dialogmøtene tar også opp at ulikheter i og tolkningen av regelverket skaper problemer i kontrollarbeidet. Danske fiskere kritiserer den norske fiskerikontrollen, blant annet for at norske myndigheter avkrever dokumentasjon av fartøyenes kvotegrunnlag og fangstmelding mens fartøyene fortsatt er i dansk farvann, og for etableringen av aktsomhetsområder.

Som i samarbeidet med Danmark går det i samarbeidet med Storbritannia (Skottland) i retning av en bedre utveksling av sporings- og fangstdata og informasjon som fører til at det blir mulig å oppnå en målrettet risikobasert kontroll.

Fiskeridirektoratet opplyser i intervju at det ikke er gjennomført felles kontroller med utgangspunkt i en felles risikovurdering og planlegging. Det er imidlertid tilfeller der norske fiskerimyndigheter har fattet mistanke om ulovlige forhold med hensyn til

125) Fiskeridirektoratet (2016) Operativt kontrollsamarbeid mellom Danmark og Norge om industrifiske og -landinger fra slikt fiske, felles risikovurdering av industrifiske for Norge og Danmark 2016.

126) Fiskeridirektoratet (2016) E-post 20. oktober 2016.

125 Dokument 3:9 (2016–2017) Rapport

fangstmengde, fiskeart og bifangst om bord på norske fartøy, og der direktoratet har bedt andre lands kontrollmyndigheter om å følge opp landingen av fartøy. I slike tilfeller benyttes de bilaterale kontrollavtalene som grunnlag. Direktoratet opplyser at det er stor vilje blant andre lands kontrollmyndigheter til å følge opp slike forespørsler så langt det lar seg gjøre.

126 Dokument 3:9 (2016–2017) Rapport

7 Vurderinger

7.1 Norge og EU samarbeider om forvaltning av mange av de felles