• No results found

Kap. 2421 Innovasjon Norge

In document (2020–2021) (sider 67-71)

2. Forslag under det enkelte departement

2.9 Nærings- og fiskeridepartementet

2.9.3 Kap. 2421 Innovasjon Norge

Sammendrag

Innovasjon Norge spiller en viktig rolle for utvikling og omstilling av norsk økonomi gjennom sine oppdrag og tilgjengelige ordninger. I Nærings- og fiskerideparte-mentets oppdrag til Innovasjon Norge for 2021 er sel-skapet bedt om ha beredskap for eventuelle videre til-tak relatert til pandemisituasjonen. Både Innovasjon Norge og andre virkemiddelaktører har flere generelle ordninger som er relevante for å bidra til næringslivets behov for omstilling i dagens situasjon. Innovasjon Norge vurderer innenfor eget handlingsrom tilpasnin-ger i vilkår og tilbud for å imøtekomme behovene for omstilling i næringslivet.

Videreføring av ordningen for innovasjonstilskudd Regjeringen foreslår å videreføre ordningen med innovasjonstilskudd i 2021. Ved behandlingen av Prop.

67 S (2019–2020) ble det bevilget 2,1 mrd. kroner til innovasjonstilskudd. Regjeringen foreslår å bevilge 500 mill. kroner til ordningen i 2021. Ordningen bidrar til at små og mellomstore vekstselskaper fortsatt kan gjen-nomføre utviklingsprosjekter gjennom pandemien. Til-skuddsordningen forvaltes av Innovasjon Norge, og for-valtningsutgifter dekkes innenfor rammen.

Målet med ordningen er å stimulere til at innova-sjonsaktiviteten opprettholdes til tross for resultatsvikt og likviditetsutfordringer i bedriftene. Midlene skal bi-dra til å stimulere bl.a. produkt- og tjenesteutvikling, strategi og kompetanseutvikling, FoU-aktiviteter og

in-Kap. Post Formål Kroner

920 Norges forskningsråd

50 Tilskudd til næringsrettet forskning, økes med... 400 000 000 fra kr 1 661 331 000 til kr 2 061 331 000»

vesteringer. Dette kan gi grunnlag for lønnsom vekst se-nere.

Etterspørselen etter ordningen i 2020 var stor, og så godt som hele rammen var bundet opp i tilsagn ved ut-gangen av 2020. Ordningen treffer bredden av vekst-selskaper og bidrar til å styrke bedriftenes konkurranse-kraft og posisjonering for internasjonale markeder. En videreføring av innovasjonstilskudd i 2021 vil legge til rette for flere nye utviklingsprosjekter, samtidig som planlagte utviklingsprosjekter der det er innvilget støtte til gjennomføring av forprosjekt, vil kunne oppnå vide-re finansiering for å gjennomføvide-re gode hovedprosjek-ter.

Videreføring av tilskuddsordningen for bedriftsutvik-ling

Regjeringen viser til Stortingets anmodningsvedtak 552 av 19. januar 2021:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å styrke omstillingsordningen som går via Innovasjon Norge til reiseliv, eventbransjen, serveringsbransjen og andre bransjer som rammes hardt av smitteverntilta-kene, innenfor en ramme på 1 mrd. kroner.»

For å følge opp anmodningsvedtaket foreslår regje-ringen at det bevilges 1 mrd. kroner til tilskuddsordnin-gen for bedriftsutvikling, heretter kalt omstillingsord-ningen. Hovedprinsippene for ordningen videreføres.

Omstillingsordningen skal bidra til nødvendig omstil-ling og en mer hensiktsmessig tilpasning av den samle-de kapasiteten i samle-de aktuelle næringene samt bygge opp under målet for næringspolitikken, som er størst mulig samlet verdiskaping innenfor bærekraftige rammer.

Dette kan også innebære omstilling til andre næringer der ressursene utnyttes bedre. Midlene skal gi virksom-heter tilgang til likviditet, slik at de kan gjennomføre nye omstillingsprosjekter for å tilpasse seg smittevern-tiltak og endringer i markedene som følge av korona-pandemien. Dette kan øke virksomhetenes kostnads-messige konkurranseevne når smitteverntiltakene re-duseres. Ordningen videreføres til og med 30. juni 2021.

