• No results found

44

Inputdataene gir en busskapasitet ved sørgående holdeplass på 65 busser per time. Per dags dato passerer 16 busser Mariero i sørgående retning mellom 14.00 og 15.00 på ukedager ifølge sanntidsdataene. Ved sørgående holdeplass er det derfor en teoretisk ledig busskapasitet på 43 busser i makstimen. Gjennomsnittlig oppholdstid i makskvarteret ved sørgående holdeplass var 23,5 sekunder, altså 4,2 sekunder kortere enn gjennomsnittlig oppholdstid i makstimen, mens standardavviket er 15 sekunder. Dersom man benytter tallene for makskvarter også her, blir kapasiteten 68 busser i timen. Pågangen i makstimen ved sørgående holdeplass er med andre ord noe større enn pågangen makskvarteret. Dersom flere av skoleelevene tar bussen i nordlig retning, kan dette være årsaken til at makskvarteret på sørgående holdeplass ikke har tilsvarende topp som nordgående.

Siden oppstillingsplassene i de midtstilte kollektivfeltene er lineære, og det kun er én oppstillingsplass per holdeplass på nåværende tidspunkt, vil utnyttelse til makskapasitet på nord- og sørgående holdeplass, henholdsvis, medføre avviklingsproblemer. I begge tilfellene vil dette si omtrent 1 buss i minuttet, dersom frekvensen er jevn. Oppholdstid og standardavvik tatt i betraktning, vil en forsinkelse på mer enn 30 sekunder medføre mer enn én buss på holdeplass. Dersom frekvensen i tillegg er ujevn, vil et bussvolum på mellom 58 og 65 busser trolig medføre relativt mye opphopning på linjene. Bussene har i tillegg begrensede forbikjøringsmuligheter ved holdeplass (se neste avsnitt). Selv om kjøretøykapasiteten ikke er nådd, kan en anta at full utnyttelse til makskapasitet ville medført avviklingsproblemer. På nåværende tidspunkt tyder resultatene for øvrig på at kapasiteten er stor nok, og når bussvegen i fremtiden skal ha 8 avganger i timen, vil det være tilstrekkelig kapasitet til å utvide tilbudet dersom 8 avganger i timen skulle vise seg å være for lite.

Forbikjøring og platooning

En svakhet med metoden benyttet for å beregne kapasitet på holdeplass, er at den ikke tar hensyn til det faktum at bussene ved de midtstilte holdeplassene må bruke motsatt kjørefelt dersom de skal kjøre forbi ved holdeplass. Sjøhagen holdeplass ble valgt som punkt for å registrere antall busser som kjørte forbi ved holdeplass hver gang to eller flere busser ankom holdeplass på samme tid, hvor kun den første bussen slapp passasjerer av og på.

17 hendelser hvor to eller flere busser ankom holdeplassen samtidig ble registrert i løpet av de fire rushene hvor opptak ble gjort på Sjøhagen (se kapittel 5.2). Av disse 17 hendelsene var det tre forbikjøringer i kollektivfeltet. To av dem var buss som kjørte forbi annen buss ved

45

holdeplass, og én av dem var buss som kjørte forbi en avfallsbil. Dersom disse tallene er representative for situasjonen langs de midtstilte kollektivfeltene i sin helhet, tyder det på at fåtallet av bussjåførene kjører forbi ved holdeplass. Intervju med bussjåfører tyder også på at noen sjåfører anser det som utrygt å kjøre forbi i motsatt felt, siden krysningspunkt for fotgjengere er midtveis mellom plattformene (se kapittel 8). Ulempen med å benytte Sjøhagen til å registrere forbikjøring er imidlertid at passasjervolumet er relativt lavt (se figur 6.2), noe som gjør at situasjoner hvor én buss blir stående lengre enn andre er sjeldne. Opptakene av Mariero egner seg imidlertid ikke til å registrere dette, da kameraene ikke fanget opp nøyaktig hvilken buss passasjerene steg av eller på.

