• No results found

ANDRE SPØRSMÅL VEDRØRENDE VIRKEMÅTEN FOR UNIONENS INSTITUSJONER, ORGANER, KONTORER OG BYRÅER

AVDELING IV ANDRE BESTEMMELSER

ANDRE SPØRSMÅL VEDRØRENDE VIRKEMÅTEN FOR UNIONENS INSTITUSJONER, ORGANER, KONTORER OG BYRÅER

Artikkel 115 Taushetsplikt

Artikkel 339 i TEUV og andre bestemmelser i unionsretten om taushetsplikt for visse privatpersoner og institusjoner, byråer, kontorer og organer i Unionen får anvendelse i Det forente kongerike på alle slike opplysninger som er omfattet av taushetsplikten, og som er innhentet enten før utløpet av overgangsperioden eller senere i forbindelse Unionens virksomhet i henhold til denne Avtale. Det forente kongerike skal overholde disse forpliktelsene for privatpersoner og institusjoner, byråer, kontorer og organer og sikre at de overholdes på sitt territorium.

Artikkel 116

Plikt om faglig skjønnsmessig vurdering

Artikkel 19 i vedtektene for tjenestemenn i Den europeiske union og andre bestemmelser i unionsretten som pålegger visse privatpersoner en plikt om faglig skjønnsmessig vurdering, får anvendelse i Det forente kongerike på alle opplysninger som er innhentet enten før utløpet av overgangsperioden, eller senere i forbindelse med Unionens virksomhet i henhold til denne Avtale.

Det forente kongerike skal respektere disse forpliktelsene til privatpersoner og sikre at de overholdes på sitt territorium.

Artikkel 117 Tilgang til dokumenter

1. I de relevante bestemmelsene i unionsretten om tilgang til dokumenter fra Unionens institusjoner, byråer, kontorer og organer skal alle henvisninger til medlemsstatene og deres myndigheter forstås som å omfatte Det forente kongerike og dets myndigheter med hensyn til dokumenter utarbeidet eller innhentet av Unionens institusjoner, byråer, kontorer og organer før utløpet av overgangsperioden, eller senere i forbindelse med Unionens virksomhet i henhold til denne Avtale.

2. Artikkel 5 og artikkel 9 nr. 5 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1049/2001(109) og artikkel 5 i Den europeiske sentralbanks beslutning ESB/2004/3(110) får anvendelse i Det forente kongerike på alle dokumenter som hører inn under virkeområdet for disse bestemmelsene, og som er innhentet av Det forente kongerike før utløpet av overgangsperioden, eller senere i forbindelse med Unionens virksomhet i henhold til denne Avtale.

Artikkel 118 Den europeiske sentralbank

1. Artikkel 9.1, 17, 35.1, 35.2 og 35.4 i protokoll (nr. 4) om vedtektene for Det europeiske system av sentralbanker og Den europeiske sentralbank får anvendelse på ESB, medlemmene av bankens

(109) Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1049/2001 av 30. mai 2001 om offentlig tilgang til Europaparlamentets, Rådets og Kommisjonens dokumenter (EFT L 145 av 31.5.2001, s. 43).

(110) Den europeiske sentralbanks beslutning av 4. mars 2004 om offentlig tilgang til Den europeiske sentralbanks dokumenter (ESB/2004/3) (2004/258/EF) (EUT L 80 av 18.3.2004, s. 42).

organer, bankens personale, representanter for de nasjonale sentralbankene i Det europeiske system av sentralbanker som deltar i bankens arbeid, og ESBs eiendom, eiendeler og transaksjoner i Det forente kongerike som innehas, ledes eller forvaltes i henhold til protokoll (nr. 4) om vedtektene for Det europeiske system av sentralbanker og Den europeiske sentralbank. ESB skal unntas fra kravet om å registrere eller innhente alle former for lisenser, bevillinger eller andre godkjenninger eller tillatelser i Det forente kongerike for å utøve sin virksomhet.

