• No results found

Areal: 3428 dekar, herav 2289 dekar produktiv skog

Verneformål, særskilte verneverdier og hjemmelsgrunnlag

*** - Nasjonalt verneverdig

Verneverdier: Gearpmesorda utgjør et nokså stort areal med gammel og dels storvokst boreal (nordlig) løvskog. Solinnstrålingen i den sørvestvendte lia og elver fra fjellet bidrar til høy produktivitet og frodighet. De største verdiene knytter seg til velutviklet

naturskogsstruktur med høy tetthet av gamle grove trær, og stående og liggende død ved.

Variasjonen i treslag er også ganske stor. Det varierte naturgrunnlaget og store areal med gammelskog gir dette området høy verdi.

Mangelinndekking: Området bidrar til stor mangelinndekning, både i forhold til generelle mangler på ”rike skogtyper” og ”urskogspreget skog i naturlig dynamikk”, og fordi

høgstaudebjørkeskog og gråorheggeskog vil kunne bidra til å dekke den regionale mangelen

”rike løvskoger”. Furuskogen er nokså gammel og kan bidra til å dekke den generelle mangelen ”urskogspreget skog i naturlig dynamikk”, og i liten grad også ”furuskog på breelvsedimenter”.

Verneformål: Formålet med naturreservatet er å bevare et område som representerer gammel og til dels storvokst bjørkeskog og noe furuskog, og som har en særlig betydning for

biologisk mangfold i form av naturtyper, økosystemer, arter og naturlige økologiske prosesser.

Gearpmesordda naturreservat består av ei sørvestvendt løvskogsli med mye

høgstaudebjørkeskog og stort innslag av andre treslag som gråor og osp, samt et område med gammel furuskog. Skogen er variert, i naturlig dynamikk og inneholder en del død ved.

Området har særlig betydning for biologisk mangfold med viktige naturtyper og arter Formålet omfatter også bevaring av det samiske naturgrunnlaget.

Planstatus LNF

Inngrepsstatus

Ingen kjente tekniske inngrep.

Lokale høringsuttalelser

Statskog SF: Avgrensningen er i tråd med arbeidsgruppas forslag. I løpet av prosessen har det vist seg at et vern er til hinder for uttak av vann til et framtidig hyttefelt i Svartfosslia med 35 hyttetomter. Dette er et konkret eksempel på at skogvernet hindrer utvikling av Statskog eiendommer og nye inntekter til fellesskapet.

Reinbeitedistrikt 42 – Beahcegealli – Fimppaid siida

Det henvises til uttalelse fra reindriftsforvaltningen i Vest-Finnmark, som støttes.

Fra bruksregler i distriktsplan:

1.2 Sommerbeiteområde

Distriktet flytter nordover til sommerbeiteområdet etter endt kalvemerking innenfor fastsatte beitetider og grenser ihht. reindriftsstyrevedtak sak 56/05 konf 9/85. Det gjetes i sommer-beiteområdet. Flokken trekker nordover mot høyereliggende områder i Giebarassa, Gearbmesrassa, Cahppesláhku og nordover til Doaresavzi videre sørøstover øverst i Navitdalen mot Sieiddevaggig, Vuostalahku og områdene n og ø for Beahcegealháldi.

Viktige samleområder ligger øverst i Navitdalen og sørover mot Sieiddevággi. Ved

innsamling foregår flyttingen både ø og v for Beahcegealháldi. Reinen vil naturlig beite etter vær og vindforhold over hele sommerbeiteområdet.

Vedlagte kart til Deling D35 jf. RS sak 9/85 og RS sak 56/05 viser at rbd 42 har beitetid i foreslått verneområde i tiden 15.mai – 20.august og at rbd 35 har beitetid i det samme området i tiden 21.august – 31. desember.

Nordreisa bonde- og småbrukarlag: Hele verneområdet må dras oppover i dalen slik at Gearpmesjohka kommer utenfor verneområdet. Elva skal brukes til ny vannforsyning for grenda. Til verneforskriften: For alle verneforslagene inkludert Phikahistamaelva må det tas inn i verneforskriftene at bøndene kan hente ut skada og sjuke dyr med motorisert kjøretøy uten å måtte varsle oppsynet for verneområdet i forkant. Gårdbrukerne må også kunne kjøre ut nødvendig utstyr på barmark.