Dersom det er en jevn spredning av frekvens på de ulike linjene som betjener den midtstilte strekningen, og bussvolumet ikke overstiger makskapasiteten på holdeplassene, vil mangel på forbikjøringsmuligheter trolig ikke medføre opphopning på linjene. Dersom det derimot er en ujevn spredning av frekvens, eller det skapes forsinkelser enkelte steder for enkelte linjer, vil mangel på forbikjøringsmuligheter langs bussvegen kunne føre til en spredning av disse forsinkelsene til andre linjer. De holdeplassene langs bussvegen som har størst passasjervolum, vil også ha størst effekt på en eventuell opphopning på linjene. Som tidligere nevnt, følger samtlige linjer som stopper ved de midtstilte holdeplassene den samme ruten mellom Mariero og Stavanger sentrum. Observasjoner av busstrafikken tydet på at bussene ofte kom i klynger på tre eller fire langs bussvegen. Sanntidsdataene tyder også på at frekvensen er noe ujevn.

Tabell 6.2 og 6.3 viser faktisk ankomst mellom kl. 14.15 og 14.45 på sør- og nordgående holdeplass på Mariero (sanntidsdata).

Tabell 6.2: Ankomster mellom kl. 14.15 og 14.45 på sørgående holdeplass

Linje Faktisk ankomst Intervall

46

Tabell 6.3: Ankomster mellom kl. 14.15 og 14.45 på nordgående holdeplass

Linje Faktisk ankomst Intervall kollektivfeltene, vil mangel på forbikjøringsmuligheter ville kunne skape eller forsterke en slags platooning. Platooning innebærer at flere busser kjører på rekke, som vogner på et tog, og ankomst og avgang fra holdeplassene langs ruten blir på omtrent samme tidspunkt (Ryus, 2013). Platooning kan formes intensjonelt på operasjonelt nivå, ved at avgangsmønsteret hos flere linjer som følger den samme ruten er relativt likt, eller tilfeldig, for eksempel i lyskryss, dersom frekvensen er høy. Dersom platooning skal ha en positiv effekt trengs det tilstrekkelig med oppstillingsplasser ved holdeplassene til at flere busser kan betjene en holdeplass samtidig.

Holdeplassene langs den midtstilte strekningen har som tidligere nevnt kun én oppstillingsplass i praksis. Dersom eksempelvis tre busser kjører i rekke langs strekningen, vil buss nummer to i rekken kun ha mulighet til å slippe passasjerer på, mens en eventuell buss nummer tre i rekken verken får sluppet passasjerer av eller på. Sistnevnte må vente til de to bussene foran har kjørt videre før den kan betjene passasjerene. Dersom den derimot ikke skal betjene noen passasjerer (ingen skal av eller på), må den enten kjøre forbi eller vente til øvrige busser har kjørt videre.

Ettersom observasjonene viste at fåtallet kjørte forbi ved de midtstilte holdeplassene, er det naturlig å anta at slike situasjoner som her er beskrevet vil resultere i en utilsiktet platooning.

Ved sidestilte holdeplasser vil som regel forbikjøring være mindre problematisk, da trafikken i kjørefeltet ved siden av kjører i samme retning, og trafikanter har vikeplikt for buss som skal ut fra holdeplass. Dersom det er kø i kjørefeltet, hvor busser har mulighet til å kjøre forbi, er dette imidlertid en kapasitetsreduserende faktor som utelukkende vil gjelde i en sidestilt løsning. På grunn av denne typen situasjoner samt signalregulering uten prioritering for buss

47

langs ruten, vil platooning også kunne forekomme langs sidestilte kollektivfelt. Sjansen for at busser kan passere hverandre langs en gitt rute vil likevel trolig være større langs sidestilte kollektivfelt, dersom det ikke anlegges et ekstra felt i hver retning ved de midtstilte holdeplassene.

I fremtiden er det planlagt at bussvegen skal ha 8 avganger per time i hver retning (Rogaland fylkeskommune, 2015), jfr. kapittel 4.1, noe som antageligvis vil redusere graden av platooning. I tillegg er det nærliggende å anta at avgangene skal ha en relativ jevn frekvens, og at forbikjøring ved holdeplass ikke skal være nødvendig. Dersom rutetidene holdes og forsinkelser er minimale, er det da trolig kun spesielle hendelser som vil kunne føre til utfordringer, f.eks. havari i bussvegen, eller unormalt lange oppholdstider ved holdeplass. Hvis dette skjer i én av kjøreretningene vil det likevel trolig være relativt uproblematisk å kjøre forbi i motsatt kjørefelt når bussvolumet kun er 8 busser per time.

