• No results found

AVDELING IV ANDRE BESTEMMELSER

PRIVILEGIER OG IMMUNITET Artikkel 96

Definisjoner

1. I denne avdeling menes med «medlemmer av institusjonene», uavhengig av deres nasjonalitet, presidenten for Det europeiske råd, medlemmene av Europakommisjonen, dommerne, generaladvokatene, justissekretærene og de juridiske sekretærene ved Den europeiske unions domstol, medlemmene av Revisjonsretten, medlemmene av Den europeiske sentralbanks organer, medlemmene av Den europeiske investeringsbanks organer samt alle andre personer som likestilles med alle kategorier av personer i henhold til unionsretten med henblikk på protokoll (nr. 7) om privilegier og immunitet i Den europeiske union («Protokollen om privilegier og immunitet»). Begrepet «medlemmer av institusjonene» omfatter ikke medlemmer av Europaparlamentet.

2. Rådsforordning (Euratom, EKSF, EØF) nr. 549/698(106) skal anvendes for å fastslå hvilke kategorier av tjenestemenn og andre ansatte som er omfattet av artikkel 105–108 i denne Avtale.

KAPITTEL 1

Unionens eiendom, midler, aktiva og transaksjoner Artikkel 97

Ukrenkelighet

Artikkel 1 i protokollen om privilegier og immunitet får anvendelse på Unionens lokaler, bygninger, eiendom og aktiva i Det forente kongerike som Den europeiske union bruker før utløpet av overgangsperioden, inntil de ikke lenger er i offisiell bruk eller er blitt fjernet fra Det forente kongerike.

Unionen skal underrette Det forente kongerike når dens lokaler, bygninger, eiendom eller aktiva ikke lenger er i slik bruk, eller er blitt fjernet fra Det forente kongerike.

Artikkel 98 Arkiv

Artikkel 2 i protokollen om privilegier og immunitet får anvendelse på alle Unionens arkiver som er i Det forente kongerike ved utløpet av overgangsperioden, inntil de er blitt fjernet fra Det forente kongerike. Unionen skal underrette Det forente kongerike når den fjerner alle sine arkiver fra Det forente kongerike.

(106) Rådsforordning (Euratom, EKSF, EØF) nr. 549/69 av 25. mars 1969 fastsetter hvilke kategorier av tjenestemenn og andre ansatte i De europeiske fellesskap som omfattes av bestemmelsene i artikkel 12 annet ledd og artikkel 13 og artikkel 14 i protokollen om De europeiske fellesskaps privilegier og immunitet (EUT L 74 av 27.3.1969, s. 1).

Artikkel 99 Beskatning

Artikkel 3 i protokollen om privilegier og immunitet får anvendelse på Unionens aktiva, inntekter og annen eiendom i Det forente kongerike ved utløpet av overgangsperioden inntil de ikke lenger er i offisiell bruk eller er blitt fjernet fra Det forente kongerike.

KAPITTEL 2 Meddelelser

Artikkel 100 Meddelelser

Artikkel 5 i protokollen om privilegier og immunitet får anvendelse i Det forente kongerike med hensyn til offisielle meddelelser, offisiell korrespondanse og overføring av dokumenter i forbindelse med Unionens virksomhet i henhold til denne Avtale.

KAPITTEL 3

Europaparlamentets medlemmer Artikkel 101

Immunitet for Europaparlamentets medlemmer

Artikkel 8 i protokollen om privilegier og immunitet får anvendelse i Det forente kongerike med hensyn til uttalelser eller stemmer framsatt eller avgitt før utløpet av overgangsperioden av medlemmene av Europaparlamentet, uavhengig av deres nasjonalitet, herunder tidligere medlemmer, i forbindelse med utførelsen av deres oppgaver.

Artikkel 102 Trygd

Tidligere medlemmer av Europaparlamentet, uavhengig av deres nasjonalitet, som har en pensjon i kraft av sin stilling, samt personer som har rett til etterlattepensjon i forbindelse med dette, skal unntas fra obligatorisk tilslutning til og betaling til nasjonale trygdeordninger i Det forente kongerike, på samme vilkår som gjelder den siste dagen i overgangsperioden, forutsatt at de er medlemmer av Europaparlamentet før utløpet av overgangsperioden.