2. Nr. 1 får anvendelse på

a) den typen eiendom og eiendeler som ESB innehar i Det forente kongerike ved utløpet av overgangsperioden, og

b) den typen transaksjoner, og binæringer knyttet til dette, som ESB innehar i Det forente kongerike eller med Det forente kongerikes motparter, og som pågår ved utløpet av overgangsperioden, eller som er igangsatt etter utløpet av overgangsperioden som en del av dens virksomhet for å opprettholde transaksjoner som pågår ved utløpet av overgangsperioden, fram til de forfaller, avhendes eller fullføres.

Artikkel 119

Den europeiske investeringsbank

1. Artikkel 13, artikkel 20 nr. 2, artikkel 23 nr. 1, artikkel 23 nr. 4 og artikkel 26 første ledd og artikkel 27 i protokoll (nr. 5) om vedtektene for Den europeiske investeringsbank får anvendelse på EIB, medlemmene av bankens organer, bankens personale og representanter for medlemsstatene som deltar i bankens arbeid, samt eventuelle datterforetak og andre enheter som er opprettet av EIB før utløpet av overgangsperioden i samsvar med artikkel 28 nr. 1 i protokollen (nr. 5) om vedtektene for Den europeiske investeringsbank, særlig Det europeiske investeringsfond. EIB og Det europeiske investeringsfond skal unntas fra kravet om å registrere eller å innhente alle former for lisenser, bevillinger eller andre godkjenninger eller tillatelser i Det forente kongerike for å utøve sin virksomhet. Valutaen til Det forente kongerike skal være fritt omsettelig og konvertibel, med forbehold for artikkel 23 nr. 2 i protokoll (nr. 5) om vedtektene for Den europeiske investeringsbank med hensyn til konvertering av valutaen til Det forente kongerike til en valuta i en ikke-medlemsstat med henblikk på slike transaksjoner.

2. Nr. 1 får anvendelse på

a) den typen eiendom og eiendeler som EIB innehar, eller eventuelle datterforetak og andre enheter etablert av EIB før utløpet av overgangsperioden i samsvar med artikkel 28 nr. 1 i protokoll (nr. 5) om vedtektene for Den europeiske investeringsbank, særlig Det europeiske investeringsfond, i Det forente kongerike ved utløpet av overgangsperioden, og

b) den typen transaksjoner i forbindelse med innlån, finansiering, garanti, finansinvesteringer, finansforvaltning og faglig bistand, og tilknyttede binæringer, i EIB eller andre datterforetak og enheter som er opprettet av EIB før utløpet av overgangsperioden i samsvar med artikkel 28 nr. 1 i protokollen (nr. 5) om vedtektene for Den europeiske investeringsbank, særlig Det europeiske investeringsfond, i Det forente kongerike eller med Det forente kongerikes motparter, som er i gang ved utløpet av overgangsperioden, eller som igangsettes etter utløpet av overgangsperioden, som ledd i deres virksomhet for å opprettholde transaksjoner som er i gang ved utløpet av overgangsperioden og fram til de forfaller, avhendes eller fullføres.

Artikkel 120 Europaskoler

1. Det forente kongerike skal være bundet av konvensjonen om fastsettelse av vedtektene for Europaskolene(111), samt av forordningene om akkrediterte europaskoler vedtatt av rådet for Europaskolene, fram til utgangen av det skoleåret som er i gang ved utløpet av overgangsperioden(*).

2. Det forente kongerike skal med hensyn til elever som før 31. august 2021 erverver en europeisk baccalaureat, og elever som tar videregående utdanning på en europeisk skole før 31. august 2021 og erverver en europeisk baccalaureat etter nevnte dato, sikre at de nyter godt av de rettighetene som er fastsatt i artikkel 5 nr. 2 i konvensjonen om fastsettelse av vedtektene for Europaskolene.

(111) EFT C 212 av 17.8.1994, s. 3.

(*) Forklarende merknad: dvs. fram til 31. august 2021.

FJERDE DEL