Forsinkelser

Sanntidsdataene inneholder i utgangspunktet informasjon om stopptid og forsinkelse, men disse har ikke blitt redigert for eventuell reguleringstid på linjene eller ved avgangs- eller ankomstterminal. Gjennomsnittlige forsinkelser er derfor beregnet ved å trekke tidspunktene for planlagt ankomst fra tidspunktene for faktisk ankomst for hver enkelt holdeplass (sanntidsdata). Resultatet er derfor gjennomsnittlig forsinkelse per holdeplass basert på alle passeringer av alle linjer og turer innenfor tidsperioden, som er 9.-13. mars 2015. Figurene 6.5 – 6.10 under viser forsinkelser langs ruten som betjenes av linje 1 (Hundvåg-Godeset) i begge retninger for morgen- og ettermiddagsrush samt for hele driftsdøgnet. Ettermiddagsrush er her satt til 14.00-15.30. Dette er gjort for å inkludere makstimen og makskvarteret for Mariero, samt inkludere de eventuelle linjer som starter litt før eller etter makstimens start og slutt, henholdsvis. Linje 1 er valgt som eksempel, og andre forsinkelser vil kunne gjelder for andre linjer.

«Gjennomsnittlig forsinkelse» indikerer hvor mye den akkumulerte gjennomsnittlige forsinkelsen øker eller reduseres igjennom linjen. Netto forsinkelse indikerer hvor mange minutters forsinkelse (+) eller innsparing (-) som skapes på hver holdeplass. Noen holdeplasser er tatt ut for å gjøre diagrammene mer lesbare, og nettoforsinkelsen på Mariero er uthevet i hver figur.

48

Linje 1 er en pendelrute som går gjennom Stavanger sentrum, noe som medfører reguleringstid i sentrum dersom det ikke har påløpt for store forsinkelser gjennom linjen. Dette kan man se på kurvene i figurene 6.5 – 6.10. Forsinkelsene reduseres kraftig ved Stavanger hpl. 8, 9, 39 og 40 (ankomst- eller avgangsterminaler). Begge retninger har størst akkumulert forsinkelse sør for Stavanger sentrum, noe som trolig skyldes at det er flere holdeplasser her enn langs ruten til linje 1 nord for sentrum. Videre ser man at de akkumulerte forsinkelsene i nordgående retning er høyest ved Gausel (gjelder for både morgen, ettermiddag og hele driftsdøgnet). Sørgående retning har ingen forsinkelser i tilsvarende størrelse, og har til og med en tidsbesparelse ved Gausel gjennom driftsdøgnet. De største forsinkelsene i sørgående retning ser imidlertid ut til å skapes blant annet ved holdeplassene Hillevåg, Mariero og Hinna kirke.

49

Figur 6.5: Forsinkelser (min) i morgenrush på nordgående linje 1 0,96

-6,00 -4,00 -2,00 0,00 2,00 4,00 6,00 8,00 10,00

Folkvangveien Godesetdalen Godesetbakken Statoil øst Jegerveien Storaberget Husaberget Nato Gauselsenteret Gauselvågen Gausel sentrum Jåttåvågen Hinna skole Hinna kirke Auglendsbakken Vaulen Lyngnesveien Mariero Eikeberg Kvaleberg skole Sjøhagen Hillevåg Hillevågstunnelen Strømsbrua Statens vegvesen Statens hus Stavanger politikammer Stavanger hpl. 9 Stavanger hpl. 40 Jorenholmen Badedammen Fiskepiren Sølyst Engøy Pyntesundet Buøy skole Hundvågveien Hundvåghallen Austbø vest Austbø øst Skolebryggå Kallagstunet Tømmervikstraen Lundshagen Brislingveien