Omstillingsordningen er godkjent av ESA under re-gelverket Temporary Framework. Denne omfatter event- og reiselivsnæringene, inkludert deler av serve-ringsnæringen og destinasjonsselskapene. Bedrifter som kan søke, er avgrenset med NACE-koder. Det er ut-fordrende å lage avgrensinger med NACE-koder som på en god måte fanger opp bredden av bedrifter som er rammet hardt av smitteverntiltak. Regjeringen vil utre-de viutre-dere hvordan ordningen kan utviutre-des til å inkluutre-dere andre bransjer, inkludert destinasjonsselskaper, som rammes hardt av smitteverntiltakene, og vil utforme de-taljene i den utvidede ordningen.

Regjeringen foreslår at 300 mill. kroner av den fore-slåtte bevilgningen på 1 mrd. kroner tilføres den

allere-de gjennomførte utlysningsrunallere-den, hvor Innovasjon Norge nå behandler søknader. Denne utlysningsrun-den, med søknadsfrist 8. januar 2021, har foreløpig en ramme på 300 mill. kroner. Om lag 600 bedrifter har søkt om støtte til prosjekter, og omsøkt beløp er 890 mill. kroner, dvs. om lag tre ganger mer enn gjeldende ramme for ordningen. Det er mange gode prosjekter. En økning av rammen med 300 mill. kroner, til en ramme på 600 mill. kroner, vil bidra til at flere bedrifter raskt får tilført økt likviditet til å gjennomføre omstillingspro-sjekter.

Det tas forbehold om godkjenning fra ESA.

Tilskuddsordningen for bedriftsutvikling – utlysnings-runde for eventbransjen

I behandlingen av statsbudsjettet for 2021 ble be-vilgningen til omstillingsordningen økt med 100 mill.

kroner. Dette ble begrunnet i eventbransjens behov.

Halvparten av de ekstra midlene, det vil si 50 mill. kro-ner, ble besluttet inkludert i utlysningen med søknads-frist 8. januar 2021, hvor eventbransjen allerede var in-kludert.

Regjeringen foreslår så raskt som mulig å gjennom-føre en egen utlysningsrunde for eventbransjen med en ramme på 50 mill. kroner, med utgangspunkt i innret-ningen og føringene i omstillingsordinnret-ningen.

Regjeringen vil benytte en bred definisjon av event-bransjen for å følge opp føringer fra budsjettforliket om å utvide definisjonen av eventbransjen og at ordningen skal gjøres relevant for de aktuelle bedriftene i nærin-gen. Virksomhetene må videre dokumentere mer enn 30 pst. gjennomsnittlig omsetningsfall i perioden au-gust–desember i 2020 sammenlignet med samme peri-ode året før. Nyetablerte foretak som er i kommersiali-seringsfasen, og som ikke hadde omsetning i hele perio-den august–desember 2019, kan bruke gjennomsnittet av januar og februar 2020 som referanseperiode. Ord-ningen administreres av Innovasjon Norge.

Det tas forbehold om godkjenning fra ESA.

Komiteens merknader

Kom it een slutter seg til regjeringens forslag.

Kom it een s fl er t al l , m ed lem m en e fra Høyr e, Fr em s kr itt sp ar t iet, S ent er pa r tiet , Ve nst r e o g K r ist el ig Fol kepa r ti , viser til at til-takspakken Stortinget vedtok den 31. mars 2020, inklu-derte blant annet 2,6 mrd. kroner som tilskuddsmidler til unge vekstbedrifter. Midlene ble fordelt på hen-holdsvis innovasjonstilskudd og etablerertilskudd.

Fl er ta l le t viser videre til at rammen for innovasjons-tilskudd ble fullt utnyttet i løpet av 2020. Fle rt a ll et peker på at regjeringen i Prop. 79 S (2020–2021) foreslår å øke bevilgningen til innovasjonstilskudd med 500 mill. kroner i 2021. Innovasjonstilskudd er innrettet for

å stimulere til ny aktivitet i små og mellomstore veksts-elskaper med utviklingsprosjekter. Fl er ta l l et foreslår derfor å øke bevilgningen med 100 mill. kroner ut over

regjeringens forslag i proposisjonen, og fremmer derfor følgende forslag:

«I statsbudsjettet for 2021 gjøres følgende endringer:

Ko mi teen s m ed le mm er f ra Fr em sk r itts -pa r tiet , Sen t er -pa r tiet og Rød t fremmer følgen-de forslag:

«Stortinget ber regjeringen innarbeide medlems-kontingent i reiselivdestinasjonsselskap som faste uunngåelige kostnader i kompensasjonsordningen.»

Ko mi teen s me dl em m er f ra Ar bei de r -pa r tiet , Fre ms kr it ts -par t iet o g S en ter -pa r ti -et viser til at destinasjonsselskapene er viktige for norsk reiseli,v som nå er hardt rammet grunnet pande-mien, og vil understreke viktigheten av at disse inklude-res i omstillingsordningene for reiselivet.

