• No results found

KAPITTEL 7 – WOMEN TO DRIVE: I UTVIKLING OG ENDRING

7.6 E N VELLYKKET BEVEGELSE ?

Det var liten oppslutning rundt de offentlige kjørekampanjene, men ved hjelp av sosiale medier har det likevel lykkes Women to Drive å spre sine krav om oppheving av kjøreforbudet og styrking av borgerrettigheter. Kjøreprotestene i 1990 og 2011 ble ifølge Eman al-Hussain ansett som splittende av den saudiske befolkningen, da den utfordret Saudi-Arabia sin sosiale og kulturelle identitet (al-Hussain 2014:3). Dette endret seg imidlertid ved oppløpet til kjøreprotesten i 2013, da den aktive bruken av sosiale medier synliggjorde en økende opposisjon fra en større del av befolkningen. Til tross for at få saudiske kvinner aktivt motarbeidet kjøreforbudet, betyr ikke dette, ifølge al-Hussain, at majoriteten av saudiske kvinner er mot at kvinner skal kjøre bil, men at de justerer seg etter det saudiske samfunnets spilleregler og sosiale samspill (al-Hussain 2014:3). Til tross for at det oppstår små bevegelser som arbeider for å styrke kvinners rettigheter og borgerrettigheter generelt påstår al-Rasheed (2015) at det er for tidlig å konkludere med at saudiske kvinner ønsker en konfrontasjon med staten eller religiøse lærde. Mange kvinner forstår begrensingene en eventuell motstand vil ha, og velger heller å støtte seg til kongehuset som over de siste årene har tildelt kvinner flere rettigheter (a-Rasheed 2015:312). Over de siste tiårene har kvinners rettigheter gradvis blitt styrket i utdanningssektoren og arbeidslivet, noe som ikke har vært et resultat av folkelige protester, men av kongelige

dekreter. Saudiske kvinner frykter derfor at protester og kampanjer kan få negative konsekvenser da den fremskynder en prosess som myndighetene uansett har gitt uttrykk for at vil komme.

Dette slutter Coleman seg til, da hun mener at Women to Drive ”are pushing for change too quickly” (Coleman 2013:loc4314), da de har stilt for store krav om reformer for kvinner på et for tidlig tidspunkt. Til tross for at forhandlingen foregår innenfor patriarkalske strukturer anses Women to Drive sine krav å være for drastiske for det nåværende politiske klimaet. I tillegg er strømninger i opposisjon mot kongen på nåværende tidspunkt ideologisk polarisert og dårlig organisert (Hertog 2011:19), noe som vanskeliggjør mobiliseringen av en bred bevegelse.

Professor Toby Jones uttaler at;

"It would be more helpful if social and political activists in Saudi Arabia identified more with one another … political activists with human rights activists. There are no broad-based social movements [in Saudi Arabia]... and connections between activist networks are thin (…) They are easier to surveil and harass." (Al Jazeera 30. desember 2013).

For Women to Drive har ikke kampanjene ledet til en oppheving av kjøreforbudet, men flere ting tyder på at kjøreforbudet ikke er like kontroversielt som da kvinnene satte i gang protestene i 2011. Blant annet at to av kvinnene som deltok i kjøreprotesten i 1990 utga en bok om dette i 2013. Boken ble lansert på den statlige bok-messen ”Riyadh Book Fair”, og selges sammen med andre publikasjoner om kvinners rettigheter, og er lett tilgjengelig i Saudi-Arabia (al-Hussain 2014:3). Dette året la også to kvinnelige shura-medlemmer frem forslag om å oppheve kjøreforbudet (Arab News 9.oktober 2013). Coleman beskriver hvordan aktivister knyttet til bevegelsen fått ”quasi-celebrity status” i Saudi-Arabia, noe som blant annet gjelder aktivisten Al-Huwaider (Coleman loc 4350). Dette tilsier ikke at kjøreforbudet er i ferd med å oppheves, men er tegn på at kritiske debatter om kvinners posisjon i større grad tillates.