Forsinkelser på nordgående linje 1, hverdager 07.00-09.00

Netto forsinkelse Gjennomsnittlig forsinkelse

50

Figur 6.6: Forsinkelser (min) i morgenrush på sørgående linje 1

1,03

-6,00 -4,00 -2,00 0,00 2,00 4,00 6,00 8,00

Brislingveien Lundshagen Tømmervikstraen Skolebryggå Austbø øst Austbø vest Hundvåghallen Austbøveien Hundvågveien Pyntesundet Buøy skole Engøy Sølyst Badedammen Fiskepiren Stavanger hpl. 39 Stavanger hpl. 8 Stavanger politikammer Statens hus Statens vegvesen Strømsbrua Hillevågstunnelen Hillevåg Kvaleberg skole Sjøhagen Eikeberg Mariero Lyngnesveien Vaulen Sørhallet Auglendsbakken Hinna kirke Hinna skole Jåttåvågen Gauselvågen Gausel sentrum Gauselsenteret Husaberget Kisteberglia Nato Storaberget Jegerveien Statoil øst Godesetbakken Folkvangveien Godesetdalen Godesetdalen

Forsinkelse på sørgående linje 1, hverdager 07.00-09.00

Netto forsinkelse Gjennomsnittlig forsinkelse

51

Figur 6.7: Forsinkelser (min) i ettermiddagsrush på nordgående linje 1 1,17

-8,00 -6,00 -4,00 -2,00 0,00 2,00 4,00 6,00 8,00 10,00

Folkvangveien Godesetdalen Godesetbakken Statoil øst Jegerveien Storaberget Husaberget Nato Gauselsenteret Gauselvågen Gausel sentrum Jåttåvågen Hinna skole Auglendsbakken Hinna kirke Vaulen Lyngnesveien Mariero Eikeberg Kvaleberg skole Sjøhagen Hillevåg Hillevågstunnelen Strømsbrua Statens vegvesen Statens hus Stavanger politikammer Stavanger hpl. 9 Stavanger hpl. 40 Jorenholmen Badedammen Fiskepiren Sølyst Engøy Pyntesundet Buøy skole Hundvågveien Hundvåghallen Austbø vest Austbø øst Skolebryggå Kallagstunet Tømmervikstraen Lundshagen

Forsinkelse på nordgående linje 1, hverdager 14.00-15.30

Netto forsinkelse Gjennomsnittlig forsinkelse

52

Figur 6.8: Forsinkelser (min) i ettermiddagsrush på nordgående linje 1

1,34

-6,00 -4,00 -2,00 0,00 2,00 4,00 6,00 8,00 10,00

Brislingveien Lundshagen Tømmervikstraen Skolebryggå Austbø øst Austbø vest Hundvåghallen Austbøveien Hundvågkrossen Pyntesundet Buøy skole Engøy Sølyst Kjelvene Badedammen Fiskepiren Stavanger hpl. 39 Stavanger hpl. 8 Stavanger politikammer Statens hus Statens vegvesen Strømsbrua Hillevågstunnelen Hillevåg Kvaleberg skole Sjøhagen Eikeberg Mariero Lyngnesveien Vaulen Sørhallet Auglendsbakken Hinna kirke Hinna skole Jåttåvågen Gauselvågen Gausel sentrum Gauselsenteret Husaberget Kisteberglia Nato Storaberget Jegerveien Statoil øst Godesetbakken Folkvangveien Godesetdalen

Forsinkelse på sørgående linje 1, hverdager 14.00-15.30

Netto forsinkelse Gjennomsnittlig forsinkelse

53

Figur 6.9: Forsinkelser (min) gjennom driftsdøgnet på nordgående linje 1 0,99

-4,00 -2,00 0,00 2,00 4,00 6,00 8,00

Folkvangveien Godesetdalen Godesetbakken Statoil øst Jegerveien Storaberget Husaberget Nato Gauselsenteret Gauselvågen Gausel sentrum Jåttåvågen Hinna skole Hinna kirke Auglendsbakken Vaulen Lyngnesveien Mariero Eikeberg Sjøhagen Kvaleberg skole Hillevåg Hillevågstunnelen Strømsbrua Statens vegvesen Statens hus Stavanger politikammer Stavanger hpl. 9 Stavanger hpl. 40 Jorenholmen Badedammen Fiskepiren Sølyst Engøy Pyntesundet Buøy skole Hundvågveien Hundvåghallen Austbø vest Austbø øst Skolebryggå Kallagstunet Tømmervikstraen Lundshagen Brislingveien

