• No results found

UTSLIPP TIL SJØ

I tillegg til kjemikalier vil det være utslipp av borekaks (se tabell 2-3) fra boring av topphullseksjonene.

Vedlegg A viser de aktuelle kjemikaliene sortert i henhold til bruksområder:

• Bore- og brønnkjemikalier

• Hjelpekjemikalier

• Sementkjemikalier

• Beredskapskjemikalier

I vedleggene A-C finnes oversikt over alle kjemikalier og kjemikaliesystemene som planlegges brukt, inkludert beredskapskjemikalier. Eni har kontinuerlig fokus på å redusere bruk av miljøskadelige kjemikalier. Der det er teknisk mulig å erstatte kjemikalier med mindre miljøskadelige kjemikalier, er målet å få dette til, såfremt det ikke fører til økt risiko av noe slag.

5.1 Brannskum

Brannskum er ikke planlagt benyttet og er derfor gruppert som et beredskapskjemikalie.

Brannskum er et nødvendig produkt som ivaretar krav til sikkerhet med effektiv bekjemping av brann. Brannskum anses som en særdeles viktig del av beredskaps-tiltakene som skal være tilgjengelig, spesielt for mulige hendelser på helikopterdekk.

Scarabeo 8 bruker brannskumproduktet Arctic Foam 201 AF AFFF 1%. Produktet er kategorisert som svart på grunn av innhold av fluorkomponenter.

Scarabeo 8 opererer for tiden i Barentshavet på Goliatfeltet, og har designkrav for blant annet brannskum som setter krav til ytelse ved -20 C. Foreløpig er det kun ett produkt som tilfredsstiller kravene; Arctic Foam 201 AF AFFF 1%. Dette produktet er kategorisert som svart og må på sikt byttes ut med et mer miljøvennlig produkt.

Brannslukningsutstyr på Scarabeo 8 testes regelmessig i henhold til sikkerhets-prosedyrer. I forbindelse med testingen vil det normalt ikke benyttes brannskum. Ved årlig inspeksjon vil testen gjennomføres med gjeldende brannskum. Spraying vil da bli foretatt i egnet beholder slik at det ikke vil være utslipp av brannskum til sjø, og alt skum som er benyttet blir sendt til land for behandling ved godkjent avfallsbehandling.

5.2 Bore- og brønnkjemikalier

Det er valgt vannbasert borevæske for boring av topphullseksjonene 42" og 24" ut fra kriteriene at borevæsken skal være godkjent rent teknisk og sikkerhetsmessig. I tillegg skal den være miljøvennlig og bidra til at operasjonen kan gjennomføres raskt uten videre ulempe for miljøet. Pilothull (hulldiameter 8 ½") bores med samme vannbaserte væskesystem (spud mud) som består av sjøvann, saltlake og bentonitt. Ved opprensking av brønn kjøres det høyviskøse piller for å øke væskens kapasitet til å transportere borekaks ut av hullet. Alle kjemikaliene er på PLONOR-listen (vedlegg A).

Seksjonene som bores etter at lederør er satt, 16"’ - 12 ¼" - 8 ½", vil bli boret med oljebasert borevæske, klassifisert som gul. Bruk av oljebasert borevæske medfører at det blir en «nullutslipp»-operasjon, siden OBM-kaks fraktes til land for videre behandling.

Borevæsken som benyttes leveres av M-I Swaco. Produktnavnet er EMS 4600, og borevæsken er den samme som Eni benytter ved boring av brønnene på Goliatfeltet.

5.2.1 Spud mud

Spud mud inneholder fortykningsmiddel Bentonite OCMA, natriumkarbonat, vektmaterialet baritt, og drillvann. Alle stoffene er kategorisert som grønne, PLONOR-stoffer. Stoffer i grønn kategori er naturlig forekommende PLONOR-stoffer. De er lett nedbrytbare, er ikke giftig og har ikke potensial for bioakkumulering. Spud mud anses å ha korte lokale effekter ved utslippspunktet. De vannløselige komponentene vil fortynnes raskt, mens baritt vil deponeres nært utslippsstedet. Miljøpåvirkning vil hovedsakelig være relatert til begraving under deponering, og er regnet som akseptabelt.

5.2.2 Oljebasert borevæske

Produktet EMS 4600 leveres av M-I Swaco og er en oljebasert borevæske. Produktet er satt sammen av ni forskjellige komponenter, hvorav fem er kategorisert som grønne og fire som gule. De grønne kjemikaliene blir ikke beskrevet nærmere her. Fokuset er i det følgende lagt på de gule komponentene og miljø-påvirkningene av disse.

Baseolje, EDC 99 DW

Produktet er et petroleumsdestillat/parafin, med aromatinnhold mindre enn 0,001 %.

Produktet er ikke giftig for marine organismer. Stoffet er lett nedbrytbar, men kan ha bioakkumuleringspotensial. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet ikke skal slippes til sjø, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Emulgator, One-Mul NS

Produktet inneholder tre stoffer i gul kategori, ingen av disse er giftig for marine organismer. To av stoffene er lett nedbrytbare. Ett av disse kan ha potensial for bioakkumulering. Ett stoff er moderat nedbrytbar (Y2) og vil bli brutt ned til stoffer som ikke er skadelig for miljøet. Stoffet har ikke bioakkumuleringspotensial. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet ikke skal slippes til sjø, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Fortykningsmiddel, Bentone 128

Produktet inneholder ett stoff som ikke er giftig for marine organismer. Stoffet er moderat nedbrytbar og blir brutt ned til stoffer som ikke er skadelig for miljøet. Stoffet har ikke bioakkumuleringspotensial. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet ikke skal slippes til sjø, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Forhindre væsketap, EMI 1824

Produktet inneholder fire stoffer i gul kategori. Ett av stoffene er akutt giftig for marine organismer. Stoffet har ikke bioakkumuleringspotensial og blir brutt lett ned. De øvrige stoffene er ikke akutt giftig og har ikke bioakkumuleringspotensial. To av stoffene blir brutt lett ned, mens det siste er moderat nedbrytbar og vil bli brutt ned fullstendig.

Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet ikke skal slippes til sjø, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Tabell 5-1 Kjemikalier i oljebasert borevæske EMS 4600 Bentone 128 Fortykningsmiddel Gul EMI-1824 Forhindre væsketap Gul Lime Alkalinitet Grønn Barite Vektmateriale Grønn Calcium Chloride 85-88% Osmotisk kontroll Grønn SafeCarb 40 Bridging agent Grønn VK-150 Bridging agent Grønn

5.3 Sementkjemikalier

Sementprogram og alle kjemikalier er levert av Halliburton. I tillegg til sementering av foringsrør inkluderer programmet setting av plugger samt beredskapsløsning for tilbakeplugging. Hvis det påvises grunn gass/vann ved boring av pilothull, vil det bli anvendt gasstett sement ved tilbakeplugging. Sementkjemikaliene består av grønne og gule produkter (se tabell i vedlegg A). Svært små mengder av sementkjemikalier går til utslipp til sjø, mesteparten blir værende i brønnene. Ved rengjøring av sementenheten går utvaskede restmengder til sjø, og ved sementering av lederør vil noe sement komme opp til havbunnen. Totalt inngår 20 kjemikalier i sementeringsprogrammene. Ni av disse kjemikaliene er kategorisert som gule, resterende er grønne kjemikalier. Av totale utslipp utgjør to grønne kjemikalier, Norcem G + EZFLO II og Tuned Light XLE II BLEND, 88 % av total mengde som estimeres å gå til utslipp til sjø. De gule kjemikalienes påvirkning på marint miljø er fortløpende vurdert:

Dispergeringsmidddel CFR 8L

Produktet er kategorisert som gult (Y1).Produktet inneholder ett stoff i gul kategori som ikke er giftig for marine organismer. Stoffet er moderat nedbrytbar og vil bli brutt ned fullstendig. Stoffet har ikke bioakkumuleringspotensial. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet slippes til sjø i små mengder og fører til lokal påvirkning i korte perioder, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Skumdemper D-Air 1100L NS

Produktet inneholder tre stoff i gul kategori (Y1). Ingen av stoffene har potensial for bioakkumulering pga. høy molekylvekt. Ett stoff er ikke giftig og blir brutt lett ned. Ett stoff er akuttgiftig for marine organismer og blir brutt lett ned. Et stoff er moderat nedbrytbar etter 28 dager, men vil bli brutt ned fullstendig. Stoffet er ikke akutt giftig.

Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet slippes til sjø i små mengder og fører til lokal påvirkning i korte perioder, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Fluid loss reducer HALAD-300L NS

Produktet inneholder to stoffer i gul kategori (Y1). Ett av stoffene er ikke giftig for marine organismer og har ikke bioakkumuleringspotensial. Stoffet er moderat nedbrytbar etter 28 dager og vil brytes ned fullstendig. Det andre stoffet er giftig for marine organismer, blir brutt lett ned og har ikke potensial for bioakkumulering. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet slippes til sjø i små mengder og fører til lokal påvirkning i korte perioder, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Fluid loss reducer HALAD-350L

Produktet inneholder tre stoffer i gul kategori (Y1). To av stoffene er ikke giftig for marine organismer og har ikke bioakkumuleringspotensial. Stoffene et moderat nedbrytbare etter 28 dager og vil bli brutt ned fullstendig. Det tredje stoffet er giftig for marine organismer, blir brutt lett ned og har ikke potensial for bioakkumulering.

Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet slippes til sjø i små mengder og fører til lokal påvirkning i korte perioder, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Fluid loss reducer HALAD-400L

Produktet inneholder ett stoff i gul kategori (Y1) som ikke er giftig for marine organismer. Stoffet er moderat nedbrytbart og vil brytes ned fullstendig. Stoffet har ikke bioakkumuleringspotensial. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet slippes til sjø i små mengder og fører til lokal påvirkning i korte perioder, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Løsemiddel Musol Solvent

Produktet inneholder ett stoff i gul kategori som ikke er giftig for marine organismer.

Stoffet er lett nedbrytbart og har ikke potensial for bioakkumulering. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet slippes til sjø i små mengder og fører til lokal påvirkning i korte perioder, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Skumdemper NF-6

Produktet inneholder fire stoffer i gul kategori (Y1). Ingen av stoffene er giftig for marine organismer. Tre av stoffene kan ha bioakkumuleringspotensial, men blir lett brutt ned.

Ett stoff er moderat nedbrytbar og vil bli brutt ned fullstendig. Stoffet er vurdert til ikke å ha bioakkumuleringspotensial. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet slippes til sjø i små mengder og fører til lokal påvirkning i korte perioder, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Retarder SCR-100L NS

Produktet inneholder ett stoff i gul kategori (Y2). Stoffet er ikke giftig for marine organismer og har ikke potensial for bioakkumulering. Stoffet er moderat nedbrytbart etter 28 dager og vil bli brutt ned til stoffer som ikke er skadelig for miljøet. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet slippes til sjø i små mengder og fører til lokal påvirkning i korte perioder, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Surfaktant SEM-8

Produktet inneholder ett stoff i gul kategori som er akutt giftig for krepsdyr. Stoffet er lett nedbrytbart og har ikke potensial for bioakkumulering. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet slippes til sjø i små mengder og fører til lokal påvirkning i korte perioder, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Tabell 5-2 Kjemikalier som inngår i sementering

Sementering kjemikalier

Handelsnavn Funksjon Miljø kategori Baritt Vektmateriale Calcium Chloride brine Akselerator CFR-8L Dispergeringsmiddel D-Air 1100L NS Skumdemper GasCon 469 Gas-block tilsetningsmiddel HALAD-300L NS Fluid loss reducer Microsilica liquid Extender Musol Solvent Løsemiddel

Hjelpekjemikalier er en samlebetegnelse for kjemikalier som benyttes til forskjellige formål i løpet av boreperioden, eksempelvis justering av borevæske vurdert ut fra dynamiske forhold under boring, behandling av slop for å unngå utvikling av H2S, riggvask og bruk av gjengefett for borestreng, og BOP-kjemikalier til funksjons-testing av BOP-ventil minimum hver 14. dag.

5.4.1 Hjelpekjemikalier boring VG plus (fortykningsmiddel)

Produktet inneholder ett stoff i gul kategori som ikke er giftig for marine organismer.

Stoffet har ikke potensial for bioakkumulering. Stoffet er moderat nedbrytbart etter 28 dager. Stoffet vil bli brutt ned til stoffer som ikke er skadelig for miljøet, Y2. Siden produktet ikke skal slippes til sjø, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Nullfoam EMI-1705, skumdemper

Produktet inneholder tre stoffer i gul kategori. Stoffene er ikke giftige og blir lett brutt ned. Stoffene kan ha potensial for bioakkumulering. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet ikke skal slippes til sjø, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Nobug, biosid

Nobug er et biosid og tilsettes borevæsker for å forhindre bakteriell aktivitet som vil ødelegge borevæsken. Produktet inneholder to stoffer i gul kategori. Begge stoffene er lett nedbrytbare. Ett av stoffene er ikke giftig for marine organismer, men kan ha bioakkumuleringspotensial. Det andre stoffet er akutt giftig for alger, men har ikke bioakkumuleringspotensial. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet ikke skal slippes til sjø, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Safe-solv 148, løsemiddel

Produktet inneholder tre stoffer i gul kategori. To av stoffene kan ha potensial for bioakkumulering, men blir brutt lett ned og er ikke giftig for marine organismer. Ett stoff er akutt giftig for alger og krepsdyr. Stoffet har ikke bioakkumuleringspotensial og blir brutt lett ned. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet ikke skal slippes til sjø, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Safe-surf Y, surfaktant

Produktet inneholder ett stoff i gul kategori. Stoffet er moderat giftig for marine organismer. Det har ikke bioakkumuleringspotensial og er moderat nedbrutt etter 28 dager. Stoffet blir brutt ned fullstendig. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Siden produktet ikke skal slippes til sjø, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

5.4.2 BOP-kjemikalier

BOP funksjonstestes hver 14. dag. BOP-en er styrt med blant annet hydrauliske systemer. Hydraulikkvæske for BOP er Pelagic GZ BOP Fluid concentrate (V2) og Pelagic 50 BOP Fluid concentrate. I forbindelse med funksjonstest av BOP-ventilen slippes noe av væsken ut til sjø. Det er estimert at totalt utslipp under boreperioden vil være 1100 kg, fordelt som 850 kg Pelagic GZ BOP Fluid concentrate (V2) og 250 kg Pelagic 50 BOP Fluid concentrate. Pelagic GZ er kategorisert som grønt kjemikalie, mens Pelagic 50 er kategorisert som gult kjemikalie.

Pelagic 50 BOP Fluid concentrate

Produktet inneholder syv stoffer i gul kategori, men ingen av disse er akutt giftig for marine organismer og har ikke potensial for bioakkumulering. Fem av stoffene blir brutt lett ned mens to er moderat nedbrytbare. Stoffene vil bli brutt ned fullstendig. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Ved utslipp til sjø vil produktet bare ha lokal påvirkning og Eni anser at bruk og utslipp av produktet som miljømessig akseptabel.

5.4.3 Hjelpekjemikalier rigg Vaskemiddel, Microsit Polar

Produktet brukes til rengjøring av gulvflater, dekk, olje-/fettholdig utstyr etc.

Vaskemidler er overflateaktive stoffer som øker løseligheten av olje i vann.

Vaskemiddelet som planlegges brukt er Microsit Polar, som er klassifisert som gul.

Produktet inneholder syv stoffer i gul kategori. To av disse stoffene er uorganiske, ett av disse er ikke giftig for marine organismer.

De andre stoffene vil umiddelbart bli nøytralisert i kontakt med sjøvann. To av stoffene er akutt giftig for marine organismer, de blir brutt lett ned og har ikke potensial for bioakkumulering. De tre øvrige stoffene er ikke giftig og blir lett brutt ned, ett av dem kan ha potensial for bioakkumulering.

Det eksisterer per i dag ingen kvalifiserte riggvaskemidler i grønn kategori. Estimert utslipp av riggvaskemiddel er 140 kg. Mesteparten av vaskevannet samles i sloptanker og sendes til land for behandling.

Gjengefett, Jet Lube NCS-30ECF

Produktet brukes ved sammenkobling av borestreng. Valg av gjengefett er basert på vurderinger av teknisk ytelse, driftstekniske erfaringer, helse- og arbeidsmiljøaspekter og miljøvurderinger. Det planlegges bruk av gjengefettet Jet Lube NCS-30ECF for borestreng. Gjengefettet er i gul kategori og inneholder fire stoffer i gul kategori. Ingen av disse er giftig for marine organismer. Tre av stoffene er uorganiske. Det øvrige stoffet har ikke potensial for bioakkumulering og blir brutt lett ned. Produktet inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Etter bransjestandard estimeres utslipp av gjengefett å utgjøre 10 % av totalt forbruk. Mengden gjengefett som går til utslipp sjø vil være små og relatert til boring av topphull, før stigerør er montert. Totalt antas det at maksimum 5 kg kan gå til sjø. Siden produktet slippes til sjø i små mengder og fører til lokal påvirkning i korte perioder, anser Eni bruken av produktet som akseptabel.

Biosid, Nobug

Biosid benyttes for å redusere vekst av mikroorganismer. Mikroorganismer kan ødelegge væskesystemer, sulfatreduserende bakterier kan produsere giftig hydrogensulfid (gass), og mikroorganismene bidrar til økt korrosjon av stål. Borevæske som lagres blir ofte tilsatt biosid, og slopvann blir behandlet med biosid for å unngå utvikling av farlig gass.

Nobug inneholder to stoffer i gul kategori. Begge stoffene er lett nedbrytbare. Ett av stoffene er ikke giftig for marine organismer, men kan ha bioakkumuleringspotensial. Det andre stoffet er akutt giftig for alger, men har ikke bioakkumuleringspotensial. Nobug inneholder ikke stoffer som kan være skadelig for miljøet. Produktet vil ikke slippes til sjø. Slopvann sendes til land for rensing ved godkjent avfallsmottak.

H2S-fjerner, Ironite sponge

Produktet brukes til å fjerne hydrogensulfid i løsninger. Produktet inneholder totalt to komponenter, begge er grønne og ikke løselige i vann (pulver). Det vil ikke være utslipp til sjø av produktet.

5.5 Utslipp av drensvann

Utslipp av urenset drensvann vil kun forekomme fra områder på riggen hvor det ikke er olje eller kjemikalier, for eksempel fra helikopterdekk. Vann som er kontaminert vil bli oppsamlet via avløpssystemer og ledet til oppbevaringstanker. Oljekontaminert drensvann renses med riggens integrerte renseutstyr, en Facet filtreringsenhet, og slippes ut når THC nivået måles til ≤ 15 ppm. I snitt slippes det ut 627 m3 med renset drensvann per måned fra Scarabeo 8. Innholdet av olje utgjør totalt 9 – 11 liter per måned.

Forurenset vann vil i hovedsak sendes til land for behandling ved godkjent anlegg.

5.6 Utslipp av sanitærvann og organisk kjøkkenavfall

Sanitærvann vil bli behandlet på rigg og sluppet ut i henhold til gjeldende maritime regler. Sanitærvann fra driften av boligkvarteret tilsvarer forbruk fra 140 personer per døgn under borekampanjen. Organisk kjøkkenavfall vil bli oppmalt og sluppet til sjø i tråd med gjeldende regelverk.

5.7 Utslipp av borekaks og borevæske

Mengde borekaks generert ved boring av topphull er kalkulert ut fra teoretisk hullvolum med tillegg av 15 % som følger av utvasking. Tettheten antas å variere noe, 2,3-2,4 tonn/m3. Borekaks fra boring som foregår uten stigerør montert, vil bli deponert på havbunnen. Dette gjelder pilothull grunn gass og topphullseksjonene (42" og 24"). Totalt utgjør dette 370 tonn. De nevnte brønnseksjonene bores med vannbasert borevæske (spud mud); som primært består av saltlake, bentonitt og vektmateriale (baritt). Alle kjemikalier er grønne og listet som PLONOR-kjemikalier.

Tabell 5-3 Oversikt over kjemikalier som slippes til sjøbunn ved boring av topphull Spud mud 42" seksjon, kg 24" seksjon, kg Sum Utslipp til havbunn

Tidligere undersøkelser viser at utslipp av borekaks og vannbasert borevæske brukt i topphullet (PLONOR-kjemikalier) har begrenset effekt på miljøet. Fysisk tildekking av havbunnen vil skje, men med begrenset utbredelse. Påvirkning fra kjemikaliene vil være signifikant mens selve utslippet foregår, men vil raskt avta og forsvinne ettersom innblanding av sjøvann fortynner konsentrasjonen.

Borekaks med vedheng av oljebasert borevæske vil sendes til land for behandling ved godkjent mottaksanlegg. Oversikt over mengde borekaks og borevæske som slippes ut er vist i tabell 2-3. Det bør nevnes at gjenbruksprosenten er vesentlig høyere for borevæske som benyttes etter at stigerøret er montert, og likeledes vesentlig lavere for prosentvis vedheng til borekakset.

5.8 Utslipp av sement

Utslipp til sjø av sementkjemikalier som kan løses i sjøvann, vil foregå i forbindelse med vasking av utstyr etter endt sementeringsjobb. Etter sementjobber vil noe av den størknete sementen bores ut og slippes til sjø sammen med utboret borekaks. Det vil ikke være lekkasje av kjemikalier fra denne sementen. Det meste av sementkjemikaliene vil bli værende i brønnen etter hver sementeringsjobb. Utslipp som forekommer i forbindelse med sementjobbene er estimert til å utgjøre 652 kg gult stoff, hvorav 256 kg

Utslipp til sjø av sementkjemikalier som kan løses i sjøvann, vil foregå i forbindelse med vasking av utstyr etter endt sementeringsjobb. Etter sementjobber vil noe av den størknete sementen bores ut og slippes til sjø sammen med utboret borekaks. Det vil ikke være lekkasje av kjemikalier fra denne sementen. Det meste av sementkjemikaliene vil bli værende i brønnen etter hver sementeringsjobb. Utslipp som forekommer i forbindelse med sementjobbene er estimert til å utgjøre 652 kg gult stoff, hvorav 256 kg