• No results found

4. Kunnskapsdepartementet

4.20 Kap. 271 Universiteter

4.20.1 Post 50 Basisfinansiering statlige universiteter

SAMANDRAG

Basisfinansiering

Langsiktig og målrettet satsing på høyere utdan-ning og forskutdan-ning er nødvendig for utvikling av kom-petansesamfunnet. Stabil finansiering er en forutset-ning for at institusjonene kan drive langsiktig kunn-skapsutvikling og kunnskapsforvaltning av høy

kva-litet innenfor et bredt spekter av fagtilbud. En velfun-gerende universitets- og høyskolessektor er en forutsetning og et virkemiddel for å utføre forskning og utdanning slik at vi kan møte miljøutfordringene, håndtere velferdsoppgavene innenfor helse, omsorg og utdanning som vi i dag står overfor og legge grunnlag for fremtidig verdiskaping. Regjeringen foreslår å styrke basisbevilgningen til universiteter og høyskoler med totalt 143,1 mill. kroner. Dette til-svarer halvårseffekt av reduksjonen i disse bevilgnin-gene i 2007 på 274,3 mill. kroner, justert for forven-tet pris- og lønnsvekst i 2008. Dette muliggjør høyere aktivitet i universitets- og høyskolesektoren i andre halvår 2008. Den foreslåtte økningen er fordelt på kap. 271 post 50, kap. 272 post 50 og 70, kap. 275 post 50 og post 70. Basisbevilgningen til universite-tene foreslås økt med 96,9 mill. kroner.

NOx-avgift

Regjeringen setter ned anslaget for avgiftsinntek-ter fra NOx-avgiften og utgifter til kompensasjon for NOx-avgift fordi Regjeringen har kommet til enighet med 14 næringsorganisasjoner om en miljøavtale om NOx-reduserende tiltak, jf. nærmere omtale av avta-len under kapittel 2 Forslag om endrede skatte- og avgiftsbestemmelser.

NTNU og Universitetet i Tromsø mottar i 2008 kompensasjon for NOx-avgift knyttet til to forsk-ningsfartøyer. Den nye miljøavtalen mellom næringsorganisasjonene og staten innebærer at de som tilslutter seg avtalen vil få fritak for NOx-avgift.

Samtidig vil kompensasjon til disse for NOx-avgift bortfalle. Statlige virksomheter som finansieres over statsbudsjettet gis ikke anledning til å tilslutte seg avtalen. De vil dermed fortsatt betale NOx-avgift og avgiftskompensasjonen for disse blir opprettholdt.

For forskningsfarøyet F/F Gunnerus som er eid av NTNU vil NOx-kompensasjonen derfor bli opprett-holdt. For F/F Jan Mayen som leies av Universitetet i Tromsø fra det private selskapet Olympic Marine Research KS vil NOx-avgiftskompensasjonen imid-lertid falle bort. Fartøyet er eid av et privat selskap som kan slutte seg til miljøavtalen og vil dermed få fritak fra NOx-avgiften. På denne bakgrunn foreslås det å redusere bevilgningen med knapt 1,2 mill. kro-ner.

Til sammen foreslås det å øke bevilgningen på posten med 95,7 mill. kroner.

Informatikkbygningen (IFI 1)

Informatikkbygningen (IFI 1) skal overføres fra Norges forskningsråd til Universitetet i Oslo (UiO), jf. omtale under kap. 285 post 55. Det skal ikke beta-les vederlag ved transaksjonen. Det påhviler et lån på eiendommen. Lånet som påhviler UiOs del av bygget

vil bli overført fra Norges forskningsråd til universi-tetet slik at universiuniversi-tetet vil stå som ny lånetaker.

Dette restlånet vil utgjøre om lag 23,8 mill. kroner per 1. juli 2008.

Forvaltning av statens eierinteresser

Organisering av eksternt finansiert virksomhet i universitets- og høyskolesektoren i stiftelse krever Kunnskapsdepartementets godkjennelse, jf. rund-skriv F-35-02 og F20-07. Staten ved Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) eide 40 000 aksjer hver pålydende kr 1 i Leiv Eiriksson AS per 1. januar 2007. Dette tilsvarer en eierandel på fire pst. Aksjene i Leiv Eiriksson AS er kategorisert i gruppe 1 i kapitalregnskapet. Transaksjoner med slike aksjer forutsetter søknad til Kunnskapsdeparte-mentet og Stortingets godkjennelse. Leiv Eiriksson AS ble i 2007 fusjonert inn i Leiv Eiriksson Nyskapning AS (LEN) uten at det ble søkt Kunn-skapsdepartementet om dette. Statens aksjer i LEN er bokført i regnskapet til NTNU. Etter fusjonen har sta-ten en eierandel på 4 pst. i LEN.