Artikkel 103

Unngåelse av dobbeltbeskatning på pensjoner og overgangsgodtgjøringer

Artikkel 12, 13 og 14 i europaparlamentsbeslutning 2005/684/EF (Euratom)(107) får anvendelse i Det forente kongerike med hensyn til pensjoner og overgangsgodtgjøringer til tidligere medlemmer av Europaparlamentet, uavhengig av deres nasjonalitet, og artikkel 17 i nevnte beslutning får anvendelse

(107) Europaparlamentsbeslutning 2005/684/EF (Euratom) av 28. september 2005 om vedtakelse av vedtekter for medlemmene av Europaparlamentet (EUT L 262 av 7.10.2005, s. 1).

på personer som har rett til etterlattepensjon, uavhengig av deres nasjonalitet, i den utstrekning retten til pensjon eller overgangsgodtgjøringer var opptjent før utløpet av overgangsperioden.

KAPITTEL 4

Representanter fra medlemsstatene og Det forente kongerike som deltar i unionsinstitusjonenes arbeid

Artikkel 104

Privilegier, immunitet og lettelser

1. Artikkel 10 i protokollen om privilegier og immunitet får anvendelse i Det forente kongerike med hensyn til representanter fra medlemsstatene og Det forente kongerike som deltar i arbeidet til Unionens institusjoner, byråer, kontorer og organer, samt deres rådgivere og teknisk sakkyndige, og medlemmer av Unionens rådgivende organer, uavhengig av deres nasjonalitet, når det gjelder deres deltakelse i dette arbeidet

a) som fant sted før utløpet av overgangsperioden,

b) som finner sted etter utløpet av overgangsperioden i forbindelse med Unionens virksomhet i henhold til denne Avtale.

2. Artikkel 10 i protokollen om privilegier og immunitet får anvendelse i Unionen med hensyn til representanter for Det forente kongerike som deltar i arbeidet til Unionens institusjoner, byråer, kontorer og organer, samt deres rådgivere og teknisk sakkyndige, når det gjelder deres deltakelse i dette arbeidet

a) som fant sted før utløpet av overgangsperioden,

b) som finner sted etter utløpet av overgangsperioden i forbindelse med Unionens virksomhet i henhold til denne Avtale.

KAPITTEL 5

Medlemmer av institusjonene, tjenestemenn og andre ansatte Artikkel 105

Privilegier og immunitet

1. Artikkel 11 bokstav a) i protokollen om privilegier og immunitet får anvendelse i Det forente kongerike på handlinger utført av medlemmer av institusjonene, tjenestemenn og andre ansatte i Unionen som tjenestemenn, uavhengig av deres nasjonalitet, og av tidligere medlemmer, tjenestemenn og andre ansatte, herunder deres skriftlige og muntlige utsagn

a) før utløpet av overgangsperioden,

b) etter utløpet av overgangsperioden i forbindelse med Unionens virksomhet i henhold til denne Avtale.

2. Første, annet og tredje ledd i artikkel 3 i protokoll (nr. 3) om vedtektene for Den europeiske unions domstol får anvendelse i Det forente kongerike på dommerne i Den europeiske unions domstol og generaladvokatene fram til beslutninger truffet av Den europeiske unions domstol i alle saker og anmodninger om forhåndsavgjørelse nevnt i artikkel 82 og 83 er blitt endelige, og deretter, herunder på tidligere dommere og generaladvokater, når det gjelder alle handlinger utført av dem

som tjenestemenn, både skriftlige og muntlige utsagn, før utløpet av overgangsperioden eller i forbindelse med sakene nevnt i artikkel 82 og 83.

3. Artikkel 11 bokstav b)-e) i protokollen om privilegier og immunitet får anvendelse i Det forente kongerike på tjenestemenn og andre ansatte i Unionen, uavhengig av deres nasjonalitet, samt på deres ektefeller og familiemedlemmer som forsørges, uavhengig av deres nasjonalitet, dersom disse tjenestemennene og andre ansatte trer inn i tjeneste for Unionen før utløpet av overgangsperioden, fram til disse personene har fullført sin flytting til Unionen.