Forsinkelser på nordgående linje 1, hele driftsdøgnet

Netto forsinkelse Gjennomsnittlig forsinkelse

54

Figur 6.10: Forsinkelser (min) gjennom driftsdøgnet på sørgående linje 1

1,03

-2,00 -1,00 0,00 1,00 2,00 3,00 4,00 5,00

Brislingveien Lundshagen Tømmervikstraen Skolebryggå Austbø øst Austbø vest Hundvåghallen Austbøveien Hundvågveien Pyntesundet Buøy skole Engøy Sølyst Badedammen Fiskepiren Stavanger hpl. 39 Stavanger hpl. 8 Stavanger politikammer Statens hus Statens vegvesen Strømsbrua Hillevågstunnelen Kvaleberg skole Sjøhagen Hillevåg Eikeberg Mariero Lyngnesveien Vaulen Sørhallet Auglendsbakken Hinna kirke Hinna sentrum Hinna skole Jåttåvågen Gauselvågen Gausel sentrum Gauselsenteret Husaberget Kisteberglia Nato Storaberget Jegerveien Statoil øst Godesetbakken Folkvangveien Godesetdalen Godesetdalen

Forsinkelser på sørgående linje 1, hele driftsdøgnet

Netto forsinkelse Gjennomsnittlig forsinkelse

55

Blant de midtstilte holdeplassene skaper Mariero de største forsinkelsene (gjelder begge retninger). Dette har kan ha sammenheng med passasjervolumet ved holdeplassparet. Figurene viser at det påløper en netto forsinkelse på +/- 1 minutt ved Mariero både i morgenrush, ettermiddagsrush og gjennom hele driftsdøgnet, i begge retninger. Sørgående linje i ettermiddagsrush ser imidlertid ut til å ha den relativt sett største nettoforsinkelsen, på 1,34 minutter. Dersom man utelukkende tar hensyn til passasjervolum, burde forsinkelsene ved Mariero være størst ved nordgående holdeplass i ettermiddagsrush. Ser man på ruteplanen og planlagt ankomst for hver holdeplass i sanntidsdataene, tyder det på at den planlagte kjøretiden mellom holdeplassene er større på nordgående linje enn på sørgående. Kilden til forsinkelsen er dermed trolig dannet på det operasjonelle nivået (Ryus, 2013). Eksempelvis har nordgående linje 1 to ekstra minutter på å kjøre fra Lyngnesveien til Hillevågstunnelen sammenlignet med tiden sørgående linje 1 har på å kjøre fra Hillevågstunnelen til Lyngnesveien, jfr. Tabell 6.4 og 6.5.

Tabell 6.4: Kjøretid mellom holdeplasser på nordgående linje 1, ettermiddag

Holdeplass Planlagt ankomst Kjøretid til neste holdeplass

Lyngnesveien 14:47:00 00:01:00

Tabell 6.5: Kjøretid mellom holdeplasser på sørgående linje 1, ettermiddag

Holdeplass Planlagt ankomst Kjøretid til neste holdeplass

Hillevågstunnelen 14:54:00 00:01:00

56

I tabellene 6.4 og 6.5 er det brukt klokkeslett for planlagt ankomst per holdeplass på to turer (én i hver retning) i tidsrommet 14.00 til 15.00. Tilsvarende analyse av turer på linje 1 om morgenen og om formiddagen, tyder på at den planlagte reisetiden fra Lyngnesveien til Hillevågtunnelen (og i motsatt retning) er lik reisetiden om ettermiddagen – 3 minutter i sørgående retning og 5 minutter i nordgående. Planlagt reisetid og ankomst på hver holdeplass er med andre ord ikke korrigert for rushtid. Sørgående linje skal ifølge rutetabellen bruke 50 minutter på alle turer langs ruten Hundvåg-Godeset, mens nordgående skal bruke 1 time og 1 minutt. Terskelen for at bussene som går i sørlig retning overskrider planlagt oppholdstid, spesielt i rushtid, er derfor lavere i sørgående retning. Til tross for at det er flere passasjerer som reiser i nordlig retning (se figur 6.1), er sørgående holdeplass fortsatt den neste travleste av de midtstilte holdeplassene. Differansen mellom gjennomsnittlige forsinkelser i nordgående og sørgående retning er for øvrig liten, relativt sett, noe som trolig skyldes at planlagt reisetid er justert etter forskjell i passasjervolum mellom nord- og sørgående retning.

