• No results found

8. Arbeids- og inkluderings-

8.17 Kap. 690 Utlendingsdirektoratet

SAMANDRAG

Det er i St.prp. nr. 1 (2007–2008) for Arbeids- og inkluderingsdepartementet forutsatt at Utlendingsdi-rektoratet (UDI) i 2008 skal behandle 7 500 asylsa-ker (herav 2 000 restanser) og 98 000 oppholdssaasylsa-ker (herav 8 000 restanser).

Den reviderte ankomstprognosen for antall asyl-søkere tilsier at UDI vil motta 10 500 nye søknader i 2008, en økning på 5 000 saker i forhold til det som ble lagt til grunn i saldert budsjett for 2008. Progno-sen for søknader om opphold etter utlendingsloven og statsborgerskapsloven som mottas av UDI er sam-tidig nedjustert fra 90 000 til 82 500 saker. Progno-sene er forbundet med stor grad av usikkerhet.

Den betydelige økningen i antall asylankomster medfører store utfordringer for UDI. Den er ressurs-krevende og gjør det meget ressurs-krevende å ha en aksep-tabel saksbehandlingstid. Det er bl.a. nødvendig å rekruttere og bygge opp saksbehandlingskapasiteten så raskt som mulig for å kunne ta unna det økte saks-tilfanget.

For at UDI skal kunne behandle like mange asyl-søknader som direktoratet mottar i 2008, er det behov for å øke bevilgningen med 65 mill. kroner. Det er da lagt til grunn at ressursene som frigjøres i UDI som følge av den forventede reduksjonen i antall opp-holdssaker i stedet benyttes til å behandle asylsaker.

Det forutsettes i tillegg en produktivitetsvekst utover det som allerede er lagt til grunn i St.prp. nr. 1 (2007–

2008). For å forbedre produktiviteten må UDI gjen-nomføre endringer og forenklinger i saksbehand-lingsrutinene, uten at det går utover nødvendige krav til rettssikkerhet. UDI vil gjennomgå saksbehand-lingsrutinene i alle ledd for å vurdere effektivise-ringsmuligheter. På kort sikt vil det imidlertid være stor usikkerhet med hensyn til mulighetene for effek-tivisering, ikke minst fordi UDI vil ha en høy andel nye medarbeidere i 2. halvår 2008.

Regjeringen foreslår å styrke returarbeidet, blant annet ved å styrke norske utenriksstasjoner med spe-sialutsendinger fra utlendingsforvaltningen. Disse vil få ansvar for tiltak for å hindre menneskesmugling, verifisere opplysninger i opprinnelsesland og tilrette-legge for uttransportering av personer med ulovlig opphold. 2008-styrkingen er 3 mill. kroner, med 10 mill. kroner som helårsvirkning. Midlene skal forde-les mellom AID, JD og UD. Endelig fordeling vil bli avklart mellom de berørte departementene i forbin-delse med omgrupperingsproposisjonen 2008.

Samlet foreslås bevilgningen på kap. 690 post 1 økt med 68 mill. kroner.

MERKNADERFRÅKOMITEEN

F l e i r t a l e t i k o m i t e e n , alle unnateke med-lemen frå Venstre, sluttar seg til forslaget frå Regje-ringa.

K o m i t e e n s m e d l e m f r a V e n s t r e viser til at kvoten av overføringsflyktninger fra FNs høykom-missær for flyktninger (UNHCR) nå er 1 200. D e t t e m e d l e m vil presisere at Norge må overholde våre internasjonale forpliktelser og at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) tidligere har meldt om et stort behov for at land tar imot flere flyktninger.

D e t t e m e d l e m mener Norge har en moralsk plikt overfor mennesker som risikerer forfølgelse i hjem-landet sitt. D e t t e m e d l e m mener at vi ytterligere bør øke kvoten av overføringsflyktninger fra UNHCR til 1 700 i året.

D e t t e m e d l e m viser videre til at restansene og saksbehandlingstiden av mer kompliserte saker i Utlendingsdirektoratet har økt de siste årene og at det derfor er et stort behov for økte bevilgninger. D e t t e m e d l e m vil peke på at rask saksbehandling er vik-tig for å hindre at en usikker situasjon strekker ut i tid.

Lang saksbehandling er særlig problematisk i saker der barn er involvert. D e t t e m e d l e m mener derfor at det er viktig å sette inn tiltak for å redusere saksbe-handlingstiden, og foreslår på denne bakgrunn at bevilgingen økes med 10 mill. kroner.

D e t t e m e d l e m fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende end-ring:

8.17.2 Post 21 Spesielle driftsutgifter, statlige mottak

SAMANDRAG

Økt gjennomsnittlig belegg i statlige asylmottak Bevilgningsbehovet på posten avhenger av belegget (gjennomsnittlig antall personer i mottak).