Artikkel 106 Beskatning

Artikkel 12 i protokollen om privilegier og immunitet får anvendelse i Det forente kongerike på medlemmer av Unionens institusjoner, tjenestemenn og andre ansatte i Unionen, uavhengig av deres nasjonalitet, herunder på tidligere medlemmer, tjenestemenn og andre ansatte, som trer inn i tjeneste for Unionen før utløpet av overgangsperioden, forutsatt at de berørte personene skal betale skatt til Unionen av lønn og godtgjøringer og pensjoner som Unionen utbetaler til dem.

Artikkel 107 Bopel for beskatning

1. Artikkel 13 i protokollen om privilegier og immunitet får anvendelse på medlemmer av Unionens institusjoner, tjenestemenn og andre ansatte, uavhengig av deres nasjonalitet, som trer inn i tjeneste for Unionen før utløpet av overgangsperioden, samt på en ektefelle som ikke selv utøver et yrke, og forsørgede barn som et slikt medlem, en slik tjenestemann eller en annen ansatt har omsorgen for, uavhengig av deres nasjonalitet.

2. Nr. 1 får anvendelse bare på personer som bosatte seg i en medlemsstat utelukkende for å utføre sine oppgaver i Unionens tjeneste, og som hadde sin bopel for beskatning i Det forente kongerike på det tidspunktet de trådte inn i tjeneste for Unionen, samt på personer som bosatte seg i Det forente kongerike utelukkende for å utføre sine oppgaver i Unionens tjeneste, og som hadde sin bopel for beskatning i en medlemsstat på det tidspunktet de trådte inn i tjeneste for Unionen.

Artikkel 108 Trygde- og pensjonspremier

Medlemmer av Unionens institusjoner, tjenestemenn og andre ansatte, herunder tidligere medlemmer, tjenestemenn og andre ansatte, uavhengig av deres nasjonalitet, som trer inn i tjeneste for Unionen før utløpet av overgangsperioden, og er bosatt i Det forente kongerike, samt en ektefelle som ikke selv utøver et yrke, og forsørgede barn som et slikt medlem, en slik tjenestemann eller en annen ansatt har omsorgen for, uavhengig av deres nasjonalitet, skal unntas fra obligatorisk tilslutning til og betaling til nasjonale trygdeordninger i Det forente kongerike, på samme vilkår som gjelder den siste dagen i overgangsperioden, forutsatt at de berørte personene er tilknyttet en trygdeordning i Unionen.

Artikkel 109

Overføring av pensjonsrettigheter

Med hensyn til tjenestemenn og andre ansatte i Unionen, herunder tidligere tjenestemenn og andre ansatte, uavhengig av deres nasjonalitet, som trer inn i tjeneste for Unionen før utløpet av overgangsperioden, og som ønsker å overføre pensjonsrettigheter fra eller til Det forente kongerike i henhold til artikkel 11 nr. 1, 2 eller 3 og artikkel 12 i vedlegg VIII til vedtektene for tjenestemenn i Den europeiske union(108) eller artikkel 39, 109 og 135 i ansettelsesvilkårene for andre ansatte i Den europeiske union, skal de forpliktelsene som påhviler Det forente kongerike, være de samme som dem som eksisterer før utløpet av overgangsperioden.

Artikkel 110 Arbeidsløshetstrygd

Artikkel 28a, 96 og 136 i ansettelsesvilkårene for andre ansatte i Den europeiske union får anvendelse på andre ansatte i Unionen, herunder på tidligere andre ansatte, uavhengig av deres nasjonalitet, som har bidratt til Unionens arbeidsløshetsordning før utløpet av overgangsperioden dersom de er bosatt i Det forente kongerike, og er registrert som arbeidsledig hos myndighetene i Det forente kongerike etter utløpet av overgangsperioden.

KAPITTEL 6