• No results found

6.4 N ØKKELTALLSANALYSE

6.4.2 Kapitalstruktur

Et selskaps kapitalstruktur innbefatter en fullstendig analyse av både anskaffelse og anvendelse av kapital.

Finansieringen tar utgangspunkt i sammensetningen av bedriftens eiendeler. Analysen tar utgangspunkt i selskapets balanse på et gitt tidspunkt. Kontantstrømoppstillinger er den beste måten å vise utviklingen i et selskaps finansiering og likviditet (Kristoffersen, 2005).

Soliditeten til et selskap er nært knyttet opp til dets finansiering. Soliditeten tilskrives ofte til størrelsen på egenkapital i forhold til totalkapitalen, og sier dermed noe om dets evne til å tåle tap.

Egenkapitalandel

Egenkapitalandelen viser hvor stor andel av eiendelene som er finansiert med egne midler.

Samtidig er den et mål på hvor mye selskapet kan tape før fremmedkapitalen (gjeld) også påføres et tap (Kristoffersen, 2005). Jo større dette forholdstallet er, desto bedre soliditet har selskapet.

99 Formelen for nøkkeltallet fremkommer som følger:

Som et generelt krav vil en egenkapitalandel på 30-35 % være tilfredsstillende for de fleste bedrifter (Kristoffersen, 2005).

Gjeldsgrad

Gjeldsgraden viser forholdet mellom den kapital som er finansiert av utenforstående, og andelen kapital som er finansiert av eierne. Jo lavere dette forholdstallet er, jo bedre soliditet har selskapet.

Formelen for nøkkeltallet fremkommer som følger:

Det kan vanskelig bestemmes noe spesifikt generelt krav til et selskaps gjeldsgrad. Generelt kan en si at en høy gjeldsgrad gir økt risiko. En bør derfor alltid vurdere denne i forhold til gjennomsnittlig gjeldsrente, totalkapitalrentabilitet og dermed innvirkning på

egenkapitalrentabilitet. Gjeldsgraden bør holdes så lav som mulig i forhold til en

helhetsvurdering av bedriftens økonomiske stilling. Jo lavere forholdstallet er, desto bedre soliditet har bedriften.

Rentedekningsgrad

Rentedekningsgraden viser i hvilken grad et selskap har evne til å betale sine rentekostnader (Kristoffersen, 2005).

Formelen for nøkkeltallet fremkommer som følger:

æ

Som et generelt krav må rentedekningsgraden som et minimum være større enn 1.

Nøkkeltallet bør generelt være større enn 3.

100 Finansiering: Finansieringsgrad 1

Dette nøkkeltallet viser i hvor stor grad selskapets anleggsmidler er langsiktig finansiert.

Langsiktig kapital er i formelen definert som Egenkapital + Langsiktig gjeld.

Formelen for nøkkeltallet fremkommer som følger:

Som et generelt krav bør Finansieringsgrad 1 være mindre enn 1.

Finansieringsgrad 2 tilsvarer den tidligere presenterte Likviditetsgrad 1, og fungerer også som et sentralt nøkkeltall i analyse av finansieringen. Som et generelt krav bør Finansieringsgrad 2 være større enn 1.

Arbeidskapital

En bedrifts arbeidskapital defineres som forskjellen mellom sum omløpsmidler og sum kortsiktig gjeld.

Som et generelt krav bør denne være positiv. En tommelfingerregel tilsier at denne bør ligge på mellom 10-15 % av selskapets omsetning.

Tabell 18: Finansiering og soliditet, Hurtigruten ASA.

Hurtigrutens egenkapitalandel tilfredsstiller ikke de generelle krav. Nøkkeltallet har over analyseperioden holdt seg relativt stabilt, men med en marginal gradvis reduksjon. Imidlertid er forholdstallet innenfor kravet som de såkalte financial covenanants stiller selskapet. Disse gir et krav til selskapet om en egenkapitalandel på 25 % ut låneperioden. Per 31. desember er i tillegg egenkapitalkravet midlertidig redusert (”waivet”) til 23 %. [1].

Selskapets gjeldsgrad har over analyseperioden holdt seg relativt stabil, med en marginal relativ økning. Da det ikke finnes et spesifikt krav til gjeldsgraden, og denne må ses i forhold

101

til rentabilitet på egenkapital og totalkapital, samt den gjennomsnittlige gjeldsrenten, kan ikke denne i analyseperioden vurderes som verken god eller dårlig. Imidlertid kan en se

gjeldsgraden opp mot kravet til egenkapitalandelen. En tilfredsstillende egenkapitalandel på 30 % tilsier en gjeldsgrad på 2,3. Dette anses dermed som et fornuftig mål på sikt for det restrukturerte og refinansierte Hurtigruten.

Selskapets rentedekningsgrad og utviklingen i denne er svært dårlig sammenlignet med de generelle krav til nøkkeltallet. Forholdstallets nivå avspeiler selskapets underskudd i 2009 og 2011, samt hvor gjeldstynget selskapet er. Selskapets evne til å betale rentekostnadene er dermed langt fra tilfredsstillende. Minimumskravet om en rentedekningsgrad på 1 bør være det første siktemålet for selskapet. Dette er oppnådd kun i 2010. En rentedekningsgrad under 1 vil si at selskapet må bruke egenkapital eller låneopptak for å betale sine rentekostnader.

Selskapet har over de senere år hatt avdragsfrihet på sin låneportefølje. I 2012 vil selskapet starte nedbetaling på sine store langsiktige lån, og rentekostnadene vil fra dette år dermed trolig gradvis reduseres. Samtidig vil implementeringen av den nye statsavtalen gjøre

forutsetningene for å gå i overskudd større. Hvis en får til en slik reduksjon i rentekostnadene og en klarer å produsere et positiv ordinært resultat før skatt, vil selskapet radikalt øke sin rentedekningsgrad opp mot et tilfredsstillende nivå.

Finansieringsgrad 1 er tilfredsstillende over analyseperiodens to første år sammenlignet med det generelle kravet. I 2011 tilfredsstilles ikke kravet til nøkkeltallet om å være mindre enn 1.

Finansieringsgrad 2 er tilfredsstillende for årene 2009 og 2010, mens nøkkeltallet i 2011 er under det generelle kravet. Den dårlige utviklingen for disse finansieringsgradene har grunnlag i den tidligere nevnte omgjøringen av langsiktig gjeld til kortsiktig gjeld. Dermed finansieres selskapets anleggsmidler også av kortsiktig gjeld. Samtidig er den kortsiktige gjelden større enn summen av omløpsmidlene i selskapet. Dette viser seg i den negative arbeidskapitalen for 2011.

Arbeidskapitalen er positiv i 2009 og 2010, mens den i 2011 er negativ og ikke i oppfyllelse av hverken de generelle krav til nøkkeltallet eller financial covenants. Dette er igjen en følge av omgjøringen av langsiktig gjeld til kortsiktig gjeld dette året. Det er rimelig å anta at dette er i overensstemmelse med banksyndikatet som utsteder låneporteføljen til selskapet, og at et midlertidig avvik fra dette kravet tilknyttet lånebetingelsene er implementert.

102

Selskapets finansiering og soliditet må i henhold til ovenstående drøftelse vurderes som ikke tilfredsstillende og med et klart forbedringspotensial. Den nye statsavtalen, og et selskap som i dag fremstår som restrukturert og refinansiert, bør allerede i løpet av regnskapsåret 2012, oppnå en forbedring på samtlige av disse underliggende måleparametre.