• No results found

Kommuner med høyest og lavest andel barn i hushold med sosialhjelp

In document Fattige barn i Norge (sider 94-103)

Kommunene med høyest og lavest andel barn i hushold som mottar sosialhjelp, fordeler seg noe ulikt på landsdelene. Vi får en noe annen fordeling av kommu-ner med høyest og lavest andel med sosialhjelp på landsdeler, sammenliknet med fordelingen av kommuner med høyest og lavest andel med lavinntekt. De fleste kommunene med høyest andel barn i hushold som mottar sosialhjelp, finner vi i Nord-Norge, mens vi i forrige kapittel så at de flest kommunene med høyest andel med lavinntekt var Østlands-kommuner. De fleste kommuner med lavest andel med

Tabell 29: Kommuner med lavest skår på andel barn 0 til 17 år i hushold med sosialhjelp.

sosialhjelp er Vestlands-kommuner. Det samme var tilfelle for kommuner med lavest andel med lavinntekt. Samtidig viser tabellen at flere av kommunene med lavest andel med sosialhjelp, er Østlands-kommuner. Dette var tilfelle for bare to av kommunene med lavest andel lavinntekt. På samme måte som for kommuner med høyest og lavest andel med lavinntekt, er både kommuner med høyest og lavest andel med sosialhjelp småkommuner.

Tabell 30: Kommunene med høyest og lavest andel barn 0 til 17 år i hushold med sosialhjelp etter landsdel. Antall.

i

* I kommunene som er rapportert her, var andelen barn i hushold med sosialhjelp 13,3 prosent eller høyere. 21 kommuner er rapportert fordi i to kommuner var andelen 13,3 prosent.

** I disse kommunene var andelen barn i hushold med sosialhjelp 2,8 prosent eller lavere. 26 kommu-ner er tatt med fordi i åtte kommukommu-ner var andelen 2,8 prosent.

Tabell 31: Kommunen med høyest og lavest andel barn 0 til 17 år i hushold med sosialhjelp etter kommunestørrelse. Antall.

n

9.7 Oppsummering

De største og de minste kommunene har høyest andel barn i hushold som mot-tok sosialhjelp i 2001, henholdsvis åtte og 7,7 prosent. De nest største kommu-nene har lavest andel med 5,3 prosent.

Dersom vi ser på landsdelsvariasjoner, finner vi at storkommuner på Østlan-det og små kommuner på SørlanØstlan-det og i Nord-Norge har høyest andel. Lavest andel har kommuner med fra 30 000 til 60 000 innbyggere på Vestlandet, men også småkommuner på Vestlandet og i Midt-Norge og kommuner med fra 60 000 til 120 000 innbyggere på Østlandet har lav andel.

Andel barn i hushold med enslig forsørger som bor i hushold med sosialhjelp, er høyest i småkommuner. Andelen barn i hushold med hovedforsørger med lav utdanning, ung hovedforsørger og i hushold med mange barn, er høyest i store kommuner.

De fleste kommuner med høyest andel barn i hushold som mottar sosialhjelp, er i Nord-Norge. De fleste kommuner med lavest andel er på Vestlandet.

10 Kommunale variasjoner – lavinntekt og sosialhjelp

Det er ikke gitt at kommuner som har høy andel barn i hushold med lavinntekt, også har høy andel med sosialhjelp. Sosialhjelp er en behovsprøvd ytelse som til-deles ikke bare avhengig av inntekt. Vi har hittil sett på kommunale variasjoner i lavinntekt og sosialhjelp hver for seg, og vi skal nå se nærmere på hvilke kommu-ner som både har høy andel barn i hushold med lavinntekt og samtidig høy andel med sosialhjelp.