Nordreisa skogeierlag

Laget synes det er vernet nok i Nordreisa og Troms. Hvis vern gjennomføres som foreslått, mister bygdefolk og skogbruk store fremtidige ressurser og arbeidsplasser. Gearpmesorda kan aksepteres, dersom tradisjonell bruk kan fortsette som før. Til verneforskrift: Nødvendig motorisert transport av skadde dyr på beite, utkjøring av saltstein og tilsyn med dyra må kunne foregå som tidligere. Dette på lik linje som reindrifta har.

Tronsanes Camping legger inn protest mot forslag til verneområder Oksfjorddalen, Lindovara, Phikahistamaelva og Gearpmesorda. Muligheten for at folk kan kjøre rett fra campingen og ut i scooterløypa blir borte hvis området blir vernet. Da er også grunnlaget for campingen borte. Verneområdet vil også sperre for all framtidig utbygging av plassen, for nåværende og framtidige generasjoner.

Fylkesmannens kommentar: Det er ikke lenger riktig at Gearpmesordda sperrer for kjøring fra campingplassen til skuterløypa. Avgrensing for Gearpmesordda naturreservat er justert etter melding om oppstart der skuterløype inngikk. I høringsutkastet ble et område i vest tatt ut.

Troms skogselskap: Ved Svartfoss kommer det foreslåtte området altfor nært gårdene.

Kjerneområde 2 må tas ut. Vestgrensa kan trekkes slik at linja øst for kjerneområde 2 går mellom de to østre brekkpunkta.

Lokalbefolkningen i Reisadalen og Oksfjorddalen: Ønsker endret avgrensing i V/NV.

Området nordøst for Svartfoss trekkes ut av forslaget, fordi det er plan om å etablere sikker vannforsyning til bolig/landbruk i Svartfossen-området her. Det er og viktig utmarksbeite for nærliggende gårdsbruk.

Terje Nordberg: Norberg har eiendommer med beiterett til Lindovara, Phikahistama og Gearpmesorda. Han mener at begrensningene vil gi kraftig forringelse av beiteretten pga. at det ikke er tillatt med hogst, oppsett av skillegjerder og skillekve, utkjøring av saltstein eller nødvendig utstyr med motorisert ferdsel. Det er eieroverdragelse på gang, og satsing på turisme i tillegg til sau vil hindres med restriksjonene på f.eks. hundekjøring eller annen organisert aktivitet. Bygdefolket har hogd ved og tatt ut tømmer til eget bruk i områdene.

Skirenn og o-løp er viktig aktiviteter. Foreslår at Lindovara, Phikahistama og Gearpmesorda tas ut av verneplanen, i alle fall Lindovara, siden den gir størst negative ringvirkninger for bygdefolket.

Sentrale høringsuttalelser

Språkrådet. Kvensk stedsnavntjeneste – Paikannimipalveus

Forslag til kvensk navn: Kärmisvaaran luononreservaatti (Kärmisvaara nominativ) Sámediggi/sametingets stedsnavntjeneste v nordsamisk navnekonsulent:

Forslag til samisk navn: Gearpmesorda (nom.): Gearpmesordda luonddureserváhtta Konsultasjon med samiske interesser før høring

Reinbeitedistrikt 42 Beachegealli (konsultasjon 22.3.2010): Distriktet ønsker hytte ved Svartfoss nær Gearpmesordda. Fra 21. august er området høstbeite for distrikt 35 etter avtale, innenfor distrikt 42 sitt område (opp til Imo). På grunn av at reinen beiter på sopp, så kommer den ned i dalen om høsten. Distriktet bruker området i juni, juli og til 20.august, men har ingen anlegg fra gjerdet ved Imo og nordover. De ga uttrykk for at det fortsatt bør kunne hentes nødvendig trevirke til vedlikehold av gjerde bla i områdene. Reinbeitedistriktet benytter snøskuter, 4-hjuls og 2-hjuls terrengsykler til gjeting, transport og vedlikehold av anlegg. Det er også behov for fly og helikopter i visse tilfeller f.eks. ved transport av utstyr og samling av rein.

Favrosordda reinbeitedistrikt nr 35 (konsultasjon i 2010)

Distriktet bruker Garppmesordda både før 23. juni og etter 20. august. Distriktet har søkt hyttetomt ved kjerneområde 1, utenfor rød arbeidsgrense. Distriktet bruker helikopter om høsten. Det er lite sannsynlig at de vil bygge gjerde i området. Ved Girko/Bilto kommer reinen ned.

Uttalelser etter Fylkesmannens tilråding.

RBD 42 Beahcgealli-Fimppaid siida har bedt om at beitetider vedtatt at Reindriftsagronomen i Vest-Finnmark tas til etterretning. Dette klargjør forholdet til RBD 35 Favrosordda og deres rettigheter til beiting før 23. juni.