Selv om forsinkelsene ved sørgående holdeplass Mariero kan skyldes ruteplanlegging på det operasjonelle nivået, betyr ikke dette at forsinkelser andre steder langs ruten har samme årsak.

Eksempelvis forsinkes linje 1 relativt mye ved Gauselsenteret i nordgående retning.

Gauselsenteret og de omliggende områdene har ikke blitt undersøkt i denne oppgaven, noe som gjør det utfordrende å utlede forklaringer på forsinkelsene her. Mulige årsaker til forsinkelse langs en rute kan imidlertid blant annet være oppholdstid, antall holdeplasser, signalforsinkelse (i lyskryss), kø, utforming av veg og kollektivfelt etc. (Ryus, 2013), og forsinkelsene ved Gauselsenteret kan for eksempel skyldes en eller flere av disse årsakene.

6.3 Fremtidig passasjervolum og kapasitet

Dette kapittelet vil omhandle fremtidig vekst i kollektivtransporten på Nord-Jæren, og hvilke konsekvenser dette vil få for kapasiteten i kollektivtransportsystemet. Urbanet Analyses rapport 50/2014 Nullvekstmålet (Kjørstad et al., 2014) og Reisevaneundersøkelse for Stavangerregionen 2012 (Nordtømme og Meland, 2012) er benyttet som utgangspunkt og grunnlag for analysen. Denne analysen vil benytte de samme framtidige tidspunktene som er brukt i UA-rapportens beregninger: 2030 og 2050.

Forutsetninger for analysen

UA-rapporten tar utgangspunkt i at all transportvekst i antall bilreiser fordeles på kollektivtransport, sykkel og gange, og beregningene er gjort hjelp av blant annet den siste

57

nasjonale reisevaneundersøkelsen (RVU), RTM (Nasjonal transportplans regionale transportmodell og SSBs befolkningsframskrivinger (Kjørstad et al., 2014). Beregningene i rapporten har tatt utgangspunkt i at den prognostiserte veksten i antall bilreiser fordeles på kollektivtransport, sykkel og gange ut i fra nåværende markedsandeler, noe som også vil ligge til grunn for denne analysen.

UA-rapporten tar utgangspunkt i Nord-Jæren som et samlet område (Kjørstad et al., 2014).

Nord-Jæren inkluderer kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. RVU’en inkluderer kommunene Hå, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy og Strand i tillegg til Nord-Jæren-kommunene, men er kun benyttet for å finne antall daglige reiser per person i regionen. Det vil i denne oppgaven antas at antall daglige reiser i Stavangerregionen og i Nord-Jæren-kommunene er på samme nivå.

Fremtidige kollektivandeler

I dag utføres det i snitt 3,7 reiser per person daglig i Stavangerregionen (Nordtømme og Meland, 2012). Av disse er 0,23 kollektivreiser, mens 2,31 er bilreiser. Dette utgjør en kollektivandel på 6 %. Urbanet Analyse har foreslått en økning i antall kollektivreiser på 111

% på Nord-Jæren innen 2030 og 227 % innen 2050 dersom nullvekstmålet legges til grunn (Kjørstad et al., 2014). Det legges også til grunn at befolkningen i regionen vil øke med 25 % fram til 2030 og 53 % frem til 2050 (basert på SSBs befolkningsframskrivinger).

Befolkningsveksten vil ta sin del av transportveksten. En økning i transportarbeid5 i kollektivtrafikken på 111 % når befolkningsveksten er 25 %, vil gi en vekst per person på 70

% innen 2030. Tilsvarende vil vekst i transportarbeid i kollektivtrafikken på 227 % og befolkningsvekst på 53 % innen 2050, gi en vekst per person på 214 %. Dersom en tar utgangspunkt i dagens antall kollektivreiser per dag per person (0,23), vil dette antallet øke til 0,4 innen 2030 og 0,5 innen 2050. Dersom en også tar utgangspunkt i at antall reiser daglig per person vil holde seg relativt stabilt på 3,7 i Stavangerregionen fram til 2050, vil dette gi kollektivandeler på 11 % i 2020 og 13 % innen 2050. Tabell 6.6 oppsummerer kollektivreiser per dag, kollektivandel og befolkningsvekst på Nord-Jæren for 2014, 2030 og 2050, med utgangspunkt i UA-rapportens tall.

5 Transportarbeid er definert som produktet av antall personer som forlyttes og den avstand de forflyttes (Høye et al., 2012).

58

Tabell 6.6: Framskriving av kollektivreiser og –andeler på Nord-Jæren, 2020 og 2050

2014 2020 2050 (Rogaland fylkeskommune, 2008), noe som kan tyde på at dagens kollektivandeler er omtrent 12-13 % i bybåndet mellom Stavanger og Sandnes. Det har ikke lyktes meg å finne eksakt kollektivandel for strekningen, derfor er det i avsnittene som følger kun tatt hensyn til vekst i befolkning og transportarbeid i kollektivtransporten.

Effekten av økte kollektivandeler på bussvegen

En nøyaktig beregning av effekten av veksten i kollektivtransport (i 2030 og 2050) på bussvegen vil avhenge av mange forhold, blant annet i hvor stor grad befolkningsveksten vil skje langs traseen relativt til andre steder i regionen, befolkningssammensetning langs traseen, hvor mange arbeidsplasser som kommer til, hvor mange arbeidsplasser som forsvinner, og økonomisk utvikling. Slike prognoser er imidlertid for omfattende til å kunne gjennomføres i denne oppgaven. Det er her gjort et omtrentlig anslag om hvor mange påstigende passasjerer som kan forventes i ukedager ved nordgående holdeplass på Mariero i 2030 og 2050, dersom befolkningsveksten er mer eller mindre jevnt fordelt på Nord-Jæren. Anslagene er basert på totalt antall registrerte påstigende ved holdeplassene (fra billettdata for 9.-13. mars 2015) samt prosentandeler av disse billettene som er registrert i makstime og i makskvarter. I tillegg ligger den antatte veksten i befolkning og transportarbeid i kollektivtrafikken nevnt i forrige delkapittel til grunn. To scenarier er valgt når det gjelder befolkningsvekst langs traseen:

 Scenario 1: 100 % av befolkningsveksten tas av fortetting i alle områder. Befolkningen i områdene i nærheten av bussvegtraseen vokser med 25 % innen 2030 og 53 % innen 2050.

59

 Scenario 2: 50 % av befolkningsveksten skjer ved fortetting i alle områder, mens 50 % skjer ved utbygging i deler av regionen som ikke er i nærheten av bussvegtraseen.

Befolkningen i områdene i nærheten av bussvegtraseen vokser med 12,5 % innen 2030 og 26,5 % innen 2050.

«I nærheten av bussvegen» indikerer her at befolkningen vil benytte bussvegen dersom de tar buss. I begge scenarier er det for enkelhets skyld gått ut fra at alle andre deler av samfunnet vokser like jevnt som befolkningen, for eksempel skolekapasitet og antall arbeidsplasser. I Regionalplan for Jæren legges det opp til 50 % fortetting i byområdene (Rogaland fylkeskommune, 2015). Scenario 2 vil da kunne stemme godt overens med den fremtidige situasjonen i Stavanger, dersom fortettingsmålet etterleves og fortettingen skjer langs bussvegtraseen i like stor grad som ellers i Stavanger og Sandnes.

Passasjervolum og -kapasitet

Figur 6.11 viser hvor mange passasjerer en kan forvente daglig ved nordgående holdeplass på Mariero i 2030 og 2050 i de to scenariene. Begge scenariene innebærer en mer eller mindre

Figur 6.11 viser hvor mange passasjerer en kan forvente daglig ved nordgående holdeplass på Mariero i 2030 og 2050 i de to scenariene. Begge scenariene innebærer en mer eller mindre