• No results found

Vil du delta i forskningsprosjektet

«Et innblikk i kvinnelige innvandrere sin sosiale deltakelse i hverdagslivet - et photovoice prosjekt»?

Dette er et spørsmål til deg om å delta i et forskningsprosjekt hvor formålet er å få innsikt i kvinnelige innvandrere sin sosiale deltakelse i hverdagsliv. I dette skrivet gir vi deg informasjon om målene for prosjektet og hva deltakelse vil innebære for deg.

Formål

I forbindelse med mitt masterstudium i Sosialt arbeid ved NTNU, Trondheim planlegger jeg å skrive min masteroppgave om sosial integrering av kvinnelige innvandrere. Målet er å få innsikt i kvinnelige innvandrere sin deltakelse i hverdagslivet. Fokuset i prosjektet ligger ved perspektivet av kvinnene selv.

Problemstillingen er:

«Hvordan foregår kvinnelige innvandrere sin deltakelse i sosiale aktiviteter i hverdagen?»

Deltakelse i sosiale aktiviteter betyr her ulike aktiviteter i fritida, for eksempel samvær med venner og familie, deltakelse i sport, musikk, kulturelle eller andre hobby aktiviteter.

Jeg ønsker 6-10 kvinner som vil delta i prosjektet og delta i to møter.

Hvem er ansvarlig for forskningsprosjektet?

NTNU, – Institutt for Sosialt Arbeid er ansvarlig for prosjektet. Førsteamanuensis Anne Moe er veileder.

Hvorfor får du spørsmål om å delta?

Jeg har kontaktet flere kvinne organisasjoner i Trondheim for å rekruttere deltakere. Disse organisasjonene har mange kvinnelige innvandrede som deltakere, og representanter fra en slik organisasjon har kontaktet deg på mine vegner.

96 Din organisasjon har forsøkt å rekruttere en gruppe av 6 - 10 kvinner som er første generasjons innvandrere og som har bodd i Norge i over ett år. Gode norsk språkferdigheter er fordelaktig, men ikke en nødvendighet.

Hva innebærer det for deg å delta?

I prosjektet bruker jeg metoden photovoice. Det er en metode som brukes for å fremme deltakeres erfaringer gjennom foto. Metoden er kreativt og innebærer aktivitet fra deltakerne.

Jeg ønsker 6-10 kvinner (over 18 år) som deltakere. Deltakerne vil ta bilder fra sine aktiviteter i hverdagen. Disse bildene vil vi etterpå snakke om og analysere i fellesskap med meg som forsker. Bildene og analyse blir brukt i min masteroppgave. Prosjektet blir avsluttet med en utstilling av bildene. Møtene i prosjektet går over en periode på 2 - 3 måneder.

Hvis du velger å delta i dette prosjektet innebærer det at du deltar i 2 møter med meg. Oversikt over innholdet i møtene:

Samling Mål Tid

Møte 1 Introduksjon til meg, prosjektet,

temaet og photovoice. Bestemme om du vil delta.

30 minutter

Mellomtid (fotografering) Deltakerne tar bilder 2 uker

Møte 2 Intervjuet om bildene 1,5 timer

Møte 3 (frivillig) Utstilling og festlig avslutning 4 timer Møte 4 (frivillig) Presentasjon av masteroppgaven 1 time

I disse møtene får du informasjon fra meg og deltar i et intervju. I mellomtida tar du bilder av din sosial deltakelse i hverdagslivet. I intervjuet analyserer vi bildene du har tatt. Spørsmålene som blir stilt i intervjuet er: hva ser du her, hva betyr bildet for deg, hvordan passer bildet til temaet og hva skapte situasjonen i bildet? Under intervjuet ønsker jeg å bruke lydopptak for å sikre at jeg ikke mister viktig informasjon. Jeg vil bruke bilder og analyse i masteroppgaven min.

97 Det er frivillig å delta

Det er frivillig å delta i prosjektet. Hvis du velger å delta, kan du når som helst trekke samtykke tilbake uten å oppgi noen grunn. Alle opplysninger om deg vil da bli anonymisert. Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg hvis du ikke vil delta eller senere velger å trekke deg.

Ditt personvern – hvordan vi oppbevarer og bruker dine opplysninger

Vi vil bare bruke personopplysningene om deg til formålene vi har fortalt om i dette skrivet. Vi behandler opplysningene konfidensielt og i samsvar med personvernregelverket. Det er bare meg (Fleurtje Huiskes) som har tilgang til dine personlige opplysninger. For å sikre at ingen andre har til dine personopplysninger erstatter jeg personopplysningene dine med en kode som lagres nedlåst på egen navneliste adskilt fra øvrige data. I tillegg blir personopplysningene kryptert.

På grunn av din og andres personvern blir det derfor også sterkt frarådet og ta bilder med gjenkjennelige personer. I tilfelle at dere selv, eller mindreårige familiemedlemmer, er gjenkjennelige på bildene må dere be dem om å underskrive en ekstra samtykkeerklæring om at bildene kan publiseres i masteroppgaven. Tredje personer som er gjenkjennelige på bildene må dere ha samtykke ved å bruke en ‘image release form’ som blir underskrevet av disse personer. Jeg har slike papirer tilgjengelig for dere.

Jeg som forsker har taushetsplikt. Dette betyr at jeg ikke har lov til å fortelle andre om hvem som har sagt hva eller har tatt hvilke bilder i løpet av prosjektet. Jeg må sørge for at informasjonen dere gir meg blir anonym.

Hva skjer med opplysningene dine når vi avslutter forskningsprosjektet?

Prosjektet skal etter planen avsluttes 01.09.2020. Personopplysninger som lydopptak og koder av personopplysningene dine blir slettet ved slutten av prosjektet.

Dine rettigheter

Så lenge du kan identifiseres i datamaterialet, har du rett til:

- innsyn i hvilke personopplysninger som er registrert om deg, - å få rettet personopplysninger om deg,

- få slettet personopplysninger om deg,

- få utlevert en kopi av dine personopplysninger (dataportabilitet), og

- å sende klage til personvernombudet eller Datatilsynet om behandlingen av dine personopplysninger.

98 Hva gir oss rett til å behandle personopplysninger om deg?

Vi behandler opplysninger om deg basert på ditt samtykke.

På oppdrag fra NTNU – Institutt for Sosialt Arbeid har NSD – Norsk senter for forskningsdata AS vurdert at behandlingen av personopplysninger i dette prosjektet er i samsvar med personvernregelverket.

Hvor kan jeg finne ut mer?

Hvis du har spørsmål til studien, eller ønsker å benytte deg av dine rettigheter, ta kontakt med:

• NTNU, – Institutt for sosialt arbeid ved Anne Moe, epost: anne.moe@ntnu.no eller ved masterstudent Fleurtje Huiskes, epost: fleurtjehuiskes@gmail.com eller tlf: 97301257

• Vårt personvernombud: Thomas Helgesen, epost: thomas.helgesen@ntnu.no

• NSD – Norsk senter for forskningsdata AS, på epost (personverntjenester@nsd.no) eller telefon: 55 58 21 17.

Med vennlig hilsen

Anne Moe Fleurtje Huiskes

Prosjekt ansvarlig/veileder Masterstudent

---

99