Kontroversen rundt kvinnelige sjåfører fortsetter å påvirke diskusjoner i offentligheten knyttet til kvinners status og aktiviteter. I tillegg til at motreaksjoner har oppstått, viser Stephane Lacroix (2011) at debatten om kvinnelige sjåfører har ledet til en utvikling av den saudiske politiske scene. Tidligere ble spørsmål om kvinners rettigheter inndelt mellom liberale og islamister, og myndighetene brukte ofte denne uenigheten til å sette de to grupperingene opp mot hverandre til egen fordel. Ved spørsmål om kvinners rett til å kjøre bil klarte Manal al-Sharifs kjøretur å myke opp linjene mellom de to grupperingene; Mange unge aktivister, inkludert de

med islamist-bakgrunn støttet al-Sharif ved å signere oppropet om hennes løslatelse. I tillegg uttalte religiøse lærde at islam ikke hindrer kvinner i å kjøre bil. Debatter om kvinnelige sjåfører ser dermed ut til å ha forskjøvet den klassiske inndelingen i liberale eller islamistiske grupper (Lacroix 2011:57). Women to Drive har også jobbet på tvers av religiøs tilhørighet, da både sunni og sjia-muslimer deltok i bevegelsens arbeid og protester. Bevegelsen motarbeider derfor de dype sekteriske konfliktene mellom sunni- og sjia-muslimene i landet (Washington Institute 15.oktober 2013).

Selv beskriver aktivistene kampanjene som svært vellykkede. De beskriver en drastisk endring fra 2011, da kvinnelige sjåfører ikke var et akseptert samtaletema, noe det i løpet av de følgende årene i større grad har blitt. En av aktivistene påpekte også en styrke i at kjørekampanjer ikke lenger var knyttet til spesifikke datoer, men at kvinner ble oppfordret til å selv kjøre bil til sine daglige gjøremål. På denne måten vil det ikke være mulig å stoppe kvinner fra å kjøre bil, da de er ”over alt” i det saudiske samfunnet. Bevegelsen får fortsatt tilsendt videoer av kvinner som kjører bil i Saudi-Arabia (Noora intervju juni 2015). Reem konkluderer bevegelsens innsats og påvirkning med følgende;

”I really think that the situation will change. It is not a matter of an individual; it’s not a matter of even the [Women to Drive] campaign. I don’t think the campaign is going to do it. What I really think is that the amount of women, the sheer number can make a change.

The sheer number of needs in the family. The whole family is affected, its not a women’s issue, the driving in particular is not a [women’s] issue, it is a family issue. It is a society issue. Everybody is affected. And it cannot last” (Reem, intervju mars 2015)

Women to drive har klart å manøvrere sine kampanjer under svært strenge restriksjoner. Til tross for at kjøreforbudet fremdeles opprettholdes og manglende oppslutning i forbindelse med kjørekampanjer synes Women to Drive å ha vært en positiv drivkraft for debatter om kvinners posisjon. Selv om bevegelsen tar i bruk argumentsformer som ikke utelukkende baserer seg på religiøse tolkninger, er forhandlingen lokalt forankret, og det presiseres at endringene må komme innenfra.

Konklusjon

Formålet med oppgaven har vært å besvare spørsmålet om hvorvidt bilkjøring for kvinner i Saudi-Arabia er symbolpolitikk for kvinne- og borgerrettigheter. Bevegelsen bruker bilkjøring som symbol for å fremme krav om at kvinne- og borgerrettigheter skal styrkes, hvilket uttrykker et ønske om et mer dyptgående oppgjør med vergesystemet og det juridiske systemet. De alternative kravene som stilles subsidiert dersom ikke kjøreforbudet oppheves er enda en indikator på hvordan de driver symbolpolitikk, da kvinnene jobber på flere måter for å styrke kvinners medvirkning i samfunnet. Dette viser nettopp at styrking av kvinner mobilitet og frihet er viktigere enn en opphevelse av kjøreforbudet.

Dersom alle aktivistenes krav ses under ett, blir det tydelig at ønskede reformer umulig kan gjennomføres ut fra de eksisterende patriarkalske spillereglene. Ved at bilkjøring brukes som symbol kan institusjoners behandling av en sak kritiseres, i stedet for at statlige og religiøse institusjoner og praksiser angripes i seg selv. Som en del av sin strategi, utrykker bevegelsen for eksempel sin fulle tillit at kongen tar gode avgjørelser som gagner den saudiske befolkningen.

Men når de samtidig ber om større medbestemmelse og er kritisk til at lover ikke innarbeides i Basic Law avspeiler dette en misnøye med rettssystemet. Nettopp det at kvinnene anmoder om en nedfelling av lover og etterfølgelse av menneskerettigheter, tydeliggjør et ønske om langt større endringer enn kun en oppheving av kjøreforbudet.