NTNU har i 2007 betalt omlag 5,4 mill. kroner i overkurs ved en kapitalforhøyelse i NTNU Techno-logy Transfer AS. Universitetet kan ikke overføre statlige midler til et aksjeselskap uten bevilgning eller særskilt fullmakt. Kunnskapsdepartementet har bedt universitetet ta nødvendige skritt for å motta en ytelse fra selskapet som tilsvarer innbetalt overkurs.

Kunnskapsdepartementet har på bakgrunn av ovennevnte forhold inndratt NTNUs fullmakt til å erverve aksjer.

Sentrumsbygningene ved Universitetet i Oslo Regjeringen vil gjennomføre en total rehabilite-ring av sentrumsbygningene ved Universitetet i Oslo.

Det foreslås å bevilge 15 mill. kroner til igangsetting av fase 1 av prosjektet i 2008, jf. omtale under kap.

1580 post 31.

MERKNADERFRÅKOMITEEN

F l e i r t a l e t i k o m i t e e n , alle unnateke med-lemene frå Framstegspartiet og Venstre, tek omtalen til orientering.

Eingongstilskot til Universitetet i Tromsø

F l e i r t a l e t i k o m i t e e n , m e d l e m e n e f r å A r b e i d a r p a r t i e t , S o s i a l i s t i s k V e n s t r e -p a r t i o g S e n t e r -p a r t i e t , foreslår å auke ka-p.

271 post 50 (Universitetet i Tromsø) i 2008 med 5 mill. kroner i forhold til forslaget frå Regjeringa som eingongstilskot, jf. omtale under kap. 281 post 1.

F l e i r t a l e t fremmar følgjande forslag:

"I statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende end-ring:

Basisfinansiering av statlege universitet

K o m i t e e n s m e d l e m m e r f r a F r e m s k r i t t s p a r t i e t , H ø y r e , K r i s t e l i g F o l k e -p a r t i o g V e n s t r e viser til at Regjeringen foreslår å styrke basisbevilgningen til universiteter og høy-skoler med totalt 143,1 mill. kroner. Dette tilsvarer halvårseffekt av reduksjonen i disse bevilgningene i 2007 – det såkalte hvileskjæret på 274,3 mill. kroner – justert for forventet pris- og lønnsvekst i 2008.

D i s s e m e d l e m m e r tar til etterretning at Regjeringen fra og med 2. halvår 2008 sørger for at basisbevilgningene til universiteter og høyskoler bringes tilbake til nivået de var på før 2007, men vil understreke at sektoren som helhet har måttet lide gjennom halvannet år. At Regjeringen nå styrker bas-isbevilgningene til UH-sektoren, kan ikke sees på som noe annet enn en innrømmelse av at hvileskjæret var feilslått politikk. D i s s e m e d l e m m e r viser i denne forbindelse til tidligere budsjettbehandlinger hvor Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre gjennomgående har foreslått reversering av hvileskjæret, men ikke har fått støtte fra regje-ringspartiene for sitt syn.

D i s s e m e d l e m m e r mener videre at Regjerin-gen burde benyttet muligheten en budsjettrevisjon gir til å reversere hvileskjæret med helårseffekt slik at universiteter og høyskoler ville hatt bedre forutset-ning for å utføre sine oppgaver.

K o m i t e e n s m e d l e m m e r f r a F r e m -s k r i t t -s p a r t i e t -ser det -som po-sitivt at Regjeringen har innsett at langsiktig og målrettet satsing med sta-bil finansiering er nødvendig for utviklingen av kunnskapssamfunnet, men finner det skuffende at kun halvparten av den reduksjonen som ble innført i 2007 nå tilbakeføres. D i s s e m e d l e m m e r viser til at flere av våre universiteter og høyskoler har varslet at det vil føre til redusert kvalitet og omfang på undervisningen i inneværende år. D i s s e m e d l e m -m e r vil tilbakeføre hele reduksjonen fra det såkalte

"hvileskjæret", og styrker basisbevilgningen til uni-versiteter og høyskoler med totalt 144 mill. kroner.

Basisbevilgningen til universitetene foreslås derfor

Kap. Post Formål Kroner

271 Universiteter

50 Basisfinansiering statlige universiteter, forhøyes

med ... 100 705 000 fra kr 6 691 100 000 til

kr 6 791 805 000"

økt med 96,5 mill. kroner utover Regjeringens for-slag.

D i s s e m e d l e m m e r slutter seg til at avgifts-kompensasjon for det privat eide F/F Jan Mayen fal-ler bort så lenge eierne kan få fritak gjennom å slutte seg til miljøavtalen. D i s s e m e d l e m m e r viser for øvrig til sin merknad under kap. 2021.