Ko mi teen s m ed l em f ra Sos ia li stis k Ven -st r epar t i viser til Sosiali-stisk Ven-strepartis alternati-ve statsbudsjett for 2021, der det foreslås 500 mill.

kroner til flytende havvind som tilskudd gjennom Eno-va i tillegg til totalt 30 mrd. kroner til en statlig investe-ringsbank og et statlig investeringsselskap som skal få fortgang i nye grønne næringer, som havvind. D et te m ed l em støtter intensjonen bak bevilgningsforslaget nedenfor fra Miljøpartiet De Grønne, men mener det hører hjemme i de ordinære budsjettrundene.

Ko mi teen s m ed l em mer fr a Sos ial i stis k Ven str ep ar t i og Rød t støtter imidlertid å bevilge én milliard kroner til CCS på Klemetsrud, da dette er et viktig prosjekt som kan settes i gang raskt.

Ko mi teen s m ed l em f ra Sos ia li stis k Ven -st r epar t i viser videre til at GIEK og Eksportkreditt er svært viktige virkemidler for grønn omstilling og flåte-fornyelse hos rederiene. I dag er GIEKs nedbetalings-profil på opptil tolv år for grønn teknologi. D et te m ed l em viser til at flere peker på at denne profilen er for bratt, og at det bør vurderes om det kan utarbeides og godkjennes en beskrivelse av «Grønn skipsfart» som plasserer GIEKs skipsfinansieringstilbud inn under CCSU – Klimasektoravtalen, hvor prosjekter har en for-lenget nedbetalingsramme på 18 år.

D ett e m ed l em fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en beskrivelse av ‘Grønn skipsfart’ i GIEKs skipsfinansieringstilbud med en forlenget nedbetalingsramme på 18 år.»

Kom it een s m ed l em f ra M il jø pa rt iet D e Gr øn n e viser til at det har blitt bevilget over 100 mrd.

kroner for å dempe de negative økonomiske effektene av pandemien. En rekke viktige virkemidler har blitt iverksatt. Eksempler på dette er ordninger som letter si-tuasjonen for folk som har mistet jobben eller har blitt permittert, studenter som har mistet tilleggsjobben uten å ha krav på dagpenger, og bedrifter som lider un-der nedstenging. Samtidig har det blitt bevilget midler til støtte til enkeltnæringer som turistnæringen og kul-tursektoren.

Andre næringer som også har nytt godt av regjerin-gens forslag til direkte støtte, er oljenæringen og fly-bransjen. Totalt har det blitt bevilget litt i underkant av 100 mrd. kroner til koronarelaterte tiltak, mens det samtidig har vært gitt lån og garantier for nærmere 100 mrd. kroner.

I EU ble det besluttet at 30 pst. av pakken som ble bevilget for å støtte landene gjennom koronapandemi-en, skulle gå til å bekjempe klimaendringene. Dette har bidratt til at EU-landene blant annet har satt klimakrav direkte knyttet til tilbud om støtte. Et eksempel på dette er Frankrikes krav om nedlegging av innenlandske fly-ruter der hvor det eksisterer et alternativ med tog som tar mindre enn to timer, som premiss for støtte til AirFrance.

De tte me dl em viser til at Danmark har stoppet tildeling av nye leteareal for petroleumsvirksomhet i Nordsjøen, og Sverige med sin korte kyststripe ønsker å satse på offshore vind. I Norge har regjeringen og stor-tingsflertallet overhodet ikke valgt å bruke denne an-ledningen, med behov for store statlige stimuleringer, til å stimulere til et mer bærekraftig næringsliv. Tvert imot har regjeringen og stortingsflertallet valgt å gi en skattepakke til oljenæringen som er forventet å frigjøre investeringer for over 100 mrd. kroner. Skattepakken er antatt å innebære en ren statlig subsidie på 8 mrd. kro-ner til petroleumsnæringen.

Totalt oppgir regjeringen at de har brukt 4,1 mrd.

kroner på tiltak for å stimulere til grønn omstilling. Det-te tilsvarer om lag 2 pst. av total støtDet-te gitt til bedrifDet-ter

Kap. Post Formål Kroner

2421 Innovasjon Norge

50 Innovasjon – prosjekter, fond, økes med... 1 600 000 000 fra kr 852 500 000 til kr 2 452 500 000»

for å hjelpe dem gjennom koronapandemien. Dette er i grell kontrast til EU, som har hatt som klar strategi at statlige stimuleringspakker skal bidra til fortgang i over-gangen til en mer bærekraftig økonomi, og har forutsatt at 30 pst. av støtten skal bidra til klimakutt.

