• No results found

Mangler i andre observasjon som tyder på manglende læring

Som det framgår av beskrivelsene og tabellen over, viser datamaterialet både positive og negative aspekter ved studentenes utførelse; - relatert til komponentene i Bjørks modell for praktisk ferdighetsutførelse (1999). Det kontekstuelle aspektet, samt kompleksiteten i morgenstellsituasjonen gjør det vanskelig å si noe om i hvilken grad det skjer en utvikling gjennom en åtte ukers veiledet praksis. Materialet indikerer både positiv, negativ og manglende utvikling, men en nærmere presisering vurderes ikke troverdig med den tilnærmingen som er brukt. I analysen framkom imidlertid mangler ved utførelsen i andre observasjon som ses som et relevant supplement til beskrivelsene av hver enkelt student, fordi de kan antyde at en utvikling som burde funnet sted, ikke har gjort det når det gjelder disse aspektene. Nedenfor beskrives antall mangler som kan indikere manglende læring for studentene samlet; - relatert til hver enkelt del av modellen. Resultatene beskrives her blant annet ved hjelp av tall. Det understrekes at tallene brukes for å indikere et mønster, ikke for å pretendere en nøyaktig tallfesting av handlingsaspekter som mangler. Verken observasjonen eller analysen gir grunnlag for dette. Noen handlingsaspekter kan relateres til flere av modellens komponenter, og det må også tas i betraktning når det gjelder det antall mangler som er presentert nedenfor.

4.3.1 Substans

Det ble registrert 18 manglende trinn i andre observasjon som kan indikere manglende læring hos studentene. En student har klart flere mangler enn de andre. Trinnene som mangler, er essensielle. Dersom de konsekvent blir utelatt, vil det kunne gi negative konsekvenser. Hver for seg er det mangler knyttet til handlingsaspekter alle studentene burde ha forutsetninger for å lære. Eksempler på dette er som følger:

Skifter ikke vann før hun vasker nedentil

Gjør ikke noe med beboerens føtter (observasjon, smøring)

Tar ikke av plastforkle når hun forlater rommet.

4.3.2 Sekvens

Til sammen ble det registrert 12 tilfeller av ulogisk / gal sekvens som indikerer manglende læring. Tre av tilfellene representerer handlingsmønstre som muligens tyder på sviktende forutsetninger hos studenten, slik at det kan kreve mer å korrigere handlingene, men ni av

tilfellene er knyttet til handlingsaspekter alle studentene burde ha forutsetninger for å lære i løpet av praksistiden; - det dreier seg ikke om komplekse handlinger. Følgende eksempler kan illustrere dette:

Vask av bryst og under armer før hender

Finner fram tøy midt i handlingen i stedet for på forhånd

Setter på plass tannprotese før pasienten får skylt munnen.

4.3.3 Nøyaktighet

Det ble registrert 37 handlinger / observasjoner der studentene viser unøyaktighet i andre observasjon og som indikerer manglende læring. Noen handlinger går igjen, men de fleste er ulike. De fleste skulle være meget enkle å lære, og samtlige studenter burde hatt forutsetninger for å lære å gjøre disse handlingene korrekt i løpet av en åtte ukers praksisperiode. En god del av handlingene er essensielle. Dersom de konsekvent utføres unøyaktig, vil det kunne medføre negative konsekvenser for pasienten. Mange av unøyaktighetene gir også umiddelbare konsekvenser, særlig i form av ubehag, men dersom ikke pasienten klager, er det ikke nødvendigvis noe studenten ser der og da. Følgende eksempler kan illustrere dette:

Dekker ikke pasienten nedentil.

Legger pasientens klær i en bylt oppe på klementiner.

Vasker bare én gang med kluten framme nedentil. Tørker ikke.

Hanskene som er brukt til å håndtere skittent tøy / utstyr har hun på når hun legger

på det rene og ordner resten av senga.