Vi har gjort to rangeringer av kommunene. Kommunene er rangert fra 1 til 434 etter hvor stor andel av barna som havner under lavinntektsgrensen og etter hvor stor andel barn som bor i hushold som mottar sosialhjelp. Vi har så plukket ut de kommunene som både er blant de 100 kommunene som har høyest skår på andelen barn i hushold med sosialhjelp og samtidig er blant de 100 kommunene som skårer høyest på andelen barn i lavinntektshushold. Dette er tilfelle for 42 kommuner, og de er listet opp i tabell 32. Likedan har vi plukket ut de kommu-nene som er blant de 100 som skårer lavest på andelen barn med sosialhjelp og lavest på andel barn i lavinntektshushold. 30 kommuner er blant de 100 som har lav skår på lavinntekt og samtidig blant de 100 som har lav skår på andel barn i hushold med sosialhjelp. Disse kommunene er listet opp i tabell 33.

Gjennomgang av kommunale variasjoner i lavinntektsandelen og i andel med sosialhjelp viste at Østlands-, Vestlands- og Nordlands-kommuner er overrepresen-tert blant dem som skårer høyt på andelen barn i lavinntektshushold, mens kom-muner i Nord-Norge er overrepresentert blant komkom-muner som skårer høyt på andelen barn i hushold med sosialhjelp.

Når vi kombinerer problemene, ser vi at kommuner i Nord-Norge er betyde-lig overrepresentert blant dem som skårer høyt på begge typer problemer. 40 pro-sent av kommunene som skårer høyt på både lavinntekt og sosialhjelp, er Nord-lands-kommuner, mens disse kommunene utgjør bare 21 prosent av alle landets kommuner. I tillegg er andelen Sørkommuner større enn andelen på lands-basis blant de kommunene som skårer høyt både på lavinntekt og sosialhjelp.

Vestlands-kommuner er i betydelig grad overrepresentert blant de kommunene som både har lav andel med lavinntekt og lav andel barn i hushold med sosialhjelp.

Tabell 32: Kommuner som både tilhører de 100 kommunene med høyest skår på lavinntekts-indeksen (Lavinntektsgrensen definert som 50 prosent av medianinntekten for befolkningen.

Modifisert OECD-skala. 2001.) og som samtidig er de 100 kommunene med høyest skår på indeks for sosialhjelp.

e

Tabell 33: Kommuner som tilhører de 100 kommunene med lavest skår på lavinntektsindek-sen (Lavinntektsgrenlavinntektsindek-sen definert som 50 prolavinntektsindek-sent av medianinntekten for befolkningen.

Modifisert OECD-skala. 2001.) og samtidig tilhører de 100 kommunene med lavest skår på indeksen for sosialhjelp.

e

Tabell 34: Kommuner med høyest andel barn 0 til 17 år i lavinntektshushold (Lavinntektsgren-sen definert som 50 pro(Lavinntektsgren-sent av medianinntekten for befolkningen. Modifisert OECD-skala.) og høyest andel i hushold med sosialhjelp fordelt på landsdeler. 2001. Prosent.

e

* I 40 kommuner var andelen barn med inntekt under lavinntektsgrensen 4,2 prosent eller mer.

** I 40 kommuner var andelen barn med sosialhjelp 11,4 prosent eller høyere.

*** Dette er de samme kommunene som er listet opp i tabell 32.

+ I 42 kommuner var andelen barn med inntekt over lavinntektsgrensen 0,8 prosent eller mindre.

++ I 40 kommuner var andelen barn med sosialhjelp 3,4 prosent eller mindre.

+++ Dette er de samme kommunene som er listet opp i tabell 33.

11 Kommunale levekårs- og velferdsindikatorer

I dette kapitlet studerer vi hvordan barnefattigdoms- og sosialhjelpsandeler varie-rer med andre kjennetegn ved kommunene. Vi har brukt opplysninger om kom-munen innhentet fra statistikkdatabaser i SSB for å finne fram kjennetegn ved kommunene. I første del av kapitlet studerer vi sammenhengen mellom andelen arbeidsledige i kommunen og barnefattigdom og barn i hushold med sosialhjelp, i andre delen studerer vi sammenhengen mellom kommunale velferdstjenester og barnefattigdom og sosialhjelpsandeler.

In document Fattige barn i Norge (sider 94-103)