D ett e m ed l em viser til at regjeringen med sine forslag har unnlatt å prioritere næringer som ville gitt en overgang til et grønt og bærekraftig næringsliv. I stedet har regjeringen og stortingsflertallet valgt å gjøre norske arbeidsplasser enda mer avhengige av olje og gass, på bekostning av annet, konkurrerende og mer bærekraftig næringsliv.

D ett e med l em vil legge til rette for at Norge kommer gjennom den økonomiske krisen på en måte

som aktivt bidrar til tryggere arbeidsplasser og følger opp næringslivets klare signaler om at de ønsker en ak-tiv klima- og næringspolitikk som stiller krav, men også gir forutsigbarhet og hjelp til omstilling. D ette m ed -l em fremmer derfor fors-lag om å bevi-lge 1 mrd. kroner til en satsing på offshore vind. Dette vil gi norske verft oppdrag til erstatning for oppdrag fra petroleumsaktivi-tet, samtidig som det bidrar til å utvikle kompetanse og en konkurransedyktig industri.

De tte me dl em foreslår videre en bevilgning på 500 mill. kroner til en raskest mulig overgang til ut-slippsfrie hurtigbåter.

De tte m edl em fremmer følgende forslag:

«I statsbudsjettet for 2021 gjøres følgende endringer:

POST 73 (NY) TILSKUDDSORDNINGFORPAKKEREISEARRAN

-GØRER

Ko mi teen s me dl em m er f ra Ar bei de r -pa r tiet , Sen t er -pa r tiet , So sia l isti sk Ven -st r epar t i o g Rød t fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere en tilskudds- el-ler låneordning elel-ler en kombinasjon av disse for pak-kereiseselskap som har måttet avlyse utsatte reiser.»

Ko mi teen s m ed le mm er f ra Fr em sk r itts -pa r tiet og Sen t er -par t iet viser til at Stortinget i 2020 bevilget 500 mill. kroner til en tilskuddsordning til refusjon av pakkereiser, men kun 195 mill. kroner ble utbetalt. En av hovedårsakene til at det ikke ble utbetalt mer ,er at mange av reisearrangørene forsøkte å begren-se tapet ved å utbegren-sette avlyste reibegren-ser i stedet for å søke om

støtte. Som følge av at pandemien har dratt ut i tid, er 80 pst. av de utsatte reisene nå avlyst, fordi det fremdeles er betydelige reiserestriksjoner. De som forsøkte å begren-se tapene, og også statens utgifter, får nå store utfordrin-ger. Det er urimelig at de som forsøkte å begrense tapene, ikke skal få ta del i tilskuddsordningen Stortin-get vedtok i 2020.

Di sse m ed le mm er fremmer på denne bak-grunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gjenåpne tilskuddsord-ningen fra 2020 som gjelder tilskudd til refusjoner av pakkereiser som opprinnelig skulle vært gjennomført i perioden 14. mars–14. juni 2020, slik at de reisene som var tilskuddsberettiget, men som det ikke ble søkt om tilskudd for i forrige runde, kan omfattes.»

«I statsbudsjettet for 2021 gjøres følgende endringer:

POST 76 MILJØTEKNOLOGI, kan overføres

Ko mi teen s m ed l em mer fr a Sos ial i stis k Ven str ep ar t i, M il jø par t iet D e Gr øn n e og Rø dt mener en større andel av krisepengebruken må vris i grønn retning. D isse med l em m er viser til inn-spill fra Fellesforbundet om mangel på næringsrettede tiltak rettet mot prosjekter som mangler medfinansier-ing, hvor Miljøteknologiordningen trekkes frem som et godt virkemiddel nå. D iss e m ed l em m er viser vide-re til Forum for miljøteknologis høringsinnspill til

stats-budsjettet for 2021, som peker på at det er behov for økt ramme ut over regjeringens forslag til Miljøteknologi-ordningen for at alle kvalifiserte søknader skal bli inn-vilget.

Di sse m ed lem m er fremmer følgende forslag:

Kap. Post Formål Kroner

1420 Miljødirektoratet

62 Tilskudd til grønn skipsfart, kan overføres, økes med ... 500 000 000 fra kr 13 820 000 til kr 513 820 000»

Kap. Post Formål Kroner

2421 Innovasjon Norge

73 (Ny) Tilskuddsordning for pakkereisearrangører, bevilges med ... 200 000 000»

«I statsbudsjettet for 2021 gjøres følgende endringer:

In document (2020–2021) (sider 67-71)