4.3.4 Flyt Det ble registrert 16 handlinger der studentene viser manglende flyt i andre observasjon og

som indikerer at dette ikke er lært. De fleste er ulike. Sammenliknet med nøyaktighet er dette langt færre handlinger. Dette stemmer med beskrivelsene av studentene, som viste at de fleste forandret seg i positiv retning når det gjaldt flyt. Unntaket er en student som mangler like mye i forhold til flyt i andre som i første observasjon. Noen av de 16 handlingene er enkle å lære, andre noe mer kompliserte avhengig av studentenes forutsetninger. Eksempler på dette er som følger:

Tar bluse på pasienten i sengen. Venter med å knappe den til pasienten sitter ustøtt på sengekanten. Hun klarer da ikke både å støtte pasienten og knappe blusen.

Pasientens stilling på toalettstolen gjorde det vanskelig å vaske nedentil framme og bak.

Rer sengen uten å heve den. Får ikke til å strekke laken, feste hjørner.

4.3.5 Integrasjon Det ble registrert 11 handlinger i andre observasjon der studentene viser manglende

integrasjon og som tyder på manglende læring. Også her ser man en positiv utvikling hos studentene sett under ett. En student skiller seg ut, ved at hun i følge materialet har flere handlinger med manglende integrasjon i andre enn i første observasjon. Dette er den samme studenten som ikke utviklet seg positivt når det gjaldt ”flyt”. Hver for seg synes de 11 handlingene å være enkle og lære; noe alle disse studentene burde hatt forutsetninger for å lære i løpet av åtte uker. Men siden en av studentene står for de fleste av disse handlingene, kan mangler i forhold til enkelthandlinger bety manglende forutsetninger som kan være mer komplekst. Handlingene er essensielle; - dersom de konsekvent blir utført på denne måten, kan det få konsekvenser både for pasientene, studentene selv og omgivelsene. Eksempler er som følger:

Når studenten tar på strømpebukse, gir pasienten uttrykk for at hun har vondt. To ganger gir hun uttrykk for dette. Studenten spør hvor hun har vondt, men gjør ikke noe med det. Har ikke gjort noe med føttene eller observert.

Trekker skjørtet opp og er i ferd med å få blusen ned i skjørtet uten å sjekke hvordan truse, bleie og strømpebukse er på plass.

Studenten gir beboer inhalasjonsmedisin etter at hun har satt seg ved frokostbordet, der det sitter to andre beboere og maten er satt på. Beboer skyller munnen og spytter ut i pussbekken etter medisinen. Hun er surklete og hoster.

4.3.6 Omsorg Det ble registrert 16 handlinger i andre observasjon som tyder på manglende læring i

forhold til omsorg. De områdene som ikke er lært, varierer. Man ser at det her dreier seg om vaner og holdninger, der noe kan være lettere å lære enn annet. Samtlige handlinger må anses å være essensielle. Følgende eksempler kan illustrere dette punktet:

Når pasienten skal snus for å vaske ryggen, tar studenten bort dyna, uten å dekke pasienten nedentil.

Får nesten ikke respons fra pasienten. Studenten spør, informerer etc., men gjør ikke ytterligere anstrengelser for å få svar eller respons fra pasienten.

Under forflytning over på siden vil pasienten ha en pute, men studenten sier at hun ikke trenger den. Pasienten sier at hun har litt vondt uten at studenten følger det opp.

Tar på pasienten tykke ulltøfler. Pasienten, som hadde tykke sokker på, klaget over at det var altfor varmt. Studenten sier hun kan ha dem på til hun sitter i stolen.

Hun skiftet ikke mens jeg var der.

Som man ser av presentasjonen i dette avsnittet, viser datamaterialet en god del mangler i forhold til mange enkle ferdighetsaspekter i en grunnleggende sykepleiehandling.

Hensikten er å belyse en mulig manglende utnytting av læringspotensialet i disse studentenes første kliniske praksis, noe som vil være et sentralt punkt i den diskusjon av resultatene som følger.