• No results found

4.0 RESULTATER

4.1.5 Student F

Denne studenten hjalp samme pasient ved begge observasjoner. Pasienten ble først vasket nedentil i sengen. Hun fikk på benklær og ble hjulpet over i rullestol. Pasienten var relativt stor og kunne ikke stå på beina sine. Man måtte derfor være to om å forflytte henne over i rullestolen. Etterpå ble hun kjørt ut på badet for å stelle seg oventil. Hun hadde hatt slag og hadde blant annet smertefulle kontrakturer i venstre arm og hånd som følge av dette. Hun

sa ikke mye under morgenstellene, men klaget en del over at hun hadde vondt og virket uopplagt begge ganger. Studentens kontaktsykepleier fortalte at pasienten pleide å være slik om morgenen.

Substans og sekvens. Studenten hadde noen manglende trinn og uhensiktsmessig / gal sekvens noen få ganger ved begge observasjoner. Et eksempel på manglende trinn som gikk igjen ved begge observasjoner er at studenten ikke forberedte pasienten før morgenstellet. Av manglende trinn i første morgenstell kan nevnes at hun ikke sjekket hvordan det var under pasienten når de satt henne til rette i rullestolen. Eksempel på manglende trinn ved andre observasjon var at hun ikke observerte og gjorde noe med pasientens føtter. Det er ulike tilfelle av ulogisk sekvens i de to morgenstellene. I første morgenstell kan nevnes at hun måtte gå ut midt i handlingen for å hente bleie, og i andre morgenstell vasket hun pasienten under armene før hun vasket hendene hennes. Det var færre manglende trinn ved andre observasjon, og det ble da registrert ulogisk sekvens bare en gang. Materialet indikerer således en positiv utvikling når det gjelder substans og sekvens.

Nøyaktighet. Studenten viste nøyaktighet i forhold til mange aspekter ved begge observasjoner. Både første og andre gang var hun mer nøyaktig enn unøyaktig. Ved begge observasjoner viste hun nøyaktighet i forhold til håndvask og tildekking av pasienten og unøyaktighet ved at hun bare vasket ansikt, hender og under armene på pasienten. Et eksempel på nøyaktighet i første morgenstell er at hun dekket til pasienten, hevet sengehesten og vasket hendene når hun måtte avbryte handlingen for å hente noe. Når det gjelder unøyaktighet ved første observasjon kan nevnes at studenten ikke fikk pasienten godt over på siden og dermed ikke fikk observert og vasket ordentlig bak på setet. I andre morgenstell viste hun bedre nøyaktighet i disse handlingsaspektene, men viste da unøyaktighet i forhold til andre aspekter. For eksempel observerte hun ikke eller gjorde noe med pasientens føtter. Andre gang viste hun både mer nøyaktighet og mer unøyaktighet enn første gang. Materialet viser både positiv og negativ utvikling i forhold til ulike aspekter ved handlingen og gir således ikke grunnlag for å si noe om utvikling i den ene eller andre retningen for nøyaktighet generelt.

Flyt. Ved første observasjon hadde studenten manglende flyt i forhold til mange handlingsaspekter og god flyt i forhold til få aspekter. Et eksempel på flyt i første morgenstell var at studenten hadde god flyt i av- og påkledning av nattskjorte og jakke. Av manglende flyt i første observasjon kan nevnes at studenten ikke klarte å forflytte pasienten helt over på siden og at det var for mye sengetøy i senga under handlingen, noe som hindret flyt. I det andre morgenstellet hadde studenten opparbeidet bedre flyt i forhold til de fleste handlingsaspektene. Blant annet gjorde hun alt klart før hun begynte å stelle, inkludert å ta bort dyner og puter i senga, og hun hadde innarbeidet god rutine med å snu og vaske beboer nedentil bak. Hun hadde få og uvesentlige mangler ved andre observasjon, og materialet viser her en klar positiv utvikling.

Integrasjon. Studenten viste integrasjon i forhold til mange handlingsaspekter både ved første og andre observasjon. Eksempler på integrasjon ved begge morgenstell er at studenten informerte pasienten om det hun gjorde og instruerte til rett tid, og at hun tok korrekt hensyn til pasientens syke arm under av- og påkledning. Som eksempel på integrasjon ved første morgenstell kan nevnes at studenten observerte hvordan pasientens affiserte hånd var mens hun vasket den. Mangler ved første observasjon var for eksempel at studenten ikke fikk pasienten i riktig posisjon slik at hun fikk observert, vasket og smurt godt nok bak på setet. I andre morgenstell viste studenten integrasjon i forhold til dette handlingsaspektet, slik at det da var samsvar mellom forflytning og god ivaretakelse av huden bak på setet. Et eksempel på manglende integrasjon andre gang er at studenten ikke tok hensyn til det pasienten sa mens hun la på plass bleie, tok på benklær og tøfler. Hun svarte pasienten, men tok ikke hensyn til det pasienten sa i handlingen. Positiv utvikling når det gjelder integrasjon ses spesielt i forhold til aspekter som forflytning, kroppsvask og påkledning. Negativ utvikling ses i forhold til ett aspekt, nemlig manglende oppmerksomhet overfor pasientens behov og reaksjoner under deler av handlingen.

Generelt indikerer materialet likevel positiv utvikling når det gjelder integrasjon.

Omsorg. Studenten viste mange positive aspekter knyttet til omsorg ved både første og andre observasjon. Eksempler på dette er at hun begge ganger hadde en forsiktig tilnærming til pasienten, hun informerte hele tiden pasienten om det hun gjorde, og hun var konsekvent nøye med å dekke pasienten både oventil og nedentil når hun vasket. Et negativt aspekt som gikk igjen ved begge morgenstellstell var at hun ikke forberedte

pasienten på morgenstellet. Positiv utvikling ved andre observasjon ses i forhold til at studenten hadde fått bedre håndlag med forflytning, vask og påkledning, noe som gjorde at pasienten hadde mindre ubehag under handlingen. Negative aspekter i forhold til omsorg i andre morgenstell er knyttet til å ikke ta pasientens ønsker, behov og uttalelser på alvor og handle i forhold til dem. Som eksempel på dette kan nevnes at hun tok på pasienten tykke ulltøfler, selv om pasienten, som også hadde tykke sokker på, klaget over at det var altfor varmt. Man ser således både positiv og negativ utvikling fra første til andre observasjon i forhold til ulike handlingsaspekter for denne studenten, og materialet indikerer derfor ingen generell utvikling i den ene eller andre retningen når det gjelder omsorg.