Fylkesmannens tilråding

På grunn av skogbrukstiltak inkludert tilplanting med gran og skogsveier, ble det før høring tatt ut 629 daa i nordvest. Med dette ble også området med skuterløype (Svartfossløypa) tatt ut av verneforslaget. Statskog opplyser at de ønsker å kunne ta vann til et planlagt hyttefelt.

Det lå ikke ved kart for dette. Lokalbefolkningen arbeider med bedre vannforsyning til hus og landbruk. Det er sannsynlig at det er ønsket vann fra den største elva Gearpmesjohka. Bonde-og småbrukarlaget ber om at hele området flyttes lenger oppover i dalen av hensyn til

vannforsyning og landbruk. Til verneforskriften sies fra flere hold at syke og skadde dyr må kunne kjøres bort uten å melde fra til forvaltningsmyndigheten først. Flere mener at utkjøring av utstyr (på barmark) må kunne foregå uten å søke dispensasjon. På lik linje med i

reindriften.

Reindriftsnæringen påpeker behov for bruk av snøskuter, 2- og 4-hjuls barmarkskjøretøy og helikopter til gjeting, transport og vedlikehold av anlegg. Fylkesmannen kjenner ikke til at det innenfor verneforslagets grenser er noen anlegg.

Avgrensing: Fylkesmannen tilrår at området vernes som naturreservat med avgrensing som i høringsutkastet. Årsaken er at dette er et nasjonalt viktig skogområde med variert skog.

Navn: Fylkesmannen tilrår at det tas inn følgende kvenske og samisk navn på området i tillegg til det norske: Kärmisvaaran luononreservaatti\Gearpmesordda luonddureserváhtta Forskrift:

Oppsummering av endringer i forskrift:

§ Ny § Endring Begrunnelse

4 4.nr 8 Vedlikehold av bygninger og andre anlegg og innretninger i henhold til tilstand på

vernetidspunktet.

Tas inn i alle områder da det har vist seg at det kan finnes

eksisterende anlegg som ikke var kjent på vernetidspunktet.

7 7 nr.

12 g

Vedlikehold av bygninger og andre anlegg og innretninger som nevnt i § 4 nr 8

Hjemmel til å kunne gi

dispensasjon til motorisert ferdsel i forbindelse med tillatt

vedlikehold.

Miljødirektoratet sin tilråding

Statskog SF har uttalt at det er ønskelig å kunne ta ut vann til et fremtidig hyttefelt ved Svartfossen. Lokalbefolkningen i Reisadalen og Oksfjorddalen opplyser også om at det er plan om å sikre vannforsyning til bolig/landbruk i Svartfossen-området og Troms skogselskap ber om at kjerneområde 2 ved Svartfoss tas ut. Kjerneområde 2 har et areal på 95 daa og er

gitt verdi A (svært viktig). Området vurderes derfor å ha stor betydning som en del av

verneområdet. Det er fremmet planer om å benytte området i forbindelse med vannuttak, men Miljødirektoratet er ikke kjent med at tiltaket er omsøkt eller detaljplanlagt. Ut fra hensynet til verneinteressene i området er det ønskelig at vannuttak skjer utenfor det foreslåtte

verneområdet.

Favrosordda reinbeitedistrikt nr 35 har i konsultasjon i 2010 oppgitt at de bruker

Gearpmesorda både før 23. juni og etter 20. august. På bakgrunn av fylkesmannens tilråding har RBD 42 tatt opp disse opplysningene. RBD 42 ber om at «Vest-Finnmarks Agronomens kart med beitetider tas til etterettelse i forhold til RBD 35 sin angivelse av beitetid». RBD 42 har også oversendt vedtak nr. 21/6-85 fra reindriftsstyret om denne saken. Vern av skog på Statskog SF sin grunn endrer ikke på de beiterettigheter som er fastsatt. Beitebruk oppgis kun som en saksopplysning av orienterende karakter og det tas ikke stilling til denne type

rettigheter i vernesaken. De opplysninger som er mottatt av RBD 42 følger saken videre.

Tilråding Gearpmesorda

Miljødirektoratet slutter seg til fylkesmannens forslag til verneform og avgrensning av verneområdet.

Det er foreslått noen mindre endringer i forskriften etter høring.

Miljødirektoratet viser forøvrig til de generelle kommentarene i Kap. 10.6 og slutter seg til fylkesmannens tilråding og tilrår opprettelsen av Gearpmesorda naturreservat.