D i s s e m e d l e m m e r foreslår å øke bevilgnin-gen med 96,5 mill. kroner i forhold til Regjerinbevilgnin-gens forslag, tilsvarende en økning på 192,2 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

D i s s e m e d l e m m e r fremmer følgende for-slag:

"I statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende end-ring:

K o m i t e e n s m e d l e m m e r f r a H ø y r e o g V e n s t r e mener de svært gode økonomiske tidene må benyttes til å investere for fremtiden. D i s s e m e d l e m m e r vil derfor prioritere kunnskap og forskning langt høyere enn Regjeringen. Denne prio-riteringen er en oppfølging av partiets prioriteringer i regjeringen Bondevik II og i de alternative budsjet-tene etter det.

D i s s e m e d l e m m e r er særlig kritiske til at Regjeringen ikke tilbakefører hele kuttet i basisbe-vilgningen til universiteter og høyskoler som den foretok i budsjettet for 2007. Videre trappes ikke kapitalbasen i Fondet for forskning og nyskaping opp. Regjeringen foretar seg heller ingenting når det gjelder rekruttering av nye lærere og setter ikke i verk noen tiltak for å beholde lærere i yrket lenger.

For d i s s e m e d l e m m e r bærer det ikke preg av noen satsing på høyere utdanning fra Regjeringens side at den i budsjettrevisjonen kun finner rom for å rette opp halvparten av det kuttet den selv har påført universitets- og høyskolesektoren. Dette er langt fra nok til å dekke inn kuttene institusjonene har måttet foreta. Tilbakemeldingene fra sektoren etter det mye omtalte "hvileskjæret" på 274,3 mill. kroner i bud-sjettet for 2007, er alvorlige. Institusjonene melder blant annet om kutt i undervisningstilbudet, fagtilbu-det og student- og stipendiatveiledningen, dårligere oppfølging av studentene og endring av

eksamens-former. Kuttet rammer særlig språkfag, allmennlæ-rerutdanninger og teknologiske utdanninger. I tillegg får det store konsekvenser for juridiske, kjemiske og medisinske fag ved enkelte institusjoner. I tillegg melder sektoren om at deres nødvendige strategiske handlingsrom er forsvunnet, og det er et faktum at Kvalitetsreformen ikke lenger er fullfinansiert.

K o m i t e e n s m e d l e m m e r f r a H ø y r e mener det haster med å rette opp hele det skadelige kuttet i basisbevilgningen til universiteter og høysko-ler, og foreslår derfor å bevilge 130 mill. kroner for å dekke differansen mellom Regjeringens forslag og Regjeringens kutt.

D i s s e m e d l e m m e r foreslår på denne bak-grunn å bevilge 90 mill. kroner for å styrke basisbe-vilgningen ved universitetene.

D i s s e m e d l e m m e r foreslår på denne bak-grunn å styrke universiteter og høyskoler med 144,5 mill. kroner hvorav 90 mill. kroner bevilges på kap.

271.50.

D i s s e m e d l e m m e r fremmer følgende for-slag:

"I statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende end-ring:

K o m i t e e n s m e d l e m f r a V e n s t r e foreslår på denne bakgrunn en styrket bevilgning til universi-teter og høyskoler på 143,1 mill. kroner, hvorav 96,9 mill. kroner foreslås bevilget over kap. 271 post 50.

D e t t e m e d l e m fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende end-ring:

Kap. Post Formål Kroner

271 Universiteter

50 Basisfinansiering statlige universiteter, forhøyes

med ... 192 205 000 fra kr 6 691 100 000 til

kr 6 883 305 000"

Kap. Post Formål Kroner

271 Universiteter

50 Basisfinansiering stat-lige universiteter,

for-høyes med ... 185 705 000 fra kr 6 691 100 000 til

kr 6 876 805 000"

Kap. Post Formål Kroner

271 Universiteter

50 Basisfinansiering stat-lige universiteter,

for-høyes med ... 192 605 000 fra kr 6 691 100 000 til

kr 6 883 705 000"

4.20.2 Post 52 Forskningsfinansiering statlige universiteter

K o m i t e e n s m e d l e m f r a K r i s t e l i g F o l -k e p a r t i vil ø-ke fors-kningsfinansieringen til de nye universitetene i henholdsvis Stavanger og Agder, og foreslår en bevilgning på 4 mill. kroner til dette for-målet.

D e t t e m e d l e m fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2008 gjøres følgende end-ring:

4.21 Kap. 272 Vitenskapelige høyskoler