Til tross for at Women to Drive har kritisert grunnleggende patriarkalske strukturer har bevegelsen ikke fremprovosert like strenge sanksjoner eller straffer som myndighetene har utsatt menneskerettighetsorganisasjoner ACPRA og sjia-muslimene i østprovinsen for. Dette viser at det er mulig for protest- og sosiale bevegelser i Saudi-Arabia å forhandle innen det patriarkalske systemet, men at man må trå varsomt og gå gradvis frem. Bevegelsens krav har i liten grad blitt besvart av myndighetene, noe som i kombinasjon med at myndighetene straffet kvinnelige sjåfører, har ledet til at Women to Drive gikk tilbake til å kun fokusere på en oppheving av kjøreforbudet. Dette betyr imidlertid ikke at tidligere krav er mindre sentrale for bevegelsen.

Visse krav kan ha blitt fjernet som et resultat av at spillerommet for forhandling i spørsmål om menneskerettigheter og borgerrettigheter på dette tidspunktet var så lite at kravene ikke var hensiktsmessig å fronte. Vi kan derfor konkludere med at kvinnene har tilpasser seg de patriarkalske spillereglene.

Til tross for at Women to Drive ikke har oppnådd sitt uttalte mål om en oppheving av kjøreforbudet, har de bidratt til å sette rettigheter til saudiske kvinners på kartet i og utenfor Saudi-Arabia. Women to Drive har vært en positiv drivkraft for å skape flere debatter om kvinners rettigheter i Saudi-Arabia. I tillegg har bevegelsens kampanjer forskjøvet skillelinjer mellom islamister og liberale, og aktivistene har samarbeidet på tvers av religiøs tilhørighet, noe som er uvanlig i en saudisk kontekst.

 

Litteraturliste

Abadi, Cameron (2011) ”Hands of the wheel” The Project on Middle East Political Science, Volume 5

Ahmed, Leila (1992) Women and Gender i Islam Historical Roots of a Modern Debate, Yale University Press

Al-Atawneh, Muhammad (2009) ”Is Saudi Arabia a Theocracy? Religion and governance in Contemporary Saudi Arabia” Middle Eastern Studies, Volume 45, nr 5

Al-Baadi, Hamad M. (1982) Social change, education and the role of women in Saudi Arabia.

Upublisert doktoravhandling, Stanford University

Almestad, Ida N. (2013) ”Debatter om statsborgerskap i Saudi-Arabia : En studie av online mobilisering for rettigheter i kjølvannet av den arabiske våren”, Universitetet i Oslo

Almestad I., Stenslie S (2014) ”Online Mobilization for Civil and Political Rights in Saudi Arabia” i Asian Politics and Policy, Volume 6, Issue 3

Al-Musnad, Muhammad bin Abdul-Aziz (1996) “Islamic Fatawa Regarding Women”

Darussalam Publications, Riyadh

AlSayyad og Guvenc (2013) ”Virtual Uprisings: On the Interaction of New Social Media, Traditional Media Coverage and Urban Space during the ‘Arab Spring’” i Urban Studies 52 nr.

11

Altori, Soraya (2000) ”The concept and practice of Citizenship in Saudi Arabia” i Suad, Joseph (red) Gender and citizenship in the Middle East, Syracuse University Press, New York

Anderson, Lisa (2011) ”Demystifying the Arab Spring” Foreign Affairs, Council of Foreign Relations

Badran, Margot (1995) ”Feminism, Islam and Nation, gender and the making of modern Egypt, Princeton University Press, Princeton

Bahry, Louay (1982) ”The New Saudi Woman: Modernizing in an Islamic Framework”, Middle East Journal, Volume 36, nr 4

Bangstad Sindre (2009) Sekularismens ansikter, Universitetsforlaget, Oslo

Bangstad S., Leirvik O., Plesnes I. T, (red) (2012) Sekularisme-med norske briller, Unipub Bayat, Asef (1998) “Revolution without Movement, Movement without Revolution: Comparing Islamic Activism in Iran and Egypt.” i Comparative Studies in Society and History 40, nr 1 Bøe, Ingvild (2013) ”Kjønnsjihad: Feministiske tilnærminger til sharia” i Ingvild Gilhus, Lisbeth Mikaelsson (red) Religion i skrift : mellom mystikk og materialitet, Universitetsforlaget, Oslo