Dette påvirkes av en rekke faktorer, herunder antall personer som søker asyl, saksbehandlingstid i asylsa-ker, andel innvilgelser/avslag, bosettingstakt og effektuering av avslag. Prognosene for belegget er preget av stor usikkerhet, og bevilgningsbehovet på posten vil ofte endre seg i løpet av budsjettperioden.

Saldert budsjett 2008 er basert på et gjennom-snittlig belegg i mottak på 5 175 personer, mens de

Kap. Post Formål Kroner

690 Utlendingsdirektoratet 1 Driftsutgifter, forhøyes

med ... 79 500 000 fra kr 540 400 000

til kr 619 900 000"

økte asylankomstene (jf. omtale over) tilsier at gjen-nomsnittsbelegget trolig vil ligge rundt 8 750 perso-ner. Bevilgningen foreslås på denne bakgrunn økt med 438,2 mill. kroner i 2008.

Styrking av vertskommunekompensasjonen

Ved behandlingen av kommuneøkonomiproposi-sjonen for 2008 uttalte komiteens flertall i Innst. S.

nr. 231 (2006–2007) følgende:

"Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeider-partiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, er opptatt av at kommuner som har asylmottak får kompensert for de merkostnader dette fører til. Flertallet mener at Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2008 bør komme tilbake til dette, slik at man får en reell kostnadsdekning av de merutgifter vertskom-munene har."

Som omtalt i kommuneproposisjonen for 2009 foreligger det nå en rapport på bestilling fra Arbeids-og inkluderingsdepartementet som tar for seg hvilke utgifter som er knyttet til å ha asylmottak i en kom-mune. Rapporten konkluderer blant annet med at vertskommunekompensasjonsordningen som admi-nistreres over kap. 690 post 21 ikke fullt ut dekker kommunenes gjennomsnittlige merutgifter. Denne ordningen er ment å dekke vertskommunenes gjen-nomsnittlige utgifter knyttet til administrasjon, tolk, helse og barnevern. Ordningen ble styrket med 10 mill. kroner i 2008-budsjettet.

Regjeringen foreslår å styrke vertskommune-kompensasjonen med 18,5 mill. kroner med virkning fra 1. juli 2008. Helårsvirkningen for 2009 er 37 mill.

kroner. Vertskommunenes gjennomsnittlige utgifter til administrasjon, tolk, helse og barnevern vil med dette bli kompensert fullt ut.

Styrking av tilbudet for enslige mindreårige asylsøkere i statlige mottak

FNs barnekomité anbefalte i 2005 at tilbudet i mottak for enslige mindreårige bør bedres, både med tanke på ressurser og de ansattes kompetanse. Komi-teen uttalte blant annet at bistanden og omsorgen som gis til enslige mindreårige asylsøkere bør være på samme nivå som i institusjoner innenfor barnevernet.

Som det fremgår av Ot.prp. nr. 28 (2007–2008) ønsker Regjeringen å gi de enslige mindreårige asyl-søkerne et tilbud som ivaretar deres spesielle behov og som er kvalitetsmessig like godt som det tilbud som gis til andre barn det offentlige har omsorgsan-svar for. Barnevernet overtok derfor i desember 2007 ansvaret for enslige mindreårige asylsøkere under 15 år.

Den aller første fasen barna er i Norge vil de befinne seg i et eget transittmottak, i påvente av asylintervju og eventuell alderstest. Tiden i transitt-mottak vil normalt være opp mot fire uker. Innholds-messig er det stor forskjell på transittmottak og bar-nevernets omsorgssentre. Regjeringen vil redusere denne forskjellen. En styrking av tilbudet i den første fasen barna er i landet vil bidra til å forebygge psyko-sosiale problemer og til å skape grunnlaget for en god og trygg livssituasjon.

Regjeringen foreslår derfor å øke bevilgningen med 10 mill. kroner for å bedre tilbudet til enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år i transitt-mottak, samt i de ordinære mottakene for denne gruppen.

Samlet foreslås bevilgningen på kap. 690 post 21 økt med 466,7 mill. kroner.

MERKNADERFRÅKOMITEEN

F l e i r t a l e t i k o m i t e e n , alle unnateke med-lemene frå Høgre, sluttar seg til forslaget frå Regje-ringa.

K o m i t e e n s m e d l e m m e r f r a F r e m -s k r i t t -s p a r t i e t vi-ser til at Frem-skritt-spartiet frem-met et komplett forslag til ny norsk utlendingslov i Innst. O. nr. 42 (2007–2008), og at forslaget innebar en kraftig innstramning av norsk innvandrings- og integreringspolitikk. Mens Regjeringens signaler på asylområdet på kort tid har doblet antall asylsøkere til Norge, ville d i s s e m e d l e m m e r s politikk ført til en sterk reduksjon i antall asylankomster. D i s s e m e d l e m m e r vil også vise til at antall familieinn-vandringer til Danmark ble redusert til en tredjedel etter at Danmark innførte 24-årsgrense og tilknyt-ningskrav, slik Fremskrittspartiet foreslo i Innst. O.

nr. 42 (2007–2008). D i s s e m e d l e m m e r s inn-stramninger på innvandringsområdet ville gitt bety-delige besparelser, og d i s s e m e d l e m m e r kutter derfor kraftig i hvert eneste alternative statsbudsjett.

D i s s e m e d l e m m e r mener imidlertid at et revi-dert nasjonalbudsjett må ta utgangspunkt i gjeldende politikk. D i s s e m e d l e m m e r viser til at den nye utlendingsloven først er planlagt å tre i kraft 1. januar 2010, og mener det bør strammes kraftig inn på innvandringspolitikken innen den tid. D i s s e m e d -l e m m e r vi-l på denne bakgrunn fremme fø-lgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at familiegjenforening bare kan inn-vilges til ektefelle over 24 år og ugifte barn under 15 år."

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at familiegjenforening skal skje i det land man samlet sett har størst tilknytning til."

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendringer slik at ordningen med opphold på såkalt humanitært grunnlag innskjerpes."

"Stortinget ber Regjeringen foreta en utredning av kostnadene ved vår tids asyl-, flyktninge- og inn-vandringspolitikk, og legge frem en stortingsmelding om de langsiktige konsekvenser og virkninger på det norske samfunn av et voksende antall ikke-vestlige innvandrere."

D i s s e m e d l e m m e r viser til Innst. O. nr. 44 (2006–2007), samt §§ 77 og 78 i d i s s e m e d l e m -m e r s utlendingslov i Innst. O. nr. 42 (2007–2008), og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at søknaden i utlendingssaker avslås dersom søker eller referanseperson nekter å la seg DNA-teste. Resultatene fra slik DNA-test lagres i et nasjonalt DNA-register."

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring slik at søknaden i utlendingssaker avslås dersom søker eller referanseperson nekter å la seg aldersteste. For å forhindre bla. barnebruder, åpnes det for rutinemessige aldersundersøkelser også i saker der det kan reises tvil om hvorvidt voksen asyl-søker eller familieinnvandrer har oppgitt korrekt alder."

D i s s e m e d l e m m e r vil for øvrig vise til sine merknader til Ot.prp. nr. 75 (2006–2007) i Innst. O.

nr. 42 (2007–2008).

K o m i t e e n s m e d l e m m e r f r a H ø y r e viser til at budsjettets prognoser for 2008 var at ca. 5 500 asylsøkere ville komme til Norge. Prognosene nå viser mer enn det dobbelte, dvs. at ca. 12 000 perso-ner vil søke om asyl. D i s s e m e d l e m m e r merker seg at antallet enslige asylsøkere som ankommer Norge også har en prosentvis kraftig vekst. D i s s e m e d l e m m e r ser at årsakene til at flere kommer til Norge kan være mange. Den viktigste synes imidler-tid å være at Regjeringens uklare signaler til omver-denen har skapt et inntrykk av at norsk politikk er vesentlig liberalisert, for eksempel ved at terskelen for omgjøring av vedtak er senket og at terskelen for tilknytning til riket er redusert. Dette bekreftes også

av direktøren i UDI, Ida Børresen, i Dagsavisen 21. mai da. D i s s e m e d l e m m e r har lenge advart mot denne politikken, blant annet fordi vi har fryktet at enda flere fattige mennesker selger det siste de har i håp om et nytt liv i Norge, for så å oppdage at det ikke er grunnlag for opphold. D i s s e m e d l e m m e r har også advart mot at politikken som retter seg mot mindreårige barns mulighet til opphold også vil øke antallet "ankerbarn", dvs. at voksne mennesker bruker barn som døråpnere til Norge. D i s s e m e d -l e m m e r konstaterer at dette også har skjedd.

D i s s e m e d l e m m e r viser til at Regjeringen må øke dette budsjettet med 704 mill. kroner for å hånd-tere den økte asylstrømmen.

D i s s e m e d l e m m e r fremmer på denne bak-grunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å etablere et

"kjæremålsutvalg" i saker der søker anker saken inn for UNE fordi søker mener å ha nye opplysninger om saken. Saken skal behandles innen en svært kort tids-frist. Avvises saken av "kjæremålsutvalget", anses saken ferdigbehandlet."

"Stortinget ber Regjeringen sørge for å innføre DNA-testing av søker og referanseperson når det er nødvendig å fastslå om det eksisterer en familierela-sjon. DNA-testing skal bare gjelde dersom de øvrige opplysningene i saken ikke gir grunnlag for med rimelig sikkerhet å fastslå familierelasjonen."

"Stortinget ber Regjeringen innføre alderstesting for utlendinger i de saker der det er fremmet søknad om asyl eller familiegjenforening, og der det ikke er mulig å fastslå med rimelig sikkerhet om utlendingen er yngre enn 18 år."

"Stortinget ber Regjeringen endre vilkårene for familieetablering/-gjenforening med følgende utgangspunkt:

– Underholdskravet settes til et reelt økonomisk nivå i samsvar med det som en på andre områder regner som nødvendig for livsopphold.

– Den som søker familiegjenforening/-etablering, skal ikke ha mottatt sosial støtte eller annen kom-munal økonomisk støtte ett år før søknaden.

– Den som søker familiegjenforening/-etablering, skal ikke ha mottatt statlig eller kommunal bostøtte ett år før søknaden.

– Der personen er varig ufør, settes kravet til underhold lavere."

"Stortinget ber Regjeringen endre regelverket slik at terskelen for å kunne få oppholdstillatelse etter anmodning om omgjøring av endelig vedtak heves fra "sterke menneskelige hensyn" til "særlig sterke menneskelige hensyn"."

"Stortinget ber Regjeringen stramme inn regel-verket overfor enslige mindreårige til å gjelde opp til 17-års alder, ikke 18-års alder som i dag."

"Stortinget ber Regjeringen reversere forskrifts-endringen som innebærer en sterkere vektlegging av barns tilknytning til riket."

D i s s e m e d l e m m e r mener at et nøkternt inn-sparingsproveny av våre tiltak vil være om lag 250 mill. kroner.

D i s s e m e d l e m m e r fremmer følgende for-slag:

"I statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende end-ring:

8.17.3 Post 22 Spesielle driftsutgifter, tolk og oversettelse

SAMANDRAG

UDI har ansvaret for å intervjue asylsøkere og benytter seg av tolker i forbindelse med gjennomfø-ringen av intervjuene. I tillegg til asylintervjuet har asylsøkere, med visse unntak, anledning til å gi en skriftlig forklaring, en såkalt egenerklæring, før intervjuet. Denne ordningen medfører utgifter til oversettelse. Bevilgningen på posten skal også dekke utgifter til oversettelse av originaldokumenter som UDI mener bør oversettes til norsk. Det gjelder origi-naldokumenter som søkeren, politiet eller andre instanser har lagt ved i saken. Formidling av positive vedtak dekkes også over posten.

Bevilgningen i saldert budsjett 2008 er basert på at 5 500 personer vil søke asyl, og at 80 pst. av disse vil bli intervjuet. Disse forutsetningene er i lys av utviklingen hittil i 2008 endret til at 10 500 personer vil søke asyl og at 75 pst. av disse vil bli intervjuet.

Bevilgningen på kap. 690 post 22 foreslås økt med 23,6 mill. kroner.

MERKNADERFRÅKOMITEEN

F l e i r t a l e t i k o m i t e e n , alle unnateke med-lemene frå Høgre, sluttar seg til forslaget frå Regje-ringa.

K o m i t e e n s m e d l e m m e r f r a H ø y r e viser til merknad under kap. 690 post 21 over, og fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende end-ring:

8.17.4 Post 73 Gjenbosetting av flyktninger – støttetiltak

K o m i t e e n s m e d l e m f r a V e n s t r e viser til forslag om å øke antallet kvoteflyktninger med 500, nærmere omtalt under kap. 651 post 60.

D e t t e m e d l e m fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende end-ring:

8.17.5 Post 75 Reiseutgifter for flyktninger til og fra utlandet

K o m i t e e n s m e d l e m f r a V e n s t r e viser til forslag om å øke antallet kvoteflyktninger med 500, nærmere omtalt under kap. 651 post 60.

D e t t e m e d l e m fremmer følgende forslag:

Kap. Post Formål Kroner

690 Utlendingsdirektoratet 21 Spesielle driftsutgifter,

statlige mottak,

for-høyes med ... 266 700 000 fra kr 685 700 000

til kr 952 400 000"

Kap. Post Formål Kroner

690 Utlendingsdirektoratet 22 Spesielle driftsutgifter,

tolk og oversettelse,

for-høyes med ... 13 600 000 fra kr 26 000 000

til kr 39 600 000"

Kap. Post Formål Kroner

690 Utlendingsdirektoratet 73 Gjenbosetting av

flykt-ninger - støttetiltak, kan nyttes under kap. 651

post 60, forhøyes med 2 400 000 fra kr 5 700 000

til kr 8 100 000"

"I statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende end-ring: