• No results found

KJEMIKALIESTYRING

Eni har utviklet et internt kjemikaliestyringssystem som kontrollerer at alle kjemikalier som ønskes brukt i Eni-operasjoner, blir vurdert med hensyn til risiko innen helse og arbeidsmiljø, miljø/toksikologi samt tekniske og håndteringsmessige forhold som har betydning for bruk av kjemikaliene. Alle kjemikalier må gjennom en komplett, sporbar evalueringsprosess hvor risiko klassifiseres i henhold til anerkjente risikomatriser. Risiko uttrykkes også med fargeklassifisering:

1. Insignificant 2. Less serious 3. Moderately

serious 4. Serious 5. Very serious

Figur 4-1 Fargesymbol brukt for risiko-klassifisering i Enis kjemikaliestyringssystem.

Godkjennelse av kjemikalier baseres på scoringskriterier gitt i henhold til innretnings-forskriften § 15, aktivitetsinnretnings-forskriften §§ 63-66 og norske lover og reguleringer (bl.a.

REACH-regelverket). Etter at vurdering er gjennomført, utgis en rapport som beskriver under hvilke forhold kjemikalet kan benyttes og hvilke krav til bruk av verneutstyr og barrierer som gjelder. Ingen kjemikalier kan kjøpes før de er vurdert og godkjent og gitt tidsbegrenset brukstillatelse.

4.1 Klassifisering av kjemikalier

Ved vurdering av kjemikalier følger Eni retningslinjene i aktivitetsforskriften kapittel XI,

§§ 62-63, som omhandler utslipp til ytre miljø. Kjemikaliene som planlegges brukt er valgt ut fra miljø- og sikkerhetsmessige kriterier. I tillegg er det lagt vekt på å tilrettelegge for mest mulig gjenbruk av kjemikalier som et tiltak for å redusere forbruk og utslipp totalt sett (jf. aktivitetsforskriften § 66). Vurdering av kjemikalienes egenskaper er gjort ved bruk av ekstern og intern kompetanse. Kategorisering av kjemikaliene er utført med sjekking av økotoksikologiske data i NEMS Chemicals database blant annet.

Eni har kontinuerlig fokus på kjemikalier for å finne de beste og miljøvennlige løsninger.

Gule kjemikalier, som er moderat nedbrytbare, er kategorisert ut fra nedbrytnings-produkter og deres egenskaper. Inndeling i underkategorier av gule komponenter (Y) er gjort i henhold til veiledning fra Samarbeidsforum offshorekjemikalier, industri og myndigheter (SKIM):

• Y1: Kjemikalet forventes å biodegradere fullstendig

• Y2: Kjemikalet forventes å biodegradere til produkter som ikke er miljøskadelige

• Y3: Kjemikalet forventes å biodegradere til produkter som kan være miljøskadelige

Omsøkte svarte stoffer

Det søkes om bruk av kjemikalier i svart miljøkategori. Disse kjemikaliene benyttes i lukkede systemer, i dette tilfellet hydrauliske systemer. Noen av hydraulikkvæskene er klassifisert som svarte og utgjør en vesentlig del av de svarte produktene.

For detaljert oversikt over mengder og miljøklassifisering av svarte kjemikalier, se vedlegg C og tabell 4-1.

Omsøkte røde stoffer

Hydraulikkvæsker som anvendes i forskjellige systemer bruker produkter som er miljøklassifisert som svarte, og inneholder stoffer som er miljøklassifisert som røde.

En detaljert oversikt over mengder og miljøklassifisering av hydraulikkvæsker vises i tabell 4-1.

Ved boring av Aurelia vil Saipem bruke brannskum Arctic Foam 201 AF AFFF 1% som leveres av Solberg. Brannskummet inneholder 3,48 % svarte komponenter og 0,12 % røde komponenter og produktet leveres med HOCNF-data.

Omsøkte gule stoffer

Totalt forbruk av gule kjemikalier er estimert til å utgjøre 420,73 tonn. Av de gule kjemikaliene fordeler 19,1 tonn seg under fargekategori Y1 og 30,8 tonn under farge-kategori Y2. Totalt 0,751 tonn av de gule kjemikaliene går til utslipp, hvorav 0,53 tonn er kategorisert som Y1. Man regner ikke med at disse kan bioakkumuleres, og de nedbrutte komponentene er ikke regnet som miljøskadelige.

4.2 Substituering av kjemikalier

Substitusjonsplikten, som følger av produktkontrolloven /11/, følges opp på to nivåer:

ved første gangs kontroll (intern søknad om tillatelse til bruk av kjemikalier), deretter med årlig gjennomgang av kjemikalielistene sammen med hver enkelt leverandør.

Kjemikalier som er vurdert å falle innenfor Miljødirektoratets miljøkategori svart, rød, gul (Y3 og/eller Y2), inngår i Enis løpende substitusjonsplaner. Bruk av kjemikalier i disse kategoriene kan forsvares der det ikke er utslipp eller hvor utslipp til sjø er lave, produktet er kritisk for drift eller integritet til et anlegg og/eller det ut fra en helhetlig vurdering av et anlegg viser at det er netto miljøgevinst ved å benytte disse kjemikaliene. Eni prioriterer substitusjonskandidater som følger vannstrøm til sjø.

Vedlegg A og B viser en oversikt over omsøkte kjemikalier for bruk under boring av Aurelia letebrønn.

4.3 Utfasingsplaner

Produktkontrolloven § 3a vektlegger aktsomhetskrav om substitusjonsplikt for virksom-het som bruker produkt med innhold av kjemisk stoff som kan medføre negativ virkning på helse eller miljø, og krav til å vurdere om det finnes alternativ som medfører mindre risiko for slik virkning. Virksomheten skal i så fall velge dette alternativet hvis det kan skje uten urimelig kostnad eller ulempe.

Arctic Foam 201 AF AFFF 1% leveres av Solberg og produktet har HOCNF-data. Produktet inneholder uønskede fluorholdige komponenter, men er valgt fordi det for tiden ikke finnes mer miljøvennlige alternativer som har egenskaper som tilfredsstiller designkriteriene for brannskum som skal være effektive ved -20 C. På sikt må dette kjemikalet fases ut.

Beredskapskjemikalet Thermaset inneholder flere komponenter som er miljøskadelig og skadelig for mennesker. Det endelige produktet, Thermaset INERT, fremkommer ved blanding av flere enkeltprodukter slik at det dannes en hard masse som kan brukes til å tette sprekker og lekkasjer som kan være et problem under boring. Leverandøren WellCem arbeider med å finne mer miljøvennlige delprodukter og gjennomfører nå tester for å vurdere om disse gir tilfredsstillende resultater. Eni overvåker markedet kontinuerlig for å se om det finnes erstatningsprodukter, men har hittil ikke funnet noen som har de egenskapene som Thermaset INERT har.

4.4 Hydraulikkvæsker i lukkede systemer

Eni har gjort en vurdering av hvilke hydraulikkvæsker/-oljer i lukkede system som omfattes av aktivitetsforskriften § 62 og krav om HOCNF-dokumentasjon. To systemer er identifisert med mengde hydraulikkvæske som inkludert første fylling utgjør 3000 kg eller mer.

Tabell 4-1 viser oversikt over mengde væske i de systemene som det kreves rapportering for. Det gis også et estimert forbruk, basert på snittforbruk for 2015.

Tabell 4-1 Lukkede systemer med hydraulikkvæske

System Hydraulikkvæske «Første påfylling»* Forbruk** Fargekode HOCNF Hoved

* ”Første påfylling”-volum tilsvarer volum på system. ** snitt basert på månedsforbruk 2015.

HydraWay HVXA 32 HP

Produktet blir benyttet i lukket system. Under jevnlig bruk vil det være behov for påfylling på grunn av «forbruk» som følge av svetting og krav til utbytting basert på slitasje over tid. Ved utskifting blir gammelt produkt fraktet til land som avfall. Produktet blir ikke sluppet til sjø og Eni anser bruken av produktet som akseptabelt.

Produktet er klassifisert som svart på grunn av en «additive package» som ikke er testet for miljøegenskaper. Øvrige stoffer i produktet er i rød kategori. Disse stoffene er ikke giftige for marine organismer, de er moderat nedbrytbare og kan ha potensial for bioakkumulering.

HydraWay HVXA 46 HP

Produktet blir brukt på samme måte som HydraWay HVXA 32 HP, og det vil heller ikke være utslipp av dette produktet.

Produktet inneholder stoffer i svart og rød kategori. Ett av de svarte stoffene er ikke giftig for marine organismer. Stoffet er ikke lett nedbrytbart og har potensial for bioakkumulering. De øvrige stoffene i svart kategori inngår i «additive package» og er ikke testet for miljøegenskaper. Ett stoff i produktet er i rød kategori. Stoffet er ikke giftig for marine organismer. Stoffet er ikke moderat nedbrytbart og har potensial for bioakkumulering.

4.5 Beredskapskjemikalier

Beredskapskjemikalier er produkter som under normale forhold ikke blir brukt. Ved uforutsette utfordringer som for eksempel uventede tekniske problemer, vil disse kjemikaliene bli vurdert brukt for å ivareta sikkerhet i operasjonene. I helt spesielle situasjoner som kan være kritiske for sikkerheten, kan det være behov for å bruke kjemikalier som er kategorisert som røde og/eller svarte. Bruk av beredskapskjemikalier skal skje i henhold til retningslinjene som er lagt for hvert kjemikalie, se tabell 4-2.

Tabell 4-2 Beredskapskjemikalier og beslutningskriterier for anvendelse

Beredskapskjemikalier Handelsnavn Funksjon

Miljø-kategori Anvendelse Retningslinjer for bruk Form-a-plug Acc. Accelerator

Boring

Ved boring i formasjoner som fører til tap av borevæske, som ikke kureres med ordinært borevæskesystem, tilsettes Form-a-plug, som er en blanding av tre kjemikalier, og miljøkategorisert som gult. Mengde med kjemikalier som anvendes er avhengig av foreliggende problem og effektiviteten til behandlingen.

Form-a-plug II Cross linking material Form-a-plug Ret Retarder

Ironite sponge Hydrogensulfid

fjerner Boring Hvis det detekteres hydrogensulfid i væskesystemer blir det tilsatt Ironite sponge for utfelling av sulfid og fjerning av sulfidgass

EMI-1900 Forhindre tap til

formasjon Boring Tapt sirkulasjonsmateriale, brukes ved mud-tap EMI-1901 Forhindre tap til

formasjon Boring Tapt sirkulasjonsmateriale, brukes ved mud-tap Optiseal II Forhindre tap til

formasjon Boring Tapt sirkulasjonsmateriale, brukes ved mud-tap Optiseal IV Forhindre tap til

formasjon Boring Tapt sirkulasjonsmateriale, brukes ved mud-tap

Mica Forhindre tap til

formasjon Boring Tapt sirkulasjonsmateriale, brukes ved mud-tap WellLife 734-C LCM Stanse væsketap Cement Forhindre tap av sementslurry

CGM - 2 Forbedre vikositet/

gelling Cement Forhindre tap av sementslurry

Thermaset INERT Plugging

Brønn- integritet

Hvis det detekteres tap av borevæske under boring vil det først bli anvendt LCM (filtertapsmateriale) tilsetninger for å tette lekkasjer i formasjonen. Hvis man ikke lykkes å stoppe tapet av borevæske ved hjelp av LCM tilsetninger, og heller ikke ved bruk av Form-a-plug, så kan Well Operation Manager tillate bruk at kjemikalet. Kjemikalet er en blanding av fire kjemikalier, hvorav ett er kategorisert som svart, mens de tre andre er røde. Det svarte kjemikalet vil antakelig ikke bli brukt pga. relativ høy temperatur i reservoarsonene. Det ferdige produktet er klassifisert som gult. Ingen kjemikalier går til utslipp!

Accelerator NL-65-100 Accelerator ThermaSet Resin CI65 L40LV Herder

CI40 TBPB Herder

Arctic Foam 201 AF

AFFF 1% Brannskum Beredskap,

brannslukking

Brannskum er det mest effektive middel for å slukke brann som oppstår ved antennelse av løsemiddel eller hydrokarbonholdige væsker. Hvis det oppstår antenning av slike produkter, vil brannskum velges som første og beste bekjempingstiltak.