Bøe M. og Tønnessen L. (2011) ”Nye utfordringer til islamsk feminisme; Kvinneaktivismens mange ansikter i Sudan og Iran” i Tidsskrift for kjønnsforskning vol. 4, nr 4

Coleman, Isobel (2013) Paradise Beneath Her Feet: How Women Are Transforming the Middle East, Random House Trade Paperbacks

Commins, David (2009) Wahhabi Mission and Saudi Arabia, I.B.Tauris, London Commins, David (2015) Islam in Saudi Arabia, I.B.Tauris, London

Cooke, Miriam (2001). Women claim Islam: creating Islamic feminism through literature New York, Routledge

David, J. Karl (1992) Islamic Law in Saudi Arabia: What foreign attorneys should know, Heinonline, tilgjengelig fra:

http://heinonline.org/HOL/Page?public=false&handle=hein.journals/gwilr25&page=131&collect ion=journals

Davidson, Christopher M. (2012) After the Sheikhs, Oxford University Press, Oxford (231-32) Dekmejian, Hrair R. (1994) ”The rise of political islamism in Saudi Arabia”, Middle East Journal, Volume 48, nr 4

Diani, Mario (1992) “The Concept of a Social Movement” i The Sociological Review 40, nr 1 Doumato, Elanor A (1991) ”Women and the Stability of Saudi Arabia” Middle East Report, nr 191

Doumato, Elenaor A (1992): «Gender, Monarchy, and National Identity in Saudi Arabia» I British Journal of Middle Eastern Studies. Vol 19(1) (45-47)

Doumato, Elanor A. (2010) ”Saudi Arabia” Women’s Rights in the Middle East and North Africa: Progress Amid Resistance, ed. Sanja Kelly and Julia Breslin, Freedom House, Rowman

& Littlefield, New York

Durac, Vincent (2015) ”Social movements, protest movements and cross- ideological coalitions – the Arab uprisings re- appraised” Democratization, Volume 22, nr 2

El Fadl, Khaled Abou (2005) The Great Theft:Wrestling Islam from the Extremists, Harper Collins Publishers, New York

Euben, Roxanne L., Zaman, Muhammad Q. (2009) Princeton readings in Islamic Thought: Text and context from al-Banna to Bin Laden, Princeton University Press, United Kingdom

Fagerjord, Anders (2008) Web-medier. Introduksjon til sjangre og uttrykksformer på nettet, 2.opplag, Universitetsforlaget, Oslo

Gelvin, James L. (2012) The Arab Uprisings: What Everyone Needs to Know, Oxford University Press, Oxford

Gilhus, I. S. og Mikaelsson, L. (2001) Nytt blikk på religion: studiet av religion i dag, Pax Forlag A/S, Oslo

Goldstone, Jack (2011) “Cross-class Coalitions and the Making of the Arab Revolts of 2011” i Swiss Political Science Review 17, nr. 4

Gripsrud, Jostein (2011) Mediekultur, mediesamfunn 2.utgave, Universitetsforlaget

Halverson, Jeffry R., Ruston, Scott W., Trethewey, Angela (2013) ”Mediated Martyrs of the Arab Spring: New Media, Civil Religion, and Narrative in Tunisia and Egypt” i Journal of Communicatio”, Volume 63, nr 2

Hammond, Andrew (2008) ”Maintaining Saudi Arabia’s Cordon Sanitaire in the Arab Media” i Kingdom without borders al-Rasheed, Madawi (red) Hurst & Company, London

Hertog, Steffen (2011) “The cost of counter revolution in the GCC” ” The Project on Middle East Political Science, Volume 5 tilgjengelig fra:

http://www.pomeps.org/wp-content/uploads/2011/08/POMEPS_BriefBooklet5_SaudiArabia_web.pdf

Howard, Philip N. (2011) The Digital Origins of Dictatorship and Democracy: Information Technology and Political Islam, Oxford University Press, England

Howard, Philip N., Hussain, Muzammil M. (2013) Democracy's fourth wave? Digital media and the Arab Spring, Oxford University Press

al-Hussain, Eman (2014) ”Triangle of change: the situation of women in Saudi Arabia” Noref Expert Analysis, Norwegian Peacebuilding Resource center, tilgjengelig fra:

http://www.peacebuilding.no/Themes/Inclusivity-and-gender/Publications/Triangle-of-change-the-situation-of-women-in-Saudi-Arabia

Ismail, Raihan (2012) ”The Saudi Ulema and the Shia of Saudi Arabia” i Journal of Shia Islamic Studies, Volume 5, nr 4

Al-Juwair, Ibrahim (2008). “Religious Police in Saudi Arabia” Ghainaa Publications tilgjengelig fra: http://d1.islamhouse.com/data/en/ih_books/single/en_Religious_police_in_Sadi_Arabia.pdf [Lest 12.01.2015]

Jones, Toby C. (2011) “High Anxiety” The Project on Middle East Political Science, Volume 5 Kandiyoti, Deniz (1997) ”Beyond Beijing. Obstacles and Prospects for the Middle East” i Muslim Women and the Politics of Participation” redigert av Afkhami M. Og Friedl E. , Syracuse University Press, USA

Kandiyoti, Deniz (1988) ”Bargaining with Patriarchy” i Gender and Society, Vol.2(3), side 274-290

Khamis, Sahar (2013) “In Their Own Voice: Technologically mediated empowerment and transformation among young Arab women” i International Affairs Forum, Volume 4, nr 1 Koranen, engelsk oversettelse, Tilgjengelig fra: http://quran.com/33/35 [Lest 2.12.2015]

Koranen, oversatt av Berg, Einar (2015) tilgjengelig fra: http://www.way-to-allah.com/QuranTranslations/Koranen_norsk.pdf [Lest 2.12.2015]

Lacey, Robert (2009) Inside the Kingdom, Kings Clerics, Modernists, terrorists, and the struggle for Saudi Arabia, Arrow books, Great Britain

Lacroix, Stephane (2011) ”Comparing the Arab Revolts, is Saudi Arabia immune?” i Journal of Democracy, Volume 22, nr 4

Le Renard, Amelie (2014) A society of young women: opportunities og place, power and reform in Saudi Arabia, Standford University Press, førsteutgivelse utgitt på fransk i 2011

Lughood, Abu (1998) Remaking women: feminism and modernity in the Middle East, Princeton University Press, Princeton

Lynch, Marc (red) (2014) The Arab Uprisings explained, Columbia University Press, New York Mahmood, Saba (2005) Politics of Piety: The Islamic Revival and the Feminist Subject,

Princeton University Press

Makhlouf, Carla (1979) Changing veils. Women and Modernisation in North Yemen, Croom Helm, London

Matthiesen, Toby (2015) The Other Saudis, Cambridge University , USA

Menoret, Pascal (2014) Joyriding in Riyadh. Oil Urbanism and Road Revolt, Cambridge University Press, New York

Morin, Aysel (2009) “Victimization of Muslim Women in Submission” i Women’s studies in Communities Vol. 32

Mourtada, Racha. Salem Fadi. Shaer Sarah (juni 2013) Arab Social Media Report, 5. Utgave.

Mohammed bin Rashid School of Government, tilgjengelig fra:

http://www.arabsocialmediareport.com/UserManagement/PDF/ASMR_5_Report_Final.pdf Al-Munajjed, Mona (2010) ”Womens employment in Saudi Arabia, A Major Change” Booz and CO tilgjengelig fra:

http://www.strategyand.pwc.com/media/file/Womens_Employment_in_Saudi_Arabia.pdf Nakash, Yitzhak (2006) Reaching for Power: the Shia in the Modern Arab World, Princeton University Press, England

Rasch, Bjørn E. (red) Symbolpolitikk og Parlamentarisk styring, Universitetsforlaget, Oslo al-Rasheed, Madawi (2010) A history of Saudi Arabia, Andre utgave, Cambridge University Press, United Kingdom

al-Rasheed, Madawi (2013) A Most Masculine State: Gender, Politics, and Religion in Saudi Arabia, Duke University Press

al-Rasheed, Madawi (2015) ”Caught between religion and state: Women in Saudi Arabia”

Bernard Haykel, Thomas Hegghammer, Stephane Lacroix (red) Saudi Arabia in Transition:

Insights on Social, Political, Economic and Religious Change, Cambridge University Press, USA

Repstad, Pål (2007) Mellom nærhet og distanse, kvalitative metoder i samfunnsfag, Universitetsforlaget, 4. utgave

Roald Anne S. (2004) Islam, Pax Verdensreligionene, Oslo

Salmond, Amiria (2012) ”Digital Subjects, Cultural Objects: Special issue introduction” i Journal of Material Culture

Selvik Kjetil og Stenslie Stig (2011) Stability and change in the modern Middle East, I. B.

Tauris, London

Sheller, Mimi (2004) ”Automotive Emotions, feeling the car” i Theory, Culture & Society, Volume 21

Shukri, Shirin J. A (1999) Social Changes and Women in the Middle East, Ashgate publishing, England

Singermann, Diane (2004) “The Networked Worlds of Islamist Social Movements” i Islamic Activism: A Social Movement Theory Approach, (red) Wiktorowicz, Quentin, Indiana University Press

Sky, Jeanette (2007) Kjønn og religion, Pax Forlag AS, Oslo

Stammers, Neil (2009) Human Rights and Social Movements, Pluto, London

Stenslie, Stig (2010) Saudi-Arabia Inc: Verdens rikeste familiebedrift, L.S.P forlag, Oslo Stenslie S., Selvik K. (2007) Stabilitetens pris, Fagbokforlaget

Stetson, Dorothy M., Mazur, Amy G. (1995) Comparative state feminism, Sage Publications, USA

Sutton, P. W., Vertigans, S. (2006) “Islamic ‘New Social Movements’? Radical Islam, Al-Qa’ida and Social Movement Theory” i Mobilizations 11, nr. 1

Thagaard, Tove (2013) Systematikk og innlevelse, en innføring i kvalitativ metode, Fagbokforlaget, Oslo

Tilly, Charles (1998) Durable Inequality, University of California Press, Los Angeles

Tschirhart, Philip (2014) ”The Saudi Blogosphere: Implications of New Media Technology and the Emergence of Saudi-Islamic Feminism” i Cyberorient, Volume 8, nr 1

Utvik, Bjørn O. (2011) Islamismen Unipub, Oslo

Yamani, Mai (red) (1996) Feminism and Islam: Legal and Literary Perspectives, Ithaca Press Yamani, Mai (2000) Changed identities: challenges of the new generation in Saudi Arabia, The Royal Institute of International Affairs, London

Yamani, Mai (2008) ”The media and multiple actors” i Al-Rasheed Madawi (red) Kindom without borders: Saudi Arabias political, religious and Media frontiers, Hurst & Company, London

Yom Sean L. og Gause III, Gregory F. (2012) ”Resilient Royals: How Arab Monarchies Hang On” i Journal of Democracy, Volume 23, nr 4

Wagner, Rob L (2011) ”Saudi-Islamic Feminist Movement: A Struggle for Male Allies and the Right female voice” [Lest: 2.09.2015] Tilgjengelig fra:

http://www.monitor.upeace.org/innerpg.cfm?id_article=789

Wilson, Peter W., Graham Douglas F. (1994) Saudi Arabia the coming storm, M. E. Sharpe, New York

Ziba Mir-Hosseini (2006) ”Muslim Women’s Quest for Equality: Between Islamic Law and Feminism” i Critical Inquiry Volume 32, Nr 4, side 629-645

Rapporter

Amnesty International (2014) ”Saudi Arabias ACPRA, how the Kingdom Silences it’s human rights activists” tilgjengelig fra: https://www.amnesty.org/en/documents/MDE23/025/2014/en/ [ Lest 14.01.2016]

Carnegie endowment (2008) ” Saudi Succession Law; Judicial Reforms; Women Driving Campaign” Tilgjengelig fra: http://carnegieendowment.org/2008/08/18/saudi-succession-law-judicial-reforms-women-driving-campaign/6bxx [Lest 2.01.2016]

Freedom House (2013) ”Freedom of the Press: Saudi Arabia” tilgjengelig fra:

https://freedomhouse.org/report/freedom-press/2013/saudi-arabia [ Lest 14.01.2016]

The Global Gender Gap Report (2013) World Economic Forum. Geneva

Human Rights Watch (2008) ”Perpetual Minors: Human Rights Abuses Stemming from Male Guardianship and Sex Segregation in Saudi Arabia” [Lest: 2.11.2015]

Human Rights Watch (2015) “World Report 2015: Saudi Arabia” tilgjengelig fra:

https://www.hrw.org/world-report/2015/country-chapters/saudi-arabia [Lest: 2.12.2015]

Human Rights Watch (mars 2011) ” Saudi Arabia: Stop Stifling Peaceful Dissent, Interior Ministry Reiterates Ban on All Protests, Arrests Protesters” Tilgjengelig fra:

Human Rights Watch (mars 2011) ” Saudi Arabia: Stop Stifling Peaceful Dissent, Interior Ministry Reiterates Ban on All Protests, Arrests Protesters” Tilgjengelig fra: